Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Јазол теорија

Source: http://www.maths.ed.ac.uk/~aar/knots/index.htm


Ве молиме e-mail предлози на дополнителни материјали треба да a.ranicki @ ed.ac.uk

Онлајн архива на изворен материјал на јазли.

Мал личен избор од 10000+ предмети во Математичка Осврти кои вклучуваат "јазол" во рецензијата. 
наменет да високо-димензионални јазли и куп cobordism.

Биографиите на РАНА јазол теоретичари

Линкови до биографски записи во MacTutor Св Ендрјус математика Историја Архива.
 • M.Dehn
 • P.HeegaardHeegaard's thesis (1898). Видете исто така дома Heegaard страница.
 • TPKirkman
 • JBListing
 • F.Meyer
 • K.Reidemeister
 • O.Schreier
 • PGTait
 • W.Thomson (Lord Kelvin)
 • W.Wirtinger
 • PGTAIT

 • PGTait (MacTutor влез)
 • Биографија со CGKnott
 • Scienific трудови, vol. 1
 • Scienific трудови, vol. 2
 • Библиографија подготвени од страна на Chris Pritchard и David Forfar.
 • РАНО документи за јазол ТЕОРИЈА

 • JBListing, Vorstudien Цур Topologie, Goettinger Studien (Abtheilung 1) 1 (1847), 811-875
 • A.Cayley, за проблемот на аранжманите, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 98 (1876-7), 338-342
 • Crum Brown, На случај на вкрстувањето површини, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 13, 121 (1885-6), 382-386
 • MGHaseman На јазли, со пописот на amphicheirals со дванаесет премини Транс. Рој. СПЦ. Единбург, 52 (1917-8), 235-255 
  , исто така, д-р теза, Bryn Mawr колеџ, 1918 
  испечатени од страна на Нил & Co ограничен, 212 Causewayside, Единбург - 1918 година.
 • MGHaseman Amphicheiral јазли Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 52 (1919-1920), 597-602.
 • P.Heegaard Forstudier сусам en topologisk teori за де algebraiske fladers sammehaeng труд (во дански, Nordiske Forlag, Copemhagen, 1898), Sur L'Анализа ситус (француски превод, Билтен де ла SMF 44, 161-242 (1916))
 • TPKirkman Набројувањето, опис, како и изградба на јазли на помалку од 10 премини Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 32 (1883-4), 281-309.
 • TPKirkman 364 unifilar јазли од десет премини, набројани и опишани Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 32 (1884-5), 483-491. Две дополнувања во proc. Рој. СПЦ. Edinburgh 13, стр. 359.
 • TPKirkman Примери по читањето на круг или кругови на јазол proc. Кралската социјален. Единбург, Vol.? (1885-6), 693-698
 • TPKirkman На пресврти на оглас и Tait proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 13, 120 (1884-5), 363-367
 • TPKirkman Демонстрација на теореми А, Б, Ц и др proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 13, 120 (1884-5), 359-363
 • TPKirkman, на линеарната дел PR на јазол M_n, која минува низ два премини P и R, кој се состанува без работ, и кој го сече далеку (3+ R)-gonal мрежа на M_n, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 13, 121 (1884-5), 514-522
 • CNLittle, На јазли, со пописот за 10 ред, Транс. Конектикат академија наука. 18, vol. 7 (1885), 27-43 (1-17?).
 • CNLittle, Не-Алтернативен јазли на ред осум и девет, Транс. Ројал. СПЦ. Edinburgh 35, 1890
 • CNLittle Алтернативен+/-Јазли на ред единаесет Транс. Ројал. СПЦ. Edinburgh 36 (1890-1), 253-255.
 • CNLittle, Не-Алтернативен+/-Јазли, Транс. Ројал. СПЦ. Edinburgh 39 (1898-9), 771-778.
 • F.Meyer Ueber algebraische Knoten proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 13, 97 (1885-6), 931-946
 • PGTait, некои елементарни својства на затворени авион криви, гласник на математика, нова серија, No.69, 1877, (доставени во 1876 Средба на Британската асоцијација).
 • PGTait, На јазли, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 97 (1876-7), 306-317
 • PGTait, на линкот, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 98 (1876-7), 321-332
 • PGTait, седумпати knottiness, proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 98 (1876-7), 363-366
 • PGTait Примена на теоремата дека два затворени авион криви сечат парен број на пати proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 97 (1876-7), 237-246
 • PGTait Белешка за мерка на beknottedness proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 97 (1876-7), 289-298
 • PGTait На amphicheiral форми и нивните односи proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 98 (1876-7), 391-392
 • PGTait Прелиминарна забелешка за нов метод на испитување на својствата на јазли proc. Кралската социјален. Единбург, Vol.9, 98 (1876-7), 403
 • PGTait Дополнителни забелешки на јазли proc. Кралската социјален. Единбург, Vol. 9, 98 (1876-7), 405
 • PGTait На јазли I. Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 28 (1876-7), 145-190
 • PGTait На јазли II. Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 32 (1883-4), 327-342
 • PGTait На јазли III. Транс. Рој. СПЦ. Edinburgh 32 (1884-5),493-506
 • PGTait, Јохан Бенедикт оглас, Природата 27 (1882-1883), 316.
 • PGTait, Topologie оглас за (Воведни обраќање до Единбург Математичка општество, 9 Ноември 1883 година), Филозофскиот списание, јануари, 1884 година.
 • W.Thomson Вител статиката proc. Кралската социјален. Единбург Vol. 9, 94 (1875-6), 59-73
 • H.Brunn Ueber Verkettung Sitzungsber. Bayr. Акад. 22, 77-99 (1892)
 • Книги и документи за историјата на јазол ТЕОРИЈА

 • M.Epple, Die Enstehung der Knotentheorie, Vieweg (1999), Математичка преглед
 • J.Przytycki Малку и Haseman - почетокот на американската табулатори на јазли
 • J.Przytycki Класичниот корените на јазол теорија. Chaos, Solitons and Fractals 9, 531--545 (1998)
 • The Original документи за полином Александар, Зајферт површини и матрици, пребројување Конвеј НА НА јазли и врски

 • Тополошки invariants на јазли и врски од JWAlexander, трансакции од 30 АМС, 275-306 (1928)
 • Еин Knotensatz mit Anwendung auf Dimensionstheorie од P.Frankl и L.Pontrjagin, Математика. Ен. 102, 785-789 (1930)
 • Ueber DAS Geschlecht фон Knoten од H.Seifert, Математика. Ен. 110, 571-592 (1934)
 • На броење на јазли и врски, и некои од нивните алгебарски својства од JHConway, пресметковни проблеми во Апстракт Алгебра (Proc. Conf, Оксфорд, 1967.), 329-358, Пергамон (1970)
 • НЕКОИ јазол ВЕБСАЈТОВИ

 • А Библиографија за литература на Јазли и плетенки од Џојс налути (1991).
 • Knot Atlas (вики)
 • SeifertView Windows програма за визуелизација на јазли и врски, и нивните Зајферт површини. Обидете ролеркостер возење!(Misc, ESC за цел екран)
 • Knotilus
 • KnotPlot
 • Јазли да знаеш
 • The hagfish (Благодарност до Џон Мареј за веб врска).
 • Јулија Колинс.
 • Published (Last edited): 21-03-2012 , source: http://www.maths.ed.ac.uk/~aar/knots/index.htm