Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Link gramatika


Dejvi Temperli    Danijel Slejtor    Džon Laferti


Gramatički analizator Link gramatika je sintaksički analizator engleskog jezika, zasnovan na link gramatici, originalnoj teoriji sintakse engleskog jezika. Datoj rečenici sistem dodeljuje sintaksičku strukturu koja se sastoji od grupe označenih linkova koji povezuju parove reči. Analizator takođe proizvodi “sastavno” predstavljanje rečenice (pokazujući imenske izraze, glagolske izraze itd.).

Omogućili smo preuzimanje celog sistema sa interneta. Sistem je napisan u generičkom C kodu i može se pokrenuti na svakoj platformi sa C kompilatorom. Tu je i aplikacioni programski interfejs (API) koji olakšava uvođenje analizatora u druge aplikacije.

Od decembra 2004. godine izdajemo analizator pod novom licencom; licenca omogućava neograničenu upotrebu u komercijalnim aplikacijama, a takođje je kompatibilna i sa GNU GPL (Opštom javnom licencom, General Public License). Licencu možete pogledati ovde . Takođe izdajemo i verziju 4.1b koja je identična verziji 4.1 (izdata 2000. god.), osim što se licenciranje odnosi na novu licencu.

Analizator ima rečnik od oko 60000 reči. Pokriva širok dijapazon sintaksičkih konstrukcija, uključujući i one veoma retke i idiomatske. Analizator je snažan; sposoban je da preskoči delove rečenice koje ne može razumeti i dodeliti određenu strukturu ostatku rečenice. Sposoban je da barata nepoznatim rečnicima i da pravi inteligentne zaključke iz konteksta i da izvrši proveru pravopisa i sintaksičkih kategorija nepoznatih reči. Poznata mu je upotreba velikog slova, numeričkih izraza i različitih znakova interpunkcije.

Analizator se sada održava pod pokroviteljstvom projekta Abiword. Poslednje verzije uključuju nove funkcije i mnoga poboljšanja. Za više informacija posetite stranicu Abiword link gramatike .

Ovde je sadržaj ovog sajta:

Prijavi se Dajte nam Vašu mejl adresu da bismo Vas obavestili o novim izdanjima i ažuriranim verzijama ovog sajta.
Analizator Eksperimentišite s analizatorom.
Prevodilac Eksperimentišite s Link gramatika prevodiocem s engleskog na nemački - jednostavnim sistemom prevođenja koji demonstrira jedan od pristupa upotrebi Link gramatike za prevođenje.
Forum Posetite onlajn forum Link gramatike - tu korisnici Link gramatike mogu postaviti pitanje i podeliti svoje ideje (privremeno van funkcije)
Uzorci Spisak sa 900 rečeničnih uzoraka ilustruje opseg fenomena engleske gramatike “zarobljene” u našem sistemu.
Dоkumentacija Uvod u Link gramatiku i Link analizator 4,0; detaljna dokumentacija postojećeg rečnika; dokumentacija aplikacionog programskog interfejsa Link analizatora, za instaliranje Link analizatora u Vaše sopstvene programe.
Bibliografija Zbornik dokumenata o Link gramatici.
Poboljšanja Poboljšanja u verziji 4.0.
Preuzimanje Ovde preuzmite sve izvore i fajlove s podacima za analizator link gramatike.

Ako imate bilo kakvih komentara na ovaj rad ili ga koristite u sopstvene svrhe, želimo da čujemo Vaše mišljenje. Možete nam poslati imejl .

Zahvalnost

Istraživanje koje je ovde opisano podržano je od strane NSF-a (National Science Fondation, Nacionalni naučni fond) ARPA-e (Advanced Research Projects Agency, Agencija za napredne istraživačke projekte), i Škole za kompjutersku nauku Univerziteta Karnegi Melon. Posebnu zahvalnost dugujemo Adamu Bergeru za razvoj post-obradnog sistema, kao i Denisu Grinbergu za doprinos sistemu nulti link (sistem koji ukazuje da se radi o poslednjoj stavci)

Džon Laferti     Danijel Slejtor     Dejvi Temperli
Published (Last edited): 21-10-2012 , source: http://www.link.cs.cmu.edu/link/