Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Елгин опсерваторија

Source: http://eoni.com/~garlitzj/observ.htmОди до деталите за изработување Страна


Куполата опсерваторија е конструирана од полистирен "мушка-табла"
обложени со тенок слој на армирано-бетонски "малтер".
Дизајнот е едноставен геодетски купола ала Buckminster Фулер.
Како изградена зградата е 9-1/2 метри во дијаметар.


Основа и телескоп База

45K.gif

Зградата рамниште и на телескопот база се од истури бетон. Двете фондации се одвоени колку што е можно. Зградата основа е прстен на соодветната големина поставени само доволно длабоко за да биде под линијата мраз. Телескопот база е многу подлабоко. На база почива на многу цврста почва (по можност темел).Телескопот база е изолиран од зградата основа и опсерваторијата кат за да се спречи вибрациите се пренесуваат на телескоп.


Подот и ѕидовите

37K.gif
Зградата ѕид е врамена со 2x4s. Надворешноста на ѕид е покриен со обоени кров метал. Кат joists се 2x8s на 16 инчен центри. Подот е 5/8 инчи иверица. Во крајна плоча се сече од притисок третираат 2x6. На горната плоча е двоен круг на 2x6. Подот е 18 инчи под горната плоча. Ова му дава многу висина за да куполата за еден човек 6 метри височина.Купола

62K.gif
куполата дизајн е заеднички геодетски купола. Тоа е комбинација на петтоаголници и шестоаголници. Секој Пентагон е опкружен со 5 шестоаголници. Куполата е малку поголема од хемисфера. Куполата бара 6 петтоаголници, 10 шестоаголници и 5 половина шестоаголници. Како конструирана, страните на полигони се 2 нозе. Ова му дава купола дијаметар од 9-1/2 нозе. Исто така, се совпаѓа со големината на пена одбор, достапни во 4x8 метри листови.


59K.gif
да ги видите стерео-пар на опсерваторијата, се повлечат од вашиот екран 4-5 метри, меѓу твоите очи да се регистрирате на две слики; се концентрира на центарот сликата.

Published (Last edited): 10-03-2012 , source: http://eoni.com/~garlitzj/observ.htm