Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Lica 4tH-a

4tH

Faces of 4tH


Tekst napisao: Hans Bezemer

4tH nije jedini Četvrti jezički prevodilac koji radi na više sistema. Međutim, 4tH podiže prenosivost na viši nivo. Nekim C-zasnovanim Četvrtim prevodiocima treba poseban C-kompajler kako bi prevodili. 4tH-u ne treba. Sastavljen je pomoću Turbo C, Turbo C++, LCC, DJGPP, GCC, XL C i gomile drugih kompajlera za koje verovatno i ne želimo da znamo..

4tH radi na većini operativnih sistema, uključujući i MS-DOS, MS-Windows (kako 16-bitni tako i 32-bitni), Linux, Coherent, AIX, SunOS, BOS, BOS-X, BSD, Apple OS/X, BeOS, RISC-OS, itd. Potpuni 4tH prevodilac (uključujući VM, RPN kalkulator, editor, generatore C-izvora) obično zahteva između 35K i 65K (zavisno kompajlera, optimizacija i OS).

4tH Win16, DOS, Linux
Levo, 4tH radi pod Windows95 koristeći VMWare. Gore desno, 4tH radi pod DOS 5.0 koristeći DOSEmu. Dole desno, 4tH radi pod izvornim Linuxom 2.2.14

Očigledna prednost je u tome što vam ne treba CygWin ili neki drugi slojevi emulacije kako biste kompajlirali ili pokrenuli 4tH. To je izvorna aplikacija po svim standardima. Shodno tome, 4tH je portovan i u druge sredine ili kompajlere koje nismo ni planirali, obično bez ikakvih ili uz samo manje modifikacije.

Međutim, 4tH ide i korak dalje u pogledu prenosivosti. On je bytecode prevodilac, kao Java ili Perl. Bytecode se može sačuvati i pokrenuti bez ikakve potrebe za originalnim izvorom. Bytecode programi su izuzetno mali, na primer 'uuencode' implementacija zahteva samo nekoliko stotina bajtova, block editor sa svim funkcijama nekoliko kilobajta. Ovi bytecode programi čuvaju se u kompresovanom formatu nezavisnom od arhitekture, tako da 4tH program razvijen pod Linuxom lako može da radi pod Windows95 ili DOS-om.

4tH on Zaurus
4tH na Zaurus-u
(Ljubaznošću Wim Slangewal)

Budući da 4tH ne može da se sruši (za razliku od mnogih drugih Četvrtih jezičkih prevodilaca) izuzetno je pogodan za PDA. Još jedan bonus je što 4tH koristi veoma malo memorije. Bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti prva implementacija 4tH-a za PDA.

Nažalost, Palm ima veoma poseban način baratanja fajlovima, tako da bi portovanje 4tH-a sa Palm-om zahtevalo veliku korekciju. Nismo gledali u Windows CE, ali pošto ne postoji (besplatno) razvojno okruženje za njega na Linuxu, sve su šanse da ga nikada ni nećemo videti. Međutim, Zaurus nudi odličnu podršku za razvoj pod Linuxom, tako da je prvi lik koji se pojavio sa Zaurus-om bio spreman da pokuša.

Kompajliranje 4tH-a bilo je laganica, bez ikakvih problema. Međutim, pošto je displej na Zaurus-u prilično mali, odlučili smo da napravimo nekoliko sitnih izmena. Block editor ima 64 ekrana od 8 linija sa 32 karaktera i glavni meni bio je kompresovan. 4tH sada izgleda kao da je napravljen za Zaurus i te promene uključene su u ovu i buduće verzije 4tH-a.

Naš cilj je da pratimo Linux ma kuda da on ide, od najsitnijeg okruženja do najvećeg. Čak i dalje od toga: ako postoji neki potpuno razvijeni C kompajler, treba da možete da pokrenete 4tH.

Published (Last edited): 19-12-2012 , source: http://thebeez.home.xs4all.nl/4tH/4thfaces.html