Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Kako da uklonite kompjuterski virus na Windows-uHow To Remove Computer Virus

Mnogi ljudi su frustrirani kada je njihov PC zaražen komjuterskim virusom, a potrebni su im alati za uklanjanje virusa. Ako su tehničke prirode, možda će pokušati da otklone virus sami, što može pogoršati situaciju. Drugo rešenje je da kupe i upotrebe antivirus softver i uspešno otklone virus. Možete pretražiti listu odličnih antivirus programa na Amazonu.

Napisao sam ovaj tekst da bih pomogao ljudima da uklone virus sa svog računara. Obratite pažnju na to da je ovo tekst samo za kompjutere koji koriste Windows operativni sistem. Ja nisam stručnjak, ali sa iskupstvom u kompjuterskim naukama i ekspertizom u tome kako kompjuteri rade, verujem da ću dobro pokriti sve što je neophodno. Takođe sam pomogao svojim rođacima da otklone kompjuterske viruse koji antivirus program ne može da ubije. To je stvarno BESPLATNO uklanjanje virusa. Naučite i bićete sposobni da otklonite virus ili bilo koji trojanac ili spyware.

Pre nego što pređemo na diskusiju o tome kako ukloniti virus sa računara, hajte da prvo ponovimo neke definicije:

Kompjuterski virus je jednostavno kompjuterski program koji čini loše stvari Vašem kompjuteru.

Virusni proces pokreće virus. Ako je svrtha virusa da izbacuje pop up reklame, on će to raditi u određenom intervalu (na primer, svakih 5 min) ili će biti pokrenut nekom akcijom sa Vaše strane (npr. zatvaranjem internet pretraživača). Ako je svrha virusa da obriše sve sa Vašeg C drajva, onda će to on uraditi kada mu se pruži prilika, a Vi ćete morati da reinstalirate Vaš operativni sistem.

Toliko o frustracijama.

Virusni dokument može biti u bilo kom dokumentu koji sadrži virus. Najčešće je to Windows executable dokument (dokument koji se završava sa .exe) ili dynamic linked library (dokument koji se završava sa .dll). Ovo je fajl koji treba da obrišete da biste otklonili virus.

Obratite pažnju na to da su DLL dokumenta jezgra sistema pohranjeni u C:\windows\system\ i C:\windows\system32\. Generalno, ne bi trebalo da vidite da se bilo koji DLL dodaje u direktorijum, ukoliko ne instalirate softver. Generalno, virusi žive u jednom ili oba od ovih direktorijuma.

Pre nego što uradite bilo šta preuzmite Process Explorer (potražite ga na google). On će Vas informisati o procesima koji su trenutno pokrenuti na Vašem računaru. Sve što treba da uradite je da kliknete duplim klikom na .exe da biste ga pokrenuli. Kad ga pokrenete, treba da imati najmanje sledeće kolone: PID, Command Line. Ako ne vidite ni jednu od njih, kliknite desnim klikom na odeljak za kolone i odaberite “Select Columns..” (odaberi kolone). Potom čekirajte one kolone koje želite i kliknite OK.

Ako pokrećete antivirus aplikacije kao što su McAfee ili Norton, možete ih pokrenuti i one će verovatno skenirati Vaš kompjuter, naći viruse i obrisati ih. Ili ćete videti pop-up prozor koji Vam govori da je virus pronađen i pitati Vas šta želite da uradite s njim. Problem je što Vam oni nekad kažu da je virus pronađen ali ne mogu da ga obrišu. To samo doliva ulje na vatru. Ovo je verovatno zbog činjenice da su virusni procesi već pokrenuti, a samim tim ne možete modifikovati bilo koji fajl od koga zavisi virusni proces. Žao nam je, pravilo operativnog sistema..

Evo šta Vam ja mogu predložiti da otklonite kompjuterske viruse:


*Identifikujte virusni proces

*Zaustavite virusni proces

*Obrišite virusna dokumenta , a ponekad Zaustavite u ubijte

* Reboot-ujte mašinu

*Zaštitite svoj kompjuter

*Najčešće postavljena pitanja

Bez daljeg odlaganja, hajde da pređemo na ubijanje tih zločestih kompjuterskih virusa!
Published (Last edited): 14-07-2012 , source: http://www.oneminuteinfo.com/2010/03/how-to-remove-virus-from-computer.html