Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Технологија и социјална контрола: во потрага по илузионистички Сребрен куршум во Меѓународниот Енциклопедија на социјална Однесување науки, 2001

Source: http://web.mit.edu/gtmarx/www/techandsocial.htmlАпстракт: Еден аспект на модернизација е употребата на наука базирана на технологијата во владеењето спроведување. Во "дизајнира општество" на етосот на рационализација е виден во примена на средства до крајот, без разлика дали тоа вклучува производство, земјоделство и напорите да се контролира однесувањето на човекот. Шест социјални стратегии за контрола се дискутира и илустрирани: цел отстранување, целни девалвација, целни изолација, сторителот incapacitation, сторителот исклучување и идентификација на дела и сторителите. Во комплексот поставки во едно демократско општество, потпирајќи се првенствено на технологија за контрола на човековото однесување има јасни социјални и етички ограничувања.

Стеснување на технологијата на фокус може да дојде по цена за неуспехот да се види поголема системска контексти, алтернативи и подолг период последици. Комплексноста и менливоста на човековите ситуации прави овој богата област за изучување на трампа, иронијата и парадоксот. Постојат некои паралели со iatrogenetic медицински практики во која еден проблем се излечи, но по цена на создавање друга.Технички напори за да се осигура согласност може да се ограничувам со спротивставени цели, ненамерни последици, поместување, намали капиталот, самозадоволство, неутрализација, инвалидитет, ескалација, систем преоптоварување, негативна слика за лично достоинство и опасноста на средствата утврдување, или да стане завршува.


Последната половина на 20 век бележи значителен пораст во употребата на науката и технологијата за целите на општествена контрола. Примерите вклучуваат видео и аудио надзор, топлина, светлина, движење, звук и мирисни сензори, електронски означување на потрошувачки предмети, животни и луѓе, биометриски кодовите за пристап, тестирањето за дрога, ДНК анализа и користењето на компјутерски техники, како што експертски системи, појавување и профилирање, податоци за рударство, мапирање, мрежата на анализа, и симулација. Контрола технологии станаа достапни дека претходно постоеле само во дистопична фантазијата на научна фантастика писатели. Многу технологии развиени за воени како шпион и глобално позиционирање сателити и ноќно домет станаа комерцијално достапна. Шест технологија базирана на стратегии за контрола и некои социјални и етички прашања коишто тие ги покренуваат се дискутира.

Како што се користи тука општествена контрола се однесува на напорите за спроведување на норми од страна на спречување повреди или откривање и апсење на сторителите, а не и на другите аспекти на социјална контрола, како што се создавањето на норми, процесите на донесувањето на решението и санкционирање, или широки општествени насоки и интеграција, која беше предмет на интерес на почетокот на теоретичарите на индустријализација и урбанизација. Инженеринг на социјална контрола може да се диференцираат од сродни контрола форми, како што создавањето и манипулација на културата и социјализација, прераспределбените награди на државата на благосостојба и интер-персонални влијанија. Зголемената важност на социјална контрола преку инженеринг е поврзана со загриженоста околу прашања како што се криминалот, тероризмот, наркоманијата, граничните контроли, СИДА и економската конкурентност и да се технички достигнувања во електрониката, компјутеризација, вештачка интелигенција, био-хемија, архитектура и материјали науката. На скалата, мобилност и анонимноста за масовно општество и иронично, се зголеми очекувањата на, на заштита на приватноста, се поткрепи потпирање на надворешни, безлична, далечината со посредство, средно технички средства и база на податоци спомени кои се лоцираат, идентификуваат, се регистрираат, рекорд, се класифицираат и валидирајте или генерираат основи за сомневање. Перцепцијата на катастрофалните ризици во независни светот се потпираат на комплексни технологии и претприемачки напори на безбедносната индустрија и владите, како што се САД со својата "војна против дрогата, им помогнале на ширење на технологија на меѓународно ниво.

Постои магистерски, легитимитетот-доделување аура околу законот и наука. (Ериксон и стрижеше 1986). Премногу често, тие служат како свој оправдување разведе од поширок критични прашања. Технолошки контроли, се претпоставува дека се наука базирана, се оправдани како валидни, објективна, неутрална, универзална, консензуална и фер. Овој поглед има тенденција да се превиди фактот дека резултатите се социјално толкува (а со тоа потенцијално спорни) и тој гледа личните интереси на агенси за контрола и секташки, социјално конструирани интереси агенти може да претставува. Таа легитимност е зајакната во слободниот пазар општества каде што тактика често може да се користи од страна на граѓаните (на пример, видео камери за снимање на однесувањето на полицијата или ДНК анализа понудени од страна на криминални обвинетиот) и внатрешно од страна на полицијата за менаџери за чувари на полиција.

Се разбира, пронаоѓачи и градители на првиот брави, сефови, moats и замоци и на развивачите на почетокот на биометриски идентификација системи (на пример, италијански криминологот Чезаре Lombroso 1835-1909) беа вклучени во инженерство на општествена контрола. Што е ново е на скалата и релативно поголема научна прецизност, континуирано изум и експериментирање и брза глобалната дифузија. Технички средства за контрола наситен современото општество, колонизација и документирање на уште области на животот. Корените на современите општествени контрола лежи во развојот на големи организации и стандардизирани контрола технологии. (Beniger 1986) Тие се едната верига на широк процеси на рационализација, професионализацијата и специјализација случуваат со модернизацијата. (Вебер 1964 година, член 1973 година, Фуко 1977, Коен 1985 година, LauДon 1986 година, GanДy 1993 година, Zuboff 198 8, Лион 1994 година, Shenhav 1999).

Односот на машини како заштитници, монитори и контролори во однос на луѓето продолжува да се зголемува. Контрола стана помеки и помалку видливи делумно поради тоа што е вграден во (на пример, софтвер, која праќа на интернет пораката или се исклучи доколку тоа се злоупотребува или што ја следи работата како што се бројот на тастатурата влезе или однесување при возењето на камионџии), и делумно поради тоа што на повеќе софистицирани начини на употреба на измама (комплексни прикриени операции и маскирани видео камери). Многу современи контрола е подобро симболизиран со манипулација од принуда, од страна на компјутерски чипови од затвор барови, и со далечински и невидливи tethers и филтри, отколку од лисици за раце, straitjackets и физички ѕидови. Се повеќе тајни, вградени и далечински, тоа е често несакајќи, се случуваат без свеста или согласност на неговиот предмет. Контролори се повеќе се во можност да знаат работи за теми кои таа не знаат за себе и да донесуваат одлуки што влијаат на нивниот живот шансите за која тие не се свесни.

Современите општествени контрола стана посеопфатна и фрла многу поширок нето отколку во средината на дваесеттиот век, продолжување на експанзивна тренд кој започна со индустријализацијата и подемот на нацијата-држава. Контрола вклучува уште интегрирана размена на информации мрежи, замаглување многу традиционални институционални и организациски граници (на пример, во рамките на и помеѓу агенциите и нивоа на власта, банки, осигурителни, здравствена заштита, образование, работа, телекомуникациите и продажба и маркетинг организации). Оваа база на податоци за делење се преземат понатамошни во САД отколку во Канада или Европа. Технички контроли се капитално-наместо трудо-интензивните, а оттука и цената на контрола по единица на информации е намалена. Повеќе објекти и области се подложени на инспекција и контрола и таму е проширување од традиционалните таргетирање на специфични осомничениот, да се категорични сомневање (на пример, компјутерот пребарување, видео камера, или метал детектор фаќање информации за сите оние кои во рамките на нивната провинција) и од поединци за да мрежи и организации.

Контрола исто така, стана поинтензивен, љубопитство длабоко под заштитни површини. Многу современи контроли надмине границите на далечина, темнина, физички бариери и време, - фактори кои традиционално заштитени слобода, како и злоупотреба на службената должност. Податоци може лесно да се складира, извадени, во комбинација (од различни места и во различни форми како што се визуелни, аудитивни, печатење и нумерички), анализирани и соопштени. Контрола може да биде оддалечен и детериторијализирана, со амортизери меѓу контролори и оние контролирани. Контрола и знаење на другите однесување веќе не се ограничени на она што сетилата директно се открие преку интеракција, ниту на граничи физичка место.

Современите општествени контрола теми се гледа во нивните најекстремните форма во максимална безбедност затвор (на пример, постојано набљудување, широка употреба на компјутерски досиеја, одлуки за поединци врз основа на статистички податоци, инженерство на контрола). Меѓутоа, со ширењето на такви контроли во текот на општеството, ние може да побараме ако ние не се движат кон станува максимална безбедност општество. (Маркс, 1988) Надзор на општеството повеќе сезнајковци и сеприсутни технички општествена контрола се гледа во широк спектар на владеење спроведување контексти надвор јавниот полицијата и затворите. Оригиналната 18-ти век француски поимот на сите-да се знае, абсорбента политичка полиција (Бродер 1983) да се заштити државата, стана генерализирана низ институциите и применети од страна на новите корисници и за нови цели.

Потпирање на технологија за општествена контрола е белег на приватни полицијата, која, во Соединетите Американски Држави (иако не во Европа), далеку од бројот јавниот полицијата. Тоа исто така се гледа на работното место, на пазарот, училишта, па дури и меѓу пријателите и членовите на семејството. Во случај на децата на пример постојат дома видео и аудио соба монитори, географската локација уреди за следење на тинејџерите во автомобили, тестови за дрога, beepers, евиденција на телефон и употребата на компјутери и интернет содржина филтри кои цензурира што може да се пристапува. Сметаат, исто така "интелигентни автопат системи" или "паметни домови", кои се појавуваат на пазарот, во која сите податоци се влева во, и надвор од, домот се дел од една интегрирана, континуирано да се следи систем.

Во дизајнира општество, целта е да се елиминира или ограничи прекршувања од страна на контрола на физичката и социјалната средина. Како и во другите области на социјална интервенција како што јавното здравство, постои силен акцент на превенција. Идеално проблеми се очекува и едноставно дизајниран далеку (1 и 4 подолу), или онаму каде што тоа не е можно, целта е да се создаде застрашување со намалување на добивката или зголемување на веројатноста за идентификација и приведување (2,3,5 и 6 подолу). (Маркс 1995)

1. Шест Социјален инженеринг стратегии

1.1 цел отстранување. Логиката на превенција е најчиста и најефикасен тука. Нешто што не е таму не може да се преземат. Овој потег кон безготовински општество е еден пример. Трговци кои прифаќаат само кредитна или дебитна картичка, или чиј регистри никогаш не треба повеќе од скромна сума на пари, најверојатно, нема да биде конвенционално ограбен. Мебел вградена во ѕидот не можат да бидат украдени. Метрото и автобуските екстериери изградени со графити отпорни на метали Тешко е да се осврне. Преку софтвер за програмирање, компјутери и телефони може да бидат блокирани од испраќање или примање на пораки, или од, избрани локации.

1.2 цел девалвација. Тука целта е да се намалат или елиминираат вредноста на потенцијална цел за секој но овластени корисници. Целта останува, но неговата бескорисност прави непривлечна да предатори.Примерите вклучуваат производи кои самоуништувачки, како и со некои автомобил радија кога украдени, или кои оставаат јасен доказ за кражба, како и со експлодира црвена боја пакети, кои дамка пари земени во грабежи на банки. Шифрирани пораки често може лесно да се пресретнат, сепак отсутно декрипција код, податоците се бескорисни. Телефони, компјутери, автомобили, па дури и пиштоли се повеќе се на располагање, кои само може да се користи со пристап уреди како единствена биометриски идентификатор (на пример, ретинални, глас или геометриски рака шема), картичка или код за пристап.

1.3 цел изолација. Со оваа древна техника на објект на желба останува, но тоа е заштитена. Систем за периметарска одржување стратегии, како што огради, ѕидови, moats, чувари, и чуварите кучиња можат да бидат поделени од повеќе специфични заштита околните објект како што сефови, целомудрието ремени, стоки кои се наоѓаат затворени случаи или врзано за недвижен објект и криење или преправање на скапоцености.Високо ниво на безбедност, затворен заедници во кои пристапот и излез е внимателно контролирани и употреба на мрежни сензори, аларми, а во некои случаи дури и интернет видео на јавни површини, стануваат се почести. На архитектонски развој на "skywalks" поврзува центарот на приватни згради создава "санитарните зони" повеќе подложни на контрола од потенцијално неуредно јавни улици подолу.

1.4 сторителот incapacitation. Овој класичен стратегија има за цел да направат потенцијалните престапници безопасни во однос на волја, или способност, да ја наруши норма во прашање. Средства може да делува директно на тело со трајно го менува и правење на определени кривични дела невозможно - буквална или хемиска кастрација за сексуалните престапници, отсекување на рацете на крадците. Пасивност можат да бидат создадени од страна на лекови за смирување и други лекови како што се Дepo Provera-или психо-операција за насилни. Голем број на не-смртоносна ограничување или блокирање уреди од спреј на чиста јакни на нето отпуштен во текот на непушачите лице се достапни. Поврзани напори не се справи со телото на сторителот, но со инструменти кои се вклучени во дело. Целта е да се направи бескорисни или недостапен нешто што е од суштинско значење за повреда. На пример анти-пијани за возење блокирам системи кои бараат донесување на здив анализатор тест во прилог на автомобилот системот за палење пред автомобил ќе почне, или ограничување пиштол купувања на оние кои биле подложени на компјутер проверки за купување подобноста (на пример, нема кривично дело убедување) и не дозволува адолесцентите да се купат магија маркери, кои може да се користи за графити, или мешање лош мирис хемиски во еден производ да се спречи да биде вдишат за нејзините "халуцинирачка неспособост ефекти.

1.5 исклучување. Потенцијалните престапници имаат традиционално се чува подалеку од цели или примамливо средини од егзил, затвор, полицискиот час и место или активност исклучувања (на пример, шипки наменети за малолетници или во домот на поранешен брачен другар за злоупотреба на мажот). Крајната форма е смртната казна. А поврзани форма е видливо предупредување понудени од страна на стигмата, како што се на бренд или исечени уво на прекршителите во средновековна Европа, што охрабрува и другите да се држат настрана. Електронско следење или локација уреди базирани на Global Positioning Сателити се современи примери. Во една форма аларми одам и пораки се испраќаат на властите ако надминати лице носи предавателот се добива премногу блиску до забранета личност или област или остава области тие се ограничени. Со човечкиот геном проект завршен, еугеника ќе стане спорно. На пример на верувањето (што игнорира интеракции со животната средина и социјално стокмено карактер од повеќето правила) дека ДНК се поврзани со насилство и други анти-социјално однесување би можеле да генерираат уште една крајна форма на исклученост - потребна лиценца укажува на "прифатливо" генетски шема пред детето би можело да се роди.

1.6 прекршок / сторителот / цел идентификација. Каде што всушност и не е можно да се спречи кршењето физички, или онаму каде што тоа е премногу скапо, тоа може да биде можно да се барем знам дека тоа се одржа и можеби кој е одговорен и каде се тие. Целта е да се документира својата појава, и да ги идентификуваат на насилникот. Главната цел на деветнаесеттиот век форензичката наука беше да се развие сигурен биометриски мерки на идентитет врз основа на анализа на отпечатоци од прсти, лицето мерења, и хемиски својства (ThorwalД 1965). Една техника која се користи од страна на поранешна Источна Германија се вклучени идентификување поединци од страна на нивните уникатни olifactors. Архитектонски дизајн нагласувајќи видливост како кочница се вклопува тука (Њуман 1972), како и видео, аудио, движење, и топлина откривање значи и пристап кодови кои се претпоставува дека документот кој влегува на површина, или е со користење на ресурсите како што е компјутер. Страна се активираат лични алармни системи, или багажот аларм, кој заминува ако чанта или куфер е нелегитимно се пресели или отвори и електронски означување на потрошувачки предмети или скапи алатки на работа со кои се дава исклучи еден аларм ако погрешно отстранета и други примери. Нови информатички технологии имаат направено тоа е можно не само да се види сите, но за сите да се биде набљудувач. Ова поголема леснотија на мобилизирање на законот од страна на вклучување на граѓаните во социјалната контрола е една карактеристика на англо-американската традиција полиција, иако не во останатиот дел од Европа. Граѓаните се охрабруваат да користи топла линии за да се пријавите прекршувања (на пример, непредвидливото автопат возачи, дрога, лов или "свирче-дува" во врска со организационата злоупотреба на службената должност) преку мобилен и традиционалните телефони и e-mail.Полицијата го користите масовни комуникации медиумите да помогне да се идентификуваат и да лоцираат сакаше лица преку објавување налог информации на веб CITES и криминалот повторно акти на телевизија.

2. Некои други социјални контрола Димензии

На шест "идеален тип" концепти погоре се базира на комбинирање на неколку аспекти како што се дали во фокусот е на потенцијалните сторителот, ресурс се користат во кршење, на дело или цел на кривично дело и дали акцијата е насочена кон отстранување / исклучување, девалвација, изолација, incapacitation или идентификација. Како идеален видови може да биде корисно како краток рака за класификација и споредба. Сепак, тие, исто така, ја нарушат со комбинирање на извори на варијации кои може да се анализира одделно.

Друг пристап започнува со еден димензии кои може да ги намали низ различни форми. Некои други релевантни димензии вклучуваат класификација врз основа на: видливост или невидливост; отвореност или тајност во врска со употребата на тактика и генерално и конкретно; контрола на пристап во или надвор од системот; на индивидуа, организација или мрежа; фокус на телото, свест или на животната средина; степенот на сигурност и валидноста и релативната цена на грешки и грешки, а релативна достапност и леснотија или тешкотии во неутрализирањето или со користење на тактика и на присуство или отсуство на демократски одлуки и преглед процеси во врска со донесувањето и примена на тактика.

Постојат историски е многу повеќе истражувања на оние кои ги прекршуваат правилата отколку на оние кои ги спроведуваат. Ние малку знаеме за претходна социјална корелација и последиците од над димензии. Иако секој кој патува ќе видите некои меѓународната стандардизација на техничка контрола (на пример, на аеродромите, националните граници, банки, нуклеарни централи, или со telecommuncations) има уште многу локални варијации. Посебното истории, општествената организација и култури значи дека убедливо генерализации во сите технологии и земји се неоправдан. (Маркс 1995) Сингапур на пример се појавува да се преземат електронски надзор на крајниот, додека Јапонија и Кина се далеку зад себе (ако од различни причини). Во САД тестирањето за дрога, прикриени операции, граѓанин информатори и на потрошувачите и да работат за следење се широко распространети, додека во Европа тие се гледа многу поретко. Велика Британија е светски лидер во видео надзор и Германија беше меѓу најиновативните во компјутерски појавување и профилирање. Скандинавските земји се направи најмногу широка употреба на социјални податоците од пописот, како дел од нивната благосостојба држави. Франција, Италија и Шпанија биле генерално побавно од англо-американски земји да го усвојат нови технологии. Додека полиграф ретко се користи во Европа поради сомневања за неговата важност, ракопис анализа има кредибилитет во Франција што е во недостаток на повеќето други земји.

3. Некои социјални и етички импликации

Сепак идеален технички систем за контрола може да се појави во апстрактни од гледна точка на оние кои се залагаа тоа, во светот на апликација често е многу messier и посложена. Од пребарувањето за совршен технички фикс е како магаре засекогаш си поигруваше со морковот суспендирани пред него. На лицето со чекан што можеби изгледа како клинец. Стеснување на технологијата на фокус може да дојде по цена за неуспехот да се види поголема системска контексти, алтернативи и подолг период последици. Комплексноста и менливоста на човековите ситуации прави овој богата област за изучување на размени, иронијата и парадоксот. Постојат некои паралели со iatrogenetic медицински практики во која еден проблем се излечи, но по цена на создавање друга. Технички напори за да се осигура согласност може да се ограничувам со спротивставени цели, ненамерни последици, поместување, намали капиталот, самозадоволство, неутрализација, инвалидитет, ескалација, систем преоптоварување, негативна слика за лично достоинство и опасноста на средствата утврдување, или да стане завршува.

Баровите во текот на WinДows за да ги крадци може да спречи патниците да не избега низ прозорецот во случај на пожар. Во комерцијални поставувања, каде што пристапот до стоки е важно, со приложување скапа облека (на пример, кожни јакни) во багажник со заклучен кабел намалува веројатноста дека некој објект ќе бидат украдени, но, исто така, ги комплицира обидува облека на и импулс за купување.

Откритието дека целта е бескорисни на сторителот може да го зголеми насилството, без разлика дали како ресурс да се стекнат со потребни пристап, или надвор од фрустрација. На пример, појавата на "автомобил-киднапирање" е поврзана со пософистицирани анти-кражба уреди за автомобили. Употребата на кодовите за пристап за активирање автомобили и апарати може да значи дека кривичното дело разбојништво е претворена во грабеж или киднапирање, како крадци се соочи со сопственици на имот и побарувачката не само на имотот, но го кодот за да направите да работи. А фрустрирани крадец може да одговараат на самоуништувачки автомобил радио со оган-бомбардирање на автомобил.

Додека правилото кршење во прашање може да биде блокиран, проблемот може да се раселени, а не исчезне или нови проблеми можат да бидат создадени. Во напорите да се задржи на бездомници далеку од греење отвори или влезови во метрото системи, различни решетки и бариери се развиени. Овие не прават ништо за да се реши прашањето за бездомништвото, но преместете ја на друго место. Некои лица успеале да се симне на хероин, но само од страна да стане зависник од метадон. Капитал прашања се поставуваат кога поместување збор за премин кон нови жртви. Ако релативно ефикасни технички решенија се комерцијализиран (како и со вградување скриени предаватели во автомобили, што овозможува лоцирање на нив од далечина активирање на предавател) или затворен заедници да го задржи надвор ќе биде крадци, грабливците можат да посветат поголемо внимание на оние кои се неспособни да си дозволат напредни нивоа на безбедност.

А поврзани со капитал прашање вклучува кој има пристап до технологија и неговите резултати. Видео камери и бирото врвот компјутери се потенцијално рамноправна во нивната ниска цена, лесна за употреба и раширено достапност. Но, други технологии како што се сателитите и високо софистицирани компјутерски програми се несразмерно на располагање на најмоќните. Постои можност на општествата да стане уште повеќе врз основа на стратификуван нееднаков пристап до информации во кои поединци живеат во стаклени куќи, а на надворешниот ѕид на големи организации, без разлика дали владата или приватни, се еден начин огледала. Без разлика дали од авто-заинтересирани правило кршење или човечки contrariness, поединци може да биде многу креативна во неутрализирањето системи на контрола. Верата во технологијата и нејзината routinization може да креирате самозадоволство во контрола агенти и предвидливост кој ја поткопува ефикасност. Тоа се заклучува отворен со клучеви и граници бараат точки за пристап значи дека тие се вечно ранливи.

Почетна анти-пијани за возење автомобил блокирам системи може да биде претепан од страна на заштеда на воздухот во балон или со тоа што некој друг удар во неа да се започне на автомобилот. На различни начини се достапни за тепање тестови за дрога - од загадување на урината, со белилото на нечија рака, со користење на катетер за да вметнете дрога слободно урина во телото. Кучиња во топлина се користи како противотрови за машки кучињата чувари и дебагирање уреди помогне откријат скриени надзор. Во слободна пазарна економија нови контроли се создаде мотивација да се развие средство за неутрализација, без разлика дали легално или достапни преку црниот пазар. Полицијата употреба на радар детектори против speeДers наскоро се следи од страна на анти-радар уреди за детекција. Полицијата, пак, развиена алатка за откривање кога еден возач со користење на истите. На вина од сега може да се соочи со обвиненијата за средно или дериват дело за сопственост, дури и ако тие не беа забрзување. Не долго после против кражба палење системи за заштита се појави на автомобили, уред кој дозволува по донесувањето на заклучување се појави.

Кога системи не можат да бидат технички поразен, како и со многу софистицирана енкрипција, а потоа нивните човекови контекст може да биде компромитиран, без разлика дали преку принуда или залажување. На пример, крадец кој не може да се скрши софистицирани од производителот енкрипција код, никогаш не-на-помалку успеа да проневерување милиони долари преку генерирање на лажни фактури. Тој го стори тоа по тоа што имаат афера со поединецот кој имаше декрипција кодови.

Исто така, постојат важни прашања околу валидноста и сигурност. Дури и ако мерката е емпириски валидна тоа не гарантира општествено значајни резултат. Така ДНК натпревар помеѓу материјал од местото на злосторот и осомничениот не може да се открие, ако смртта произлезе од убиство или самоодбрана. Примерокот, исто така, би можело да се сади, или безбедна синџир на докази притвор не се одржува. А компјутерот натпревар помеѓу лица од социјална помош и оние со банкарски сметки може да се открие една личност во текот на заштеди граници, но тоа не е доказ за мамење од средствата може да се одржи во доверба за на погреб и нешто законски дозволено, но не е вградена во компјутерска програма. Аудио и видео снимки може да се одрази она што беше направено и рече, но не мора да се открие зошто, или она што осомничениот наменети. Гледајќи не треба автоматски да значи верување. Така осомничениот во таен шема може да им се заканувале или заробени Off-камера. Закана или привидна прием на кривично дело може да се вели во шега или како фали. Ниту е дрога тест, дури и ако "валидна" укажува на присуство на дрога во рамките на системот на една личност, потребно е индикација за повреда. Во зависност од процената користи, ако на Стандардот е доволно ниска можно е да имаат позитивен читање како резултат на само да се биде во просторија каде се пуши марихуана (лажно позитивни).

Спротивно на правдата прашања, вклучувајќи лажно негативни, исто така, може да се зголеми ако на прагот на превисока. Тестови за дрога исто така може да бидат изобличени од она што една индивидуа има јаде (на пример, афион семиња) или од страна на некои повеќе-од лекови. Тестови може да биде од сомнителна валидност да почне. Загриженост во врска со валидноста на полиграф доведе Конгресот на САД во голема мера да го ограничи неговата употреба (иако тоа доведе до зголемување на хартија и молив искреност тестови чија валидност, исто така, е доведена во прашање).

Нови техники за контрола може да се сврте против контролата агенти. Додека властите можат да имаат почетен предност, ова е често краток живееле. Така помоќни оклоп, куршум елеци и софистициран комуникациски системи веќе не се во сопственост на полицијата. Таму можеби нешто од ескалацијата на домашната трка во вооружување во која интеракцијата станува се повеќе софистицирани, но основните динамичен не се менува.

Документација на сите прекршувања може да преоптоварување на системот за контрола. Ова може да го намали моралот кај спроведувачите кои се чувствуваат премногу задоволни, или ќе им нудат корумпираните службеници ресурс (неспроведувањето) на пазарот. Од ресурси за постапување на сите информации не можат да бидат достапни, властите можат да бидат обвинети за дискриминаторски спроведување.

Дури и ако соодветни ресурси за целосно спроведување акција биле на располагање, организациската ефективност може да биде повредена. Автоматско технички решенија развиени без соодветна благодарност на сложеност и за непредвидени работи на ризикот од елиминирање на дискреција, преговори, компромис и неформални разбирања, кои честопати се централни за моралот и ефикасноста на работата на организациите.(Далтон 1959 година, Goffman 1961)

Ако техничките решенија може некои како да бидат ефикасни во елиминирање на сите правило кршење (држи, освен на конфликтот меѓу нив, и двосмисленост, и недостигот на консензус во врска, многу правила), може да има некои неочекувани трошоци. Системи би можеле да станат премногу цврсти и не можат да се промени. Многу иновации е првично се гледа како девијација. Експериментирање и преземање ризик може да биде потпомогната од анонимноста и тајност. А социјално транспарентни, дизајнира, општеството ќе биде повеќе уреден, но, најверојатно, помалку креативните, динамичен и бесплатно.

Ако цел зависи првенствено на технички средства за блокирање на прекршоците, наместо на легитимитет, како луѓето би се однесувале кога средството не успеа, како што во некои точки тие секогаш би? А општествен поредок базирана пред се врз технички поправки е веројатно да биде како кревка со текот на времето како еден базирана пред се врз отворена репресија.

Дури и ако системи може некој како да се направи будала и не-доказ со постојано и повеќе, и повеќе напредна технологија, постои опасност на гледање на луѓето како роботи, а не како креативни суштества со совест способен за правење на избор за тоа како тие се однесуваат. Поранешниот сликата не е во согласност со верувањето во достоинството на автономното поединецот во едно демократско општество. Без оглед на технологијата е способен за, погледот на луѓето како слободноволев (а со тоа и одговорен за нивното однесување) и верувања за неповредливоста (отсутни јасно образложение) на границите кои ги штитат приватни лични зони околу еден телото, умот, односи, комуникации, физички простор и историјата се централни за идеи за почитување на личноста.

Од пребарувањето за самостојна механички решенија исто така ја избегнува потребата да се прашаат зошто некои поединци ги кршат правилата и поени далеку од испитување на социјалните услови кои може да придонесе за повреди и можноста за менување на тие услови. Технички решенија се обидуваат да by-pass на потребата да се создаде консензус и заедницата во која поединци дејствуваат одговорно како резултат на доброволна обврска кон правилата не, бидејќи тие немаат избор, или само од страв од одмазда.

А добро познат, иако често наивно израз дадени социјалната нееднаквост, смета дека каде што постои волја постои начин. Ова зборува за улогата на човековите напори во добивање на цели. Со контрола на можностите достапни на науката и технологијата оваа може да се укине до каде постои начин постои волја. Како митот за Франкенштајн имплицира, ние мораме да бидеме постојано буден за да бидете сигурни дека ние контрола на технологијата, а не обратно. Како Жак Ellul (1964) тврди постои опасност на авто-засилување технички средства тивко доаѓа за да се утврди на краевите, па дури и да стане завршува во себе, се развел од визија на, како и континуирана потрага по, добрата општество.

Референци

Алтзейд Д 1975 иронијата на безбедност. весник на урбаниот живот 4:175-195

Андреас P 2000 граница игри: Полициско работење во американско-мексиканската јаз. Универзитетот Корнел прес, Итака

Бениге Ј 1986 Контролен револуција: На технолошки и економски Потеклото на информатичко општество. Харвард University Press, Кембриџ

Бенет C и Грант Р (ред.) 1999 Визии на приватноста: Политика избори за дигиталната ера. Univ. во Торонто Прес, Торонто

Бродер Ј 1983 Висок полициски и ниска полициско: забелешки за полициско работење за политички активизам. Социјални проблеми 30:507-20

Брн Ј, Lurigio А, Petersilia J (ред.) 1992 Паметни пресудата: подемот на Средно санкции. Мудрец, Беверли Хилс

Кларк R 19 (ед) Ситуациона спречување на криминалот: Успешно Студии на случај. Хароу и Heston, Њу Јорк

Кларк R 1988 година "за информатичка технологија и Дataveillance." врски на АЦМ 31:488

Коен S 1985 Визии на социјална контрола. Политика Прес, Кембриџ

Далтон М 1959 Мажите кои управуваат. Вајли, Њу Јорк

Елал Ј 1964 На технолошко општество. Гроздобер Книги, Њу Јорк

Ериксон R, Haggerty К 1997 Полициско работење во ризик општество. Универзитетот во Торонто Прес, Торонто

Ериксон R, сечење C 1986 "На Scientification на полициската работа." Во: Bohme G и Stehr N (ред.) општество базирано на знаење: расте влијанието на научно знаење на социјалните односи. ReiДel, ДorДrecht

Ганди О 1993 На Сортирај panoptic: Кон Политичката економија на информации. Westview Прес Болдер, Колорадо

Гибс Ј 1989 контрола социологија Централна Поим. Универзитетот во Илиноис прес, Урбана

Гофман Е 1961 Асилус. Сидро Книги, Гарден Сити, Њу Џерси

Греам С, Марвин S 1996 телекомуникации и градот: Електронски простори, урбаните места. RoutleДge: Лондон

Фуко М 1977 Дisicipline и казнување на: Раѓање на затворот. Гроздобер, Њу Јорк

Janowitz М 1975 "социолошки Теорија и социјална контрола." Американското списание за социологија 81:82-108

LauДon К 1986 досието општество: Вредност избори во Дизајн на Националниот информациони системи. Колумбија University Press, Њујорк

Лоумен, Ј Мензис R, Пейс Р (ред.) 1987 Transcarceration: Есеи во областа на социологијата на социјална контрола. Gower, Алдершот

Ликен Д 1981 потрес во крвта: примени и злоупотреби на лагата детектор. McGraw Hill, Њу Јорк

Лион Д 1994 на електронски очи. Политика Прес, Кембриџ

Лион Д, Цюрик Е (ред.) 1996 Компјутери, надзор и приватност. Универзитетот во Минесота Прес, Минеаполис

Маркс GT 1988 Отидовме: полициски надзор во Америка. Универзитетот на Калифорнија Прес, Беркли

Манинг P 1992 "информатичка технологија и полицијата." Во М Tonry и Н Морис Модерни полициско работење. Универзитетот во Чикаго Прес, Чикаго

Норис О, Моран Ј, Армстронг G 1998 надзор, затворено коло телевизија и социјална контрола. Ashgate издавачката куќа, Алдершот

Канцеларијата на технологија Проценка 1985 Сојузната влада информатичка технологија: електронски надзор и граѓански слободи. USGPO, Вашингтон

Њуман О 1972 морална простор. Macmillan, Њу Јорк

Перов C 1984 Нормална Несреќи. Бејзик Букс, Њу Јорк

Правило Ј 1973 приватниот живот, јавни надзор. Ален-Лејн, Лондон

Шерман L 1992 "Напаѓање криминал: полицијата и контрола на криминалот" Во М Tonry и Н Морис Модерни полициско работење. Универзитетот во Чикаго Прес, Чикаго

Шенхев Y 1999 Производство Рационалноста: Инженеринг на темелите на модерните менаџерски револуција. Оксфорд, Њу Јорк

Снајдер Е и Blakely М 1997 тврдина Америка: Затворен заедници во Соединетите Американски Држави. Вашингтон, институцијата Брукингс

Банкнота од десет лири Е 1997 зошто работите Касај Назад: Технологија и Одмаздата на ненамерни последици. Гроздобер Книги, Њу Јорк

ThorwalД 1965 век на детективот. Harcourt Брејс & Свет, Њујорк

Вебер, М 1958 Од Макс Вебер: Есеи по социологија. Gerth H, Милс Г.С. (ред.) Оксфорд Univ. Печат, Њу Јорк

Зубоф С 1988 Во времето на Smart машина. Бејзик Букс, Њу Јорк

Published (Last edited): 05-03-2012 , source: http://web.mit.edu/gtmarx/www/techandsocial.html