Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Automatizujte svoj backupOriginal article provided by Backup SoftwareRoberto Grassi, P. Eng.

Predsednik, GRSoftvera

Uvod

Efikasnost dobrog backup programa zavisi od efikasnog izvršavanja vaseg backup~a. Često smo toliko zauzeti da jednostavno zaboravimo da ručno pokrenemo beckup!

Kada birate kvalitetni stručni beckup softverski program, potrebno je da proverite koje opcije imate da biste automatizovali svoj beckup, kako biste mogli da ga podesite i zaboravite na to. Pa, GRBackPro profesionalni backup softver je među nekoliko softverskih programa koji ne samo da omogućavaju ovaj nivo automatizacije, vec vam omogućavaju da podesite različite strategije automatizacije koje se istovremeno izvršavaju.

Beckup prilikom iskljucivanja

Prvi metod možete koristiti kako biste automatizovali svoj backup, da biste izvršili backup na kraju radnog dana. Ovo je obično vreme u toku dana kada je računarsko CPU opterećenje nisko, pa su stoga resursi besplatni za brz i pouzdan backup. Druga važna tačka je da, ako ste sigurni da su sve vase aplikacije zatvorene, onda će svi vaši fajlovi biti konzinstentni. U stvari, čak i u slucaju da GRBackPro može da napravi beckup fajla podataka koje koristite uz pomoc Volume Shadow Copy, jer je bolje da napravite beckup fajl koji je savršeno konzistentan i koji je podešen na dobro poznatom mestu (u ovom slučaju, na kraju radnog dana). Prva stvar koju morate da uradite, ako radite beckup na kraju dana, je da zatvorite sve aplikacije. GRBackPro vam nudi Task karticu sa koje možete imati GRBackPro bliske aplikacije i usluge zaustavljanja pre nego što se backup izvrsi i tek onda da se počne sa aplikacijama, ako se to zahteva. Imate dve opcije za izvršavanje backup~a na isključivanju. Prvi je da definišete planer događaja koji započinje backup kada isključite računar. U ovom slučaju vi pokrecete isključivanje, a zatim GRBackPro hvata ovo stanje i započinje backup. Počevši sa Windows Vista, Microsoft je izmenio proceduru iskljucivanja kako bi se korisniku omogucilo da brzo zatvori računar. GRBackPro je u stanju da blokira isključivanje u cilju vremena potrebnog za završavanje backup~a. Ne preporučujemo ovaj metod, jer imate manje kontrole nad backup~om i postoji mogucnost gasenja procesa.

Predlažemo da umesto toga koristite GRBackPro funkciju "Na kraju uradite backup”. Obično trazimo od programa da ukljuci i isključi računar, kada se beckup kompletno zavrsi bez grešaka. Dakle, ako se sve dobro zavrsi, videćete vas računar isključen posle nekog vremena. Ukoliko ostane ukljucen, znajte da je došlo do problema koji ćete morati da proverite pre nego sto odete kući. Ovaj način rada će vam pruziti mir kada odete kući.

Backup na odredištu ubacivanja diska

Još jedna korisna opcija je mogućnost da imate backup softver za pokretanje backup~a kada je disk spreman ili, drugim rečima, kada je putanja na raspolaganju. Mi smo želeli da razgovaramo o dostupnosti putanje jer nismo ograničeni na fizičko ubacivanje diska, kao što je USB disk koji takođe može biti uključen u mrežnu putanju.

Imajući automatski pokrenut backup softver kada se jedan od navedenih događaja dešava je zgodno jer ne morate rucno da pokrenete beckup. GRBackPro vam nudi ovu mogućnost iz okvira integrisanog planera. Možete definisati događaj, a zatim dodati uslovno izvršenje. Ovo stanje može da se zasniva na putu dostupnosti. Druge opcije su zasnovane na kompjuterskom korišćenju i opterećenju. Na primer, možete da napravite backup izvršenje koje vas uslovljava da ne kucate ništa ili da ne pomerate miš. To bi moglo da znači da niko ne koristi računar i da backup izvršenje neće nikoga uznemiravati.

Drugi mogući uslov može biti da izvršite backup samo ako je CPU opterećenje ispod određenog procenta, za više nego određeno vreme. Ovo obezbeđuje da će beckup raditi samo kada je aplikacijama potrebna sredstva vaseg računara. U stvari, ovo bi mogla da bude mogućnost da imate pokrenut proces koji zahteva CPU vreme, čak i ako ne koristite fizički računar. Ova opcija je inteligentna, jer efikasno meri CPU opterećenje kako biste bili sigurni da je CPU besplatan. Sa svakim uslovnim testom, GRBackPro se može podesiti da ponovite uslove za korisnički definisano vreme nakon kojeg će se ako uslov još nije ispunjen događaj označiti kao propust.

Budite oprezni u slucaju bilo koje greške!

Ako želite da automatizujete svoj beckup i jednostavno zaboravite na to, onda morate da imate dobro pouzdan metod sa kojim mozete da se savetuje ako nešto krene naopako. Da, svaki backup softver kreira i upravlja log fajlom, ali ga morate periodično proveravati. Neuspeh backup važnih fajlova je prilicno bolan!

Tako da morate da automatizujete aspekte izveštavanja vašeg backup~a. GRBackPro profesionalni backup softver nudi dobro rešenje ovde. Možete da koristite Task karticu da biste dodali zadatak koji će vam poslati napomenu u vidu poruke kada se dogodi beckup greška. Ovo e-mail obaveštenje sadrži fajlove koji su uključeni u grešku, tako da budete odmah obavesteni o problemu i da mozete da odluče šta cete uraditi povodom toga. Ova opcija vam omogućava da daljinski upravljate izvrsenjem backup procesa za vašu kompaniju. Možete imati mnogo backup poslova istovremeno, i ako bilo koji od njih krene naopako bićete obavešteni. Naravno, možete da tražite da budete obavešteni da je beckup izgubljen. GRBackPro vam moze poslati e~mail obaveštenje kada beckup počinje. Ovaj e~mail se uvek šalje, pa ako backup ne počne bićete obavesteni o odsustvu e~mail~a.

Zaključak

Sa gore pomenutim i drugim faktorima izgradnje u GRBackPro, možete biti sigurni da su vaši podaci sigurni. Možete lako da podesite beckup i da zaboraviti na njega, osim ako se ne desi neki propust. U tom trenutku ćete morati da vratite svoje podatke, ali možete biti sigurni da su vaši podaci bezbedni i spremni da se brzo vrate.Published (Last edited): 20-11-2012 , source: http://www.grsoftware.net/backup/articles/automate_your_backup.html