Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Kompjuterski virus


Virus: "Program ili deo koda koji je dodat Vašem kompjuteru bez Vašeg znanja i radi suprotno od onoga što Vi želite. Većina virusa može sama sebe da umnožava.Sve kompjuterske viruse je stvorio čovek.Jednostavan virus koji može da kopira sebe ,iznova i iznova,je relativno lako napraviti. Čak i takav veoma jednostavan virus je opasan,jer može brzo zauzeti svu Vašu raspoloživu memoriju i dovesti sistem do zastoja. A još opasniji tip virusa je onaj koji je u stanju da se prenosi preko mreže i da zaobilazi sigurnosne sisteme..

  " iz PC Webopaedie Definition-a i Links-a
  Vlasništvo 1998 Mecklermedia Corporation-a
exclamation Pre nego što prosledite taj email sa kompjuterskim virusom svim Vašim prijateljima, članu porodice i saradnicima posetite prvo Virus Myths Homepage !U većini slučajeva ta virusna upozorenja su prevare i prosleđivanje tog email-a je samo upadanje u ruke lukavih pokvarenjaka. Saznajte da li je to upozorenje pravo ili je samo još jedan deo email spam-a, pre nego što ga pošaljete zajedno sa ostalima.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Informacije o virusu

Computer Virus - Wikipedia

Hoaxbusters
  Izmešane među nepoželjnom poštom i spam-om koji ispunjava naše Internet e-mail sandučiće su strašna upozorenja o razornim novim virusima,Trojanaca koji će pojesti srce Vašeg sistema i zlonamernog softvera koji može ukrasti kompijuter sa Vašeg radnog stola.Dodate tome su i poruke o lakom novcu,deci u nevolji,i druge poruke dizajnirane da Vam skrenu pažnju i navede Vas da prosledite poruke svima koje poznajete.Većina ovih poruka su prevare ili lančana pisma.Iako prevare ne inficiraju automatski Vaše sisteme kao virus ili trojanac,one udalje oduzimaju dosta vremena i novca da ih uklonite sa svih sistema gde postoje.U CIAC-u,smo shvatili da trošimo mnogo više vremena na razotkrivanje prevara,nego što radimo sa pravim virusima i trojanskim incidentima . Ova strana opisuje neke od upozorenja,ponuda i molbi za pomoć koje pune naše poštanske sandučiće, začepljuju naše mail servere, a da obično nemaju nikakvu stvarnu osnovu u suštini.
Како Коmpjuterski virusi funkcionišu
  Kompjuterski virusi imaju osobinu da privuku našu pažnju. Sa druge strane pokazuju nam koliko smo ranjivi.Pravilno napravljen virus može imati neverovatan uticaj na globalni internet.Sa druge strane,oni nam pokazuju koliko su sofisticirana i povezana ljudska bića postala.
Zaštitite se kompjuterski virusi
  Virusi,crvi,i trojanski konji su napravljeni od strane čoveka,programski softveri kreirani specijalno da iskale haos na personalnim računarima i mrežama.Mogućnost da “dobijete” jedan od kompjuterskih virusa je dramatično porasla. U stvari, osim ako vam ne radi antivirus softver,Vaš računar će se gotovo sigurno zaraziti.Obično se zarazite virusom tako što otvorite zaraženi email prilog.
Symantec AntiVirus Centar za istraživanje
  "SARC se posvetio tome da obezbedi brze,globalne odgovore na pretnje kompjuterskih virusa,proaktivno istraživanje i razvoj tehnologija koje eliminišu takve pretnje i edukuju javnost o sigurnosti korišćenja o sigurnom korišćenju kompjutera.
Virus Bulletin
  Оd 1989,Virus Bulletin je posvećen pružanju korisnicima PC-a redovog izvora nepristrasne ,nezavisne inteligencije o kompjuterskim virusima ,njihovu prevenciju, detekciju i otklanjanje,i kako da se oporave programi i podaci nakon napada.
Virus Hoaxes Threat Explorer
  The Threat Explorer је sveobuhvatni resurs za dnevne, tačne i ažurirane informacije o najnovijim pretnjama ,rizicima i ranjivosti.
Virusna informacija
  Virusi predstavljaju prehlade i gripove računarske bezbednosti : ubiquitous, u trenutku nemoguće izbeći ,uprkos najboljim naporima i često je veoma skupo za produktivnost organizacije.
Mitovi o virusima Homepage
""Mundus vult decipi"
(svet želi da bude prevaren)
  Pročitajte sve o prevarama i mitovima kompjuterskih virusa. Ova stranica postoji sa specifičnim razlogom.Saznajte sve o mitovima,prevarama,i urbanim legendama ,kao i implikacijama ako verujete u njih .Takođe možete videti spisak prevara sa virusima od A do Z.
Anti-Virus Software

Dr. Solomon-ov
  "Sada je internacionalno najprodavaniji antivirus softver dostupan u Severnoj Americi.Dr Solomon-ov Anti-Virus detektuje i uništava većinu virusa ... аutomatski!Svojim ekskluzivnim Dr Solomon-ov WinGuard skenerom i Dr Solomon-ovim NetGuard tehnologijom obezbeđuje 24-časovnu zaštitu od virusa sa Internet downloads-a, shared files, email, floppies, hard diska, i ostalog . Solomon-ov Anti-Virus uključuje svoj poznati SOS disk којi Vam omogućava da pokrenete čist boot sa diskete,čak iako Vaš operativni sistem neće da se učita.Sa SOS diskom možete biti sigurni da je Vaš sistem bez virusa pre nego što čak i instalirate Dr Solomon-ov antivirus.
McAffee
  Dok se veći deo doskorašnje pažnje u antivirus strategiji usmeravao na zaštitu servera i internet portala,važno je zapamtiti da se preko 50 posto svih virusa i dalje unosi u korporativne mreže preko diskete. VirusScan Security Suite pruža najsveobuhvatniju kros-platformsku zaštitu od virusa dostupnu svim desktop računarima.Takođe integriše moćne komplementarne tehnologije koje automatski štite od rušenja sistema i slučajnog gubitka podataka.
Norton Anti-Virus
  "Najažurnija,najbolje osmišljena zaštita, Norton AntiVirus (NAV) 4.0 za Windows 95/NT Vas automatski štiti od današnjih virusa i sutrašnjih nepoznatih virusa.Pokriva sve moguće izvore zaraze , uključujući Internet, diskete, email priloge, zajedničke fajlove,i mreže.Dizajniran da nikad ne zastareva, Norton AntiVirus vam omogućava da preuzmete nove virusne definicije kreirane od strane Symantec AntiVirus Research Centra (SARC) ,sa jednim klikom miša . Lako se instalira i radi automatski u pozadini. Norton AntiVirus je više preporučen od strane korisnika nego bilo koji drugi proizvod ove vrste, navodi se 1997 u Hebert istraživačkoj studiji. "
PC-cillin
  "PC-cillin Corporate Edition premošćuje jaz između Windows NT, Windows 95, Windows 3.x i DOS platformi,pružajući Vam glatku,jednostavnu,centralizovanu distribuciju i kontrolu nad klijentovim razmeštanjem i konfiguracijom anti-virus softvera .
Published (Last edited): 13-08-2012 , source: http://literacy.kent.edu/Oasis/compvirus.html