Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Kapetan Kranc
Kapetan Kranč (Captain of Crunch): Američki uređaj za čuvanje nuklearnog oružja hvali se najbržim superkompjuterom na zapadu - ili bilo gde drugo uostalom

Superkompjuter američkog ministarstva energetike koji vrši stalni nadzor nad nacionalnim nuklearnim oružanjem krunisan je kao najbrži superkompjuter na svetu, u ponedeljak, na godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o superkompjuterima 2012, održanoj u Hamburgu, u Nemačkoj. Ulazak Sekvoje (Sequoia) - kojom upravlja Uprava za nacionalnu nuklearnu sigurnost ( NNSA) - na listu 500 najboljih brendova superkompjutera, što je prvi put od novembra 2009. godine da je američki sistem dostigao globalni vrhunac u performansama.U naredne dve decenije od kako je po prvi put objavila odlaganje testiranja nuklearnog naoružanja, Amerika se oslanjala na kompjutere koji su pratili integritet, efikasnost i bezbednost nuklearnih zaliha. Sekvoja - IBM-ov BlueGene/Q sistem sa preko 1,5 miliona procesnih jezgara instaliranih u Nacionalnoj laboratoriji “Lorens Livermor “ pri ministarstvu energetike i Kaliforniji - nadmašila je konkurenciju radeći na 16.3 petaflopa u sekundi, što je više od 16 kvadriliona pomičnih zareza u sekundi. Superkompjuter omogućava naprednoj simulaciji NNSA-e i kompjuterskom programu da proučava karakteristike oružanja, naročito hidrodinamiku i svojstva materijala pod ekstremnim pritiscima i temperaturama.

Karakteristike Sekvoje su oborile Fujitsin “K Kompjuter” na RIKEN Naprednom institutu za kompjuterske nauke u Kobeu u Japanu na drugo mesto nakon što je isti držao prvu poziciju na prethodne dve liste, koje su se od januara 1993. sabirale dva puta godišnje. K Kompjuter je registrovao 10,5 petaflopa u sekundi koristeći 705,024 procesnih jezgara. RIKEN je sproveo istraživanja na brojnim poljima, uključujući fiziku, hemiju, biologiju, medicinske nauke, inženjering i kompjuterske nauke. Osim toga što je 55 puta brži od K Kompjutera, Sekvoja je 150% energetski efikasniji.

Mira kompjuter Argonske nacionalne laboratorije, takođe IBM-ov BlueGene/Q sistem, debitovao je na trećem mestu na listi 500 najboljih sa otprilike 8.2 petaflopa u sekundi, koristeći više od 786,000 jezgara. Drugi američki sistem 10 najboljih je nadograđena nacionalna laboratorija Jaguar at Oak Ridge u Tenesiju, koja je bila najbolji američki sistem na prethodnoj listi, a sada se nalazi na šestoj poziciji u registru. Sve u svemu, četiri od najboljih 10 superkompjutera su IBM-ovi BlueGene/Q sistemi.

Najboljih 500 - koje je sastavio Hans Mejer sa Univerziteta u Manhajmu u Nemačkoj, Erih Strohmajer i Horst Simon iz Nacionalne laboratorije “Lorens Berkli” i Džek Dongara sa Noksvil univerziteta u Tenesiju - predstavlja 500 najmoćnijih komercijalno dostupnih kompjuterskih sistema. Tehnologija superkompjutera, koju naučnici često upotrebljavaju za obradu velikih brojeva i sprovođenje složenih simulacija, prethodnih meseci je izrazito napredovala. Dok je ukupno izvođenje svih sistema na listi bilo 74.2 petaflopa u sekundi u novembru 2011, najnovija lista se predstavila kombinovanim učinkom od 123.4 petaflopa u sekundi.

BlueGene/Q prikaz, zahvaljujući IBM-u.

О autoru: Leri je saradni, tehnološki urednik za Naučnu Ameriku, koja obrađuje brojne tehnološke teme, uključujući biotehnologiju, kompjutere, vojnu tehnologiju, nanotehnologiju i robote. Pratite nas na Twitter-u @lggreenemeier.

Reproduced with permission. Copyright © 2012 Scientific American, a division of Nature America, Inc. All rights reserved.Published (Last edited): 26-10-2012 , source: http://blogs.scientificamerican.com/observations/2012/06/18/captain-of-crunch-u-s-nuclear-stockpile-watchdog-boasts-fastest-supercomputer-in-the-west-or-anywhere-else-for-that-matter/