Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Dan-ovi web saveti

Dan-ovi web saveti

Uvod

Tokom godina sam surfovao i razvijao se na web-u, i naučio sam mnogo sitnih detalja koji se često previde od strane web programera. Ovaj sajt navodi neke od njih.

Šta HTML jeste i nije

Savet: upoznaj prirodu i ograničenja HTML-a, i za koje je svrhe stvoren, i rad sa njima, umesto da pokušavaš da radiš oko njih.

Ja ću početi sa nekoliko reči o prirodi HTML-a. HyperText Markup Language je upravo ono što njegovo ime implicira: tekst označava jezik. To je notna strana rasporeda jezika. HTML-u je cilj da opiše logičku strukturu teksta dokumenta, što takođe može da sadrži i neke umetnute grafičke elemente. HTML nije namenjen da precizno reprodukuje izgled vizuelnog efekta koji sanjaju umetnici. Naprotiv, on treba da omogući informacije koje moraju da budu struktuirane na način koji može da donese razumljiv način o svemu, od širokog ekrana nekog dizajnera profesionalne radne stanice na tekstualnom režimu VT 100 terminala za audio slepog čoveka koji čita tekstove. Uvek imajte to na umu ako želite da proizvedete web stranice koje dobro rade na širokom spektru sistema.

Oni koji žele da postignu savršeni raspored web stranica obično pribegavaju svim vrstama uvijenih, nestandardnih trikova koji krive logičku strukturu njihovog dokumenta, a često degradira loše pretraživače koji ne podržavaju sve funkcije koje se koriste, ili kada se gleda na sistemima koji su na bilo koji način drugačiji od onih dizajnera. Na primer, široka upotreba fiksirane piksel širine u tabelama dovodi do stranice koja neće promeniti veličinu ekrana za različite širine, tako da korisnici sa većim ekranima imaju prekomerni razmak i korisnici sa manjim ekranima moraju da podese levo i desno.

Ja ne kažem da nikad ne treba da se koristi trik da se poboljša vizuelni izgled sajta, ali to se ne radi na uštrb osnovne strukture. Počnite tako što će te naučiti osnove HTML-a i dizajnirati dobre, čiste stranice, a zatim pažljivo dodati zvona i zviždaljke, sa pažnjom da li će oni proizvoditi loše sporedne efekte za neke korisnike. Nažalost, mnogi web programeri koriste "WYSIWYG" (Ono što vidite je ono što dobijete) razvojne alate Microsoft FrontPage i Netscape Composer (zvanog “Composter”, iako sam čuo noviju verziju u Mozilli- čiji je zasnovani pretraživač je bio mnogo bolji od svojih prethodnika), a ovi urednici često koriste čudne, nestandardne vizuelne trikove i sakriju od programera njihovo nelogično korišćenje koda koji često ne uspeva da radi na pretraživačima osim onog alata koji je programer imao na umu. Lično, ja radim sav moj razvoj koristeći tekst urednika, tako da svaki bit kodiranja je upravo takav kao što sam želeo.

Savet: Znati standardni HTML, čak (pogotovo) kada nameravate da im prekinete svrhu.

Internet rat III

U diskusionim grupama comp.infosystems.www.authoring.html, bio je “sveti rat” između HTML-a i grafičkih dizajnera purista. Ja sam na strani purista, ali nisam fundamentalista. Ja sam spreman da koristim nestandardnu funkciju, čak iako to izaziva moje strane da to ne “potvrde”, i dok sam oprezan u njegovom korišćenju i znam kakav efekat ima, na pretraživače koji podržavaju i koji to ne čine.

Traka: Dva zaraćena kampa mogu se nazvati strukturalistički na jednu stranu, presentationalistički na drugu. Strukturalistički, obično dolaze iz pozadine, kao što je programiranje ili inženjerstvo, i uglavnom su zainteresovani za logičku strukturu dokumenata, želeći da bude zdrava i razumno definisana te da su dokumenti upotrebljivog širokog spektra ( grafički, tekst, audio ili drugi pretraživači) i tragač mašinskog indexers-a, i koji ne smeta da stvarni izgled dokumenta varira na različitim sistemima. Presentationalistički, s druge strane, obično dolazi iz grafičke umetnosti ili dizajna pozadine i zato vidi web stranicu kao primarno vizuelno iskustvo i žele to da definišu do nivoa piksela, a isfrustrirani da nemaju mnogo kontrole nad okruženjem korisnika, kao što bi voleo, jer vizuelno misle umesto logično, oni ne znaju ili ih nije briga kako ne-vizuelni korisnički agenti kao što su pretraga-motora indexers-a bave svojim stranicama.

Presentationalisti optužuju strukturaliste zbog ukusa koji je dosadan jer su njihovi sajtovi sa sivim pozadinama i bez grafike. Strukturalisti optužuju presentationaliste o njihovom ukusu za sadržaj čiji su besplatni sajtovi puni praznog glamura. Ima i neke istine, a neki preterano karakterišu obe strane, ali uglavnom, dve strane dolaze iz potpuno različitog načina razmišljanja o sajtu i čiji aspaketi toga su najvažniji, i oni praktično govore različitim jezicima. Ovo čini komunikaciju veoma teškom, mada su verovatno obe vrste ljudi potrebne za stvaranje velikih web lokacija. U novije vreme, postoje neki znaci da bi ova dva kampa mogla biti u stanju da se vrate zajedno, i da bi kroz korišćenje stilova definisali prezentacione detalje u posebnom dokumentu iz logičke stukture dokumenata definisanog kroz HTML kod.

Uz kompletno raščlanjivanje ovih tipova ličnosti ili načina razmišljanja o web razvoju ću takođe morati da pomenem i neke druge grupe, uključujući usabilityists, zainteresovani prvenstveno za erogonomiju korisničkog interfejsa ( koji lako mogu da koriste prosečni ljudi, a ne logičnost njene apstraktne strukture ili kako lepo izgleda), a contentists, zainteresovani isključivo za dobijanje njihovog informacionog sadržaja na mreži, bez posebne brige za logično, estetsko ili upotrebljivo.

Strukturalistički pristup pokušava da web razvoj, koliko god je to moguće, razvije sajtove na način koji održava logičku strukturu informacija koje su predstavljene, koristeći malo mogućih elemenata ubačenih samo za njihov vizuelni efekat, ali ne nosi nikakvu logičku strukturu. U idealnom slučaju, vizuelna prezentacija web stranice ima pojavnu osobinu, i javlja se kao spontani poredak iz interakcije autora i logično-označena-gore sadržaj i web konfiguracija posmatrača, nego “centralno planirana” upotrebni predmet preciziran do najsitnijih detalja od strane dizajnera.

Na stranicama ovog sajta, ja ću razgovarati o nekim prednostima i nedostacima različitih elemanata web lokacije, kao što su direktorijum strukture, grafike, naslovne stranice i boja. Vi ćete naučiti neke detalje koji će pomoći vašem sajtu da ostane čitljiv na svim pretraživačima od Lynx do Safari, biti dostupni sa invaliditetom, indeksirani u pretraživačima, i imati pamćenje i stabilnu URL adresu za razne pod-sekcije sajta. Možda se nećete složiti samnom sa ovim stvarima, a vi ćete izabrati da uradite neke stvari na vašem sajtu što je suprotno od onoga što vam savetujem, ali barem ćete to uraditi posle pažljivog razmatranja prednosti i mana, nego jednostavno i standardno jer drugačije niste znali!

Pristupačnost ratovima

Web pristupačnost za hendikepirana lica postaje političko pitanje ovih dana. Rubrika u Reasonmagazinu lambasts vlada pokušava da opravdava takvu dostupnost. Ovo nas dovodi do očiglednog pitanja: Da li podržavanje vlade nalaže da mesta budu dostupna?

To je lako. Odgovor je: “ Pakao ne!” Ja sam libertarijanac, a time se protivim bilo kakvim vladinim mandatom u vezi formiranja web sajta, ili bilo kojim drugim mirnim aktivnostima odraslih osoba koji žele da se angažuju. Ja pak ne verujem vladi dovoljno jer nemam nimalo poverenja da takvi njihovi mandati neće ići do besmislenih ekstrema, kao što je primoravanje sajtova da skinu audio fajlove Betovenove simfonije i slike Van Gogovih remek dela jer nema smisla i načina činiti ih dostupnima gluvima i slepima, respektivno, i samim tim, u razmišljanjima nekih birokrata, sve ih treba negirati podjednako.

To sam rekao, ja mislim protiv-mandata gomile (uključujući Reason kolumniste) koji idu predaleko u ismijavanju samog koncepta web pristupačnosti i podrazumeva da pravljenje sajtova dostupnim bi se nametnuo preteran teret. To nije tačno. Dok neki sadržaj ( poput gore navedenih simfonija i slika) je suštinski nedostupan određenim grupama ljudi, ogromna količina sadržaja weba može biti potpuno dostupna ako je učinjena u logički-strukturiranoj, graciozno-ponižavajući način. Ostatak mojih web saveta će objasniti mnogo načina na koji možete koristiti kako bi obezbedili ovo. Web autori učenja moraju da budu pažljivi i logičnim u njihovom dizajnu sajta koji će rešiti više problema pristupačnosti nego što bilo koji birokrata može.

(Uzgred, on-line verzija Reason rubrike radi dobro u tekstualnim pretraživačima kao Lynx i audio pretraživačima poput pwWebSpeak; to je primer pristupačnog web dokumenta, čak i dok se kritikuje ovaj koncept).

Dvorana srama

Napravite svoj sajt bolje gledajući na drugim lokacijama koje pokazuju, na primer, šta da ne radimo!

Napomena: Uključivanje sajta u mojoj “Hali srama” veza ne treba tumačiti kao bilo kakav lični napad na tvorca ovog sajta, koji može biti zaista veliki čovek, ili čak napad na povezanom web sajtu kao celina, što može biti izvor velikih stvarnih informacija, i / ili zabave. Umesto toga, jednostavno istaknite specifične karakteristike (namerno ili slučajno) povezanih sajtova koji izazivaju probleme koji bi mogli biti izbegnuti boljim dizajnom. Ako vam je neki od vaših sajtova ovde povezan, ne budite uvređeni, poboljšajte vaš sajt tako što morate da skinete link.

  • Ova stranica izveštava o nedostatku pažnje pristupačnosti detalja u web lokacijama, dok je sama počinila niz takvih grešaka. Problemi na ovoj stranici uključuju mikroskopske fontove i glupu sliku o ALT tekstu (kao što je “prazna slika”; u kom trenutku će biti tamo na govor-čitača ili tekst-modaliteta pretraživača koji čita ovo?)

Linkovi

Kroz članke ovog sajta, imam linkove ka drugim sajtovima koji se odnose na teme razmatranja. Evo nekih opštih linkova web-programera interesa, i linkove ka sajtovima koji raspravljaju opšti HTML stil ili filozofiju. Činjenica da sam link na sajtu ne znači da ga ja podržavam ili se ne slažem sa tim! U stvari, trudim se da sadrži sve linkove ka svim poznatim stavovima o temama web autoringa, uključujući gledišta koja su potpuno suprotna od mojih.

Standardi i specifikacije

  • The W3 Consortium -- pogledajte ovde za najnovije HTML standarde i specifikacije
  • HTML 4.0 Specification
  • Predloženi ISO standard za HTML
  • RFC 2854 -- najnoviji RFC dokument objašnjava tekst/html vrstu media.

Saveti, obaveštenja, reference i tutorijali

Pristupačnost pitanja

Namerni loši primeri

  • Kako napraviti dosadnu web stranicu
  • Felix's Annoy Demo
  • Apsolutno ne treba uzeti za ozbiljno - krah najviše pretraživača, pokušajte čitati koristeći nešto razumno, kao Lynx! :)

Istorijski podaci

Na comp.infosystems.www.authoring.html i njegovi stanovnici

Ostali komentari i info

Published (Last edited): 06-11-2012 , source: http://webtips.dan.info/intro.html