Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Debian GNU / Linux (SID) na IBM / Lenovo ThinkPad T60SpecifikacijaPrvi utisci

Kvalitet izrade T60 je izvanredan. U poređenju sa HP Omnibook XT1000 koji posedujem takođe, i koji uopšte nije lošeg kvaliteta, ThinkPad T60 je čak i bolji. Sve je čvrsto kao stena, ne možete saviti notebook, stoji ispred vas poput prelepog crnog monolita. Što se tiče mišljenja na internetu da T60 ne izgleda tako dobro kao njegovi prethodnici, moram da se usprotivim. Mislim da T60 izgleda mnogo više "završeno" i poslovno nego čak i T43.

Priprema instalacije

ThinkPad dolazi s predinstaliranim Windows XP Professional. Ima dodatnu particiju na hard disku koja sadrži "Rescue and Recovery" alate u slučaju da nešto krene pogrešno. To je skrivena particija, dostupna putem "ThinkVantage" tipke za vreme podizanja sistema.
Pošto nisam hteo da izgubim ni sam Windows XP ni recovery particiju, bila su neophodna neka istraživanja. Master Boot Record (MBR) izgleda da je poseban sektor koji proverava "ThinkVantage" tipku. Dakle, instaliranje GRUB u MBR će učiniti tipku beskorisnom. Instaliranje GRUB u GNU / Linux root particiju i pravljenje butabilnim, je zgodna ideja, ali ne radi ni s ovim MBR.
Postupak instalacije koji sam uzeo je sledeći: Pre svega sam napravio recovery media set (jedan CD i jedan DVD) iz Windowsa.

 • U slučaju da nešto krene naopako, uvek možete vratiti na fabrička podešavanja na ovaj način.
 • Zatim sam smanjio Windows particiju na samo 30 GB.
 • Instalirao sam Debian GNU / Linuxa s najnovijim Debian Installer Beta 2 za predstojeće Etch izdanje. Instalacija radi fantastično. SATA i Gigabit Ethernet su bez problema prepoznati. Nije potrebno ručno bespotrebno podešavanje ovde.
 • Kao što je gore pomenuto, nisam instalirao GRUB u MBR na hard disku, nego u GNU / Linux root particiji.
 • Da bi se Debian napravio stvarno butabilnim, iskoristio sam Windows XP boot loader. Stoga, 512 bajtni GRUB instaliran u GNU / Linux root particiji (/ dev/sda4 u mom slučaju) mora se kopirati na Windows particiji.
  Debian installer vam nudi mogućnost za otvaranje shella gde možete uraditi:
  dd if = / dev/sda4 of = bootgrub.bin bs = 512 count = 1
  Sada kopirajte bootgrub.bin na neki medij sa kog se može ukloniti ili na neki drugi kompjuter putem mreže za kasnije.
 • Kad Debian Installer zatraži ponovno pokretanje sistema, ponovo sam podigao Windows XP, kopirao bootgrub.bin datoteku u C: \ i dodao sledeću liniju na C: \ boot.ini:
  C: \ bootgrub.bin = " Debian GNU / Linux”
  Takođe sam napravio ovo kao default i smanjio timeout na 5 sekundi, ali to je samo lični izbor.
 • Kada sam podigao sistem u Debianu, prvo se ovo menjalo / etc / apt / sources.list iz etch na nestabilno i radio je apt-get dist-upgrade.

  Jednom kada znate kako da to uradite, nije jako teško. ;-)

  Framebuffer podizanje sistema

  Ako želite videti svoja dva Pingvina kada se sistem podiže, dodajte sledeću opciju u svoje ​​kernel opcije kada podižete sistem: vga = 0x323

  Kernel

  Koristim Linux kernel 2.6.24 na T60. Najvažnija opcija za konfiguraciju koju sam morao promeniti nakon instaliranja je bio multi-processing. Ako mašina ima dva procesora, bili bismo glupi da ne koristimo oba! Evo mog config-2.6.24 u slučaju da ga želite pogledati.

  X11

  ATI Mobility Radeon X1400 je podržan od strane bilo open source radeonhd drajvera ili binary-only fglrx drajvera. Oba drajvera su obuhvaćena u Debianu, a poslednji dolazi uz source za kernel modul koji bi trebali isto kompilirati kako bi dobili 3D podršku.
  Ako mislite da su fontovi premaleni, pogledajte da li je vaš X server startovan sa - dpi 96 opcijom. Ako je tako, uklonite ga i unesite dimenzije vašeg ekrana u xorg.conf kao DisplaySize u Monitorsection. Zatim X izračunava DPI podešavanja i fontovi postaju veći. Kako biste najbolje iskoristili touchpad, koristite Synaptics drajver koji je isporučen uz Xorg. Moj xorg.conf je ovde kao referenca.
  Posebno zanimljivo je poglavlje o Generic Mouse, pošto omogućuje srednju tipku miša da se pomiče u UltraNav.

  Zvuk

  Za zvuk, samo kompilirajte ALSA u kernel, a posebno snd-hda-intel modul (opcija konfiguracije CONFIG_SND_HDA_INTEL). To je bilo dovoljno da napravim da radi za mene.

  Mreža

  Gigabit Ethernet u T60 je podržan od strane e1000 drajvera (opcija konfiguracije CONFIG_E1000) i samo radi.

  WLAN

  Od kernel 2.6.24 nadalje, koristeći iwl3945 je način da se ide umesto starijeg ipw3945. Dakle, samo omogućite opcije kernel konfiguracije CONFIG_IWLWIFI i srodne. Potrebni firmware je dostupan u Debian paketu firmware-iwlwifi.

  USB

  Konfigurišite USB podršku u kernelu i instalirajte udev i onda bi hotplugging trebalo isto da radi.

  Miš

  Unutrašnji touchpad i TrackPoint su na / dev / psaux. Da bi USB miševi radili, konfigurišite kernel na način da su miševi omogućeni u HID sekciji USBa. U mom xorg.conf sam definisao touchpad i TrackPoint kao CorePointer i postavio dodatni ulazni uređaj koji šalje suštinske događaje čim se USB miš priključi.

  Čitač otiska prsta

  Postoji odličan vodič o tome kako omogućiti skener otiska prsta koji sam doslovce pratio. Nakon toga možete se prijaviti na svoj nalog koristeći skener otiska prsta kao što možete na Windowsima. Strava!

  Modem

  Nisam proveo ni minut da to konfigurišem zato što mi to ne treba, ali postoji kernel modul.

  IrDA

  Nisam se bavio time da to pokrenem.

  Bluetooth

  Radi bez bilo kakve pripreme uz Linux Bluetooth podršku.

  ACPI

  Omogućio sam sve ACPI module, pogotovo ThinkPad-ACPI.

  ThinkPad tipke

  Korišćenje bilo TPB ili hotkey-setupa čini da dodatne tipke emituju ključne kodove koje možete mapirati do akcija.

  Problemi

  Jedina stvar koja me malo brine je činjenica da se ventilator stalno vrti. Nadao sam se da će T60 biti mašina skoro tiha. Ali, zbog okretanja ventilatora to nije slučaj. To je jedino razočarenje za mene. • Published (Last edited): 23-10-2012 , source: http://www.sbellon.de/t60.html