Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Korisnički skript Greasemonkey kako bi prikazivali LaTeX na web stranicamaOvo je kompjuterski program, kompatibilan sa Mozilla Firefox 1.5 opremljen sa Greasemonkey ekstenzijom, koja prikazuje matematičke formule napisane u LaTeX jeziku.

Funkcioniše tako što sa LaTeX jezika prevodimo u MathML, koji Firefox 1.5 može iskoristiti.

Kada je ovaj program - ‘’Display LaTeX korisnički skript’’- aktiviran, bilo koji tekst da se pojavljuje unutar znakova dolara $...$ predpostavlja se da je LaTeX označavanje i to se analizira.

Korisnički skript je besplatan softver dostupan pod MIT-style licencom.

Instrukcije za korišćenje

1.Prvenstveno, možda ćete morati da instalirate neke TrueType fontove za matematičke simbole.

Ako koristite Debian ili Ubuntu Linux distribuciju, alternativa je da samo instalirate latex-xft-fonts paket; prednost ovog paketa je to što je besplatan softver, i fontovi u ovom paketu imaju manje grešaka. Tipska lica su takođe urađena u tradicionalnom TeX stilu što je bolje nego da budu urađena u Mathematica čudnom stilu.

2.Pokrenite Mozilla Firefox browser (u krajnjem slučaju da bude verzija 1.5) (Display LaTeX ne funkcioniše sa drugim web pretraživačima)
3.Instalirajte Greasemonkey ekstenziju (Više informacija) Kada kliknete na ovaj link, vaš browser će zatražiti dozvolu za instalaciju. Dozvolite mu da učini to.
4.Pogledajte ovaj Display LaTeX skript Kliknite na “Install” dugme koje će se pojaviti kako bi mogli da ga instalirate.
5.Vratite se na ovu stranicu, ili idite pravo na PlanetMath kako biste je videli u praksi.
6.Skript se ne aktivira automatski na drugim stranicama, kako bi se izbegli problemi sa stranicama na kojima postoji $ znak, ali nije LaTeX. Ovo se može promeniti tako što ćete otići na Greasemonkey configuration menu.

Detalji

Postoje mnoge karakteristike koje nisu razrađene, tako da ne očekujete potpunu LaTeX podršku. Još uvek ne podržava u potpunosti prikazane jednačine.

Ove karakteristike će vremenom biti upotpunjene.

Display LaTeX je napisan korišćenjem my own literate programming system. Možete pročitati iz izvora. XSLT stylesheets koji su korišćeni u formatiranju izvora su xhtml2to1, još uvek u fazi razvoja.

Novosti

2007-06-03: Nažalost, nisam našao dovoljno vremena da bih radio na ovom plug-in. Ali se nadam da ću uspeti do kraja ove godine. U međuvremenu, prihvatam bilo kakve sugestije ili izveštaje o greškama. Takođe, hvala Vam za sve pozitivne komentare koje sam dobio.

2006-03-10: Za sada, ja ću raditi na mojim XHTML 2.0 do 1.0 XSLT stylesheets, i potom nastavljam sa radom na Display LaTeX. Ograničenost stylesheets ometa moj rad na pismu.

2006-05-06: Moj dnevnik razvoja se može pogledati na AsteroidMeta.

Uzorci

$1 = \frac{1}{\sqrt{2\pi} \sigma} \left( \int_{-\infty}^\infty e^{-\frac{1}{2\sigma^2} (x-\mu)^2} \, dx \right)$.

$\frac{1}{1-x} = 1 + x + x^2 + x^3 + \dotsb = \sum_{n=0}^\infty x^n$.

$x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}$.

$df = \frac{\partial f}{\partial x^1} \, dx^1 + \frac{\partial f}{\partial x^2} \, dx^2 + \dotsb + \frac{\partial f}{\partial x^n} \, dx^n$.

$\sin \pi z = \pi z \prod_{n=1}^\infty \left( 1 - \frac{z^2}{n^2} \right)$.

$\lVert y \rVert = \left( y_1^2 + y_2^2 + \dotsb + y_k^2 \right)^{1/2}$.


SlikeSlika koja sledi je napravljena 5. aprila 2006. godine, na PlanetMath encyclopedia entry on Orthogonal groups, na Mozilla Firefox 1.5 na Windows XP. PlanetMath web sajt prikazuje LaTeX jednačine tako što ih konvertuje u slike sa LaTeX2HTML. Display LaTeX korisnički skript je u mogućnosti da konvertuje te slike nazad u MathML. Iako LaTeX konvertovanje zahteva napredovanje razvoja, već pokazuje obećavajuće rezultate: u poređenju sa HTML slikama, čini se da je tekst dosta manje raspoređen.Оstala pitanja

Da li postoji šansa da ovo funkcioniše u Internet Exploreru?

Verovatno. Postoji Greasemonkey work-alike za Internet Explorer, koji se zove Turnabout, i MathPlayer plug-in će prikazati MathML. Međutim, pri adaptaciji korisničkog skripta naišao sam na showstopper grešku sa MathPlayer - prestaje sa radom sa dinamički generisanim MathML. Ne ide za sada, dok MathPlayer programeri ne reše ovu grešku.

Steve Cheng stevecheng@users.sourceforge.net>Published (Last edited): 25-11-2012 , source: http://www.gold-saucer.org/mathml/greasemonkey/