Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Проблематичната Ampo на 50-ти: неуспешниот бунт на Хатојама, монтажа Отпорност Окинава и на американско-Јапонија односи

Source: http://www.japanfocus.org/-Gavan-McCormack/3367Гавань Мекормак

Ова е трет и последен дел од сеопфатна анкета на односот американско-Јапонија дефинирани од страна на Ampo Договорот од 1960 година, и рафиниран потоа и во начини на кои се продлабочи јапонски и Okinawan подреденост на американската глобална моќ и амбиции. На статија се фокусира на прашања кои се однесуваат кон наследството на член Девет од Уставот, и да Окинава и база односи како дефиниција за истражување на проблематичниот Ampo односи, вклучувајќи го и моќен и одржлива Okinawan отпор на американските база експанзија.

(Дел 3)

Преиспитување Ampo

На заеднички рефрен од двете страни на Пацификот е дека основата Ampo систем е неопходен извор на "кислород", како Џозеф Нај го стави во 1995 година, за безбедноста на Јапонија и просперитет, навистина за тоа на Источна Азија и Пацификот, и дека Окинава ќе продолжи да биде незаменлив извор на таа кислород. Исто оправдување беше од централно значење за комеморативна изјава на двете влади во јануари 2010 година: на мирот и безбедноста на Источна Азија зависат од присуството на маринците во Окинава. На јапонските медиуми дигна тема во општо acclaiming достигнувања на Алијансата и се согласил тоа мора да се прошири и продлабочи. Постепено, премиерот Хатојама, додека очајно се обидува да го имплементира својот личен и партиски залог да се најде алтернатива на нова база на Henoko, усвоена на истиот јазик.Сепак, идејата дека Ampo е sine qua non за одбрана на Јапонија е во најдобар тенденциозна.

Многу воени аналитичари се признае дека за безбедност Договорот има малку врска со одбраната на Јапонија. Јасно е дека причината што на маринците особено се во Јапонија е дека Владата на Јапонија обезбедува основи и плаќа како дарежлив субвенции за нив. Уште поважно, од крајот на Студената војна и колапс на наводен "непријателот", на бази станаа ориентирана кон глобалната отколку во Јапонија или "Далечниот Исток" размислувања како што се бара од страна на договорот. Од 1990 година, на маринците пристигнаа од базите во Јапонија за учество во Заливот, Авганистан и Ирак војни. Тие се во суштина експедитивна земјиште борба "напад" сила, што се одржа во подготвеноста да биде лансирана во непријателска територија, или за одбрана на САД превозници и бродови. За разлика од американската морнарица и военото воздухопловство, тие се во голема мера ирелевантни во одбрана на Окинава или Јапонија како што е предвидено во рамките на Договорот. 1 Иако јапонската влада упатила до 18.000-те припадници на морските присуство во Окинава, од кои 8.000 беа да бидат пренесени да Гвам под 2006 "карта", оставајќи 10.000 цврста компонента за пренос на Futenma Замена Објект, всушност имало само 12.400 маринци од септември 2008 година, а можеби и неколку, како што од 4.000 до 5.000 (според министерот за одбрана Kitazawa) во февруари 2010 година, а остатокот потоа служат во Авганистан или Ирак. Тоа значеше дека и треба 8000 да биде префрлен во Гвам и 10.000 да се преселат во Henoko беа Мандрак, неосновани, фигури. 2

Идејата дека морските сила во Окинава некако останува Кина или Северна Кореја од можни агресија чини особено погрешна. Кина, ако некогаш тоа би можело да се смета за потенцијално непријателски земјата, е сега најблизок трговски партнер на Јапонија и владите на Јапонија и Кина се зборува за формирање на Источна Азија заедница. Како и за Северна Кореја, ако тоа претставува "закана", тоа е закана за нејзиното можно колапс, а не на тоа започна самоубиствени напад врз своите соседи. Како Окинава Меѓународниот универзитет на Сато Manabu го стави (на проектот Henoko), "Ова не е замена на Futenma, чија главна функција е обука. Ова е ново, поинакво, модернизиран објект што американските маринци ќе добијат бесплатно и ќе се користи како база напред способни за напаѓање на странски територии, а не само за обука. " 3 Сениор нивоа на јапонската одбрана бирократија изразат сличен изглед. На 3 -ти Морски дивизија е "сила за распоредување во секое време да одредени региони надвор од Јапонија.... По својата природа, тие не се за одбрана на одредени региони. " 4

Второ, а можеби и уште поважно, се чини веројатно дека САД, за свој стратешки цели, одлучи да ги префрли основни единици на Futenma маринци (не само нивната команда) да Гвам. 5 Гвам беше идентификуван во квартален одбранбен преглед од 2010 година како "центар за безбедност активности во регионот". 6 Оваа точка е најмногу насилно направени од страна на градоначалникот на Ginowan Сити, иха Јоиши, врз основа на анализа на постојните и јавно достапни американски воени документи. Ако тој е во право, Henoko самиот проект, и на гужвата во Јапонија околу него, се темелеше на фундаментално недоразбирање. Со воена инфраструктура Гвам е надградена - Андерсен воздухопловната база е четири пати поголем од Kadena, најголемата американската воздухопловна база во Азија (или 13 пати поголем од Futenma) - и со три нуклеарни подморници, тоа е да стане воена тврдина и стратешки стоп пост покривање на целата територија на Источна Азија и земјите од Западен Пацифик;. на проектот Henoko затоа губи својата стратешка образложението 7 Кога портпароли и за владите денес equivocate, велејќи дека Гвам иднината е "сè уште не е одлучено", (како што американскиот амбасадор Рос вели дека иха) иха верува дека тоа изнесува за разгледување обфускација. Тоа, вели тој, значи "измама на луѓето од Окинава, измама на луѓето од Јапонија, и залажувам на јапонската исхрана". 8

Б-2s и F-15 летаат над Андерсен воздухопловната база

Дури и ако тој е во право, сепак, и на Пентагон има навистина реши да се конвертира Гвам во јадрото воена тврдина за регионот, која не е да се каже дека САД ќе биде најверојатно за да ги споделите со Јапонија во близина на нејзиниот ветувањето да се изгради, furbish и плати за надополнителни база за нив, особено мулти-услуга на база со длабоко морско пристаниште и проширен и надградба на воздухопловните сили објекти како што се во прилог на Oura Беј дизајн на Henoko.

Како и на две влади испомешани за задоволително објаснување на она што улогата на маринци може да се служи од страна на нивните Okinawan присуство, Пентагон портпаролите почнаа да нудат алтернативни сметки за нивната улога: како еден вид на хуманитарна сила, поголем дел од нивното време во помошта при катастрофи, со оглед на "зголемување на фреквенцијата на катастрофи во Азија-Пацифик", вклучувајќи пожари, поплави, цунамија, вулкански ерупции и лизгање на земјиштето, 9 или како сила е потребно за да се справат со можност за Северна Кореја колапс. 10 Сепак достојни такви мисии може да биде, таму не е налог за нив во Ampo договор, оние обучени да се земе животот не се нужно најдобри во заштита на неа, и инсистирање за географска причини за лоцирање на вакви објекти во Окинава не прави никаква смисла (Кјушу ќе биде многу поблиску до Северна Кореја). Над сето тоа не е воена или стратешки образложението за наметнување на уште еден воен објект на Окинава против волјата на огромното мнозинство o Okinawans.

Окинава-промена на режимот

Под "ЛДП Окинава систем", владите во Токио беше во САД, што ја плати големи пари и даде приоритет во Окинава политика особено во американската стратегија и планирање, додека строго согласност од локалната власт во Окинава со поддршка на "развој" проекти, како и поттикнување на локалните власти за да се избегне дискусија на база на прашањето на избори. Пари под "северните области развој" формула (врзани за поднесување на база на проект) беа влегоа во Nago градот и околните области (¥ 80000000000 во 2000 година на 2009), пополнување на благајна на изградба и јавни работи поврзани со групи и олеснување на фискална криза на локалните влади. На изборите, ЛДП направивме сите можни напори за да се избегне фокус врз основа прашање, додека нагласувајќи неговата способност да обезбеди работни места и пари. Преку овие 13 години (1996-2009), конзервативна "(про-база) групи инсистираше на тоа дека тие би можеле да се потпреме за да се справи со економските проблеми подобро и да се произведе подобри резултати во однос на работните места и услуги од анти-база сили бидејќи тие уживаа подобро "цевководи" на поврзување на државната власт и на националните бизнис, како што навистина го направија. Со текот на времето, меѓутоа, системот на субвенција-индуцирана регионални усогласеност во база siting одгледува цинизмот и корупцијата, како и пристап развој вкоренети во локалните потреби, оставајќи Окинава од најсиромашните префектура далеку Јапонија.

До 2009 година, системот веќе не работел. На политичкиот кредибилитет на Либерално-демократската партија-базиран систем што се провираше национална, префектурални и градски власти била фатално ослабена во главите на Okinawan избирачите: тоа беше едноставно не успеа да дава резултати. Со текот на годините 2000-2009 зависност од владините субвенции продлабочи, невработеноста во Nago Сити се зголеми на 12,5 проценти, и над префектурални просек и двојно повеќе од националниот просек, работни места и приходи се собираа, продавници и бизниси затворен, 11 и речиси сите локалните власти потона во хронична фискална криза. Далеку од таму да се биде "корист" во прилог на база поврзани со приход, градови и села, без основи (и затоа не "ужива" специјални субвенции) во целина помина многу подобро отколку многу со нив, и оние кои успеал да се опорави парцели на база на земјиште откриле дека продуктивноста и доходот со тенденција да се пука, од колку што е дваесет, триесет години, или дури и четириесет пати, по враќање од војска за цивилна употреба. 12 Ryukyu shimpo е заменик главен уредник се однесува на бази како "паразит цицање од виталноста Окинава е "и гнили нејзината економија. 13

Секако расположението во Окинава се промени со победа Хатојама во националните избори на август 2009 година. Okinawan ДПЈ (и придружните опозициска партија) кандидатите кои експлицитно се спротивстави било Futenma замена проект збришани на изборите, снимање на повисоко гласање од кога било досега во пропорционална секција. Каде мислење во Окинава некогаш (1999) е поделен речиси еднакво меѓу оние кои се противат на релокација во Окинава и оние кои се подготвени да го прифатат, десет години на анти-база расположение се појачани и мислење беше работи постојано на околу 70 проценти во однос на Гвам формула (за Henoko изградба). 14 Во мај 2009 година, една анкета покажа никаква 18 проценти во корист на опцијата Henoko на кој Вашингтон е непопустлив, а во ноември таа бројка падна на 5 проценти. 15 И Okinawan весници и истакнати личности во Okinawan граѓанското општество, која се одржува силен анти-база став. 16 на сигналите на гнев и незадоволство се искачи на својот врв со усвојување од страна на Okinawan парламент (Префектуралниот собрание, избран во 2008 година) во февруари 2010 година на вонредна резолуција, едногласно бараат дека Futenma да се затвори (пресели "во странство или на друго место во Јапонија"). 17 Во март 2010 година, сите на Окинава на 41 локални град градоначалниците се декларирале на истиот став, а во април на Здружението на Град градоначалници, составен од градоначалниците на 11 Okinawan градови, исто така, усвои, едногласно, резолуција која повикува на затворање и враќање на Futenma и против било каков замена. 18

Тоа значеше дека, додека Токио очајно се бореше да се најде начин за спроведување на Гвам Договорот, Окинава едногласно го отфрли, посебно нејзините одредби за проширена база инфраструктура на Окинава. Имаше повеќе не е "прогресивно-конзервативен" јаз во Okinawan политика по ова прашање. Градоначалникот на град Окинава е, Naha, кој во минатото служел како претседател на Либерално-демократската партија на Окинава, дури и јасно стави до знаење дека, како истакнати Okinawan конзервативни, дека е разочаран од незаинтересираноста на владата на Хатојама, да го откупи својата изборна залог на Futenma и се надева оти Okinawan луѓе ќе останат обединети "како рагби спорна топчето" за да се постигне нејзиното затворање и враќање (т.е. не, замена). 19 Не локалната власт или јапонски префектура никогаш не бил толку остро во судир со националната влада во текот на безбедноста и база на прашања.

Kengai Kokugai (надвор Окинава, надвор од Јапонија)

Од декември 2009 година, кога го објави во мај 2010 цел за одлука, на распон од шест месеци за решавање на Futenma замена прашање - и сигурно американски согласност за него - се чинеше неверојатно тесни. Бројни сајтови биле сметани: Kadena (спојување некои морски функции од Futenma со оние на база на USAF таму), други Okinawan острови како што Shimoji (каде имаше граѓанска аеродромот со 3.000 метри писта во моментов се користат за обука на пилоти) или Iejima, (помал аеродром користи од страна на маринците), релативно блиска, но надвор Okinawan префектурални граници острови како што Tokuno (со малку користена 2.000 метри полетно-слетната патека на аеродромот) или Mage острови, во Кагошима префектура, 20 Сага Префектура на Ariake Сага (со своите постоечки 2.000 метар пистата), и разни неискористени или недоволно искористени аеродромите во копното Јапонија себе, од Токио Yokota САД база (со своите 4.000 метри полетно-слетната патека) до Осака на Кансаи Меѓународен (предложено од страна на Осака гувернерот) или неодамна изградена "бел слон" Shizuoka или Ибараки аеродроми, и, во сосема поинаква категорија поради тоа што е туѓа територија, Гвам или други американски Пацифик територии.Помошник државен секретар Курт Кемпбел протестираа, а не неразумно, дека "Речиси секој ден некој ќе излезе со изјава или предлог. 21

Постепено, но, владата Хатојама намали процесот на селекција на неколку главни опции: 22

(А) Шваб: градење или 500 метри квадратни helipad на американските маринци Камп Шваб (на Henoko), или 1.500 метри полетно-слетната патека, исто така, во рамките на кампот, но понатаму во внатрешноста, кои им е потребна повеќе време, и вклучување на повеќе значителни земјени работи.

(Б) "Бели Брег": изградбата на 1.800 метри писта во 200 хектар рекултивираните област оф-шор од американската морнарица објект во Белата плажа, во плитките мориња во близина на брегот на Katsuren Полуостров, во близина на островот Tsuken или, на подолг рок варијанта, враќање на поголем (1021 хектари) океанот област помеѓу Ukibaru и Miyagi Острови и изградба на вештачки остров што ќе се дели од страна на американските маринци, американските воено пристаниште објект (релоцираат од Naha Порт) и Ер Јапонија самоодбрана сили (релоцираат од Naha аеродром).

Било кој од овие опции ќе бидат придружени со преместување на некои од обука вежби во моментов спроведува во Futenma да Tokuno (или Mage) Ајленд, двете технички во Кагошима Префектура иако историски дел од пред-модерниот Ryukyu царство и култура зона, или до поморската Omura само одбранбени сили на воздухопловната база во Нагасаки Префектура или Nyutabaru воздухопловна база во Мијазаки Префектура.

Во поширока смисла, така, и двете овие идеи се сметаше и ја отфрли можноста во преговорите доведува до прегрупирање договор од 2006 година. Поранешниот (Шваб опција) веројатно немаше остварлива од проста причина дека САД беше намера на имплементирање на МВ-22 Osprey "вертикална полетување и слетување" авион кој се вели дека се бараат 1.600 метри полетно-слетната патека, а ниту дизајн сретна таа состојба. Со отстранување од табелата во 2006 "V" форма на Кејп Henoko план, кој САД го продолжија да инсистираат на тоа беше единствената опција дека ќе ја разгледа за Henoko, Хатојама беше предизвик на САД. Исто така, овие предлози, се двете врз основа на "во рамките на Окинава" дизајн, имаше не само што е одбиена од страна на сите страни во Окинава, но беа обврзани да го антагонизира Социјални на владејачката коалиција на Демократската партија на Јапонија (кој инсистирал на релокација на територијата на САД на Гвам). Да се донесе било од нив, исто така, ќе бара нов влијанието врз животната средина студија, која нормално бара неколку години, и ако се направи правилно, ќе биде отворена за можните негативни исход или, во случај на позитивен исход, ќе биде проследено со до 10 години за градба.Само поради таа причина, Пентагон едвај можеше да го прифати тоа. Како за тоа да се биде еколошки поприфатлива опција од Henoko, кога нуркачи од две Okinawan весници истрага "Бели Брег" сајт, тие се наоѓаат просперитетна колонии на корали, кој беше претпоставува дека се или мртви или умираат, вистинска "морето на плодноста ", како што Ryukyu shimpo го стави. 23

Futenma Замена: На Katsuren Полуостров (Бела плажа) Одводнувањето план (Ryukyu Shimpo)

На "Futenma Замена" проект кој во 1996 година почна како лебдат, оф-шор 45 метри долга "аеродром за хеликоптери", се на тој начин расте до 2010 година во 1021 хектари вештачки остров, проект санирање шест пати поголема во обем од она што беше предвидена за Шваб опција која Хатојама наводно откажан, со три писти (2 од 3600 и еден од 3.000 метри) и дополнителни објекти, се простираше во непозната област на други острови. Американско-Јапонија сојуз беше на работ на дегенерација во големото размери театар на апсурдот.

Преговарачка позиција на Хатојама, беше ослабена од неговото прифаќање на логиката Пентагон дека маринците биле неопходни за заплашување сила и тоа би било несоодветно да ги преселиме, далеку од Окинава. 24 Неговата крајна линија има се чинеше дека се дека американските барања ќе бидат исполнети на сите трошоци, дури и ако тоа значи отуѓување Okinawans (кои ќе им бидат понудени "компензација"). Да Okinawans, што звучеше неверојатно слични на позицијата ЛДП. 25

Одговорите на овие идеи речиси сите беа негативни. Ниту, во поглед САД, би сакал да работиш, а тоа ќе продолжи да побара Токио за одржување ("чест") на Гвам договор. 26 Понатаму, во изненадувачки демонстрација на наводно новооткрит чувствителност, Пентагон нека се знае дека немаше ништо да преговара со Јапонија доколку и се додека неговата влада може да покаже дека го обезбеди согласност од жителите во ново избрани сајтови. 27 Ако Токио биле да се земе дека изјава буквално, тоа ќе значеше крај на преговорите таму и тогаш, затоа што одговорот Okinawan беше недвосмислена. На Okinawan гувернерот прогласи или план ќе биде "многу тешко" (читај: невозможно), 28. и вештачки Katsuren остров ќе ја преземе "20 години" за изградба на 29 НаRyukyu shimpo рече дека тоа "ќе биде тешко да се замисли ништо полошо" од овој план, со својата комбинација на две "најлошото" избори. 30 Uruma Градот и Кагошима префектура градови и села (особено Tokuno островот) кои биле споменати сите инсистираа на тоа дека нема да толерира било таков проект. Во април, Tokuno беше сцена од најголемите собир на луѓе во нејзината историја. Три во пет од неговите жители се собраа за да испрати Токио порака на пркос и отпор кон било која основа трансфер план. 31 недели подоцна, 90.000 Okinawans се собраа на Yomitan село. Гувернерот, сите 41 град и град градоначалници или нивни претставници, членови на Провинцискиот Собранието, Okinawan претставници на сите политички партии од Комунистичката да Либерално-демократската, и Okinawan граѓани претстави обединет фронт на опозиција со која било нова база на изградба и побара безусловно затворање и враќање на Futenma. Станува збор за најголемата демонстрација, и навистина најголем собир на луѓе, во Okinawan историја.

Yomitan демонстрација

Два дена пред маса Окинава состанок, Хатојама во Вашингтон се обиде да ја искористи можноста да биде со седиште во близина на претседателот Обама на вечерата за време на самит за нуклеарна безбедност да му кажете на претседателот дека крајниот рок мај ќе бидат исполнети.Тој беше, според многу извештаи, ги отфрли со скептични одговор: "може да се следи преку" 32 (најчесто се толкува како повикување на обид на Хатојама, да ги убеди Обама за време на нивниот претходниот состанок, кога тој рече: ". Верувај ми") на Вашингтон пост опишано Хатојама како "најголем губитник [меѓу светските лидери]..., несреќниот,... повеќе смахнат", 33 и известија дека јапонски официјални лица беа толку "изненаден од страна на цврстина на тонот на Обама дека тие не се изготви писмена евиденција на зборови разменуваат. " 34

За неколку дена, Токио покрена бело знаме. Како самонаметната крајот на Хатојама, на мај рок се приближуваше, а неговиот колебливост и маене предизвика отпор Окинава за нов теренот, ширење на своите корени и ластари низ сите нивоа на Okinawan општество, тој реши дека нема друга алтернатива освен да се спроведе Гвам Договорот дури и како Окинава се пресели кон речиси едногласно го одбива. Тој прв пат укажа на тоа дека тој е подготвен да "најопшто прифати" постојните договори со предлагање на Henoko, префрлани, Пјер-како структура која ќе се темели врз илјадници купови управувано на морското дно, наместо на реалните подобрување на својствата на Oura Bay. Ова беше во суштина регургитација на опција смета помеѓу 2000 и 2002 година, но тогаш го отфрли поради технички проблеми го наметна. 35 Иако тоа ќе предизвика штета на корали и морскиот живот може да биде помала од онаа предизвикана од својствата, се чинеше апсурдно да се преправам дека наметнувањето на таква огромна структура кон Заливот, и концентрацијата таму на интензивна воена активност, а не би имале сериозни еколошки последици, блокирање на сончева светлина од корали, како и наметнуваат повисока цена, поголем ризик (богата breakwater ќе треба да се гради, бидејќи на Немирното море во близина), и го намали "корист" од договори за градежни работи, бидејќи повеќето би се присвојува од страна на копното, специјалист, морски градежни компании (maricon), оставајќи тенок плен за Okinawan фирми.

Потоа, неколку недели подоцна, Хатојама падна неговата последна траг на отпор и прифатени во 2006 Henoko (Oura Bay) депонија дизајн. По девет неславен и збунета месеци, "Хатојама бунт", заврши во понижувачки предавање. Во само овие плодната води, кои неколку недели претходно тој изјави на состанокот во Нагоја тоа ќе биде "сквернавење" на депонијата, 36 сега тој изјави дека тој ќе нареди токму таков депонија изградба со цел да се изгради Futenma Замена објект. Во обид да го спасат некои лице, тој инсистираше на тоа дека неговата санација ќе биде "околината". 37

Од Окинава, одговорите се движи од неверување за недоверба и бес. Кога тој го посети Окинава, на 23 мај да се пренесе неговата одлука, тој беше пречекан од страна на демонстрантите носејќи транспаренти на велејќи едноставно "лути". Тоа беше понижувачки се искачи-долу. Со кои се соочува ултиматум САД и Обама ладно рамо, Хатојама се чини дека се чувствува тој немаше друга алтернатива. По педесет години, вистината беше дека нема јапонската влада може да го издржи губење на довербата на Вашингтон.

Во просторот на нешто повеќе од половина година поддршка за владата на Хатојама, го распарчи на рекордно поставување темпо од над 70 на околу 25 проценти. За да ги задоволи Вашингтон, тој ги предал неговата изборна залог да се преселат "барем надвор Окинава" при обид да се лекувам неговата совест, велејќи дека нема да дозволи земјени работи и се преправа дека барем во дел некои морски функции ќе бидат префрлени надвор од префектурата (иако Tokuno едвај била надвор од префектурални граница). Ако која било тој или Владата на САД беа да се земе сериозно услов темели не се гради онаму каде што не се барани од страна на домаќинот заедница, ниту една од опциите тој сметал дека ќе се дојде до првата база. Во 2005 година, премиерот Коизуми не се откажа од обидот да се истражат и изградба на база на коралите на Oura залив поради "многу опозиција". Хатојама сигурно ќе најдете дека опозицијата сега е далеку поголема. Неговата влада може само да продолжи сега, ако тоа е подготвена да прифати на вид на принуден, присилно мерки на кои Коизуми се двоумеше да го скрши на префектурата ширум расположение и длабоко вкоренети народно движење. Тој процес сигурно ќе го дадат својот темен облак во текот на 6 -ти деценија на "сојуз".

(В) за животна средина: "не-assessment"

На животната средина аспект на Гвам и Henoko проекти добива малку медиумско внимание на двете страни на Пацификот, но сигурно го заслужува.

САД заштита на животната средина Агенцијата во февруари 2010 година изјави дека на Одделот за девет волумен одбрана на Предлог влијанието врз животната средина Изјава на изградбата процес планирани за Гвам беше "еколошки незадоволителен", наведувајќи голем број на сериозни проблеми вклучувајќи го и ризикот на коралниот гребен, и што му дава најниска можна оценка на "ЕУ-3". 38

Веб-страницата Henoko најчесто се опишува како "ретко населен", како тоа да го направи очигледен и речиси непроблематичен избор за замена на преполната Futenma. Пентагон го очи како место за сеопфатна милитаризација од најмалку 1966 година. 39 Сепак, сосема одделно од правата на луѓето кои се несомнено живеат во област и неговата околина, како дискусија минува низ квалитети кои го прават овој регион не само на регионално или на национално, туку и на глобално значење: неговиот единствен и скапоцен морски и шума животната средина.

Според Упатството на Окинава Префектуралниот Владата за заштита на животната средина, на крајбрежните области на Henoko се класифицирани како ранг 1, оправданост на највисоко ниво на заштита. Во овие води, меѓународно заштитени dugong пасе на морето треви, желки доаѓаат да се одморат и ги положуваат своите јајца, како и многу ретки птици, инсекти, животни и напредува. А колонија на сино корални беше откриен само во 2007 година (а во 2008 година се пласира на МСЗП на "Црвена", или критично загрозени, листа, се приклучи на dugong). А 2009 World Wildlife Fund студија покажа неверојатен 36 нови видови на ракови и шкампи во Oura заливот. 40

Dugong со желка во близина Henoko

Поголеми глобални медиуми, дури и во годината на Копенхаген и во контекст на будење смисла на итност за заштита на видовите и природата и доведување еколошка совест да се носи за глобалните проблеми, плаќа малку внимание на еколошкиот аспект на проектот Henoko. Точно е дека влијанието врз животната средина Студијата беше спроведена, како што се бара од страна на јапонски закон, но тоа беше спроведена од страна на Окинава одбрана Бирото не, од страна на независно тело, и ODB се чини дека имаат преземено несовесен истрага, избегнување на големи прашања и земајќи го како што е дадено дека националните владата сака позитивен исход. Тоа не му обрнаа внимание на можните последици на тајфуни, бидејќи ниту се случи додека на истражувањето беше во тек, и заклучи дека "dugong не се во областа", бидејќи тоа и го виде никој, иако критичарите протестираа дека dugong не треба да се види токму поради на пречките предизвикани од истрагата им беше избркана. Најдобрите научни и правно мислење е дека Henoko влијанието врз животната средина веројатно прекршено јапонски закон и речиси сигурно немаше научни кредибилитетот од страна на меѓународните стандарди.41 Меѓу други недостатоци, на оцена на животната средина во која нема никакви информации беше достапен на видови или бројот на авиони кои би биде со користење на објектот, или на материјалите кои ќе се чуваат или да се користат за тоа, може да едвај да бидат сериозни.

Влијанието врз животната средина Окинава Префектура комитет најде повеќе грешки во извештајот и повика на дополнителни испитување на 412 предмети во 59 категории (вклучувајќи dugong броеви).Ниту една од двете Okinawan официјални лица се гледа како конструкција "про-Henoko", градоначалникот Shimabukuro на Nago и Префектуралниот гувернерот Nakaima експлицитно ќе го одобрува, иако не и дека ќе го даде палците надолу. И двете се обиде да се заштити нивното поднесување од страна бараат мала ревизија на Гвам договор - да се префрлат на изградба дизајн на кратко растојание (или, во случај на Shimabukuro, стотици метри) офшор - како ако враќање кон основните шема од 1998 година - 2005 на крајот откажа од страна на премиерот Коизуми на некој начин ќе го реши проблемот. На "малку оф-шор" опција не беше сфатена сериозно од никого во Токио или Вашингтон, ако само од причина што тоа ќе бара поништување на постоечките ревизија на животната средина процес и да го стартува одново. 42 Nakaima, исто така, препорачува мулти-годишна студија на dugong, иако очигледно свесни дека со "поминува" на (привремени) извештај како што стоеше дека никогаш не би се случи.

Не постои таков двосмисленост беше евидентно во судските постапки лансиран во име на dugong во Сан Франциско. Судијата слух тужба против Пентагон во име на Okinawan dugong и нивното морско живеалиште на 24 јануари, 2008 година издаде одлука со која на американското Министерство за одбрана (DoD) го прекршил Национален Историски заштита акт (NHPA) со неуспехот да се "земе сметка "во планирањето на изградба на американската воена база во Заливи Henoko и Oura ефектите на изградбата на dugong (Dugong dugon), една јапонска "природен споменик". нареди таа за Дод да се усогласат со Законот од страна на генерирање и земајќи ги во предвид информациите "за цел да се избегне или ублажување негативни ефекти" на dugong. 43

На животната средина Истражувањето исто така запоставени да се разгледа на прашање на депонија. Според јануари 2008 план, вкупно 21 милиони кубни метри на депонијата ќе биде потребен, од кои првично 17 милиони ќе биде морето песок. Тоа би значело неверојатни 3,4 милиони депонија камион носивост на песок, повеќе од 12 пати повеќе од сегашните обемот на песок извлечена во една година од цела Окинава. Како тоа само може да се направи без да се предизвика значително влијание врз кревката земја Окинава и морето животната средина пркоси на имагинацијата, но сепак тоа не се смета на сите. 44

Поништување на дипломатски, политички и воени фактори, на еколошки основи сам идејата дека голем број на нови воени инсталација треба да бидат изградени во Nago е неверојатна. Сепак, ниту владата (и само мал сектор на национално или на глобалните медиуми) е подготвен да се соочи со овој факт.

Заклучок се чини дека е очигледно: Futenma треба да се затворат, а не заменет. А американскиот воен објект, кој не одговара на стандардите кои ќе бидат потребни на вакви објекти во рамките на САД сигурно не може да се оправда на територијата на наводно пријателски "сојузник". И бидејќи на Пентагон беше јасно стави до знаење дека нема да се согласат за изградба на секој нов база без одобрение на земјата-домаќин заедница, на истиот принцип би требало да значи нејзиното затворање на оној кој толку јасно ужива без таква согласност.

Заклучок

Феноменот на странски воени бази се хостирани за било кој период од време на територијата на една суверена држава е крајно необичен и веројатноста од нив да бидат затворени по промената на власта (како на Филипините, Еквадор) е на високо ниво бидејќи тие се, како што е Кент Калдер го става ", замоци изградени на песок". 45 На песок Okinawan сега се распаѓа.

Тоа е еден парадокс за Јапонија чиј Устав злосторниците "закана или употреба на сила како средство за решавање на меѓународни спорови" да биде сојузник на една земја над сите други за кои војна и заканата од војна се клучните инструменти на политика, поддршка на своите војни во секој можен начин кратко на всушност испраќање војници во борба, тоа нуди посеопфатна воени објекти, на повеќе великодушни услови, од која било друга земја, и плаќаат далеку поголеми субвенции од која било земја во светот за поддршка на американските вооружени сили.

Службен 50 -та годишнина комеморациите слави на американската армија како извор на "кислород", кој гарантира мирот и безбедноста на Јапонија и Источна Азија не се склони да се обрне внимание на фактот дека истите кислород е на друго место отров, во посета на катастрофа на земјата по земјата, особено Кореја (1950-тите и од тогаш), Иран (1953), Гватемала (1954), Виетнам (1960 до 70-тите години), Чиле (1973), во Персискиот Залив (1991), Авганистан (2001 -), и во Ирак (2003 -), и дека сега се заканува Пакистан, Сомалија, Јемен, и (повторно) Иран и Северна Кореја. Милиони умираат или се водени во прогонство, а земјите се уништени како војската на САД се шири своите "кислород", со неправедните незаконски интервенции. Степенот до кој сојузничките земји имаат кривична одговорност е предмет на големи јавни преглед во Холандија (која покажа дека војната во Ирак беше навистина нелегално и агресивни) и во Велика Британија (каде што Chilcot Анкетната продолжува). Во Јапонија, Нагоја Високиот суд во 2008 година покажа дека Коизуми и Абе влади постапил спротивно на Уставот во согласност за американските барања да "покажат на знамето" и го стави јапонски "чизми на теренот" во Ирак, и затоа јапонски присуството на војниците во Ирак е неуставен и незаконски. Во одговор на ова, на премиерот, главниот секретар на кабинетот, Министерот за одбрана, и началникот на Генералштабот на Ер самоодбрана сили сите отфрли пресудата, наведувајќи дека со различни мерки на презир дека тоа нема да има ефект што на војниците распоредување. Во Јапонија, како и во Холандија и Велика Британија, прашања на одговорност порано или подоцна да се праша.

Не постои преседан во модерната Јапонска историја за цела префектура да се обединат, како што не Окинава денес, во велејќи: "Не" на централните државни органи, исто како што не постои преседан во текот на пост-1945 децении за конфронтацијата што се случиле меѓу САД и Јапонија во 2009-10. Надминува конвенционалните политички поделби, анкетите покажуваат дека борбата Okinawan сега е помогнато од 90 проценти од својот народ. На Окинава тајмс изрази надеж дека 50 -та годишнина може да понуди "шанса да ја преиспита Јапонија и САД за безбедност на договор, со кој од Окинава само може да се види како однос на зависност". 46 На Ryukyu Shimpo рече дека тоа не е само судбината на Henoko, кој беше во прашање, но на прашањето дали се применуваат гаранции на јапонскиот устав на народниот суверенитет, основните човекови права, и мир во Окинава. 47 Ginowan градоначалник иха беше во 2010 година се подготвува да лансира тужба против националната влада за занемарување на својата должност за заштита на уставните права на граѓаните да Okinawan живот и безбедност. 48 Широчината и длабочината на тие Okinawan расположение беше тешко да се детектира во копното дискурс.

Okinawan чувства се посебно возбудени како натпревар во текот на база прашање се совпадна со откровенија на лаги и измама се практикува од страна на ЛДП влади во текот на изминатиот половина век, и со изложување на подготвеноста на последователните Јапонски (ЛДП) владите да плати речиси секоја цена да ги задржат американските сили во Окинава. Разочарување со Хатојама беше толку поголема бидејќи надежите на промена покренати од страна на ДПЈ пред да дојде на власт беше висока, само за да бидат полека изневерам од тогаш, па се до тоа "Изгледаше како да се усвои дури и послаба позиција кон САД од своите ЛДП претходник. " 49 Во Јапонија Хатојама, сите партии се спаси Комунистичката беа залага за продолжување и "продлабочување" за безбедност Договорот, ниту да се фундаментално ревидирање на односите. Во Хатојама, Окинава, сите партии и речиси сите луѓе беа обединети во која се бара товарот на странско воено присуство на префектурата и нејзиниот народ биде осветлена. На Окинава тајмс забележа злобно дека ако владата се обидува да се наметне нова база на Окинава тоа ќе го покани "непредвидливи" последици. 50

Причината му била потребна 13 години за да се утврди Гвам Договорот формула за Futenma замена нема никаква врска со комплексноста својствени или тешкотии на градежни и сè да се со жестока, бескомпромисен, ненасилен и популарно поддржани отпор и понатаму да база изградба на Окинава. На "стариот режим" (до 2009) помислиле употреба на сила, а во 2007 година испрати фрегата на поморство самоодбрана силите, Bungo, за заплашување на морето-кат граѓански бранители на морето и неговите суштества во Henoko, но одржа назад во страв од политички последици на масовните апсења и наметнување на воена состојба. Дали Хатојама ќе биде во можност да собере поголема решителност од неговата ЛДП претходници се чини сомнително, што значи дека петнаесет години борба да го блокира изградбата на новата база во Henoko ќе продолжи.

Во Вашингтон, менаџерите на Алијансата би можело да се чувствуваат задоволни дека нивната бескомпромисна позиција беа принудени премиерот на Јапонија да се предадат. Тие, исто така може да се забележат со задоволство дека Токио е повеќе посветена на принципот на воени објекти се дели помеѓу силите американскиот и јапонскиот. Веќе, JGSDF (Јапонија "Армија") команда се пресели во Zama на американската војска, надвор Токио (кој се справува со многу на американските воени планирање за Пацифик), каде што се спојува (под 2006 Договор) со Армијата на САД 1 корпус команда. 51 Веќе JASDF (Јапонија "Air Force") команда се спои со онаа на САД 5 -ти воздухопловните сили на Yokota. Што се однесува до JMSDF (Јапонија "морнарица"), тоа е веќе подружница и организација за поддршка во рамките на Yokosuka дома со седиште во САД 7 -та флота (со носач на авиони Џорџ Вашингтон), редовно ангажирани во заеднички воени вежби и вежби под американска насока). Тоа е пресилен да укажуваат на тоа дека, во вакви околности, Јапонија го задржува автономија на "одбрана" за планирање и политика или дека нејзината SDF служи исклучиво да се бранат; толку поверојатно е продолжување на својата "Клиент држава" агенда, условувајќи својот 240.000-те припадници на војската да Пентагон насока со резултат дека обемот на своето работење се протега низ Азија-Пацифик и пошироко.

Така, додека во 2009 година Хатојама реторика на близок и "еднакви" односи беа загрижени Вашингтон, и доведе до поплави на злоупотреба, заплашување, и потсмев без паралелен во односите на САД со која било земја, седум месеци од незапирливата притисок го носеше долу до тој и неговите министри изгледаше како ништо толку многу колку што клонови на нивните ЛДП претходници.

На Алијансата во првите педесет години се карактеризираше со трикот и од постојаните злоупотреба на Окинава. Дали е можно дека сега може да се замени со "зрели" сојуз односи со САД за "Клиент држава" односи одгледуваат од страна на поранешниот (Џорџ Буш) администрација и нејзините партнери ЛДП во последователни Токио влади? Ако тоа е да го стори тоа, исто така, ќе мора да се соочи со тајна дипломатија, лаги, измама и манипулација на последните 50 години, и одразуваат врз, извини, и да понудат надомест на штета за неправдите кои имаат толку долго биле посетени по на луѓето на Окинава, како резултат. Тоа е сигурно време за да се прошири и на јапонски и Okinawan луѓе уставните гаранции на пацифизмот, човекови права, и локална автономија загарантирана со Уставот. Наместо тоа, на крајот на мај 2010 година и во забите на невиден американски заплашување, Хатојама vacillated и се повлекоа, а длабоко вкоренети структури на зависност се наметнува Јапонија на 50 -ти кон продлабочување и проширување на клиентелизам и целосно се судри со Окинава.

Види еден дел тука и втор дел тука.

Gavan Мекормак, е координатор на весник Азија-Пацифик - Јапонија Фокус, и автор на многу претходни текстови за Окинава прашања поврзани. Неговиот клиент лидери: Јапонија во американската Прегратка беше објавен на англиски јазик (Њујорк: Версо) во 2007 година и во проширена и ревидирана јапонски, корејски и кинески верзии во 2008 година. Тој е почесен професор на Австралискиот национален универзитет.

Препорачува цитат: Gavan Мекормак, "Проблематичната Ampo на 50 -ти: неуспешниот бунт на Хатојама,, монтажа Отпорност Окинава и на американско-Јапонија односи (Дел 3), "Азија-Пацифик весник, 22-5-10, 31 мај 2010.

Белешки

1 Taoka Shunji, цитиран во Taketomi Kaoru, "Америка ga keikai suru Ozawa dokutorin 'honto не nerai", Sapio, 9 септември 2009 година, стр 11-14.

2 "Tenkanki не ampo 2010: jochu naki Futenma, shusho 'fukuan не mikata fujo", "Mainichi Shimbun, 8 април 2010 (англиски превод во Satoko Norimatsu", призна Митот за 18.000 маринци во Окинава од USMC", Мир Филозофија, 11 април 2010. 2010)

3 Сато Manabu, "Принудени да 'Изберете' свој потчинување: Ставете Окинава во САД глобална воена прегрупирање", Јапонија Фокус, 2 август 2006 година.

4 Yanagisawa Kyoji (специјален истражувач и поранешен директор на Националниот институт за одбрана студии), "Futenma не kakushin-kaiheitai не yokushiryoku o kensho seyo", Асахи Shimbun, 28 јануари 2010 година.

5 Видете исто така Сатоши Ogawa, "Клучната морските сили да го напушти Окинава префектура", Јомиури Shimbun, 22 ноември 2009 година.

6 Министерството за одбрана, квартален одбранбен преглед, февруари 2010 година, стр. 89.

7 иха Јоиши, "Зошто да се изгради база на Окинава кога маринци се релоцираат бизнисот во Гвам? Okinawan градоначалник предизвици Јапонија и САД, "Азија-Пацифик весник, 18 јануари 2009 година. Видете исто така Дарио Agnote ", преуредување да се претвори во Гвам САД тврдина", Јапонија Тајмс, 12 јануари 2010 година.

8 иха Јоиши, интервјуирани во "Futenma isetsu да Henoko Шин kichi wa kankei nai", Shukan kinyobi, 15 јануари 2010 година, стр 28-9.

9 Пензионираниот Морски Општи Валас Gregson, во моментов Пентагон за надворешни работи помошник државен секретар за Источна Азија, обраќајќи се на Јапонија институт за меѓународни работи, 1 февруари 2010 година. ("САД очекуваат Futemma одлука, да се бара заедничко решение: официјален", Кјодо, 1 февруари 2010)

10 потполковник Општи Кит Stalder, командант на американските маринци во Азија ("американски командант открива вистинската цел на војници во Окинава е да се отстранат nukes Северна Кореја", Mainichi Shimbun, 1 април 2010 година.)

11 19,5 отсто од бизнисите во Nago беа пријавени се затвори (затворени) од 2008 година. (Chinen Kiyoharu ", Nago shicho Сен hitotsu ni natta мин-i", Sekai, март 2010 година, стр 20-24, во стр. 22.)

12 Податоците од студијата спроведена од страна на префектурата цитиран во Maedomari Hiromori, "'Kichi izon Keizai', за да IU shinwa", Sekai, февруари 2010 година, стр 203-209, особено стр. 207.

13 Maedomari, ibid, стр. 203.

14 "Futenma hikojo daitai, kennai isetsu hantai 68%", Окинава Тајмс, 14 мај 2009 година. Во северните области (вклучувајќи Nago Ciy) опозицијата беше уште поголем, во 76 проценти.

15 "Futenma iten: hantai Genko keikaku ni" 67%, Окинава yoron chosa ", Mainichi Shimbun, 2 ноември 2009 година; за делумно англиски сметка, "Анкета: 70 отсто од Okinawans сакате Futenma се пресели надвор од префектурата, Јапонија", Mainichi Дневни Вести, 3 ноември 2009 година.Министерот за надворешни работи Окада на "Kadena опција", исто така, имале слаби поддршка. 72 проценти од луѓето се спротивстави.

16 На "Отворено писмо" до државниот секретар Хилари Клинтон за време на нејзиниот февруари 2009 февруари посета на Токио побара поништување на планот Henoko, итно и безусловно враќање на Futenma, и понатаму намалување на американското воено присуство "Hirari Р Kurinton Beikokumu chokan е нема Shokan (Отворено писмо до Клинтон државен секретар), со Miyazato Seigen и 13 други претставник фигури на граѓанското општество Окинава, 14 февруари 2009 година, (јапонски) текст во "Nagonagu zakki", Miyagi Yasuhiro блог, 22 март 2009 година; англиски текст учтивост Сато Manabu.

17 "Kengikai, Futenma 'kokugai kengai isetsu motomeru' ikensho kaketsu", Окинава Тајмс, 24 февруари 2010 година. Резолуцијата на истиот ефект бил донесен со мнозинство гласови во јули 2008 година.

18 "Зен shucho kennai kyohi, Futenma kengai tekkyo не shiodoki", редакцијата, Ryukyu shimpo, 1 март 2010 година; "Кен shicho kaigi kennai hantai ketsugi zenkai itchi куни не chokusetsu yosei", Окинава тајмс, 6 април 2010 година.

19 Onaga Такеши, "Окинава wa 'yuai" не Сото na нема Ка ", Sekai, февруари 2010 година, стр 149-154.

20 "Кагошима Mage-да ga hyojo", Ryukyu shimpo, 5 декември 2009 година (со фотографија).

21 "САД во темнината на конечниот Futenma одлука", Асахи Shimbun, 5 февруари 2010 година.

22 Според извештаите на медиумите, особено "промовира да понуди 2 Futenma алтернативи", Јомиури Shimbun, 18 март 2010 година, и "Futenma hikojo isetsu mondai - 1010 hekutaru jinkojima o teian", Ryukyu shimpo, 16 март 2010 година.

23 "Hojo не umi Sango kagayaku - Futenma isetsu kohochi", Ryukyu shimpo, 3 април 2010 година.

24 "Хатојама shusho, Окинава kinrin o mosaku, Сеиџи sekinin ni hatsu genkyu", Ryukyu shimpo, 22 април 2010 година.

25 Заменик-министерот за одбрана Nagishima Akihisa, цитиран во Јован Brinsley и Sachiko Sakamaki ", рече американскиот база да остане на Окинава, јапонски официјален претставник вели дека", Блумберг, 2 март 2010 година.

26 "САД најверојатно ќе Никта Futenma алтернативи", Јомиури Shimbun, 26 март 2010 година.

27 "најновите Хатојама, Futenma тактика: потег хеликоптери да Tokunoshima", Јапонија Тајмс, 10 април 2010 година.

28 "Chiji, seifu 2 на о konnan Ши, Futenma isetsu", Окинава тајмс, 3 април 2010 година.

29 "Кен-nai 2 на wa 'mattaku Даме'" Асахи Shimbun, 1 април 2010 година.

30 "Futenma seifu Ан-мин-i azamuku wasuto не е da", редакцијата, Ryukyu shimpo, 27 март 2010 година.

31 "рекордни Додавање Tokunoshima да Демократската војсис Ryukuans", 18 април 2010.

32 Сатоши Ogawa ", рече американскиот недоверба на Јапонија остро забрзување", Јомиури Shimbun, 19 април 2010 година.

33 Ал Камен, "Меѓу лидерите на самитот, како прво, Ху" Вашингтон Пост, 14 април 2010 година.

34 Џон Pomfret, "Јапонија се движи за да се спогоди спор со САД во врска со база на релокација", Вашингтон пост, 23 април 2010 година.Хатојама тврди дека разговорите биле на "во длабочина" дискусија.

35 "Tero kiken, Kankyo-Men п kadai... isetsu-е QIP koho", Јомиури Shimbun, 29 април 2009 година.

36 "Кога стоев од страна на водите на Henoko, ми се чинеше многу силно дека создавањето на депонија над оние кои се води ќе биде сквернавење против природата. Тековниот договор не треба да се прифати. "(" Неколку Futenma избори замина за Хатојама, " Асахи Shimbun, 26 април 2010 година).

37 "Kankyo hairyogata umetate" "Futenma isetsu seifu-на 28 nichi happyo де chosei, Henoko umetate п", Mainichi Shimbun, 19 Мај 2010 година.

38 Clynt Ridgell ", рече американскиот ЕПА повикува Еколошки незадоволителен, DEIS" Пацифик Центар за вести, 25 февруари 2010 година.

39 За документи, мапи, и слично, вклучувајќи го и 17 "Генералниот план за развој, маринскиот корпус Објект, Henoko, Окинава, Ryukyu Острови", види Makishi Yoshikazu ", Henoko kaijo kichi keikaku wa 1966 nen Кара", http://www јануари 1966. ryukyu.ne.jp/~ maxi/sub3.html.

40 "Oura-WAN ni 36 shinshu, Еби kani-Rui, Кен ni hozon hatarakikake е" Ryukyu shimpo, 25 ноември 2009 (и фото).

41 Sakurai Kunitoshi, "На Гвам Договорот како модерни" отстранување "на Ryukyus", Азија Пацифик весник, 21 септември 2009 година.

42 Shimabukuro бара својот потег од 350 метри на југ и 150 метри на запад. ("Futenma asesu Nago Shicho iken", Ryukyu shimpo, 26 август 2009). За Nakaima, видете "Futenma asesu, Окинава Кен chiji ga ikensho 'gutai на о sokyu ni", Ryukyu shimpo, 13 октомври 2009 година; исто така интервју со Nakaima, Окинава Тајмс, 12 октомври 2009 година; и 14 октомври Ryukyu shimpo редакцијата, "Asesu chiji iken. "

43 Hideki Yoshikawa ", Dugong Пливање во Uncharted Waters: САД Судскиот интервенција за заштита на Окинава е" споменик на природата "и стопирање База градежништво", Азија-Пацифик весник, 7 февруари 2009 година.

44 WWF (World Wildlife Fund), Јапонија, "Futenma hikojo daitai shisetsu jigyo ni kakawaru Kankyo eikyo hyoka junbisho ni taisuru ikensho", 13 мај 2009 година, исто така, Urashima Etsuko, "Окинава Yambaru, kaze не tayori, (10), Ikusa Ио wa tsuzuku ", импактација, број 170, август 2009 година, стр 128-141, на стр. 137.

45 Кент Е Калдер, embattled гарнизони: Компаративна База Политика и американски глобализмот, Принстон University Press, 2008 година.

46 "Nichibei ampo kaitei 50 nen Окинава не futan keigen honki де" Окинава Тајмс, 19 јануари 2009 година.

47 "Окинава не мин-i - ga" Не "Kennai isetsu senmei da", Ryukyu shimpo, редакцијата, 3 ноември 2009 година.

48 "Futenma mondai куни teiso е chosahi keijo, gikai ni yosan teian", Окинава Тајмс, 27 февруари 2010 година.

49 Amaki Наото, Вовед во неговиот Saraba Nichibei domei (Збогум на Јапонија и САД Алијансата), претстојното, Kodansha 2010 година, како пре-објавени во неговиот блог, "Amaki Наото merumaga", 31 март 2010 година. Amaki, порано јапонски амбасадор во Либан, беше разрешен во 2003 година поради спротивставување на лансирање на САД на војната против Ирак.

50 "Kengikai, Futenma 'kengai isetsu motomeru' ikensho kaketsu", Окинава Тајмс, 24 февруари 2010 година.

51 Видете "Камп Zama, 1 корпус FWD • штабот, организација и мисија".

Published (Last edited): 04-03-2012 , source: http://www.japanfocus.org/-Gavan-McCormack/3367