Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

C# je mrtav (ponovo). Živeo C#

12. decembar 2012.

Tek juče, Verity Stob je objavila nastavak njene (??) dugačke Delphi sage , sa lepim sarkastičnim primedbama o C# na kraju.:

Za C# postojaše usamljeni put. I zver zatvoriše njene kapije za nas, i polomiše naš Silverlight u milion paramparčadi, i održaše nas živim za Herb-a Sutter-a i STL i ostatak porobljene C++ 11 mase.

Izuzev što nije mrtav. Još uvek.

  • Silverlight nije nikada sišao na zemlju - osim kada je to uradio (kah-kah Netflix – uglavnom, nije)
  • VPF nije nikada sišao na zemlju - osim pokušaja da se posao u londonskom finansijskom sektoru dobije bez njega. Većina stvari u delovima kompanija okrenutim klijentima je VPF (ili, čudnovato, Flash)
  • WinRT izgleda kao neuspeh – osim ako niste ljubitelji Marker Metro ili raznih drugih mesta koja izgleda da imaju više posla nego što bi oni znali šta da rade sa tim.
  • Niko ne koristi ASP.NET i ASP.NET MVC – osim Microsoft-a, StackOverflow-a I niza drugih velikih sajtova. Ne onoliko koliko neke druge jezike, naravno, ali da li ste videli šta je Facebook morao da uradi sa PHP-om kako bi ga naterali da radi za njih? Ili twitter portinguje većinu njihovog začelja na JVM (Java Virtual Machine)?
  • XNA igre su obezglavljene, jedino se razvija još jedna (ili 2) u obliku MonoGame.
  • BizTalk sadrži malo .NET-a u njemu (tj. oko 90% ?). Sharepoint je u potpunosti .NET. Jedini bitovi koji nisu u Microsoft-u a pojavljuju se u Windows-u i Office-u, a koji izgledaju kao da su sve zbunili sa novim - ali potpuno inkopatibilnim – framework-om.
  • Da ne pominjemo mnogo miliona linija koda .NET koje rade posao, u vladinim resorima, prodavnicama, medijskim kućama kao što su BBC i NBC, kazinima, i uglavnom i svemu ostalom između. (hvala na podsećanju, @kiwipom)

Ažurirano: Dave Addey je skrenuo pažnju na Twitter-u da je većina top igara za 2012 napisana u Unity3D. Koji je baziran na Mono-u za skripting.

A tu je I Xamarin, koji je upravo objavio Xamarin.Mac, koji koristi malo MonoTouch magije kako bi dozvolio C# programerima da pišu native Mac aplikacije.

Sada imamo Windows, Mac, Linux, iOS, Android, WP7/8, Raspberry Pi, BeagleBoard, S390 i niz drugih platformi i proizvoda, koji svi imaju zajedničku osnovu: .NET/mono framework.

Ne mogu da kažem da sam video pre 7 ili 8 godina da TO dolazi, kada je .NET kriva bila na vrhuncu.

Dakle, sa ili bez Microsofta (ili konkretno sektora za Windows i Office, zbog DevDiv (alata za razvoj), servera (BizTalk, SQL Server) i Azure-a koji još uvek drma), C# i njegovi framework-ovi izgledaju sve drugo samo ne mrtvi. Osim snažne OpenSource zajednice okupljene oko različitih projekata (npr. ServiceStack) i sam Microsoft otvara povelike delove framework-a, što je do pre 5 godina bilo nezamislivo.

Kao što rekoh prošle godine:

Dobar je osećaj biti Gangsta C# programer.

Published (Last edited): 10-06-2013 , source: http://fastchicken.co.nz/2012/12/12/c-number-is-dead-again-long-live-c-number/