Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Mаc

ACSLogo

ACSLogo je Logo tumač za Mac OS X. Logo je popularan jezik koji se koristi za učenje jednostavnog programiranja tako što usmerava napredovanje “kornjače” koja se kreće po grafičkom ekranu.


AgentSheets

Od ličnih informativnih agenata do interaktivnih demo programa, modifikativnih simulacija i sveta virtuelnih igara, jedinstveni korisnički interfejs AgentSheets-a očarava ljude i uvodi ih u potpuno novi odnos sa tehnologijom.


Alice

Alice je inovativno okruženje 3D programiranja koje olakšava kreiranje animacije za priču, interaktivnu igru ili video koji se deli na webu. Alice je besplatna alatka za učenje, dizajnirana da bude prvi susret učenika sa objektno orijentisanim programiranjem. Ona omogućava učenicima da nauče osnovne koncepte programiranja u kontekstu stvaranja animiranih filmova i jednostavnih video igara. U Alice, 3D objekti (npr. ljudi, životinje i vozila) naseljavaju virtuelni svet, a učenici stvaraju program koji će te objekte animirati.


Edusim

Edusim je 3D virtuelna platforma za više korisnika i skup alatki za kreiranje, a namenjena je za interaktivnu zajedničku radnu površinu u vašoj učionici (jednako moćna i na laptopovima ili kompjuterima!). Edusim se može proširiti omogućavajući tako većem broju razreda da povežu svoje interaktivne radne površine u združenoj sesiji učenja. Edusim kao koncept teži da modelira novu zajednicu koja će angažovati učenika kroz “trodimenzionalni dodir” tako što unosi 3D virtuelno okruženje na interaktivnu površinu ili na radnu površinu učionice.


Greenfoot

Greenfoot možete smatrati kombinacijom radnog okvira za stvaranje dvodimenzionalnih mrežnih zadataka u Javi i integrisanog razvojnog okruženja (pretraživač razreda, uređivač, kompilator, izvršenje itd.) koja je pogodna za programere početnike. Iako greenfoot podržava ukupan Java jezik, naročito je koristan za vežbe programiranja koje imaju vizuelni element. U greenfoot-u objektna vizuelizacija i objektna interakcija su ključni elementi.


Guido van Robot

Guido van Robot ili skraćeno GvR, jeste programski jezik i besplatna softverska aplikacija dizajnirana da uvede početnike u osnove programiranja. GvR funkcioniše u Windows-u, Macintosh-u i GNU/Linux-u na različitim jezicima! Odličan je i u učionici i kod kuće kao način upoznavanja ljudi sa osnovnih konceptima programiranja.


Hackety Hack!

Početna koderska oprema: zvuk, animacija, video, slanje poruka u Ruby okruženju tamnog registra.


Illumination Software Creator

Illumination Software Creator omogućava stvaranje sopstvenih softverskih aplikacija...bez pisanja ijednog jedinog reda ‘koda’. Ideja je jednostavna: organizujte šarene blokove funkcionalnosti kako god želite da biste stvorili vaš sopstveni, jedinstveni softver.


KidsRuby

Zabavite se i napravite igrice ili hakujte vaš domaći zadatak koristeći Ruby! Samo recite roditeljima ili nastavnicima da učite Ruby programiranje... ;) Besplatno i funkcioniše na svakom kompjuteru.


Kојо

Kojo je softverska aplikacija bazirana na desktopu, koja funkcioniše u Windows-u, Linux-u i Mac-u. Kojo je zasnovan na idejama koje potiču iz Logo, Processing i The Geometer’s Sketchpad softvera.


MacNQC

MacNQC je samostalna verzija Not Quite C (NQC) kompilatora za Macintosh OS. Not Quite C je jednostavan jezik sa C-nalik sintaksom koji se može upotrebiti za programiranje Lego RCX programabilnih blokova (iz Mindstorms skupa).


Processing

Processing je okruženje i programski jezik otvorenog izvora za one koji žele da kreiraju slike, animacije i interakcije. U početku se razvio da bi služio kao softverski blok za skiciranje i da bi pokazao osnove kompjuterskog programiranja u okviru vuzuelnog konteksta. Processing se zatim razvio i u alatku za generisanje završnog profesionalnog rada. Danas postoje desetine hiljada učenika, umetnika, dizajnera, istraživača i hobista koji koriste Processing za učenje, pravljenje prototipova i proizvodnju.


RoboMind

ROBO je nov i veoma jednostavan edukativni programski jezik koji će vas upoznati sa osnovama kompjuterske nauke programirajući vašeg sopstvenog robota. Kao dodatak uvodu u popularne tehnike programiranja, takođe ćete dobiti uvid i u oblasti kao što su robotika i veštačka inteligencija.


Ruby za decu

Da li želite da napišete sopstvene kompjuterske igrice? Sa Ruby i gosu gem to možete ostvariti. Prilično je lako otpočeti. I ako pratite naše postavke na ekranu, možete napraviti igricu za par minuta! Takođe, pogledajte naš najnoviji Show i Tell kako biste dobili ideje o igricama koje mogu izgraditi i početnici. Zabavite se!


Scratch

Scratch je novi programski jezik koji olakšava kreiranje interaktivnih priča, animacija, igrica, muzike i umetnosti -- i deli vaše kreaciju na webu.


Squeak Etoys

Deca koriste Etoys da bi napravili sopstvene modele, priče i igrice što ih dugo okupira jer je veoma zabavno. Ali Etoys nije samo dečja igra. To je izuzetno efikasan način da se nauči matematika, nauka i jezici, iako mnoga deca neće to shvatiti. Umesto toga ona će se udubiti u otkrivanje, željno tražeći nove ideje i čineći svoje lekcije smišljenijim nego što bi bile uz direktan pristup.


Stagecast Creator

Stagecast Creator je jedinstveni softverski proizvod koji deca obožavaju da koriste. On premošćuje dve važne kategorije softvera - kreativnost i razvoj veštine razmišljanja. Deca koriste Stagecast Creator u laboratorijama sa kompjuterima, učionicama, tehnološkim kampovima, vanškolskim programima i kod kuće.


StencylWorks

Napravite iOS i Flash igrice uz pomoć StencylWorks na vašem Mac-u i PC-u. Sa ili bez koda.


WizBang

WizBang pomaže u učenju i predavanju o proceduralnom programiranju. Dizajnirate procedure tehnikom prevlačenja oblika. Kontrolišite proceduralni tok prevlačenjem strelica veze iz jednog oblika u drugi. Pokrenite i ispravite vaše procedure iz WizBang-a.

Published (Last edited): 20-01-2013 , source: http://www.happynerds.net/view/mac