Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

instaliranje Geeklog
Rečnik

 • Direktorijum: Isto sto i folder

 • Putanja : Fizicka lokacija na serveru koji opisuje gde se na;aze fajlovi i direktorijumi.Windows staze počinju sa slovom drajva (c:/inetpub/wwwroot/),na * nik staza pocinje u korenu(/)kao (/var / www /)

 • public_html: zajedničko ime za direktorijum na serveru koji sadrži sve fajlove koji su dostupni preko URL-a (drugi zajednički nazivi: htdocs, www)

 • URL: Uniform Resource Locator, adresa odredjene informacije na internetu(http://www.foo.com/)

Zahtevi instalacijePotreban softver

Da biste instalirali i koristili Geeklog moraćete da imate server koji koristi Apache ili Microsoft IIS sa PHP 5.2.0 ili noviji instaliran. Takođe će vam trebati MySol 4.0.18 ili kasnije(MariaDB5.1 ili kasnije, će takođe raditi), PostgreSQL 7 ili veće (7,4 ili kasnije, preporučljivo), ili MicrosoftSQL Server 2000 ili noviji.

Stvari koje treba da znate

Pre instaliranja Geeklog prvi put proverite sledece:
 • Da znate kako da odredite putanju na vasem root web direktorijumu.(Šta je putanja?)

 • Da znate da raspakujete preuzetu datoteku Geeklog tarball

 • Da znate da napravite novu bazu ili da imate pristup postojecoj

 • Imajte pristup web serveru preko SSH ili FTP tako da možete menjati dozvole nekoliko fajlova i direktorijuma

Nova Instalacija

 1. Preuzmite trenutnu verziju Geeklog sa Geeklog.net

 2. Raspakujte preuzeti fajl tarbol pokretanjem:

  tar -zxvf geeklog-1.8.0.tar.gz

  Napomena: Neki korisnici su prijavili da WinZip korumpira određene Geeklog fajlove tokom dekompresije. To će izazvati greške tokom procesa instalacije. Savjetujemo vas da ne koristite WinZip. Pokušajte 7-Zip ili WinRar ako morate da dekompresujete falj lokalno.

 3. Napravi prazanu MySQL, PostgreSQL, ili Microsoft SQL bazu podataka i korisnički nalog da mozete da ga editujete. Vaš hosting provajder je mozda vec postaviobazu podataka i nalog za vas, pa ih kontaktirajte ukoliko vam bude potrebna pomoc.

 4. Postavite sadržaj geeklog-1.8.0/public_html/ na vašem web serveru u web root direktorijumu. Web root direktorijum je često nazvan "public_html", "htdocs", ili "www"

  Sledeće, potavite preostaie sadržaje geeklog-1.8.0/ ili u matični direktorijuma vašeg web root direktorijuma (preporučuje se) ili bilo koji drugi ne javni folder i instalacijoni wizard će pokušati da ih pronađe automatski. Ako ne možeš bice vam zatraženo da navedete putanju tokom instalacije. Ovo je urađeno kao mera bezbednosti da spreči pristup Geeklog sistemu Internet korisnicima.

  Napomena: Ako vaš hosting provajder ne dozvoljava da postavite fajlove izvan vašeg root web direktorijuma:

  • Kreirajte neupadljivi direktorijum (tj. ne imenovati ga " Geeklog ") u svom root web direktorijumu
  • Stavite ove sistemske fajlove u tom direktorijumu
  • Zaastiti ga sifrom pomoću .htaccess fajl ili sl.

 5. Otvorite vaš browser i idite na Geeklog instalacioni wizard admin/install/index.php na vasem web server . Putanja do tog fajla će zavisiti od toga gde ste odabrali da stavite Geeklog fajlove na vašem web serveru. Podrazumevana lokacija je:

  http://[your_geeklog_site]/admin/install/index.php

  Geeklog intalacioni wizard je dizajniran da automatizuje proces instalacije. Jednostavno pratite korake za instalaciju

 6. Posto zavrsite instalaciju izbrisite admin / install direktorijum. Takođe, pročitajte prvu priču na svom sajtu Geeklog-a da naučite kako da se prijavite kao administrator i promenite lozinku.

Poboljsanje


Poboljsanje se ne razlikuje od nove instalacije, osim sto baze podataka već postoji i treba da bude poboljsana.

Vodite mnogo računa da sacuvate sve datoteke sa vašeg trenutnog Geeklog instalacije koje imaju prilagođenog koda u njima, posebno ib-custom.php (gde je svi prilagodjeni kodovi treba da budu). Budite sigurni da ste napravili rezervnu kopiju modifikovanih teme, slika i statičkih stranica iz trenutne instalacije.

Takođe, budite sigurni da napravite rezervnu kopiju baze podataka. Mi ne možemo da naglasimo da vam naglasimo koliko je bitno pravljenje rezervnih kopija datoteka i baze podataka.

BILI STE UPOZORENI.
 1. Preuzmite trenutnu verziju Geeklog iz Geeklog.net

 2. Otpakujte tarbol fajl pokretanjem

  tar -zxvf geeklog-1.8.0.tar.gz

  Napomena: Neki korisnici su prijavili da WinZip kvari određene Geeklog fajlove tokom dekompresije. To će izazvati greške tokom procesa instalacije. Savjetujemo vas da ne koristite WinZip. Pokušajte 7-Zip ili WinRar ako morate da dekompresujete falj lokalno.

 3. Postavite sadržaj Geeklog-1.8.0 / u isti direktorijum gdje je vasa prethodna istalacija bila. Na primer, ako je vaš stari Geeklog bio u /usr/home/www/geeklog/, onda i vaša nova instalacija bi trebalo da bude u /usr/home/www/geeklog/

 4. u zavisnosti od verzije koju poboljsavate:

  • Kada poboljsavate verziju Geeklog 1.4.1 ili raniju: Postavite datoteke config.php iz stare instalacije na svoje mesto u novoj (glavni config.php i one dodatke). Instalaciona skripta će pročitati ove fajlove tokom poboljsanja da bi unapred popunili novu Configuration admin tabelu sa vašim podešavanjima. Ako preskočite ovaj korak, onda cete završiti sa podrazumevanim podešavanjima za Geeklog i unapred instaliranim dodacima.
  • Kada se poboljsavate verzija Geeklog 1.5.0 ili kasniju: Stavite db-config.php i siteconfig.php iz vašeg stare instalacije na novo mesto sada, preimenovanjem istih fajlova u tarball. U suprotnom, morali biste da unesete svoje akreditive u bazi podataka i druge informacije u toku procesa poboljsanja.

 5. Otvorite vaš browser i idite na Geeklog instalacijoni wizard admin/install/index.php na svom sajtu. Putanja do tog fajla će zavisiti od toga gde ste odabrali da stavite Geeklog fajlove na vašem veb serveru. Podrazumevana lokacija je:

  http://[your_geeklog_site]/admin/install/index.php

  Geeklog instalacioni wizard je dizajniran da automatizuje proces poboljsanja. Jednostavno pratite korake za instalaciju.

 6. Kada zavrsite sa instalacijom budite sigurni da ste izbrisali admin/install direktorijum.

Migracije


Instalaciona skripta "Migrate" je opcija koja će vam pomoći da premestite svoj sajt na drugi server ili domen. To će ažurirati informacije o konfiguraciji koje se nalaze u bazi podataka, a takođe mogu da ažuriraju adrese, npr kao što su članci (u slučaju da se ime domena ili URL vašeg Geeklog sajta promeni).

Nakon klika na "Migrate", moraćete da unesete bazu akreditiva za vaš (novi) server baze podataka, kao i obično. Imajte na umu da ne morate da unesete prefiks tabele, jer Migrate opcija će ga detektovati automatski.

Onda cete imate opciju za skinete backup baze podataka sa vaseg računara, da ubacite sa backup-a koji je već na serveru (u Geeklog backup direktorijumu), ili možete da koristite postojeći sadržaj baze podataka, u slučaju ubacili preko drugih podataka.

Napomena: Skidanje backup=a sa vašeg računara će raditi samo dok je veličina backup datoteke ispod maximalne velicine servera. maximalna dozvoljena veličina će biti prikazana kada odaberete ovu opciju. Ako je vaša backupdatoteka preko tog limita, pokušajte da ga kompresujete (zip ili gzip treba da rade) ili koristite jednu od druge dve opcije

Uobičajeni problemi i rešavanje problema


Pre nego što krenete dalje molimo vas otvorite siteconfig.php i dvaput proverite svoje putanje! Lose putanje, ili greške u kucanju u putanja, će izazvati sve vrste grešaka u Geeklog.

Kada dobijete poruku o grešci, molim vas pročitajte je pažljivo. Čak i ako niste upoznati sa PHP, dace vam nagovjestaj o tome šta nije u redu. Obratite posebnu pažnju na putanje koje se pominju u poruci o greski. Kao što je ranije pomenuto, pogrešne putanje su najčešći uzroci problema.

Ukoliko dobijete više od jedne poruke o gresci, uvek počnite sa resavanjem prve greske, druge ce često otići automatski kada popravite prvu.

Uobicajene greške ( Brojevi redova će se razlikovati):
 • Greska: Parse error: parse error in /path/to/your/siteconfig.php on line 20

  Odgovor: Rasclanjena greska (parse error) obično nagoveštava da si napravio gresku prilikom kucanja. Proverite datoteku u datom redu (stvarna greška može biti u redu koji je pomenut u poruci o greški).

  Uobicajeni problemi su:

  • nepravilno zatvorene putanje apostrofima
  • nedostaje zarez na kraju linije
  • koristenje apostrofa unutar niza (morate da pišete Joe's Site kao Joe\'s Site, odvojiti za jedno slovo)

 • Error: Warning: main(some/path/to/system/databases/mysql.class.php): failed to open stream: No such file or directory in /path/to/your/system/lib-database.php on line 100

  Fatal error: main(): Failed opening required 'some/path/to/system/databases/mysql.class.php' (include_path='.:/some/other/path/') in /some/path/to/system/lib-database.php on line 100

  Odgovor: Putanju koji ste uneli za $_CONF['path']promenljiva u siteconfig.php nije tačna. Uverite se da ste dobro napisali. Takođe, uverite se da koristi apsolutnu putanju, odnosno onau koja počinje u korenu vašeg sistema datoteka (i da počinje sa a / under Unix/Linux ili Windows drive letter)

  Error: 1050: Table 'gl_access' already exists

  Odgovor: Mora da ste pokrenuli instalacioni skript jednom ranije (verovatno neuspešno). Da bi ste bili sigurni, spustite bazu podataka i napravite novu, praznu bazu podataka i pokušajte da pokrenete instalacioni skript ponovo.

 • Error: Parse error: parse error in ../../lib-common.php on line 2231

  Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: template in ../../lib-common.php on line 335

  Or:

  Parse error: parse error in /path/to/geeklog/public_html/lib-common.php on line 3036

  Fatal error: Call to undefined function: plg_showcenterblock() in /path/to/geeklog/public_html/index.php on line 67

  Or:

  Parse error: parse error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in /path/to/geeklog/public_html/lib-common.php on line 3815

  Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: template in /path/to/geeklog/public_html/lib-common.php on line 709

  Odgovor: Svi gore navedeni slucajevi (i slične "parse error" poruke možete dobiti na lib-common.php, obično sa brojem redova u opsegu od 3000 ili 4000) ukazuju na oštećene lib-common.php fajla.

  Kao što je napomenuto na vrhu ovog dokumenta ovo je obično izazvano zbog jednog od sledecih razloga:

  • Dekompresijom tarball-a sa određenom verzijom WinZip-a (umesto toga probajte 7-Zip ili WinRar )
  • Izmena lib-common.php sa Dreamweaver-om ili drugim takozvani WYSIWYG HTML editor (koristite umesto jednostavnog editora teksta)
  • uređivanje lib-common.php sa "on-site" tekst editorom ugradjenim medju alate kao što Cpanel (opet, koristite umesto jednostavnog editora teksta)

 • Error: Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'username@localhost' (Using password: YES) in /path/to/geeklog/system/databases/mysql.class.php on line 104
  Cannnot connect to DB server

  Odgovor: Pre svega, proverite da li su postavke u bazi siteconfig.php tacne, tacnije ime i lozinku vašeg MySQL korisnika, ime baze podataka, kao i ime vašeg MySQL servera.

  Ako imate svoj server, možda ćete morati da date svoje odgovarajuce korisničko ime MySQL-a. Prijavite se na MySQL kao MySQL root korisnik i odradite ove komande

  Dozvolite sve privilegije sa[database_name] na [user @ host] indentifikovanom po '[Password]';
  FLUSH privilegije;


  Zamenite [mala slova] žice sa stvarnim vrednostima.

  Ako želite (ili treba) da budete stroziji sa bazama podataka: Moraćete da barem odobrite ALTER, CREATE, DELETE, INSERT, SELECT, i UPDATE za vaše bazu korisnika. ALTER i CREATE dozvole su potrebna samo za instalaciju i poboljsanje Geeklog-a, kao i za instalaciju dodataka i dr.

 • Error: Warning: fopen("/some/path/logs/error.log", "a") - Permission denied in /some/path/public_html/lib-common.php on line 1440

  Odgovor: Proverite da logs/ direktorijum ima dozvole postavljene na najmanje 755, a fajlove u njemu imaju najmanje 644. Možda ćete morati dozvolite 775 ili 777 i 664 ili 666 (respektivno), ako 755 i 644 ne radi za vas. Za dobru meru, uverite se da public_html/backend direktorijum i geeklog.rss datoteka imaju iste dozvole.

 • Kad god neko pokuša da se prijavite ili se, sledeće greška se proizvodi:

  Cannot add header information - headers already sent by (output started at /usr###/home/<userid>/public_html/geeklog/siteconfig.php:589) in /usr###/home/<userid>/public_html/geeklog/system/lib-sessions.php on line 133

  Odgovor: Uverite se da vaša siteconfig.php datoteka ne sadrzi “prazan prostor" nakon zatvaranja ?> na kraju fajla. Tj ne bi trebalo da bude nista (ni praznine ili prazne linije), posle ta dva znaka
Ukoliko i dalje imate problema, molimo vas uradite nesto od sledeceg:
 1. Idi na http://www.geeklog.net i proverite sekciju podrske. Sekcija podrske sadrži Cesto postavljena pitanja, forume i sistem za pretragu (probajte potragu za poruke o grešci, ako dobijete jednu)

 2. Posjetite mailing listu na http://lists.geeklog.net/pipermail/geeklog-users/ Takođe možete da se prijavite na mailing listu i postavite pitanje na Geeklog zajednicu.

 3. Pokušajte na sobu za razgovor irc.freenode.net, kanal #1 geeklog. Molimo Vas imajte sve svoje putanje i baze podataka raspolozive za citanje sa siteconfig.php and db-config.php.

 4. Pokušajte da unesete tekst poruke o grešci na Google. Postoji sansa da ćete naći nekoga ko je imao isti problem i popravio ga. A ponekad u potrazi za određenom greškom će izazvati da Google izbaci pokidane stranice koje imaju istu grešku.

 5. Čak više opcije podrske su navedene svugde po ovom dokumentu.
Published (Last edited): 30-09-2012 , source: http://www.geeklog.net/docs/english/install.html