Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

9 programskih jezika koje treba pratiti u 2011. godini


Objavljeno 11. decembra 2010.

Objavio Rob Dianapod Programiranje

15 Komentara

Napisao sam nekoliko postova o kretanjima u poslovnoj potražnji na polju programskih jezika.Međutim, nisam zaista napisao nijedan post koji bi se osvrnuo na budućnost programskih jezika. Baveći se kretanjima u poslovnoj potražnji, usredsređivao sam se na jezike koji su prihvaćeni u većoj meri. U ovom slučaju, želeo sam da se osvrnem na neke druge jezike, koji dobijaju na popularnosti, ali nisu uistinu dospeli među najkorišćenije programske jezike. Delom se u ovoj analizi koristi Tiobe-ovo rangiranje iz decembra 2010., zatim nešto iz skorašnjeg posta na temu programskih jezika, sa ReadWriteWeb-a (zasnovanom na ovom postu sa Dataists-a), a preostale informacije potiču od trendova u poslovnoj potražnji koji su obuhvaćeni. Dva jezika, iz standardnih postova o trendovima u poslovnoj potražnji, koja će se i dalje dobrano razvijati i, smatramo, pominjati, su Objektni C (Objektive-C) i Python. Očigledno, sa rastućim Apple-ovim “ekosistemom”, objektni C nastavlja da se razvija. Python se koristi u analizi podataka, i brzo se razvija, kao što je bilo pomenuto u mom skorašnjem postu o nekim O’Reilly-jevim podacima.

Nisam razvrstao ove jezike ni u jedan određeni tip, kao što su tradicionalni i skripting jezici, jer sam želeo da posmatram sve zajedno. Neke od podataka o trendovima u poslovnoj potražnji teško je uključiti zbog količine “šuma” (nepotrebnih informacija) iz drugih industrija tj. branši. Podaci o jezicima Go i R imaju naročito mnogo “šuma” i ovi jezici nisu obuhvaćeni grafikonima. Ipak, zbog njihovog porekla (Google) i primene (analiza podataka), uključena je procena o njima. Pre svega, hajde da pogledamo same jezike, poređane po Tiobe-ovom rangu (uključeni su Tiobe rangiranje i RWW i Dataist Tier):

 • Go (Tiobe: 21 , Tier: 4)
 • R (Tiobe: 26, Tier:3)
 • Lua (Tiobe: 27, Tier:3)
 • Scheme (Tiobe: 29, Tier:3)
 • ActionScript (Tiobe: 37, Tier:2)
 • Erlang (Tiobe: 49, Tier:3)
 • Groovy (Tiobe: 50-100, Tier: 3)
 • Scala (Tiobe: 50-100, Tier:2)
 • Clojure (Tiobe: 100+, Tier:3)

Zanimljivo je to što se ne čini da ima povezanosti između Tiobe ranga i Dataist ranga (Dataist Tier-a). Ako ništa drugo, skoro da izgleda kao obrnuta zavisnost, ali ignorisaću povezanost za sada. Pa, kakvi su podaci o rangiranju u poređenju sa podacima o poslovnoj tražnji?

Hajde prvo da pogledamo trendove u poslovnoj potražnji sa sajta Indeed.com:

Indeed.com Job Trends December 2010

Kao što smo videli u drugim postovima o trendovima u poslovnoj potražnji, SimplyHired se fokusira na kratkoročne trendove:

SimplyHired.com Job Trends December 2010

Oba grafikona prikazuju ActionScript sa više poslova ali prilično slabim trendom. Scheme se sporo probijao i za njega je u skorije vreme pokazano više interesovanja. Groovy se fino razvijao, ali ne pokazuje stvarno jak trend. O ostalim jezicima postoji ograničena količina podataka, tako da ne možemo puno videti o njihovim kretanjima.

Grafikon sa trendovima u poslovnoj potražnji, koji bi u ovom slučaju mogao biti korisniji, je relativni rast sa Indeed-a:

Indeed.com Relative Trends December 2010

Relativni rast je moj omiljeni grafikon sa trendovima jer prikazuje brzinu promene. Tako, u našem slučaju, on može pokazati koji jezici mogu biti spremni za godinu svog proboja. Dva očigledna trenda su snažan rast Lua-e i “eksplozija” Clojure-a u proteklih 18 meseci. Ostali primetni trendovi su razvoji programskih jezika Erlang, Groovy i Scala. Scheme i ActionScript ovde imaju prilično ravne trendove.

Dakle, prikazao sam vam dosta podataka, ali uistinu nisam rekao ništa posebno. Svih 9 jezika bi trebalo pratiti u narednoj godini, jer svi imaju neki interesantan nivo aktivnosti u jednoj ili drugoj oblasti. Google pretrage, GitHub projekti, StackOverflow pitanja, i kretanja u poslovnoj tražnji su svi manjkavi na neki način. Ali ako ih pogledate sve zajedno, oni daju interesantnu sliku o tome koji programski jezici se zaista sreću sa aktivnostima ili prihvatanjem. Bez odugovlačenja, evo mog rangiranja programskih jezika za praćenje tokom sledeće godine:

 1. Lua – Jezik se sreće sa dobrim brojem aktivnosti na GitHub-u i StackOverflow-u. Ima solidan Tiobe rang, ali što je važnije, poslovi za Lua-u postaju dostupni. Relativni trend za Lua-u je odličan pokazatelj da je jezik spreman da krene glavnim tokovima.
 2. R – Sa analizom podataka i velikom količinom podataka koja postaje deo pokretanja svakog veb sajta, jezici za opsluživanje gomile podataka postaće popularni. Podaci o kretanju poslovne tražnje ovde će biti najinteresantniji za videti.
 3. Clojure – Mada nije popularan po Tiobe-ovom indeksu, popularan je u nekim programerskim krugovima. Posebno njegov trend rasta poslovne tražnje pokazuje da bi mogao čekati spreman za “veliku” godinu usvajanja.
 4. Go – Uistinu jedino Tiobe pokazuje ovaj jezik kao popularan. Ne rangira se dobro po Dataist Tier-u, a kretanja u poslovnoj potražnji još uvek nisu previše pouzdana. Međurim, sa Google-om kao “roditeljem”, ne mora mu biti neophodan čisto “prirodan” razvoj.
 5. Erlang – Ovaj jezik je prisutan već nekoliko godina i, sve u svemu, ima pristojne trendove. Sa nastavljenim razvojem “real-time” tehnologija, poput XMPP-a (posebno eJabberd-a), PubSubHubbub-a i ostalih, 2011. bi mogla biti godina u kojoj on postaje novi Python.
 6. Scala – Ovo je jedan od interesantnih trendova. Scala se veoma dobro pokazuje po Dataist Tier-u, ali nije stvarno rangiran po Tiobe indeksu. Sa solidnim trendovima rasta poslovne tražnje i popularnim korisnicima (npr. Twitter), Scala bi mogao biti prihvaćen u ozbiljnoj meri.
 7. Groovy – Više od svega, verujem da je Groovy propustio svoju priliku. To je solidan skripting jezik sa pristojnim trendovima rasta poslovne potražnje, ali kako se može razlikovati od jezika kao što su Ruby, Python, Erlang i Scala?
 8. Scheme – Iz nekog razloga, ovaj jezik odbija da nestane i čak je “pokupio” neka interesovanja. Bez pristojnog rasta poslovne tražnje, mogli bismo biti još jednu godinu udaljeni od ponovnog proboja Scheme-a, najmanje 30 godina nakon njegovog prvog proboja.
 9. ActionScript – ActionScript je obuhvaćen ovom listom zbog svog visokog rangiranja po Tiobe-u i Dataist Tier-u. Međutim, trendovi poslovne potražnje ne ukazuju na dobro za ovaj jezik. Moglo bi biti privremenog pada, tako da bi trebalo da ga pratite iduće godine.

Znam da će ljudi imati dosta komentara na ovo, ali ja konkretno tražim druge jezike koji bi mogli dobijati na popularnosti. Obavestite me šta sam propustio, u komentarima.

Published (Last edited): 04-08-2012 , source: http://regulargeek.com/2010/12/11/9-programming-languages-to-watch-in-2011/