Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

13 iznenađenja od Kubuntu 12.04


KDE-based verzija Ubuntu se zove Kubuntu. Ovo nije tajna

Kubuntu je zapravo jedan od prvih Linuk distribucija koje sam video.To je druga po veličini, posle samog Ubuntu, koje sam video. To je bila verzija 10,04 LTS. Još uvek čuvam CD od pošilјke na mojoj polici.

Kubuntu 12.04 Precise Pangolin je pušten istog dana kao i Ubuntu 12.04 i Xubuntu 12.04 .Već sam pisao o ovim sistemima. Hajde da pričamo o Kubuntu danas.

Veličina ISO imidža Kubuntu 12.04 je samo neznatno manja od Ubuntu 12.04. Ona je 698 Mb. Dostupna je za preuzimanje, ili direktno od jednog od mnogobrojnih ogledala ili putem torenata. Moj lični primerak imidža je preuzet putem torenata.

Ja koristim Unetbootin da "narežem" imidž na 8 Gb USB stik .

Tokom Unetbootin procesa, aktivirao sam upornost da proverim kako to radi u Kubuntu tako se mogu uveriti da će raditi u drugim sistemima osim u 12.04.

USB stik je spreman i priklјučen na moj Fujitsu-Siemens Amilo Pi 1505 laptop. Reboot. Odaberite da butuje sa USB-a. Idemo

_________________________________________________________________

Pokretanje sistema


Ako očekujete da će Kubuntu 12.04 pratiti tradicionalnu KDE plavu šemu boja, onda ćete biti razočarani. Ovo je iznenađenje broj 1 za mene. To ćete videti odmah nakon početka procesa podizanja sistema. Čak i uvodni ekran Kubuntu 12.04 je ... siv! Postoje različite nijanse sive, ali to je još uvek siva. Nije plava.

Smešno je jer uobičajene plave-teme KDE postaju sive u Kubuntu 12.04, dok je obično sivo-tematski XFCE pratio plavo-sivi model u Xubuntu u nekoliko prethodnih izdanja.

Kubuntu 12.04 ima iste pokretačke mehanizme kao prethodne verzije 11.10. On kopira Ubuntu ponašanje, premda ima malo izmenjeni interfejs. Automatski pokretački sistem posle nekog vreme na Vam ostavlјa izbor između "Probaj Kubuntu" i "Instaliraj Kubuntu" Ovaj ekran ima sličan izbor, uklјučujući i set jezika, kao na Ubuntu i Xubuntu 12.04, mada je dizajn prozora radikalno drugačiji.

Moj izbor, očigledno, je bio "Probaj Kubuntu" opcija.

Kada sam jednom napravio izbor, trebalo je neko vreme da mi ponudi desktop ekran.

Primetio sam u mom Ubuntu 12.04 pregledu da sistemu treba više vremena da se pokrene u prozoru sa Pokušajte/Instalirajte opcijom nego da napravi završne pripreme. Ja bih rekao da je odnos 80-20 . Kubuntu proporcije su 60-40, tako da ukupno vreme čekanja za pokretanje Kubuntu Live je duže nego za Ubuntu. Ja mogu da kažem da je ovo iznenađenje broj 2 .

Jednom pokrenut, ja sam se našao u KDE 4.8.2 pokrenutom na vrhu Linux kernel 3.2.0-23, kao i drugi 12.04 sistemi


Kubuntu 12.04 desktop
sa memorijom, CPU i mrežni vidžeti


Sveže pokrenut novi sistem zauzima oko 280 Mb memorije, što je sasvim dovolјno, ali to se može očekivati od KDE-bazirane distribucije. To je oko 40 Mb više nego u verziji 11.10, ali je i dalјe 40 Mb manje od Unity-baziranog Ubuntu.

Zanimlјivo je pomenuti da Kubuntu 12.04 koristi kernel sa pae uslovima, slično kao Ubuntu 12.04. Dakle, ako procesor ne podržava pae, vaš izbor bi trebalo da bude ili Xubuntu ili disk mrežne instalacije sa kasnijim selekcijama KDE okruženja.

Desktop


Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje za vas ako Vam kažem da je osnovna pozadina na Kubuntu 12.04 sive boje. Međutim, ovde postoji još dva iznenađenja.

Iznenađenje broj 3 je da je podrazumevana pozadinska slika ... ružna! Ja ne mogu da nađem bolјu reč za to. KDE je poznat po svojoj dopadlјivosti i lepim korisničkim iskustvom. Ovo iskustvo prosto ne može da počne sa takvom slikom: Pravi segmenti sive nijanse sjaje u donjem desnom uglu.

A ako želite da promenite pozadinsku sliku, tu sledi iznenađenje broj 4: Nema drugih pozadina u podrazumevanoj distribuciji! Sve pozadine se preuzimaju odvojeno ili u paketu "standardne pozadine" ili dodatne pozadine sa internet resursa.

Nema ništa na desktopu po podrazumevanoj vrednosti, izuzev jedne fascikle sa "Install Kubuntu" prečicom u njoj

pre svega, dodao sam tamo moje omilјene vidžete: procesor, memorija i mrežni Monitoring. Sve ovo je bilo dostupno iz kutije.

Postoji standardni panel na dnu ekrana u Kubuntu 12.04 Precise Pangolin.Ima sve uobičajene elemente KDE distribucije Ako želite da dobijete spisak, ja bih vas zamolio da proveri moj Kubuntu 11.10 Pregled .

Iznenađenje broj 5. je čekao na panelu. Titlovi minimiziranih prozora su jedva vidlјivi. Oni imaju svetlo sivi font na svetlo sivoj podlozi.KDE je poznat po svojim desktop efektima. To sam već pomenuo gore. Tako sam otišao u konfiguraciju sistema i pokušao da aktiviram te efekte. Rezultat? Iznenađenje broj 6! Rezultat je bio negativan! Sistem je naveo desetine efekata koji nije mogao da aktivira. Kao rezultat toga, ostao sam sa veoma jednostavnim desktopom. Nije bilo čak ni senke ispod prozora i menija! Rešenje je bilo iza ugla. Prelazak sa OpenGL na XRender je pomogao malo. Samo nekolicina efekata je ostala neaktivna. Ali mislim da je prethodna verzija Kubuntu bila u stanju da normalno rade sa OpenGL. Zašto su to promenili?

Umrežavanje


Nisam imao problema sa mrežnom vezom u Kubuntu 12.04. Automatski je pronašao i konfigurisao moju bežičnu mrežnu karticu Intel 3945 ABG. Network Management mi je automatski dao listu dostupnih bežičnih mreža, kada sam kliknuo na ikonu u polјu za obaveštavanje. Sve sto sam morao da uradim je da ukucam sigurnosni kod i da kliknem "Connect".

Ovde nema iznenađenja . Ooooo.

Tastaturni Raspored


Tastaturni rasporedi su konfigurisani na istom mestu u sistemu podešavanja Kubuntu 12.04: Ulazni uređaji. Tu ćete naći KDE standardni interfejs. Dodatni rasporedi, specijalni tasteri i indikatorski panel može biti konfigurisan na jednom mestu. Trebalo mi je manje od minut da zameni podrazumevane English US raspored sa kombinacijom britanskog English UK + Russian, Ctrl-Shift dugme i indikator zastava.

Ovde sam želeo da pomenem iznenađenje broj 7. Opet, nalazi se u korisničkom prostoru za dizajn interfejsa: zastavica na panelu je vidno manja od drugih elemenata. Zašto?

Aplikacije


Kubuntu, kao i obično, dolazi upakovan sa nekim aplikacijama. Hajde da vidimo šta je unutra.

Rekonq je jedini pretraživač u Kubuntu 12.04 Precise Pangolin. Koristio sam ga neko vreme. Ovaj blog sam napisao i postovao koristeći Rekonq. Ovde bih želeo da pomenem nekoliko iznenađenja.

Iznenađenje broj 8 jeste da Rekonq preporučuje da instalirate Flash plugin na samom početku. Ako ovo uradite, Vi i dalјe ... nemate flash! Dakle, u osnovi instalacija ne radi ništa dobro za Vas.

Iznenađenje broj 9 je da se Rekonq nikad nije srušio u toku mog Live korišćenja. Ovo je prijatno iznenađenje! Sećam se probleme sa stabilnošću Rekonq-a u Kubuntu 11.10. sada je to nestalo. Rekonq je sada zreo pretraživač, koji možete koristiti ako vam ne trebaju napredne funkcije Firefox or Chrome.

Naravno, Firefox instalacija je takođe dostupan u Kubuntu 12.04. Pored ove dve stavke, internet sekcija u meniju sadrži BlueDevil bluetooth manager, Kopete, KTorrent, Akgregator, KMail, KPPP i Quassel IRC. Kao što možete da vidite, sve aplikacije su fokusirane na KDE .

LibreOffice aplikacije su u centru Office sekcije Kubuntu 12.04. menija. ovo nije kompletan set LO aplikacija. Base i Math nisu u distribuciji.

KPatience je jedini predstavnik u odelјku igrica Kubuntu 12.04.

Okular, Gwenview, KSnapshot i LibreOffice Draw su navedeni u grafičkom meniju. Prilično smešno,LibreOffice Draw nije naveden u KSnapshot izvoznim opcijama,jedino je dostupna samo preko "More applications". To nije ono što bih nazvao dobrom integracijom komponenata.

Multimedijalni sadržaj čineu DragonPlayer, Amarok, KMix i K3B burning tool.

Kate, Klipper, KNotes i neke druge korisne alatke su u Utilities sekciji Kubuntu 12.04.

Sistemski deo menija uklјučuje isti, K3B, plus Muon Software Centre, Muon Update manager, Muon Package Manager, Konsole, Dolphin browser, Akonadi configuration tool i neke druge usluge.

Kao što možete videti, postoji dovolјno alata u Kubuntu 12.04 za početak. Potrebni office, grafički, internet i multimedijalni alati su dostupni.

Ali, naravno, verovatno zahtevate više. Zato što više nego verovatno želite Muon.

Muon dolazi sa Kubuntu od 11.10 i sada poseduje kompletan paket za upravlјanje ovom distribucijom.

Kubuntu 12.04 dolazi sa Main i Restricted riznicama aktiviranim po osnovnom podešavanju. Istovremeno, Universe i Multiverse riznice zahtevaju dalјu manualnu aktivaciju.

Zanimlјivo, Kubuntu 12.04 LTS osnovna podešavanja pokazuju dostupni upgrade za nove verzije. To nije bio slučaj sa Kubuntu 10.04 LTS, koji je omogućavao samo LTS verziju upgrade po difoltu.

Samo iz radoznalosti, potražio sam od Muon Update Menadžera da proveri da li ima nešto za mene. Kubuntu 12.04 je pušten u rad tačno nedelјu dana pre nego sam napisao ovo, i već je bilo nekih ažuriranja: 8 bezbednosnih ispravki i dosta sistemskih dopuna. Bilo je ukupno oko 40Mb. Nije tako loše.

Naravno, instaliranje dodataka nije bio u planu u mom uživo korišćenju, pa sam zatvorio Muon Update menadžer bez instalacije bilo čega.

Muon Software Centre je alatka koja treba da koristite da biste instalirali softver. Izgleda dobro, netaknuta je drugim Kubuntu aplikacijama. Nažalost, ovde sam našao iznenađenje broj 10, što me je definitivno sprečilo u korišćenju MSC.Pretraga ... ne radi! Mogu se kretati po MSC meniju do Chromium pretraživača. Ali pretraga nije dala rezultat! Ovo čini alatku bezkorisnom. Znam da je ovo možda problem korišćenja uživo. Ali kako mogu ja (ili bilo koji srednji početnik) da budem siguran da su sve moje aplikacije u arhivama, ako jednostavna pretraga ne radi? Kako mogu da verujem sistemu nakon svega ovoga?

Podela Mreže


Pravlјenje particije mog spolјnog mrežnog drajva je jednostavan zadatak u Kubuntu 12.04. Delfin lista Microsoft Windows Network Drive je jedna od opcija u Add Network Folder alatki. Povezivanje mi je oduzelo svega par sekundi, a onda sam bio u mogućnosti da pretražujete fascikle i datoteke na svom uređaju.

Multimedija, koja je odsutna


Ni DragonPlayer, ni Amarok nisu u stanju da reprodukuju MP3 fajlove u Kubuntu 12.04. uživo korišćenju. Čak ni Dolphin-ov ugrađeni "preview" player nije uspeo. Svi oni preporučuju da potražite odgovarajući plugin, ali onda prozor za pretragu nestaje bez ikakve povratne informacije. Ovo bih trebalo da imenujem sa iznenađenje broj 11, čak i ako nisam bio spreman za ovo sličnim ponašanjem Ubuntu 12.04.

Već sam pomenuo da je moj pokušaj da instalirate Flash u Rekonq propao. Jedina opcija da se aktivira Flash bi bila da ga instalirate ručno. Nažalost, i ovo je iznenađenje broj 12, što takođe nije bilo moguće. Dobio sam poruku o grešci u Rekonq. Nije moguće

kreirati io-slave: klauncher said: Error loading 'apturl
%u'.
Kada se poveže na : apt:adobe-flashplugin?channel=$distro-
partner


U ovo vreme (i to je bilo daleko iza ponoći), pomislio sam: "Dosta." To je bilo vreme da se zaustavi moje eksperimentisanje sa Kubuntu 12.04.

Istrajnost


Sledećeg dana sam testirao opcije istrajnosti i aktivirao sam Unebootin Iznenađenje broj 13 bio je Istrajan
Kubuntu 12.04 LTS je zadržao moje promenjene pozadine, povezivanje sa mrežom, mrežni drajv je priklјučen. Ovo je zaista korisna opcija ako želite da koristite USB stik za džepnu distribuciju.

Šta tačno mislim o Kubuntu 12.04 Precise Pangolin?


Sistem je bio relativno brz na mom laptopu sa dual core Centrino 1.7 GHz and 1Gb memorije. Nisam našao nikakva značajna kašnjenja ili neočekivani vreme čekanja.

Sistem je bio solidan. Nisam se suočio sa padovima tokom rada.

Obe ove tačke govore da je Kubuntu 12.04 Precise Pangolin dovolјno dobar za dugoročnu verziju.

Ali s druge strane, našli smo 13 iznenađenja u operativnom sistemu tokom rada, a samo dva od njih su lepa: Rekonq zrelost i izdržlјiv rad. Sve ostale greške su više ili manje neočekivane ili defektne.

Mislim da će Kubuntu dizajn tim prevazići dečije bolesti kada 12.04 bude pripremlјen. Ima previše očiglednih propusta o kojima treba da razmišlјaju da bi Kubuntu dobio dopadlјivu i bogatu distrivuciju.

Da li će dugoročna verzija izgledati ovako?

Sumnjam.

A šta Vi mislite?
Published (Last edited): 14-10-2012 , source: http://linuxblog.darkduck.com/2012/05/13-surprises-from-kubuntu-1204.html