Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Mattel Aquarius početni računari

Uvod


Kupio sam Aquarius računare 1985. U Holandiji taj sistem distribuira Dunnet, koji je takođe omogućio lepo prevedeno (holandsko) upustvo. Aquarius se prodavao u više prodavnica i bio je uvijek dostupan. Čak i moj komšija je vlasnik Aquarius-a. U mojoj potrazi za informacijama i u kontaktu sa drugim korisnicima Aquarius-a pridružio sam se Hobby Computer Club (HCC). HCC je imao nekoliko različitih korisničkih grupa i Aquarius je bila jedna od njih. Nažalost, grupa se ugasila. Ali druge grupe su opstale: korisnici Aquarius-a sačuvani su od strane van Balen Uitgeverij. Priključio sam se kada je grupa već bila u toku, i uspio sam dobiti neke tehničke informacije, hardvere i softvere iz ove grupe.

Novosti


(Pogledajte moju stranicu popisa )

Istorija

Korisnici Aquarius magazina izdanje 3 godište 1
Pogodite ko je još koristio Aquarius
 
Click Here for a HighResolution Version
HRH Princeza Ana je dobila Aquarius računar od gospodina Laurie Scott, prilikom njene posete Radofin Electronics fabrici u Hong Kongu. 
 
Mattel Aquarius bio je prvi i jedini pravi kućni računar koji je nudio Mattel Electronics. Mattel nije počeo dizajnirati računar. Umesto toga počeo je gledati napravljene gotove računarske sisteme koji su na tržištu i samo ih potpisao svojim imenom.Otkrio je da je jedan od njegovih proizvodnih partnera iz Hong Konga Radofin Electronics sa Dalekog istoka, već dizajnirao tri sistema kućnih računara. Mattel je morao da obezbedi američka marketinška prava, koja su mu obezbedila prve dve jedinice u liniji, i da Radofin rukovodi proizvodnjom.

Najjednostavnija jedinica, prvobitno je pod kodnim nazivom “Checkers” i koja je na kraju nazvan Aquarius (Model #5931), da li dobre stvari se dešavaju zbog toga . 13,5x6x2 inča jedinica je opremljena sa istim Z-80A mikroprocesorom koji se koristi u mnogim drugim kućnim i poslovnim računarima ere; imao je ugrađen Microsoft BASIC; kao podgrupa celog Microsoft BASIC, i imao je mogučnost da koristi ketridž namenjen igrama i drugim softverima , i video displej u boji (16 u prvom planu,16 u pozadini boje, sa 40 karaktera x 24 linije teksta). Ali takođe je sadržavao 4k RAM (zajedno sa svojim 8k ROM-om) sa samo oko 1,7k slobodno za BASIC programe, “chicklet” tastatura sa samo 48 tastera i reset dugme, sa jednim glasom generatora za zvuk, nema programabilnih grafika, nema spajtova, nema kontrole igre, nema kontrolnog monitora (priključak za TV), nestandardan štampač interface, običan kasetofon pristupan na 600 baud, nema prevelike sposobnosti, osim za ono što bi moglo biti priključeno na ketridž otvoru . S obzirom da je jedinica bila uvedena 1983., ove funkcije nisu napravile snažnog konkurenta na tržištu kućnih računara. Mattel programeri su Aquarius nazvali kao “ sistem sedamdesetih!”.

Mattel Aquarius characterset U svojoj odbrani, Mattel je priznao neke od problema. Mattel je dodao veći karakter a originalni dizajn Radolfin, tako da su igre mogle da koriste grafiku karaktera. Mattel je napravio nekoliko memorijskih veličina kao dodatak ketridžu. Proizveo je “mini expander” koji je dodao jos najmanje tri zvučna glasa na Aquarius, dodao je dva kontrolora igre, i dozvolio da se memorija ketridža i program ketridža uključe u isto vreme. Matel nije radio samo na drugim dodacima za Aquarius (kao što je veće proširenje koji bi pomoglo disku upravljaču ), ali i na plasiranju naslednika jedinice, prvobitno kod nazivom “Chess” i prestavio javnosti kao Aquarius II (Model “4000),koji je imao više memorije, punu tastaturu za kucanje, i hi-res grafičku sposobnost (karakter rezolucije 320x196). Međutim, početni neuspeh Aquariusa bio je takav da je obustavljen gotovo čim se našao na policama prodavnica (“ Jedan od najkraćih trajanja od bilo kog računara”, navodi se u aprilu 1985 u COMPUTE! magazinu). Hardver razvoj zaustavljen je u Mattel Electronics sredinom 1983., a firma je zatvorena početkom 1984. Radofin je plaćen da preduzme prava marketinga Aquariusa.

Prvog januara, Radofin je zvanično preuzeo ponovo Aquarius. Radofin je dobio neprodate zalihe, sva marketinška prava. Uveren u svoj sistem, direktor Radofina Lawrence M.Scott, najavio je da će nastaviti sa prodajom Aquariusa kao novi distributer i da će izbaciti Aquarius II u martu 1984. i Aquarius III u julu. Logo Mattel Electronics-a je uklonjen sa kučišta,i sa kutije i priručnika. Takođe sve reference za ime Mattell su uklonjene i nalepnice sa dna mašine.
Aquarius by Mattel Electronics Aquarius by Radofin


Radofin Electronics proizvodi Aquarius skoro dve godine, koristeći razllićite marke na lokalnim tržištima, kao što je Kronos Europea . Proizvedena je mala količina Aquariusa II , ali Aquarius III nikad nije napravljen.Published (Last edited): 09-10-2012 , source: http://www.vdsteenoven.com/aquarius/