Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Ada Lavlejs: Prvi kompjuterski programerPrvi kompjuterski programer

Ada Lavlejs je bila ćerka pesnika Lorda Bajrona. Učila je od Meri Samervil, dobro poznatog istraživača i naučnice koja ju je predstavila Čarlsu Babidžu juna 1833. Babidž je bio engleski matematičar koji je prvi imao ideju o kompjuteru koji može da programira.

1842. i 1843. Ada je prevela rad italijanskog matematičara, Luiđija Menabrea na Babidžovoj analitičkoj mašini. Iako mehanička, ova mašina je bila važan korak u istoriji kompjutera; ona je bila dizajn mehaničkog kompjutera u generalne svrhe. Babidž je radio na njemu mnogo godina do svoje smrti 1871. Pa ipak, mašina nikad nije napravljena, zbog finansijskih, političkih i pravnih pitanja. Dizajn za mašinu je bio veoma moderan, ona je bila prethodnik prvih završenih kompjutera u generalne svrhe i to 100 godina.

Kada je Ada prevela članak, ona je dodala set beležaka koje su upotpunile detalje metoda izračunavanja određenih brojeva pomoću analitičke mašine, a koje su od tada istoričari prepoznali kao prvi kompjuter na svetu. Ona je takođe videla mogućnosti tamo gde Babidž nije: shvatila je da bi mašina mogla da komponuje delove muzike. Programski jezik "Ada" koji se koristi u avijaciji i nekim vojnim programima, dobio je ime po njoj.Published (Last edited): 08-08-2012 , source: http://www.usingenglish.com/comprehension/30.html