Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Kako spasiti izbrisane datoteke iz Windows~a ili Mac OS?
Ako ste izgubili fajlove sa vašeg hard diska,ne paničite! Lako je povratiti izbrisane fajlove dok god koristitite Windows PC ili Mac OS. Možete spasiti izbrisane fajlova sa skoro garantovanim uspehom. Najvažnije je da reagujete čim primetite da su fajlovi izgubljeni.

Ovaj članak će vam pomoći da izaberete najbolji način da povratite izbrisano. Preporučujemo najefikasniji fajl recovery softwar. Možete besplatno preuzeti naš preporučeni softver sa sajta, tako da tu možete da isprobate i vidite da li su vaši izbrisani fajlovi povraceni.

Tech-Pro.net preporučuje ovaj povratni softver:

Kako su fajlovi obrisani?


Kada se fajl obriše sa vašeg računa on nije zaista izbrisan. Jednostavno se uklanja iz kataloga fajlova u folderu. To pomalo lici na uklanjanje imena poglavlja iz indeksa knjige. Iako više ne možete da vidite datoteku u fajlu, njen sadržaj još uvek postoji i u ovom trenutku 100% netaknut.

Ako koristite Windows i izbrisete fajil koristeći Windows Explorer, on će biti premešten u Recycle Bin(korpu za otpatke). Ako ste Mac korisnik, to je premešteno u otpad. Dokle god datoteka ostaje tamo može lako da se vrati u celosti i bez teškoća. Dakle, prva stvar koju treba uraditi je pogledati u korpu za otpatke/otpad.. Sve dok fajl ostaje tamo, moze biti lako obnovljen bez teskoca. Prva stvar koju morate da uradite je da potrazite u Recaycle Bin~u. Ako je vas fajl tamo, koristite Restore opciju koja će ga premestili na originalnu lokaciju.

Shift-Izbrisani fajlovi


Ako ispraznite korpu, koristite Shift-Delete kako biste se oslobodili fajla, izbrisite ga iz prijave ili koristite neku drugu metodu da ga uklonite kako biste zaobišli korpu, sto omogucava da fajl i dalje nije skroz izbrisan. Kada ispraznite Recycle Bin ili izbrišete fajl koristeći neki drugi metod, fajl se još uvek nije stvarno izbrisao. I ako prostor koji zauzima fajl postaje dostupan za ponovnu upotrebu za druge fajlove, ne dobija snagu za ponovnu upotrebu odmah, tako da ce podatci koji se nalaze na vasem hard disku ostati neko vreme zapamceni da biste mogli da ih vidite ili povratite korišćenjem softwera koji zna šta da traži.

Sanse za oporavak


Pošto se operativni sistem ne koristi odmah ponovo, prostor od izbrisanih fajlova, može se povratiti odmah nakon što je nestao i posle duzeg vremena. Što pre pokušate da oporavite izbrisane fajlove, veće su šanse za uspehom. Što duže cekate imate manje šanse da povratite podatke, jer na kraju deo ili ceo prostor koji je drzao vase izgubljene podatke će biti ponovo iskoriscen za druge fajlove.

Šanse za oporavak zavise i od toga koliko je pun hard disk vaseg racunara. Windows pokušava da izbegne ponovno korišćenje prostora na disku koji je nedavno pušten, da bi softver za oporavak imao bolje šanse za rad. Ali sto je drajv popunjeniji, to ce slobodan prostor ranije biti iskoriscen za druge fajlove.

Ako ste izbrisali hard disk,fajl je obrisan pa će to ozbiljno naškoditi šansama za uspešnan povratak informacija. Trenutni fajlovi će biti premešteni u slobodan prostor koji je napravljen od obrisanih fajlova u cilju smanjenja fragmentacije, što je mnogo manje verovatno nego da će neizbrisani softver moći da pronađe nešto korisno.

Oporavak obrisanih datoteka


Alatke koje vam mogu pomoći da spasete izbrisane fajlove nisu obezbeđene standardom u bilo kom operativnom sistemu. Da biste poratili izbrisane fajlove trebace vam neizbrisiv softwer od treće strane. Oporavak se ne može garantovati iz navedenih razloga, ali izbor proizvoda može da utiče na šanse za uspeh. Jednostavno rečeno, neki programi traže detaljnije.

Neizbrisiv softwer razume unutrašnji sistem koji se koristi za čuvanje fajlova na disku(fajl sistem ) i koristi to znanje da pronađe mesto na disku koje je bilo zauzeto izbrisanim fajlom. Zato sto je drugi fajl možda koristio neki deo ili ceo prostor na disku, ne postoji garancija da fajl može da se povrati, ili cak i ako jeste, da neće pretrpeti neku korupciju. Ali pošto prostor nije izgubio snagu ponovnog koriscenja, postoji veoma dobra šansa da ćete na kraju poravititi obrisan fajl 100% netaknut. Ljudi koji koriste neizbrisiv softwer su često zapanjeni cinjenicom kada pronadju fajl koji su izbrisanli pre nekoliko meseci ili čak pre godinu dana. Najbolji program za spasavanje vam daje indikaciju o šansama za povratak netaknutih fajlova, pa čak pruža gledaocima fajlova sansu da provere sadrzaj povratka.

Undelete softwer za Windows

ssNakon procene mnogo različitih proizvoda otkrili smo da je Uneraser najbolji softver za oporavak izbrisanih fajlova za Windows. Uneraser koristi metode za duboku pretragu i sofisticirane algoritme za oporavak da bi dali najbolju moguću šansu za oporavak vaših fajlova. Ona takođe ima moćne alatke, uključujući pregradne slicice svih fajlova koje vam omogućavaju da brzo identifikujete fajlove za povracaj koji su vam potrebni. Većina drugih povracaja izbrisanih proizvoda imaju samo ograničene mogućnosti pregleda, koji vas primoravaju da gubite vreme povracaja fajlova pre nego što možete da ih ispitate i vidite da li je to ono sto vam je potrebno.

Uneraser ima najširi ugradjeni asortiman "Šta vidis je ono sto dobijas"gledaocima kako bi u potpunosti mogli da ispitate fajlove pronadjene pre oporavka. Možete probati bez rizika. Besplatna probna verzija vam omogućava da vidite da li možete oporavite fajlove koje ste izgubili. Ako fajl izgleda savršeno u prikazivaču onda je oporavak 100% zagarantovan.

Undelete softver za Mac OS

ssZa oporavak obrisanih fajlova iz Apple Mac~a preporučujemo Data Rescue 3 . Data Rescue 3 je moćan Mac-softver za povracaj podataka na koji se možete osloniti da povratite svoje podatke ako je ikako moguće. U stvari, koriscen je od strane mnogih profesionalnih softvera za spašavanje podataka.

Data Rescue 3 softver sada ima gladak novi korisnički interface kao i unapređene algoritme za pretragu koji mogu da prepoznaju više od 100 popularnih tipova fajlova za poboljšanje poracaja podataka. Možete preuzeti besplatnu probnu verziju, tako da možete videti i sami da li su vaši fajlovi izgubljeni bez ikakvih nadoknadivih troškova. Takođe možete da zahtevate i bootable DVD sliku koja se može koristiti kako bi se povratili fajlovi sa računara koji neće da se otvore.

Ako ste u mogućnosti da povežete Mac disk sa Windows PC ~em možete koristiti i Windows baziran na Uneraser~u kako biste obavili povracaj podataka na njemu. Uneraser moze da povrati izbrisane datoteke iz Mac HPFS + i Linux ekt2/ekt3 sistema fajlova, isto kao i FAT i NTFS.

Čuvanje spasenih podataka

Jedno od glavnih pravila poracaja podataka jeste da nikada ne smete da pisete na disku koji sadrži fajlove koje želite da obnovite. To je zbog toga sto bilo sta sto se upisuje na disk moglo potencijalno da bude napisano na mestu gde su podatci koje zelite da povratite. Trebalo bi da sačuvate fajlove koji su spaseni na drugi disk u odnosu na onaj sa koga su povraceni. Ovo bi mogao da bude eksterni disk ili deljenje preko mreze, čak i ako je u pitanju USB memorija.

Sve neizbrisive softwer proizvode koje Tech-Pro.net preporučuje će vam dozvoliti da sačuvate spasene podatke na razlicitim mestima. Međutim unutar Windows neobrisanih alatki Uneraser se izdvaja kao proizvod sa najvećim brojem opcija za uštedu spasenih podataka , tj. za maksimalnu udobnost. Možete da narežete fajlove direktno na CD ili DVD bez stvaranja bilo kakvih privremenih datoteka na čvrstom disku, ili čak da sačuvate datoteke na FTP serveru.
Published (Last edited): 16-09-2012 , source: http://www.tech-pro.net/how-to-recover-deleted-files.html