Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Korišćenje Skype~a, kao sredstvo uz pomoc kojeg se uce naucne (LabPak) laboratorije na mrezi


Dr James W.Brown, Doktor nauka, Vanredni profesor, Ocean County koledza


Dr. James W. Brown

Tokom jesenjeg semestra 2011. godine počeo sam da koristim Skype, kao nastavno sredstvo sa studentima koji imaju poteškoće sa svojim laboratorijama na mrezi. Posle nekoliko godina, ja sam predavao principe bioloških nauka, Generalnu Biologiju I i II i Mikrobiologiju potpuno preko Interneta. “Hands-on” mokre laboratorije koje koriste LabPaqs predstavljaju kurseve jedinstvenih karakteristika. Studenti će imati česta pitanja o laboratorijama, što se obično rešavalo tako sto im ja preporucim dobro napisan laboratorijski priručnik koji prati njihove LabPaks. Ja sam dopunio te materijale sa nekoliko ilustracija kako da podesite vaš mikroskop, bakterijske ploče, koristite sterilne tehnike, prenos kulture, itd. Uprkos ovim naporima, nekim učenicima je potrebno malo više Tender Loving Care (nezne prijateljske brige) (TLC). S vremena na vreme, brojni mejlovi su razmenjeni i sobe za caskanje su koriscene u pokušaju da se reše ovi problemi. Čak sam ih zamolio da me pozovu na moj mobilni telefon u određeno vreme, jer iako sam ih rasporedio kao u vojsci da me pozovu jer ja ne mogu da ih nazovem, njihovi brojevi telefona su kodirane informacije iz bezbednosnih razloga.

Počeo sam da koristim Skype, kao način komunikacije sa studentima i da im pomognem sa njihovim neposrednim laboratorijskim pitanjima. Skype je web-bazirano sredstvo komunikacije. Njegova video i audio komponenta je divno sredstvo i čini učenike da se osećaju kao da su u laboratoriji odmah pored vas. Ja stvarno mogu da drzim uskladištene testove, kulturne ploče ili mikroskopske komponente i da provedem studente pravo kroz proces, iako su oni na drugoj strani sveta. Prvi put sam postao svestan potencijala koje Skype ima u mojim kursevima na mrezi dok sam gledao instruktora u Gvatemali kako uci spanski moju osmogodišnju ćerku. U realnom vremenu "licem-u-lice" kontakt pruža divnu priliku da pomognete studentima kojima treba samo malo više pomoći. Ja ga često koristim kako bih pomogao studentima da postave svoj mikroskop u mikrobiologiju, izmedju kojih je kap ulja dodata između 40x visokog suvog objektiva i 100x ulja za potapanje objektiva. To je malo komplikovano, ali učenik može odmah videti kako se to radi.


Dr. Jim Brown koristi Skype kako bi komunicirao
sa studentima koji su kilometarima udaljeni.
Fotograf: William M. Brown

Skype je besplatan i lako se moze postaviti, za svega 5 minuta. To je neverovatna obrazovna alatka, i voleo bih da sam počeo da je upotrebljavam jos pre nekoliko godina. Za malu cenu, video konferencije mogu se dodati na Skype nalog. Moji planovi za budućnost uključuju korišćenje Skype~a kako bi doveo gostujuće predavače, koji se uzivo obracaju studentima iz svojih laboratorija. Nadam se da ću dodati uzivo virtuelnu bolnicku laboratoriju kao izlet iskustvo za naredni semestar, omogućavajući studentima mikrobiologije da gledaju uživo kulturni napredak. Mogućnosti su neograniče.

Ja sam takođe ohrabrio učenike da koriste virtuelne labaratorijske partnere. Zahtevam da svaki učenik kupi LabPaq i da koristiti potpuno drugačiji skup eksperimentalnih podataka, ali oni mogu da se "drže za ruke" i da pomognu jedni drugima kroz proces. Mnogi od njih koriste Skype kako bi pomogli jedni drugima.

Možete da podesite Skype tako sto cete otici na njihov sajt. Većina prodatih računara danas imaju web kameru sa mikrofonom koji je ugradjen unutar nje, tako da možete da budete spremni da ga pokrenete za samo nekoliko minuta. Skype i LabPaq su "zajedno savrseni"! Probajte i vi ćete ga zavoleti!Published (Last edited): 07-11-2012 , source: http://onlinescienceeducatorbylabpaq.com/2012/04/06/using-skype-as-a-tool-to-teach-online-science-labpaq-laboratories/