Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

ForthCMP Četvrti kompajler


ForthCMP je cetvrti jezicki prevodilac za računare koji rade pod MS-DOS~om. Ima sledeće glavne karakteristike: Stvarno nećete verovati u malu veličinu kompajlera ili programa koji se generišu.Sa sadasnjim sistemima kompilacija je danas "trenutna". Ovaj kompajler predstavlja zrelu, stabilnu tehnologiju. Prva verzija je proizveden 1982. godine i tokom godina je poboljsan u svrhu boljeg rada Forth~a.

Pogledajte demonstraciju "Hello World~a" ovde.

ForthCMP dolazi u dve verzije, jedna za ANS četvrti standard, a druga podržava stariji Forth Standard iz 1983. godine. Ovaj demo program je u potpunosti funkcionalan, samo se zadrzava dokumentacija. Međutim, postoje uputstva za prikupljanje demonstracionih programa. Pitate se o četvrtom ANS standardu i opcionim prosirenju reci? Proverite ovde .

Preuzmite ANS četvrtu verziju 2.3s (111K) preradjenu 01/1999
Preuzmite verziju cetvrtog standarda iz 1983 2.21o (98K) preradjenu 12/1998

Distributivni metod za ForthCMP je promenjen. Kotizacija od 50 $ sada licencira obe verzije. Kada se registrujete, dajete dokumentaciju za obe verzije i ANS četvrti standard kao nacrt PDF fajlova preko e-pošte ako narucite bočicu PayPa~al ili na CD-u ako narucite poštom (ista cena, ali traje duže!).

Možete da se registrujete putem maila koristeci instrukcije u READ.ME fajlu u preuzetoj arhivi, ili možete platiti registraciju pomoću PayPal za bržu isporuku. Ako koristite PayPal, možete da naplatite otkup na kreditnoj kartici. Kliknite na ikonu ispod da bi ste narucili:


_______________________________________________________________________

Ova igra, Sokoban (14k) , je napisana u ForthCMP. Izvorni kod je dat u četvrtoj ANS verziji gore. Ne morate da pokrene program komplajeru, ali bih vam predlozio da preuzmete kompajler, kao i da pogledate kako radi.
_______________________________________________________________________

Sve što bi ste želeli da saznate o Forth~u moze se naći na ovoj Forth~ovoj stranici za informacije.To uključuje ANS Forth dokumentaciju, nekoliko Forth prajmera, i druge Forth implementacije.

Y2K Saglasnost


Obe verzije ForthCMP~a su dostupane ovde, kao i sve ranije verzije, su kompatibilne sa Y2K. ANS Četvrta verzija sprovodi samo funkciju koja koristi termin, vreme i datum, koja vraća četvorocifreni datum. Pošto se ovo zasniva na pozivu operativnog sistema, ako je operativni sistem Y2K usklađen, onda ForthCMP prikazuje tačan datum.
_______________________________________________________________________

Tom Almy
webmaster8@almy.usPublished (Last edited): 24-09-2012 , source: http://www.almy.us/forthcmp.html