Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Devojke postaju kompjuterski zanesenjaci… Ponovo!


Kompjuterska nauka je oduvek bila polje gde dominiraju muškarci, zar ne?

Pogrešno.

1987., 42% software developera u Americi bile su žene. I 34% sistemskih analitičara u Americi bile su žene. Žene su počele da se “slivaju” u kompjutersku nauku sredinom-1960.-tih, tokom ranih dana računarstva, kada su muškarci već dominirali u drugim tehničkim profesijama,ali imali su još dosta da bi dominirali u svetu kompjutera.Tokom otprilike dve decenije,procenat žena koje su sticale diplome iz Kompjuterske nauke je stalno rastao,dostigavši vrhunac od 37% 1984.

Zapravo, kada se još jednom žestoko osvrnemo na sredinu šezdesetih, računarsko programiranje je,od strane masovnih medija,zapravo bilo oslikano kao ženski posao. Proverite “Kompjuterske devojke”u izdanju časopisa Cosmopolitan iz aprila 1967.Pojavilo se među delovima nazvanim “Neženje-devojke Japana” i “Pas govori: Zašto bi devojka trebalo da ima pseto.”


Ne brinite,dame. Ni prema kome drugom do Grace Hopper, programiranje je baš kao "planiranje večere."

Bilo je mnogo razloga za neuobičajeni priliv žena u kompjutersku nauku.Delimično je to bio samo rezultat uspona komercijalne industrije kompjutera uopšte.Postojala je strahovita potreba za zapošljavanjem svakoga sa sposobnošću,uključujući žene.Delimično,radilo se o činjenici da sam programski rad još nije bio potpuno definisan kao naučno ili polje inženjeringa.Ustvari,mnogi programi kompjuterske nauke su prvobitno bili smešteni unutar raznih odeljenja i koledža,uključujući koledže slobodnih umetnosti gde su žene već bile učinile kulturni prodor. Ni najmanje od svega — a znali ste da to dolazi — žene su brzo uočile da programerski rad može da se obavlja od kuće dok deca dremaju.

A onda su žene otišle. U gomilama.

Od 1984. do 2006., broj žena koje su prednjačile u kompjuterskoj nauci je pao sa 37% na 20% — baš kako je procenat žena konstantno rastao u svim drugim poljima nauke, tehnologije, inženjerstva, i matematike, sa mogućim izuzećem fizike. Razlozi zbog kojih su žene napustile kompjutersku nauku su podjednako kompleksni i brojni kao i oni zbog kojih su tu ušle prvobitno.Ali,najčešće objašnjenje je da je porast broja ličnih računara kompjutersku kulturu odveo do toga da je združena sa stereotipom ekscentričnog,asocijalnog,muškog “hakera”.Žene su smatrale da je kompjuterska nauka profesionalno manje prijemčiva nego što je bila na svom početku.

Zašto se mi brinemo o davno prošlom momentu u ranoj istoriji računarstva,kada je prisustvo žena bilo uobičajeno?

Zato što izgleda da se žene vraćaju u kompjutersku nauku.

Prošle godine, broj žena opredeljenih za Kompjutersku nauku se skoro udvostručio na Harvardu, rastući sa 13% na 25% (još uvek nigde 37% kao 1984). I — pošto Harvard zapravo nije centar sveta — lepo je znati da je taj trend zapažen još negde. U prethodne tri godine, broj žena sa Kompjuterskom naukom kao glavnim predmetom na MIT-u je porastao za 28% . A na Carnegie Mellon-u, deo Kompjuterske nauke kao glavnog predmeta kod žena se pomerio sa 1 u 5 2007. na 1 u 4 prošle godine.

Zašto bi možda žene ponovo bile zainteresovane za kompjutersku nauku? Da li je to Facebook, čiji su najpredaniji korisnici mlade žene? (Samo fyi, devojke još imaju da lutaju za Google+ .) Ili je možda skorašnja ekonomska kriza prouzrokovala da više mladih Amerikanki primeti da je kompjutersko programiranje tamo gde je novac.Oh,čekajte,ne!Mora da je zato što je Podpredsednica Google-a Marissa Mayer nedavno savetovala žene da prate njene korake u potpuni svet zanesenjaka…


Podpredsednica Google-a Marissa Mayer: " Ljudi me
često pitaju kako je to biti žena u Google-u.
Ja o svom iskustvu ne razmišljam na taj način.
Ja sam zanesenjak u Google-u."

Koji god da su razlozi, ako je istina da više žena sledi kompjutersku nauku, to bi bile sjajne vesti za pokušaje regrutovanja Fog Creek-a. Mi bismo voleli da privučemo i angažujemo više ženskih developera. Prošle godine, uočili smo rast od 62% u ukupnom broju kandidata za pripravnički staž. Ali smo uočili samo vrlo mali rast od 8% na 11% u delu ženskih kandidata za pripravnički staž. Evo kako su se žene ponašale u poređenju sa muškarcima tokom našeg procesa provere.

Tabela 1.I, iako znamo da je veličina našeg uzorka izuzetno mala, mislili smo da ćemo vam pokazati procenat kandidata koji su uspeli na svakom nivou,kategorizovanih prema polu:Pošto ne možemo da pitamo kandidate za pol, pogađali smo na osnovu ličnih imena. Nije savršeno, u najmanju ruku, ali je najbolje što imamo.

Mi znamo da će, čak i ako je broj žena koje prednjače u Kompjuterskoj nauci zaista u porastu,verovatno trebati vremena pre nego što vidimo takav porast koji će se odraziti u broju ženskih kandidata koje privučemo i zaposlimo.Istovremeno,posvećeni smo traženju što je moguće više žena sa glavnim opredeljenjem kompjuterske nauke,prilikom naših pokušaja regrutovanja.U potrazi za strateškim idejama — i da bismo naučili više o tome kako je u današnje vreme ženi koja se bavi kompjuterskom naukom — pričali smo sa jednim od naših pripravnika, Leah-om Hanson. Leah je senior na poslednjoj godini Johns Hopkins Univerziteta. Ona je trenutno jedina žena u Fog Creek-ovom pripravničkom timu. Ustvari, ona je trenutno jedina žena u Fog Creek-ovom čitavom tehničkom osoblju.

Pitanje: Šta bi rekla da je po tebi bio razlaz muškaraca i žena na tvojim časovima Kompjuterske nauke?

Leah:
Od četrdeset ili otprilike toliko onih sa glavnim predmetom Kompjuterskom naukom u mom brucoškom razredu, nas oko osam smo bile devojke. Pet od tih devojaka nikada nisu programirale ranije, mada ja jesam. Tri od nas smo sada još uvek u programu,kao seniori na poslednjoj godini.Na većini časova višeg nivoa koje sam pohađala,oko dvadeset posto studenata su žene.

Pitanje: Kako je to što si bila jedna od veoma malo žena uticalo na tvoje iskustvo u smislu Kompjuterske nauke kao glavnog predmeta?

Leah:
Mislim da je verovatno to bilo usamljenije iskustvo za mene nego za momke. To može delimično biti zbog toga što ja radim na mom desktop-u u svojoj sobi umesto u CS odeljenju kompjuterske laboratorije, gde mnogo studenata radi, naročito kada su blizu rokovi. Ali su takođe i većina mojih prijatelja devojke,a one nisu u Kompjuterskoj nauci;većina njih je u biologiji.Postale smo prijatelji živeći u istom domu tokom brucoške godine.Rekla bih da sam mogla da steknem više prijatelja kroz stvari kao što je dom,nego na časovima Kompjuterske nauke.Ali to znači da ja ne mogu zaista da pričam svojim prijateljima o stvarima koje radim za svoje časove,što je frustrirajuće.Ponekad,postoji neka stvarno odlična ideja predstavljena na času,ali ona je odlična samo ako već znaš pozadinske informacije da bi je razumeo – da dokučiš kako i zašto je ona odlična. Pokušaj da se prezentuje dovoljno pozadine radi objašnjenja zašto je ovaj koncept sjajan u toku razgovora zaista ne vredi,pošto oni nemaju dovoljno duboko razumevanje pozadine da bi videli zašto je to odlično,a trošenje nekoliko minuta u pokušaju da objasnim me frustrira,a njih zamara.Isto tako,u školi,neki momci mogu biti neprijatni.Možete da procenite kada te prvo gledaju kao devojku,a tek onda kao osobu.

Pitanje: Da li postoji umrežena organizacija za žene na Kompjuterskoj nauci na Johns Hopkins-u?

Leah:
Da, naš odeljak je započeo organizaciju Žene u Kompjuterskoj nauci prošle godine, da pomogne umrežavanje među ženama unutar odeljenja i da nas ohrabri da nastavimo sa kompjuterskom naukom,naročito na akademiji.Ja zaista ne volim da kategorizujem kodere po liniji pola.Mislim,to stvarno ne bi trebalo da je bitno.Ali mogu da uvidim zašto je važno imati umrežene grupe upravo sada,dok je broj žena u Kompjuterskoj nauci tako mali.Prosto bih volela da postoji elegantnije rešenje.Jedina stvar koje mogu da se setim radi poređenja je grubi prisilni algoritam,što stvarno nije elegantno rešenje,iako deluje.Ne želim da o meni sude pre svega kao o devojci.Mislim,bilo je trenutaka kada sam se pitala,”Da li sam izabrana za ovaj projekat samo zato što sam devojka?”Kako bi trebalo da shvatiš da li si iole dobra ako te odaberu samo zato što si devojka,umesto zato što si dobra u tome?

Pitanje: Kako i kada si ušla u kompjutersku nauku?

Leah:
Počela sam sa kodiranjem kada sam pohađala čas kompjuterskog programiranja u srednjoj školi. Nisam čak ni znala šta je kompjutersko programiranje, zaista, tako da sam prosto pohađala čas da saznam. Bila sam prethodno podučena kod kuće,tako da nisam imala pojma da kompjuterska nauka nije nešto što rade devojke.Samo sam smatrala da je čudno što u mojoj srednjoj školi nije bilo drugih devojaka na časovima.Onda,kada sam dospela na koledž i postala jedna od dve devojke od četrdeset studenata na času programiranja,shvatila sam realnost situacije.Moj tata je voleo da gradi kompjutere,tako da je to učinilo razliku u smislu da sam imala njega u okolini da mi objašnjava stvari,ali i mama je takođe bila kompetentni korisnik računara.Možda nije znala da konfiguriše rooter,ali je pre koristila svoj računar nego što ga se plašila.

Pitanje: Zašto po tvom mišljenju mlađe devojke ili žene uzrasta za koledž ne ulaze u kompjutersku nauku?

Leah:
Pa, nekada sam bila zbunjena time kako mogu da propuste da vide kako je sjajno programiranje i CS uopšte,ali postoji gomila stvari koje izgleda da doprinose tome.Na primer,čini se da žene odustaju brže čak i u svakodnevnim situacijama sa tehnologijom.Kao,društveno je prihvatljivo za ženu da odustane od tehnologije i kaže,”Oh,ne mogu da dokučim kako ova stvar kompjuter radi.”Moji prijatelji koji su devojke normalno traže pomoć da srede svoje računare,jer je prihvatljivo za njih da nisu sposobne da to urade.One ne uviđaju da ja prosto idem na google za odgovor svakako!One misle da ja već znam odgovor!Dok bi međutim ,mislim većinu momaka bilo stid da priznaju da ne umeju da srede svoje računare.Stičući iskustvo uz prolaženje kroz frustraciju pokušaja da dobijete parče tehnologije za rad,i na kraju uspeti u tome,gradi veštine koje su vam potrebne za rad sa tehnologijom i za otklanjanje grešaka (debugging). Takođe, većina devojaka ne dobija stvarno sopstvene računare dok su mlade. Čini se da se ponekad porodični računar kupuje uglavnom da ga dečak koristi,pa je onda on otprilike primoran da ga deli sa sestrom. To znači da devojčice ne mogu da eksperimentišu na računarima. Potreban vam je sopstveni računar,jer morate biti u mogućnosti da ga možda slomite dok pokušavate nove stvari,a da ne upadnete u nevolju.Za moj šesnaesti rođendan,dobila sam da sagradim sopstveni računar sa tatom,i onda sam mogla da imam svo vreme koliko želim da budem na njemu i da ga slomim ili šta god.Sve dok nisam uspostavila potpunu kontrolu nad sopstvenim računarom,nikada me nije interesovalo da probam Linux;kada je neko drugi odgovoran za održavanje vašeg računara u funkciji,i pritom obavlja dobar posao,malo je inicijative za pokušajem nečega kao što je različiti OS,obzirom da biste morali da ubedite druge ljude da je dobra ideja praviti nered u onome što trenutno radi.

Pitanje: Kao što znaš, Fog Creek bi želeo da privuče i zaposli više developera žena. Da li postoji nešto što bi preporučila da učinimo u našem procesu regrutovanja da bismo privukli više žena?

Leah:
Pa, ono što sam primetila je da na vašem websajtu zaista naglašavate kako su developeri ovde najbolji i sve privilegije koje nudite.Ali,iskreno,to ne pravi istinsku razliku Fog Creek-a u odnosu na Google ili Facebook,jer i oni imaju sjajne developere i gomilu privilegija.Dok ono što ja mislim da vaša obuka nudi,što vi ne naglašavate toliko,jeste blisko mentorstvo koje dobijamo.Ovde,mi smo deo tima od poverenja.Na nama je da pokušamo stvari kada razvijamo nova svojstva.Dobili smo da budemo deo pravih odluka o kodu koji se otprema.I svaka linija koda se pregleda i testira,dok se u školi vaš kod samo proverava da bi se videlo da li zaista radi.Ovde,svaki put kada se moj kod pregleda,pomaže da izgradim poverenje da će ono što otpremamo biti dobro.Takođe mnogo učim o stilu kodiranja i najboljoj praksi baziranoj na onome što oni žele da promenim.Ne mislim da pripravnici u većim kompanijama dobijaju da tako blisko sarađuju sa mentorima ili da su toliko uključeni kao deo tima.I,u osnovi,ove stvari u vezi sa saradnjom i učenjem se ženskim kandidatima dopadaju mnogo više nego priča o najboljim developerima na svetu ili o svim privilegijama.Otišla sam na razgovor na Johns Hopkins, primila me je naša grupa Žene u CS-u, Hanna Wallach o disbalansu polova među FLOSS developerima . I ona je rekla da jedna od stvari koje se događaju je da žene čak ni ne misle da su kvalifikovane za nešto,jer je to oglašeno na kompetitivnom jeziku.Jezik nadmetanja ne samo da se ne dopada mnogim ženama,već ih ustvari odbija.Google oglašava njihovo Leto koda veoma kompetitivnim jezikom.2006.,GNOME je primio skoro dvesta GSoC aplikanata – sve muškarce. Kada je GNOME oglasio identični program za žene, ali ističući prilike za mentorstvo i učenje,primili su preko sto visoko kvalifikovanih ženskih kandidata za tri mesta koje su mogli da finansiraju. Iskreno,kada čujete frazu “najbolji developeri na svetu”,vidite momka.A za ženu to može biti otuđujuće.Published (Last edited): 11-10-2012 , source: http://blog.fogcreek.com/girls-go-geek-again/