Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Besplatan PDF

Postoji mnogo načina da napravite besplatne PDF dokumente. PDF-ovi su divna dokumenta fiksnog rasporeda, ali ponekad je potrebno konvertovati PDF u Excel ili word za praktične primene. Sve metode uključuju neku vrstu mane, koju nećete dobiti plaćanjem programa, ali opet one su besplatne. Mane se mogu svrstati u nekoliko grupa. Postoje besplatni Web servisi Adobe i drugih koji zahtevaju da im pošaljete dokument koji njihovi automatizovani programi konvertuju, a zatim šalju nazad. Mane su: ograničeni su na broj dokumenata koje možete da konvertujete koristeći jedan nalog, odnosno broj dokumenta koje možete konvertovati dnevno, ili se konvertovani dokument vraća reklamu sa žigom njihovog servisa na svim stranicama (ovo možete ukloniti). Slede stvarne samostalne aplikacije sa svojim manama. Ove besplatne aplikacije su često limitirane tipom dokumenta koji možete da konvertujete u PDF, kao što je običan tekst ili HTML, odnosno limitirane su na komercijalnu upotrebu. Konačno, tu su "printer" PDF kreatori. Neki od njih su nagware aplikacije u kojima morate da klikćete po ekranu i koje vam traže da se registrujete za malu nadoknadu, svaki put kada koristite program. Međutim, postoje "printer" PDF kreatori koji kada su podešeni, dozvoljavaju Vam da štampate iz bilo kog programa, proizvodeći PDF dokument, čak u punom koloru. U ovom slučaju je mana da postoji poteškoća u podešavanju, ali ne očajavajte, postoje detaljno dokumentovana uputstva sa screenshot-ovima kako to da uradite. Jedno konačno upozorenje, očigledno PDF fajlovi mogu biti veoma složeni, sa obeleživačima, linkovima, itd. Postoje mnogi problemi uključeni u stvaranje PDF-a za profesionalnu upotrebu, a posebno u grafičkoj i štamparskoj industriji, za koje se ne trudim da razumem. Metode, navedene ispod, za kreiranje PDF fajlova su za proste PDF fajlove, a ne za profesionalna uputstva i tome slično. Moraćete da platite za profesionalne programe, ukoliko želite da radite nešto elegantno. U većini slučajeva biću okićen pohvalama većine web sajtova vezanih za sve ove proizvode, prateći to sopstvenim komentarima u kurzivu.

Web Servisi


http://createpdf.adobe.com/index.pl/?BP=IE - Create Adobe® PDF Online je servis hostovan na web-u koji Vam dozvoljava da konvertujete različite dokumente u Adobe PDF fajlove, koje svako može pregledati koristeći besplatan Adobe Acrobat ®Reader. Podržani formati obuhvataju Microsoft® Office fajlove, grafičke formate, web stranice, kao i druge tipove fajlova. Koristite Paper Capture da kreirate pretražive PDF fajlove iz skeniranih papirnih dokumenata. Možete da kreirate prvih pet primeraka besplatno.

http://www.gobcl.com/what_is.htm- goBCL® pruža vam brzu i besplatnu konverziju dokumenta u PDF i HTML formate. Kao rešenje servera zasnovanog na web-u, goBCL Vam omogućava da automatski konvertujete dokumenata - sa Vašeg računara ili Mac-a, od kuće ili kancelarije ... sa bilo kog mesta u svetu! goBCL Vam omogućava da dostavite dokumente iz Vašeg web browser-a. goBCL zatim obrađuje Vaš dokument i, za nekoliko minuta, generiše ga šalje Vam mejl sa ispravnom reprezentacijom PDF ili HTML (zajedno sa JPEG fajlovima) dokumenta. Maksimalna veličina koju možete poslati je 500K po fajlu. - Ograničite Vaše dokumente na 500 KB.

http://www.neevia.com/solutions.htm#sol2 - Neevia Document Converter eXPress je besplatan servis zasnovan na web-u koji vam omogućava da konvertujete Vaše poslovne dokumente u Adobe Portable Document Format (PDF). Adobe PDF rešava mnoge zajedničke file-sharing probleme, od očuvanja “izgleda i osećaja” originalnog dokumenta do dozvoljavanja svakome, da na bilo kojoj platformi, pregleda, upravlja, i štampa dokumente pomoću besplatnog Adobe® Acrobat® Reader®. Podržani formati obuhvataju Microsoft® Office fajlove, grafičke formate, i ostale formate dokumenta.- Ograničite svoje dokumente na 500 KB.

http://64.39.14.230/abcpdf/ - Koristeći linkove navedene ispod možete da dodate tekst, slike i druge grafičke objekte na Vaš lični PDF dokument. Možete izabrati da vidite dokument u prozoru browser-a ili preuzeti ga na svoj računar radi pregledanja. Sam dokument je dinamički generisan i poslat direktno na Vaš web browser - ne postoje fajlovi koji su negde sačuvani. U ovom primeru web sajta ograničili smo dokument na jednu stranicu da bi olakšali uočavanje promena koje pravite. Međutim, ako želite da kreirate višestranične dokumente potrebno je samo nekoliko više linija koda!

http://www.fastpdf.com/receive.php - Ovaj sajt stavlja reklamni žig na svaku stranicu ako konvertujete besplatno.

http://www.pdfconvert.ch/index.asp?lang=e - NetPower PDFconvert je on-line rešenje za konvertovanje Microsoft® Office (Word, Excel, PowerPoint®) dokumenata, web stranica, slika, ... u Adobe ® PDF fajlove. Uočite: * Ova usluga je trenutno besplatna. Konvertovani dokumenti mogu sadržati naš žig. * Adobe Acrobat Reader (dostupan besplatno) omogućava čitanje dokumenata proizvedenih na ovaj način. * Veličina fajla za konvertovanje ne bi trebalo da prelazi 15 MB ili 5 minuta vremena obrade. - Ovaj sajt može staviti žig na dobijeni fajl.

http://www.teamprinting.com/toolbox.asp - Konvertujte online Vaše dokumente u Adobe PDF fajlove tako da bilo ko, bilo gde može da ih vidi i štampa. Podržava više od 280 formata! - Ovaj sajt Vas ograničava na jednu konverziju dnevno.

http://www.pdfhammer.com/help.html - Odličan i jednostavan online fajl integrator, rearanžer i brisač stranica PDF fajlova.

Stvarne Aplikacije


http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator - najbolji besplatni pdf printer u mojoj knjizi. Može takođe štampati bilo koji fajl u JPG i druge standardne tipove slika, uključujući PS. Može instalirati Ghost Script (pogledajte sledeći odeljak).

http://perso.wanadoo.fr/fricotin/index.htm - Ovo je French Tool nazvan MiniPDF 2.03. Uskoro može izaći u engleskoj verziji. Verovatno ima ograničenu funkcionalnost.

http://www.easysw.com/htmldoc/ - Konvertuje HTML fajlove u PDF ili PostScript. Generiše sadržaje za knjige. Stvara indeksirane HTML fajlove. Generiše fajlove on-the-fly za web aplikacije, iz komandne linije za serijske poslove, ili iz GUI-a za interaktivni rad. Radi na većini UNIX/Linux i Windows operativnim sistemima. Obezbeđuje interfejs komandne linije za serijske i WWW aplikacije. Pruža grafički interfejs za interaktivni rad. - Ograničena verzija je besplatna.

http://www.e-press.com/easy_office_premium.html - Besplatan, obiman Office paket za ličnu upotrebu i, takođe, nagware aplikacije. Može čuvati svoje fajlove procesora reči i tabela u PDF. Komercijalna licenca i lična registracija je veoma jeftina.

http://www.fytek.com/text2pdf.html - FyTek-ov Text to PDF Converter radi više od same konverzije običnog teksta. Možete uključiti oznake slične HTML-u da dodate slike, menjate veličinu ili boju fonta, podvučete i istaknete tekst, i još mnogo toga. Ako želite još više funkcija, razmislite o registraciji Vaše kopije koa Vam omogućava da ugradite fontove, kreirate obeleživače i koristite širok spektar različitih tipova slika. - Besplatna verzija je ograničena na 50 strana, i konvertuje samo tekst.

http://www.visagesoft.com/easypdf/ - Easy PDF je specijalizovano WYSIWYG (ono što vidiš to i dobiješ) okruženje za brzo i lako kreiranje Adobe Portable Document Format (PDF) dokumenata. Easy PDF pruža svu moć za kreiranje sofisticiranih PDF dokumenata, i primenjuje linkove/hipertext na finalnom dokumentu. - Ovo je prilično dobra vrsta Word procesora, iako je više ograničena od Notepad ili WordPad zamene.

http://www.dreamscape.it/Eng/AcroPAD.htm - AcroPAD je program veoma sličan Notepad-u;.Glavne razlike su: toolbar sa dugmićima za otvaranje/čuvanje,na primer, fajlova, sposobnost da se otvaraju RTF fajlovi (npr. iz WinWord-a), a posebno "Save as PDF" Meni! AcroPAD omogućava krajnjim korisnicima da kopiraju tekst iz svojih MSWord ili Excel dokumenata i nalepe ga u svoj dokument; zatim oni mogu da eksportuju bilo šta u PDF, bez potrebe Adobe Acrobat-a (tm). Ne postoji instalacioni program, samo kopirajte izvršni program od 600KB i sve će raditi! Program je potpuno besplatan i on je samo eksperiment da vidite šta sve može da se uradi sa komponentom PDFREPORT - eksportovanje celog teksta je posao samo jedne komande: TEXTOUT(). - Zamena za WordPad koja čuva samo PDF.

http://www.websupergoo.com/abcpdf-1.htm - ABCpdf dobija se kao blizak i personalan! Zato što ne koristi nikakve drajvere za štampanje i ide direktno u PDF? To je neverovatno brzo. Iz razloga što je u potpunosti Fully Both Threaded možete ga koristiti fleksibilno u okviru ASP, VB i u okviru COM+, MTS ili .NET-a. ABCpdf je jednostavan ali moćan. Dizajniran je tako da možete dobiti na brzini i produktivnosti u roku od deset minuta. Ipak, ako želite dobar nizak nivo kontrole, i to možete postići sa ABCpdf-om. - Ovo je besplatno ako postavite link njihovog web sajta na Vaš, a oni to odobre i pošalju Vam licencu. ovo još nisam probao.

http://www.simtel.net/pub/pd/59506.html - Softver koji konvertuje tekstualne dokumente (.txt) u PDF fajlove, takođe dodaje stranice i dozvoljava Vam da unesete informacije vezane za fajl, kao što su naziv autora, autorska prava itd

Metode štampanja


Sve ove metode, osim poslednje, podrazumevaju korišćenje Ghostscipt-a i GSView-a, a ponekad i Redmon-da. Sva tri programa koristite bilo GNU javnu licencu ili Aladdin Free Public Licencu. To znači da su slobodni za preuzmanje i korišćenje u poslovne svrhe. Postoje strikture koje ja još uvek ne razumem vezane za prodaju softvera ili izvod novca.

http://www.cs.wisc.edu/~ghost/ - Ovo je GNU verzija Ghostscript-a, i radi veoma dobro sa svim metodama navedenm u nastavku. Ghostscript je program komandne linije koji, između ostalog, pretvara PostScript fajlove u PDF fajlove. Ako instalirate "lažni" Postscript printer na Vaš Windows računar, i zadate mu da odštampa u fajl, proizvešće PostScript ili PS fajl. Ako unesete prave komande u komandnu liniju programa, program će to konvertovati u PDF fajl. Komande su, međutim, vrlo komplikovane. Postoji rešenje, GSView ga obezbeđuje. Pogledajte sledeći link.

http://www.cs.wisc.edu/~ghost/gsview/index.htm - GSView je PDF prikazivač, kao i Acrobat Reader, ali više od toga. To je Windows GUI interfejs za Ghostscript, a samim tim, sa nekoliko klikova, omogućava Vam da konvertujete PS fajl u PDF fajl. Ceo posao podešavanja ova dva gore navedena programa, kao i instalacija PostScript printera, objašnjen je u sledećem linku.

http://student.umpi.maine.edu/~edwardp/documentation/pdf_create/pdf_create.html - Uputstvo za korišćenje PostScript printera, Ghostscript-a i GSView-a radi kreiranja PDF fajla.

http://kenchiro.tripod.com/howtoPDF.html - možda i više dostupan set instrukcija navedenih iznad.

http://www.et.dtu.dk/Software/GhostWord/Index.html - GhostWord je interfejs za Ghostscript paket, koji vam omogućava da kreirate PDF dokumente iz Microsoft Word, Excel i PowerPoint dokumenata. GhostWord se sam instalira u Word-u, Excel-u i PowerPoint-u, i dokumente konvertujete jednostavnim klikom na ikonicu. GhostWord je besplatan. Možete ga slobodno kopirati i koristiti bez plaćanja.

http://home.hccnet.nl/s.vd.palen/ FreeDist je besplatan destilator (u kombinaciji sa Ghostscript-om). On može automatski da konvertuje PostScript fajlove u PDF, koji se nalaze u "watched folderu". Takođe može sastaviti više PostScript ili PDF fajlova u jedan PDF, u redosledu koji želite. FreeDist može da se izbori sa čistim postscript fajlovima sa ekstenzijom eps, ps, plt i prn. - To podrazumeva nešto višu automatizaciju. Nije potrebno da otvarate GSView, sve što treba da uradite je da premestite svoje novonastale PostScript fajlove u unapred određeni folder.

Napomena: Sledeći set metoda štampanja podrazumeva korišćenje Redmon-a. Ovo je malo teže da se uspostavi, ali ja ću kasnije obezbediti link ka opštijem setu instrukcija za instaliranje prvog programa. Međutim, kada se jednom podese, ne postoji među korak otvaranja GSView-a da bi konvertovali PS dokument. Vi jednostavno štampate sa Vašeg lažnog PostScript printera i PDF fajlovi se kreiraju. Redmon proizvodi port lažnog štampača za lažni štampač, a zatim preusmerava izlaz u Ghostscript, sa pravim parametrima, i eto ga, imate PDF fajl. Možete čak i da promenite ime svog štampača u "PDF Creator".

http://www.cs.wisc.edu/~ghost/redmon/index.htm - Redmon možete preuzeti ovde.

http://www.webxd.com/zipguy/freepdf.htm - Free PDF je program koji Vam omogućava da kreirate PDF dokumente samo štampanjem "Create PDF" printera iz bilo koje Windows 9k/ME aplikacije besplatno! Free PDF uspostavlja vezu između Redmon-a (u vlasništvu Ghostgum Software Pty Ltd) i Aladdin Ghostscript-u (u vlasništvu preduzeća Aladdin), čime pojednostavljuje proces kreiranja PDF-a, pružajući korisne opcije i čineći ih laganim za upotrebu. Konfiguracija programa zahteva razumevanje i malo truda sa Vaše strane. - Nemojte biti odvraćeni reklamama i kompleksnošću podešavanja, ovo je dobar program. Ovo je program, za koji se nadam, da će u budućnosti uspostaviti više opštiji skup instrukcija. Ovde je dovoljno napomenuti, da bez obzira kako izgleda set instrukcija, možete koristiti GNU verziju Ghostscript-a, samo budite sigurni da usmerite pdfConverter na fajl bin/gswin32c.exe, koji bi pod normalnom instalacijom, trebalo da se nalazi u C:/gs/gs[broj Vaše verzije]/ folderu.

http://www.mast-webdesign.de/ - PDF Ghostscript alat je moćan interfejs za RedMon i Ghostscript - besplatan Postscript i PDF prevodilac. RedMon preusmerava izlaz štampača na spoljni program i samim tim Ghostscript može konvertovati PostScript fajlove u PDF fajlove. PDF Ghostscript alat prima podatke štampača od RedMon-a i kreira PDF fajlove uz pomoć Ghostscript-a. Sa PDF Ghostscript alatom možete kreirati PDF fajlove jednostavno i besplatno! - Ovo je sličan alat iz Nemačke, i možda čak i bolji i lakši za podešavanje. Postoje instrukcije na engeskom. Budite sigurni da koristite PS printer drajver u boji, kao što je Tektronix jednom pomenuo u instrukcijama navedenim iznad. Adobe-ovi printer drajveri navedeni ovde bi trebalo, takođe, da rade u boji.

http://home.hccnet.nl/s.vd.palen/ - Ovo je treći, sa divljim interfejsom, koji mi je nešto teži za shvatanje (tri bela kruga u levom uglu nisu ukras, ali jesu mali dugmići o kojima on godori). Ovaj program, takođe, omogućava da dodate nekoliko PS fajlova (na taj način što bilo šta štampa sa Vašeg PS printera iz čak različitih programa) u jedan PDF fajl.

http://site4.pdf995.com/download.html - Pdf995 je brz, pristupačan način za kreiranje dokumenata profesionalnog kvaliteta u popularnom PDF fajl formatu. Njegov interfejs lak za korišćenje Vam omogućava da kreirate PDF fajlove jednostavnim izborom "Print" komande iz bilo koje aplikacije, i kreirate dokumenata koja se mogu videti na bilo kom računaru sa PDF prikazivačpm. Pdf995 podržava napredne funkcije kao što su obeleživači, linkovi, i automatsko kačenje PDF-a na e-mejl za slanje. Pdf995 je besplatan, kompletno opremljen softver. Nikada ne ističe licenca, i na bilo koji način ograničava ili označava Vaše PDF dokumente. Preuzimanje je besplatno. Kada ga preuzmete na računar, samo dvaput kliknite na instalacioni fajl i spremni ste da započnete kreiranje PDF fajlova profesionalnog kvaliteta na brz, pristupačan način. - Ovo je veoma lepo i jednostavno za korišćenje, osim nagware elementa. Ne koristi Ghostscript, GSView ili Redmon

Zabavite se. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentare, molimo Vas pišite mi na

socrtwo@s2services.com.
Published (Last edited): 23-09-2012 , source: http://www.pruittfamily.com/paul/freepdf.htm