Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

dolores: kućni kompjuter

Uvоd

Ova mašina je napravljena u avgustu 2011. kao zamena za 2007-era Intel Core Duo sistem. Stara mašina je i dalje dobro radila, iako je Antec P150 kućište trpelo veliko habanje plastike. Ležište za DVD je počelo da zaglavljuje kada se pritisne taster za izbacivanje, a brinuo sam i o trošenju optičkog i hard drajva.

Ciljevi:

Ne-ciljevi:

Hаrdver

Kućište

Silverstone Temjin TJ02 Glacier

Dobio sam ga od prijatelja. Star je nekoliko godina, ali nikada nije korišćen. Dobio sam ga zajedno sa instaliranim prednjim ventilatorom.

Nаpajanje

Antec Neo HE 430 High Efficiency 430W PSU

Ovo je preostalo još od programa iz 2007. To je bila RMA zamena iz Anteca za PS sa pratećim kućištem koju nisam mogao da pokrenemi. Nikada nije korišćen, još uvek je bio u svom omotaču.

Mаtična ploča

ASUS P8H67-M LX

Micro-ATX, h67 skup čipova, VGA i DVI-D video ulazi, USB 2.0: 8 unutrašnji, 6 pozadinskih ulaza, SATA: 2 6Gbs i 4 3Gb/s, serijska i LPT zaglavlja.

Dobio sam je uz priručnik, dva SATA kabla za podatke (1 3Gb/s, 1 6Gb/s), I/O zaštitu i DVD dodatak, ali bez hardvera.

CPU

Intel Core i3-2100

Sandy Bridge, socket LGA 1155, 2 cores, 3.1GHz, 65 watts.

Mеmorija

Obavezna 8GB oprema (4GBx2), 240-pin DIMM, DDR3 PC3-10600 memorijski modul (CT2KIT51264BA1339)

Prema preporuci onlajn konfiguratora obavezne memorije. 8GB je mnogo više nego što mi je potrebno za Linux za kućnu upotrebu.

Hаrd drajv

Seagate Barracuda 7200.12 SATA 6Gb/s 1 TB Internal Hard Drive with 32MB Cache (ST31000524AS)

Blu-rej čitač

ASUS BC-12B1ST/BLK/B/AS OEM

Blu-rej samo za čitanje, piše DVD/CD.

DVD rezač

ASUS DRW-24B1ST/BLK/B/AS OEM

Dоdatna oprema

Napomene o sastavljanju

Iako u dokumentaciji nije prikazano, gornja, “fiksirana” strana kućišta pada kada se ukloni par šrafova. Prednosti:

Pozicije drajva; od vrha ka dole:

Plastične bravice sa osiguračem na ležištu za drajv čini se da rade dobro. Dodao sam šraf na izloženoj strani svakog drajva da bih bio siguran.

HD ležište je izuzetak: spojnice nemajuu dovoljno metala kako bi se bravice uhvatile, pa sam dodao po jedan šraf sa obe strane. To ih učvršćuje, mada ću uvek pažljivo pristupati ovoj napravi. Nisam dodao šraf na udaljeniju stranu optičkog drajva jer bi to podrazumevalo uklanjanje “fiksirane” strane kućišta ako bih morao da ih zamenim. Deluju solidno montirani.

Jedan Seagate TB drajv je bio DOA. Oni ispuštaju pisak kada se ne pokrenu. Ljudi u to sumnjaju i ja nisam mogao da pronađem ništa o tome na Seagate sajtu za podršku niti u priručniku. Vratio sam ga Amazonu da mi zamene i dobio zauzvrat nekorišćenu identičnu jedinicu koju sam već imao.

CoolerMaster Sickleflow ventilator za izduvavanje nema probijene rupe za monitranje, morate ih izrezati šrafovima (to je plastika). Smer protoka vazduha nije naznačen, pa sam morao to da radim dvaput. Ventilator ima zeleno LED svetlo koje reflektuje disk koji se okreće, što bi bio odličan efekat kada bi iko u to gledao, što niko ne radi. Ne bljeska niti blica.

Razdvajači na ležištu matične ploče su čudni u ovom kućištu. Neki su zašrafljeni, ali zaobljeni, pa je nemoguće ukloniti ih. Drugo su limene naprave koje se lako seku. Ja koristim samo pet od šest tačaka za montiranje, ali deluje čvrsto.

Micro-ATX tačke za montiranje su podskup punih ATX-a.

Nisam povezao periferne uređaje na prednjem panelu niti audio kablove.

Napajanje ima konektor od 4 izvoda +12v , ali matična ploča prihvata konektor od 8 izvoda. Čini se da je obrnuto kompatibilno (u priručniku ne piše) i ja sam umetnuo utikač u jedinom mogućem smeru.

USB konektori na prednjoj tabli su 4 odvojena izvoda za 4 utičnice = ukupno 16 izvoda (u grupama). Pravilno mapiranje:

wire color pin label motherboard doc
red vbus(+5v) +5V
white D- P-
green D+ P+
black GND GND

To ostavlja 4 unutrašnje USB utičnice neupotrebljene.

Konektori na sistemskoj tabli:

...nisu usklađeni, pa sam pretpostavio da je bela žica od svakog para GND.

Ispraviću ako bude trebalo. Izostavio sam I/O štitnik. Možda ću jednog dana objasniti čemu to služi i kako bi trebalo da radi.

Strujno napajanje ima utičnice za 5 modularnih kablova. Ja koristim dve vrste:

što ostavlja 2 utičnice za napajanje neiskorišćene.

Dva 6Gb/s SATA porta povezana su sa unutrašnjim HD-om.

Prvo uključivanje: za sada sve ok. CPU, memorija, unutrašnji SATA HD, PS2 tastatura i USB miš - sve je prepoznato prema BIOS-u. CPU i prednji ventilatori su bili bučni dok nisam namestio podešavanje brzine ventilatora prema BIOS-u. Pogledaću to ponovo. Ventilator za izduvavanje nije povezan sa matičnom pločom, ali je tih pri svojoj fiksnoj brzini (KASNIJE: glasniji je od drugih komponenata, tako da ću verovatno dodati ručno podešavanje brzine).

CPU ventilator deluje pomalo bučno. Verujem da žice za napajanje koje su obmotane oko kućišta prave taj zvuk. Malo sam ih olabavio i već deluje bolje.

Linux se hvali upotrebom Fedore 15 živog diska.

Dostupan je noviji upravljački softver matične ploče, ali pametnije je ne ažurirati ga osim ako ne postoji neki problem. Ako problemi postoje, trebalo bi pregledati i nivoe Seagate HD upravljačkog softvera.

Korišćenjem živog diska uverio sam se da svi prednji i pozadinski USB portovi rade.

Linux pokazuje 4 CPUS-a: dva fizička jezgra, dve niti na svakom.

Podrazumevano, SATA način je IDE (ne AHCI). Prema BIOS-u, zadaci SATA porta su:

BIOS napomene
SATA6G_1 (sivo) ST31000524AS (1000.2 GB) S/N: 9VPCAGAP, /dev/sda, gornji disk
SATA6G_2 (sivo) ST31000524AS (1000.2 GB) S/N: 9VPCA5SS, /dev/sdb, donji disk
SATA3G_1 (plavo) ASUS BC-12B1ST Blu-ray
SATA3G_2 (plavo) ASUS DRW-24B1ST DVD
SATA4G_3 (plavo) nije prisutno eSATA port, pokazaće učitani uređaj
SATA4G_4 (plavo) nije prisutno HD sidrište, pokazaće učitani uređaj

Prema priručniku, dva 6Gb/s SATA porta su podrazumevano IDE, a četiri 3Gb/s su podrazumevano AHCI. Ipak, u BIOS-u, podešavanje izgleda da se odnosi na svih šest portova.

SATA zamena uređaja bez isključivanja (hot plugging) dostupna je samo u AHCI načinu, pa sam njega i uključio. Sistem se pokrenuo prema očekivanju. Sa tom opcijom BIOS omogućava da zamena bez isključivanja bude uključena/isključeva za svaki port (što nije prikazano u priručniku), pa sam uključio tu opciju za poslednja dva, a ostavio je isključenu za prva četiri. Uverio sam se da SATA zamena bez isključivanja radi za oba uređaja u Linuxu.

Ventilator za izduvavanje nije povezan za matičnu ploču i radi u punoj brzini, što je pomalo bučno. Bar više nego što bi trebalo. Matična ploča ima samo jednu kutiju za povezivanje koju prednji ventilatori koriste. Pokušao sam da ih zamenim, ali tada prednji ventilator postaje bučan.

Postoje Y kablovi za povezivanje ventilatora, ali opis ukazuje na to da samo jedan konektor ima kontrolu brzine, što bi im obezvredilo svrhu u ovom kućištu. Umesto toga upotrebio sam Zalman Fan Mate 2 kontrolor brzine na ventilatoru za izduvavanje. Radi odlično. To je promenljivo prilagođavanje, a najniže podešavanje je i najtiše. Malo ću ga podići i pratiti temperaturu.

Linux

Fedora 15

Posle dugogodišnje upotrebe SuSE-a, odlučio sam da isprobam Fedoru. Preuzeo sam živi CD i uverio se da će sistem raditi uz nju i da su svi uređaju podržani.

S obzirom na to da imam spor internet, naručio sam i instalirao DVD i spremište sa 8 diskova sa OSDisc.com.

Ovo je Fedora 15 (2.6.38.6).

Hteo sam da upotrebim LVM za označavanje /tmp (privremeni fajl) na dva diska, zbog performansi medijskog fajla, kao što je opisano u Efektima montaže na izvođenju neobrađenih diskova sa Linuxovim logičkim volumenima . Nisam znao kako da to uradim sa pomoćnim programom na živom disku i disku za instaliranje, pa sam to uradio delimično rukom.

Koristio sam grafički program za particiju na disku:

sda1 197MB /podizanje
sda2 60GB /
sda3 940GB (da bude pola od /tmp)
sdb1 10GB zamena
sdb2 50GB /početak
sdb3 940GB (da bude druga polovina /tmp)


Zatim, treba identifikovati dve /tmp particije u LVM:

pvcreate /dev/sda3 /dev/sdb3

Kreirati grupu volumena:

vgcreate vg1 /dev/sda3 /dev/sdb3

Označiti logički volumen u obe particije:

lvcreate -i 2 -l 448192 vg1

Ovo stvara Logički volumen pod nazivom "lvol0", 1.9TB velićine, 340MB slobodno. Navođenje ekstenzije "448192" da broji ispravno zahtevalo je malo gubljenja vremena. Pomoćni program vam govori koliko vam je potrebno ako ga pređete.

Tokom instalacije odabrao sam particiju “Prilagođeno” (Custom) i jednostavno dodelio gore prikazane tačke montiranja.

Bez unutrašnjeg povezivanja, YUM je prigovarao zbog nemogućnosti da pronađe meta fajl informacije za dva podrazumevana spremišta. Uredio sam te fajlove u /etc/yum.repos.d za omogućavanje=0:

OSDisc.com spremište je došlo sa skriptom za instalaciju koji je sve fajlove kopirao u /usr/repos i kreirao .repo fajlove u /etc/yum.repos.d. Uverio sam se da je ta kolekcija superskup paketa sa diska za instalaciju, pa ga ne montiram kao spremište.

Grafička PackageKit aplikacija će pronaći pakete uz komandu “traži” (search), ali ne prikazuje paketne grupe na listi opcija. Nisam mogao da je pokrenem, ali yumex, grafički čeoni yum, prikazuje grupe (kasnije: ne, ne pokazuje).

Pokrenuo sam program za skeniranje (sensors-detect) i prihvatio sva podrazumevana podešavanja.

Primena:

openSuSE 11.4

Ponovo sam naručio i instalirao DVD i spremište za 4 diska sa OSDisc.com.

Opcijom Custom Partition (prialgođena particija) uvezao sam postojeći /etc/fstab i ponovo upotrebio šemu prepravljanja kreiranu za Fedoru, formatirajući svaki za novi početak.

Korišćenje OpenDNS servera:

Detektovana je zvučna kartica i odmah ispravno postavljena

NFS klijent za Montag prvi put radi.

Instalirao sam skladište za OS disk u /usr/repo.

NE RADITE ovo dok Yast radi, na kraju se prekida.

Primena:

lokalna spremišta:

In Yastu, preuzeo sam listu spremišta sa sličnim sadržajem (Community Repositories). Dodato:

Kompilovano iz izvora:

Odvojena preuzimanja:

Packman zavisnosti za njih nisu ispravne. Pokušajte ponovo pošto Packman ažurira spremište:

Ipak morate uraditi:

Pokrenite skeniranje. Na Fedori senzori pokazuju temperaturu diska. To ovde ne radi. Koristite gkrellm umesto toga (i još uvek nema temperature diska).

Fajlovi za konfiguraciju:

uraditi:

Gnucash:

Samo sam direktno kopirao fajlove sa zapisom resursa.

Za pomoć u radu (iz FAQ):

     zameniti symlink

        /usr/bin/gnome-help -> susehelp

     sa

        /usr/bin/gnome-help -> /usr/bin/yelp
Published (Last edited): 20-02-2013 , source: http://watershade.net/wmcclain/dolores.html