Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Енрико Ферми

Source: http://www.fermieffect.com/enrico-fermi.html


Енрико Ферми, phsyicist

Енрико Ферми, 1901 - 1954, често се опишува како комплетна физичар, бидејќи тој подразбира и може да излагам по на сите на физиката во тоа време. Ричард Родос го нарече "последниот од двојно закана физичари:. Гениј во создавање и езотерични теории и домот експерименти"

За многу научници, еден од привлечен работи за мојот дедо беше неговата широка интереси. Тој ја погледна за едноставност и елеганција каде тоа би можело да се најде. Научниците што сум ги сретнала по Неутронска Трага и физичари кои го познавале лично ми објасни што е познат за придонеси на релативноста, статистички физика, квантна механика, компјутерската физика, и - се разбира - физика на честички (но не само неутрони, исто така, слаба интеракции и други работи). Во Чикаго, тој ќе квиз докторантите, барајќи од нив да се процени скоро секаков вид на број, од пресек на неутронска на бројот на пијано-приемници во Њу Јорк. Тој навистина имаше католичка (мали в) вкусови!


Во 1953 година, година пред неговата смрт на ракот на желудникот, Енрико бара од нас да размисли за дилема која дојде да го симболизира неговото наследство во социо-политички контекст:

"Некои од вас може да побара, она што е добро на работа само толку тешко да се соберат неколку факти, кои ќе донесат не ја сакам, освен на неколку долга коса професори кои сакаат да се соберат такви нешта и ќе биде од корист за никого, бидејќи само неколку специјалисти во најдобар случај ќе биде во можност да ги разбереме? Во одговорот на таквиот прашање [S] Јас може да се осмелам прилично безбедно предвидување.

"Историја на науката и технологијата е постојано да ни предава дека научните достигнувања во основно разбирање имаат порано или подоцна доведе до технички и индустриски апликации кои имаат револуција нашиот начин на живот. Ми се чини неверојатно дека овој напор да се добие на структурата на материјата треба да биде исклучок од ова правило. Она што е помалку сигурно, и она што сите ние Искрено се надеваме, е тоа што човек наскоро ќе се зголеми доволно возрасни да се направи добар употреба на сили, кои ќе се стекне над природата."

Енрико Ферми, Иднината на нуклеарна физика, необјавени адреса, Рочестер, Њујорк, 10 јануари 1953 година, EFP, кутија 53.

Published (Last edited): 21-02-2012