Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Graphviz - Graph Visualization Software
Graficka vizualizacija

Graficka vizualizacija je nacin predstavljanja strukturalnih informacija u vidu dijagrama, abstarktnih grafikona i mreza. Vizualizacija ima vazne aplikacije u networking-u, bioinformatici, softverskom inzenjeringu, bazama podataka i web dizajnu, radu sa masinama i u vizuelnim platformama za druge tehnicke domene.

Graphviz je otvoren graficki vizualizacijski softver. Ima nekoliko glavnih format programa. Pogledajte galeriju da biste videli primere formata. Takodje poseduje web i interaktivne graficke platforme, pomocne alatke, biblioteke i jezicka povezivanja. GUI editori ne mogu da urade puno posla ali nekoliko eksternih projekata, pa cak i komercijalna alatka koja je u sastavu Graphviz-a moze. Neke od njih mozete pronaci u Resources odeljku.

Graphviz format programi preuzimaju opise dijagrama u jednostavnom tekstualnom jeziku i pretvaraju dijagrame u korisne formate kao sto su slike i SVG za web stranice, PDF ili Postscript za ubacivanje drugih dokumenata; ili prikaz na interaktivnom graf pretrazivacu. (Graphviz takodje podrzava GXL, XML dijalekt).

Graphviz ima mnogo korisnih karakteristika za konkretne dijagrame kao sto su opcije za boje, fontove, tabular node format, line stilove, hiperlinkove, rolland custom oblike.

U praksi, dijagrami obicno nastaju iz eksternih izvora podataka. Takodje, grafikoni mogu biti napravljeni rucno, kao raw tekst fajlovi ili u okviru grafickog editora. (Graphviz nije namenjen da bude zamena za Visio, pa ga ne treba ni koristiti na taj nacin).

Mapa puta

  dot - ``hierarchical'' ili slojevito crtanje usmerenih dijagrama. Ovo je default alatka koja se koristi ukoliko ivice imaju smer tj. usmerava ivice u istom pravcu (vrh ka dnu ili leva ka desnoj), a zatim pokusava da izbegne preklapanje ivica i smanjuje duzinu ivica.
  neato - ``spring model'' formati. Ovo je default alatka koja se koristi ukoliko dijagram nije preveliki (oko 100 cvorova) i ukoliko ne znate vise nista o istom. Neato pokusava da umanji globalno funkcionisanje energije, sto je ekvivalent statistickom multi dimenzionalnom razmeravanju. Resenje je nadjeno koriscenjem naglasavanja majorizacije, iako je stariji Kamada-Kawai algoritam, koji koristi strmiji pad, takodje dostupan. fdp primenjuje Fruchterman-Reingold heuristicki pristup ukljucujuci i multigrid resenje koje se bavi vecim dijagramima i skupovima neusmerenih dijagrama.
  fdp - ``spring model'' formati slicni neato formatima ali isto funkcionisu - umanjuju sile, a ne bave se energijom. Fdp primenjuje Fruchterman-Reingold heuristicki pristup ukljucujuci i multigrid resenje koje se bavi vecim dijagramima i skupovima neusmerenih dijagramal
  sfdp - visestepena verzija fdp-a, koristi se za format velikih dijagrama.
  twopi - radijalni format, nakon Graham Wills 97. Cvorovi su postavljeni na koncentricnim krugovima, a razmak izmedju njih zavisi od datog korena cvora. Koren cvora mozete postaviti ili pustiti twopi da uradi isto.
  circo - cirkularni format, nakon Six i Tollis 99, Kuffman i Wiese 02. Odgovara odredjenim dijagramima koji imaju visestruku ciklicnu strukturu, poput izvesnih telekomunikacionih mreza.

Pregledaci
 • dotty - prilagodljiv Unix/X windows prikaz koji je naknadno prenesen na Microsoft Windows.
 • tcldot - TCL/TK ispisivanje jezickih ekstenzija za Graphviz
 • WebDot - tcldot ispisana WWW usluga za dijagrame u HTML dokumentima.


 • Takodje postoji pojednostavljena verzija napisana u perlu.

 • Grappa - Java paket za dijagrame sa potpunom strukturom za Java dijagrame sa podacima
 • ZGRViewer - sa SVG osnovom, zumirajuci dijagram pregledac za velike dijagrame.
 • Mac OS X graphviz
 • smyrna - prototip OpenGL pregledac

Filteri
  gvpr je visenamenski dijagram stream editor, u duhu awk, sed (ili se setite perl-a ukoliko vam navedeni nisu poznati).

Primeri aplikacija

Kontacti

Ukoliko imate kvar ili mislite da nesto ne radi onako kako bi trebalo da radi, molimo Vas da podnesete izvestaj koristeci ovaj formular.
Ukoliko imate neko opste pitanje ili niste sigurni kako stvari funkcuionisu, prvo posaljite mejl na Graphviz mailing listu. Mi pratimo listu, ali takodje postoji mnogo korisnika koji mogu da Vam odgovore bolje i brze od nas. Molimo Vas da na mailing listu ne saljete detaljan izvestaj o kvaru.

John Ellson (za probleme sa pravljenjem, instaliranjem sofwatre konfiguracijom ili ovim web serverom)
Emden Gansner (za sva pitanja vezana za format dijagrama)
Yifan Hu (doprinosi primerima dijagrama)
Arif Bilgin (za pitanja vezana za Windows)
Essay writer (najbolji esej na ugovoriti uslugu pisanja)

Dwight Perry (za pitanja vezana za websajt)Published (Last edited): 03-12-2012 , source: http://www.graphviz.org/content/about