Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

CD-ROM & Kreiranje instalaterskog programa


 

CD-ROM & Kreiranje instalaterskog programa

Mnoge organizacije koje obezbeđuju metod za konektovanje na internet i koje imaju rastuću bazu korisnika, našle su se u situaciji da moraju da podrže više ljudi nego što njihov ograničeni tim za podršku može da podnese. Jedna metoda koja se pokazala izuzetno efektivnom jeste pravljenje prilagođenih instalaterskih programa za vaše okruženje koje pomaže vašim korisnicima da se konektuju. Pored instalaterskih programa, dokumentacija sa koracima koji su jasno označeni (dosta slika će vam biti od velike koristi) predstavlja veliku pomoć. Na kraju, obezbeđivanje čitavog ovog materijala na CD-ROM-u kojeg vaši korisnici mogu proveriti, kupiti ili zadržati, vam može dati odličan metod da ih povežete a da ne morate da ih posetite na sajtu ili da obezbedite dugotrajne razgovore podrške preko telefona. Mnogi korisnici cene mogućnost da reše svoje probleme kada organizacije podrške postanu prezauzete da bi odmah odgovorile na zahteve.

Ispod se nalaze diskusije o paketima za pravljenje instalacionih programa, metode za pravljenje CD-ROM-ova i kako se mogu napraviti višestruke kopije dupliranog CD-ROM-a. One su bazirane na primljenim email-ovima i na nekim od naših odgovora. Ova diskusija je neformalna i biće dopunjena kada dobijemo komentare i informacije od svojih korisnika.

TEME

Pravljenje CD-ROM-a kako bi se korisnici povezali na internet [[Vrati se na vrh]]

Nekoliko grupa je napravilo CD-ove koje su im pomogli da povežu svoje klijente na internet. Ovo smo radili na Univerzitetu u Oregonu od 1996. CD-ROM projekat je nazvan “The Duckware CD-ROM” u čast maskote Univerziteta - Patke (Duck). Možete videti Duckware stranicu na http://micro.uoregon.edu/duckware.. Ispod ćemo diskutovati o različitim koracima za pravljenje takvog CD-a i o nekoliko različitih metoda koje možete da iskoristite kako biste završili takav projekat.

CD koji vodi korisnika kroz internet the Internet [[Vrati se na vrh]]

Postoji uvek nekoliko načina da napadnete ovaj tip problema. Jedan je da budete koliko god fantastični možete da budete ili s druge strane možete koristiti alate koji su već dostupni i biti manje fantastični. Na primer, možete koristiti Macromedia Director kako biste napravili interaktivno rešenje za korišćenje interneta po prvi put, ili možete koristiti HTML ili PDF dokumenta na CD-u sa instrukcijama za korišćenje interneta za početnike. Macromedia rešenje će vas koštati nešto više i biće mu potrebno više vremena za formatiranje i za početak samog rada. Pa ipak, izgledaće baš lepo, ali će takođe biti specijalizovan i zahtevaće više napora za ažuriranje u budućnosti.

Autopokretanje CD-a & pokretanje programa iz unutrašnjosti pretraživača[[Vrati se na vrh]]

Generalno ako koristite HTML koji je pohranjen na CD-u, a potom web pretraživač kako biste videli njihov sadržaj, onda je to dobra stvar kada je u pitanju slanje instrukcija i dokumentacije ljudima. Teži deo posla koji podrazumeva pribavljanje CD-a sa instrukcijama i pokretanje instalacionih programa nastupa ako želite interfejs koji se automatski pokreće i koji može da pokrene instalacioni program iz unutrašnjosti interfejsa. Ovo deluje nerealno jednostavno, ali je to zapravo trik kako bi sve radilo kako treba.

Možda se pitate zašto je to zapravo važno. Sve ovo ima veze sa veličinom tima za podršku. Zamislite da imate 2 ili 3 čoveka koji mogu da se jave na telefon, a hiljadu ili dve korisnika. Ako date ovim korisnicima CD koji ne radi ništa kada se ubaci, verovatno ćete primiti stotine poziva u vezi sa tim problemom. A kada su već dobili vezu, verovatno će vas pitati da ih provedete kroz instalacioni proces korak po korak. Sada ste dali odgovor na veliki broj razloga zbog kojih bi korisnicima trebalo dati CD na prvom mestu. Možete naravno uključiti i neke instrukcije sa CD-om u vezi sa samim pokretanjem CD-a, ali je zaista divno kada možete da date nekom CD i ništa više.

Oprema za CD-ROM Univerziteta u Indijani[[Vrati se na vrh]]

Za sad smo pronašli jednu metodu koja pouzdano radi kada je u pitanju autotomatsko pokretanje CD-ROM-a sa web-baziranim interfejsom, a koja će pokrenuti instalacione programe i iz unutrašnjosti web pretraživača. Ovo je paket korisnih stvari sa Univerziteta u Indijani koja se zove IUCD. Paket vam omogućava da pokrećete Microsoft-ov Internet Explorer, verziju 2.x u standalone (samostalnom) modu sa CD-a i takođe vam omogućava da pokrenete eksterne programe i foldere iz unutrašnjosti web stranica koje pravite. Postoje i drugi načini na koje možete ovo da uradite, ali nijedan neće raditi bez instaliranja i podešavanja same korisničke mašine, a takođe nijedan neće biti tako pouzdan.

IUCD oprema dolazi sa instrukcijama i softverom koji vam omogućava da napravite CD koji će se automatski pokrenuti kada je ubačen u Windows 95/98/2000/NT kućište ili u Macintosh. Ovo nije poželjna odlika i Netscape nikad nije odgovorio na pitanje u vezi sa rešavanjem ovog problema.

Za više informacija o pribavljanju IUCD opreme molimo vas da pogledate njihovu web stranicu:

http://intel.ucs.indiana.edu/development_x86/iuware_cd/default.html

Metoda niske tehnologije [[Vrati se na vrh]]

Metoda niske tehnologije podrazumeva autotomatsko pokretanje HTML dokumenta na CD-u. Skoro sve novije mašine i bilo koja mašina nakon Windows 95a bi trebalo da ima instaliran web pretraživač. Ako se dokument tipa “.html” automatski pokrene na mašini sa web pretraživačem ovo će pokrenuti korisnikov web pretraživač sa dokumentom koji je već učitan. Deo koji kvari ovu šemu jeste činjenica da nećete moći da pokrećete eksterne programe (kao što su instalatori) iz unutrašnjosti web pretraživača. Pa ipak, možete jednostavno reći klijentu gde se na CD-u nalazi odgovarajući instalator i reći mu da pokrene program kao što je to predviđeno.

Povezivanje korisnika sa internetom [[Vrati se na vrh]]

Autor ovog dokumenta je napisao brojne instalatore koji ovo obavljaju samo za Windows 3.1/95/98 i NT. Uradio sam ovo i za Mac takođe, ali pretpostavljam da će ovo biti od malog značaja. Naš opšti metod je bio da se napravi dokument koji u detaljima objašnjava kako da podesite Windows 95/98/NT za internet konekciju. Ovaj dokument uključuje slike sa instrukcijama korak-po-korak za instaliranje ispravnih mrežnih protokola, dial-up rada na mreži i modema ukoliko je to neophodno. Kada su komponente instalirane uključuju se koraci za pravljenje dialin dokumenta. Možete videti primer ovih dokumenata na: http://micro.uoregon.edu/getconnected

Glavni problem sa konektovanjem Windows 95 korisnika jeste to što TCP/IP prema osnovnim podešavanjima nije ni instaliran. U Windows 98 TCP/IP jeste instaliran prema osnovim podešavanjima, što značajno olakšava stvari. Pravljenje sopstvenog instalacionog programa za instaliranje TCP/IP-a ili Dial-up rada na mreži nije praktično usled određenog broja Registry unosa koji se moraju modifikovati. Ovi unosi mogu varirati u zavisnosti od verzije Windows 95-ice (Windows 95a, b ili c, kako su opšte poznati). Najbolje je da obezbedite korisnicima dobro uputstvo.

Moguće je proveriti modem i pokrenuti Modem Control Panel ako je to potrebno. Takođe možete napraviti dialin dokumenta, uključiti podešavanja za TCP/IP (ako je to neophodno) i instalirati bilo koju aplikaciju prilagođenu za rad na netu. Problematičan deo cele ove operacije jeste što će korisnicima biti potreban njihov originalni set disketa za Windows 95 (samo Windows 95a) ili CD-ROM u većini slučajeva osim ako Windows CAB fajlovi nisu već instalirani na njihovom hard drajvu. Ovo bi trebalo naglasiti u dokumentaciji.

Alat za pravljenje CD-ROM-a i instalatora [[Vrati se na vrh]]

Ispod se nalazi lista nekih alata koje smo koristili za pravljenje CD-ROM-a i instalatora, kao i dodatni alat koji možete koristiti. Nakon ove liste uključićemo i komentare o svakom alatu koji se nalazi na spisku.

 • WISE InstallMaster system ili InstallShield
 • Microsoft Internet Explorer verzija 2.0
 • Oprema za CD-ROM Univerziteta u Indijani
 • Različite web stranice i alati za grafički dizajn koji uključuju Photoshop,
  Dreamweaver, EditPlus.
 • Microsoft Visual Studio
 • WarFTPD ili FTP Serv-U
 • Adaptec CD Creator/Copier softver
 • Plextor 8x, SCSI, CD-R drajvovi
 • TDK CD-R Media
 • Standardni računar koji pokreće Windows 95/98

WISE InstallMaster/InstallBuilder [[Vrati se na vrh]]

Postoji veliki broj dostupnih paketa za pravljenje instalatora, ali onaj koji je postao standard za ljude koji žele da prave instalatore, a da ne potroše hiljade dolara za softver, dolazi od WISE Systems-a. Oni nude višestruke verzije svog instalatorskog softvera, ali na dva bi trebalo da obratite veću pažnju, a to su InstallBuilder i InstallMaster. InstallBuilder u maloprodaji košta 399 američkih dolara, a InstallMaster 799 američkih dolara. Možete dobiti popust ukoliko radite za neprofitnu organizaciju ili u svrhe obrazovanja. Ukratko, ovde se nalaze neke od osnovnih odlika InstallBuilder-a i InstallMaster-a koje dolaze u obzir pri stvaranju instalacione rutine:

InstallBuilder [[Vrati se na vrh]]
Ovo je prvi proizvod iz njihove linije koji vam omogućava da uredite instalacioni skript red po red zajedno sa svim njegovim skriptnim komandama. Svi ostali njihovi proizvodi prave skript koji je baziran na grafičkom interfejsu kako bi se napravio instaler. Za tip instalatora koji vi želite da napravite ovo nije dovoljno, morate biti u mogućnosti i da direktno uređujete skript.

InstallMaster [[Vrati se na vrh]]
Glavna odlika koja može biti vredna dodatnih 400 dolara jeste sposobnost da se pokrene InstallMaster, da se pokrene drugi instalator i potom da se prati čitav instalacioni proces i da se zabeleži direktno kao WISE skript. Koristili smo ovo više puta kako bismo shvatili šta instalatori rade i uspeli smo da kopiramo i zalepimo neke linije koda direktno - ispostavilo se da je ovo neprocenjivo.

Oba proizvoda vam omogućavaju da ažurirate podešavanja Registry-ja kada je to potrebno, da registrujete DLL
fajlove, da direktno uređujete fajlove, da instalirate DLL bazirane na verzijama itd. Oba
ova proizvoda podržavaju više jezika u jednom
instalatoru.

Bio sam u Luandi, u Angoli sedeo sa nekim ljudima iz njihovog tima za podršku i pravio sa njima nekoliko bazičnih instalatorskih skriptova. Ovo nam je oduzelo celo popodne i deo sledećeg dana.

Možete kupiti WISE proizvode i čitati o njima na njihovom web sajtu:http://www.glbs.com.

InstallShield [[Vrati se na vrh]]

Ovo je drugi popularni instalatorski program. On koristi drugačiji princip kada je u pitanju odabir jezika, generalno Visual C++ ili Visual Basic, a InstallShield generiše kod za pravljenje željenih instalacionih rutina. Ovo je na kraju mnogo moćnija metoda, ali će zahtevati znatno više rada jer ćete morati da uređujete kod direktno kada kostur koda bude generisao InstallShield program.

Ako planirate da pravite ekstremno komplikovane instalacije, kao što je pravljenje dialin dokumenata, skriptovanje dialup konekcije kako bi se korisnik najpre povezao sa vašim servisom itd. onda ovo može biti proizvod koji vam je potreban. Možete detaljnije čitatei o InstallShield-u na:http://www.installshield.com.

Microsoft Internet Explorer 2.0/IUCD oprema [[Vrati se na vrh]]

IE 2.0 je deo CD-ROM opreme Univerziteta u Indijani. Verovatno se pitate čemu upotreba Internet Explorer-a verzije 2.0. Pustite me da vam to objasnim budući da vam ovo može formirati mišljenje o mogućem CD interfejsu. Naš cilj je bio da učinimo da naš CD ukloni koliko god koraka je moguće kako bismo ih pokrenuli uz pomoć remote access konekcije (konekcija udaljenog pristupa) na Univerzitetu u Oregonu. Naš CD sadrži mnoge druge instalatore i dokumenta, ali mi iz iskustva znamo da 90% naših korisnika samo žele da “budu na internetu”. Budući da nemamo veliki budžet, ali i da istovremeno želimo lep interfejs na CD-u, odlučili smo da korišćenje web interfejsa (HTML stranice na CD-u) ima smisla. Kao što smo i sami brzo otkrili, mnogi su došli do ovog otkrića. Druga standardna opcija za pravljenje lepog grafičkog interfejsa za CD jeste da koristite Macromedia Director. Ovo je lepo, ali ukoliko je cilj CD-a da dovedete ljude on-line, onda je u redu da već imate otvorene web pretraživače.

Ako morate da podržite Windows 3.1, onda vam treba 16-bitni interfejs. Internet Explorer 2.0 će se pokrenuti na Windows 3.1/95/98/NT, pa čak i na Mac-u što je kritično.

Napokon, nismo želeli da instaliramo bilo koje fajlove na korisnikovom hard drajvu kako bi se naš CD pokrenuo. Ispostavilo se da sve verzije Netscape-a moraju da koriste privremeni direktorijum na hard drajvu za pokretanje. Takođe, pokretanje Netscape-a može resetovati korisnikov osnovni pretraživač. Internet Explorer 3.x i iznad takođe moraju da koriste privremeni direktorijum i mogu da resetuju korisnikov osnovni pretraživač. Korišćenje Internet Explorer-a 2.0 zajedno sa CD-ROM opremom Univerziteta u Indijani može pokrenuti IE 2.0 potpuno samostalno sa CD-a, a mi možemo pokrenuti eksterne fajlove iz unutrašnjosti web stranica a da ne moramo da pravimo novi MIME tip za svaki fajl koji želimo da pokrenemo. Ovo čini rešenje vrlo primamljivim. Takođe obratite pažnju na to da IE 2.0 koristi vrlo malo memorije, učitava se brzo, a može da se podesi da ne izgleda kao pretraživač.

Na kraju smo otkrili da mnogi drugi univerziteti u SAD koriste ovo rešenje (Indijana, Mičigen, USC, Chico State itd). Ovo je praktično objašnjenje kako možete da dobijete pristojan GUI na CD-u koji može da se pokrene na više različitih platformi i koji je totalno samostalan. Još jednom, primer CD-a napravljenog pomoću ovih alata se može videti na http://micro.uoregon.edu/duckware.

Photoshop [[Vrati se na vrh]]

Kako bi grafika izgledala lepo i profesionalno, ovaj alat u tome lako može pomoći. On je međutim donekle skup. Možete naći mnoge shareware i freeware opcije na sajtovima kao što je http://www.tucows.com. Pa ipak, nijedan od ovih proizvoda ne može ni da priđe blizu mogućnostima Photoshop-a. Sva grafika na našim CD projektima je napravljena pomoću Photoshop-a. Photoshop je Adobe proizvod. (http://www.adobe.com).

Dreamweaver [[Vrati se na vrh]]

Ovo je alat za uređivanje HTML-a koji će prikazati stranice u WYSIWYG (What You See Is What You Get - Što vidite to i dobijate) formatu. Dobra strana Dreamweaver-a uključuje to što onne menja vaš HTML kod kada učita fajlove i to što generiše veoma čist kod u poređenju sa drugim sličnim proizvodima. Dreamweaver je napravila Macromedia (http://www.macromedia.com).

EditPlus [[Vrati se na vrh]]

Ovo je jedan od mnogih programa za uređivanje teksta. Još jednom možete naći mnoge shareware i freeware programe na http://www.tucows.com. Mi smo našli da je EditPlus veoma moćan uređivač teksta za računar. Za Macintosh korisnike: imate prednost što možete da koristite premijerni uređivač teksta baziran na PC-ju, BBEdit (http://www.barebones.com). EditPlus se može naći na http://www.editplus.com.

Microsoft Visual Studio [[Vrati se na vrh]]

Ako vam je potrebno da uredite izvor programa na Windows 95/98/NT trebaće vam alat kao što je Resource Editor koji dolazi sa Microsoft Visual Studio, Visual C++ ili Visual Basic-om. Ovo su sve skupi proizvodi, ali donekle učestali tamo gde se programiranje obavlja na Windows-u. Uređivač izvora vam omogućava da promenite uobičajeni početni ekran kada koristite IUCD opremu. On vam takođe omogućava da isključite varijable isteka CD-ROM-a.

WarFTPD ili FTP Serv-U [[Vrati se na vrh]]

Ova oba proizvoda su programi FTP servera koji se pokreću na Windows 95/98/NT. WarFTPD je besplatan, ali težak za podešavanje. FTP Serv-U košta oko 30.00 američkih dolara, ali ga je veoma lako podesiti, dok je on sam veoma stabilan. Možete naći dodatne programe za FTP servere na http://www.tucows.com. Videli smo da su FTP serveri neprocenjivi kada se CD sadržaj pravi na različitim ili višestrukim mašinama i kada želite da ažurirate interfejs CD-a sa više mesta. Na primer, možete koristiti FTP server kako biste učinili lakim ažuriranje CD interfejsa (ako se to može uraditi pomoću HTML stranica) kada koristite Dreamweaver.

Možete naći FTP Serv-U na http://www.ftpserv-u.com, i WarFTPD na http://home.sol.no/jgaa/tftpd.htm.

Adaptec CD Creator/Copier softver [[Vrati se na vrh]]

Ovo je pravi program koji se koristi da “nareže” kopije CD-ROM-a. U našem slučaju, koristili smo veliki postroj za dupliranje kako bismo odštampali hiljade dodatnih kopija našeg CD-ROM-a od originalno narezanog CD-R mastera. Ako vašoj organizaciji treba samo 50, 100, 300 CD-R-ova, onda to možete uraditi pomoću svoje sopstvene opreme. Ako su vam potrebne stotine ili više CD-ova onda ćete verovatno morati da nađete postrojenje koje može da štampa CD-ove od mastera. Ovo može uključivati i slanje CD-R mastera u ustanovu van zemlje, a potom i plaćanje kopija.

Adaptec CD Creator softver dolazi sa mnogim CD-R drajvovima. Preporučujemo vam da koristite ovaj softver jer je on poznat i ima odlike koje su vam potrebne za pravljenje CD-a. Ako kojim slučajem pravite hibridni PC/Mac CD, onda će vam biti potreban Adaptec Toast softver na Mac-u, a moraćete i da narežete finalni CD na Mac-u. Možete dobiti više informacija o Adaptec softveru za pravljenje CD-ROM-a na htp://www.adaptec.com.

Plextor 8x, SCSI, CD-R Drives [[Vrati se na vrh]]

Ovi drajvovi se najviše koriste i to od jeseni 1999. godine. Koristili smo eksterni model i to sa velikim uspehom. Ovi drajvovi zahtevaju SCSI interfejs. Trenutno ne postoje dostupni CD-R drajvovi sa brzinom od 8x i to na IDE interfejsu na računaru. Interfejs brzine 8x vam omogućava da narežete kompletan CD za značajno manje vremena nego drajvovi brzine 4x. Ovo može biti velika ušteda vremena dok razvijate CD-ROM i kada štampate više kopija. Obratite pažnju na to da se Plextor smatra jednim od prvih proizvođača CD-ROM drajvova. Možete videti njihove proizvode nahttp://www.plextor.com. Kako biste našli hardver po dobrim cenama (u SAD) možete koristiti PriceWatch servis na http://www.pricewatch.com.

TDK CD-R Media [[Vrati se na vrh]]

Tokom proteklih nekoliko godina našli smo da je TDK CD-R media značajno nadmašivala performans ostalih brendova. Ovo može biti važno ako naručujete stotine CD-R diskova. Ne treba ni da vas čudi činjenica što kod jeftinijih brendova 1 od 10 ne valja. Ovo znatno povećava trošak. Našli smo TDK media proizvode po cenama sličnim drugim brendovima.

Standardni računar koji pokreće Windows 95/98 [[Vrati se na vrh]]

Generalno, Pentium II 233 MHz ili brži sa 64MB RAM-a i 2-4GB hard drajva je minimum koji vam je potreban da pokrenete pomenuti softver i da pouzdano koristite hardver kao što je Plextor 8x SCSI CD-R drajv.

Pravljenje mnogih CD-ROM kopija [[Vrati se na vrh]]

Ako vas zanima dupliranje stotina ili hiljada CD-ova na vašem lokalnom sajtu, ovo može biti skupo. Bilo šta što može imati kapacitet (recimo 100 ili 200 na dan) počinje od 5.000 američkih dolara, a cena ide naviše. Ovi rezači režu 1, možda 3 CD-a istovremeno. Za mašinu koja reže više CD-ova u istom trenutku cena skače i na preko 20.000 američkih dolara. Mi pravimo master CD a potom ga dajemo velikoj kompaniji koja pravi master u graviranom staklu i štampa prave CD-ROM kopije (ne CD-R kopije). Neka mesta zahtevaju minimalan broj kopija kako bi to radila.

Trošak po CD-u kada su u pitanju velike količine (5.000 i više) se kreće oko 45 centi, a papirni omotač košta dodatnih 11 centi. Ovo uključuje jednobojan CD i papirni omotač. Ako ostanete na crno-belom, trošak se malo smanjuje. Pa ako biste, na primer, želeli da narežete 1.000 CD-ova, onda bi najjeftiniji način bio da napravite master CD, da ga pošaljete u npr. Kejptaun ili Pariz (ako ste u Africi) i da napravite kopije i potom da vam se one vrate nazad. Garantovano je da će vam trošak dostave biti skup, ali biste svakako potrošili više za CD-R duplikator koji bi
mogao da se nosi sa ovim brojem CD-ova. Jedna stvar za kraj - Ako napravite CD-R kopije neki stariji CD-ROM drajvovi neće ih moći pokrenuti. Nadamo se da nećete imati puno problema sa
ovim. Bilo koji drajv brži od 4x bi trebalo da može da čita CD-R-ove bez problema. Ako režete više CD-R-ova, najbolji su TDK. Mnogi proizvođači predlažu TDK kao najbolji CD-R tip media za svoje drajvove.

Ako vam je potrebno da napravite nekoliko stotina CD kopija i ako to želite da uradite sami, definitivno ćete želeti da uložite u nekolikoCD-R drajvova. Budući da su ovi drajvovi mehaničke prirode, vremenom će se kvariti, naročito ako pravite višestruke kopije CD-ova.

Sve cene navedene na ovom sajtu važe za novembar 1999. i menjaće se tokom vremena. Mnoge od ovih cena bi trebalo i da padnu.

Nekoliko saveta za rezanje CD-a [[Vrati se na vrh]]

Ako želite da imate dugačka imena fajlova na svom CD-u, onda morate koristit “Joliet” ekstenzije. Uverite se da je ovo omogućeno za tip CD-a koji režete u svom softveru za rezanje CD-ROM-a. Ako ovo uradite, onda se vaš CD neće moći koristiti na Windows 3.1 mašinama i starijim Mac-ovima.

Kada režete CD kako bi se koristio na više mašina uverite se da ste zatvorili sesiju i disk. Ovo obično postoji kao opcija u većini softvera za pravljenje CD-R-a. Možete narezati više od jedne sesije na CD-R, ali većina starijih CD-ROM drajvova može da čita samo prvu sesiju koja je narezana.

Standardni naziv fajla 8.3 na CD-u se zove ISO 9660. Možete da odaberete ovo ako želite da kompatibilnost sa Mac, DOS/Windows 3.1 i UNIX platformama bude zagarantovana.

Da biste automatski pokrenuli program kada se CD pokrene pod Windows 95/98/NT/2000 operativnim sistemom, fajl koji se zove AUTORUN.INF se mora nalaziti u korenu CD-a. Ovaj fajl će sadržati red koji ukazuje na to da će se program ili fajl pokrenuti kada se CD ubaci.

Pregled [[Vrati se na vrh]]

Ovde će na brzinu biti izložene ključne tačke koje bi trebalo da zapamtite kada pravite CD-ROM koji pomaže vašim korisnicima da se povežu na internet.

 • Odaberite svoj interfejs. HTML dokumenti su laki, a i predstavljaju standard. Macromedia Director pravi lepši interfejs i zahteva više rada.
 • Kako biste pokrenuli programe iz unutrašnjosti web pretraživača, morate ili da definišete MIME tipove (što obično zahteva ažuriranje Registry-ja putem automatskog instalatora kada se CD ubaci - ovo se ne preporučuje) ili da koristite opremu za pravljenje CD-ROM-a kao što je IUCD oprema..
 • Kako biste napravili instalacione programe možete da koristite alate kao što su WISE InstallMaster ili InstallShield.
 • Drugi korisni alati uključuju Photoshop, Dreamweaver, EditPlus, FTP Serv-U, WarFTPD, BBEdit, Adaptec CD Creation software i Microsoft's resource editor upakovan sa njihovim Visual proizvodima.
 • Hardver koji može biti od koristi uključuje dobar CD-R rezač, kao što je Plextor 8x, SCSI, eksterni drajvovi.
 • Ako želite da napravite mnogo CD kopija, možda će biti potrebno da koristite veliki postroj za proizvodnju. Vrlo je verovatno da će najveći trošak biti dostava osim ako nemate sreću da imate takvo postrojenje u blizini.

Ako imate određenih pitanja o ovom procesu, možete poslati email na nsrc@nsrc.org. Srećno sa projektom!

  Poslednji put modifikovano: Sreda 17 Decembar 11:40:59 2008
nsrc@nsrc.org
 

Published (Last edited): 13-02-2013 , source: http://nsrc.org/helpdesk/cdr.html