Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Multiple Custom Page TemplatesТutorska Teza: Višestruki šabloni pravljeni za strane po narudžbini


februar 25, 2009 · 450 komentara
u internetu,člancima,tehnlogija,tutorski


Nešto više od mesec dana sam radio sa Tezom. Teza je relativno nova platforma za šablone za WorldPress. Teza ima neuparen SEO, ima kompatibilnost za ukršteni browser i vrhunski HTML+ CSS arhitekturu. Ovaj sajt se pokreće preko Teze.

Pretraživao sam razne forume u vezi sa Tezom i tvitovao sa mnogim ljudima oko pronalaženja rešenja za izdanje. Izdanje je imalo veze sa kreiranjem šablona po narudžbini. Želim stranicu po narudžbini za dizajn. Takođe želim šablon po narudžbini za ostale strane. U stvari, želim višestruke šablone po narudžbini koji su dostupni pod jednim dizajnom. Probao sam da objasnim šta sam pronašao u nastavku teksta. Bio bih zahvalan na komentarima i idejama. Možda postoje i drugi načini da se ovo uradi (obično postoji), ali ovde je objašnjenje kako sam to ja uradio. Nadam se da će to pomoći ostalima.

Mali primer Teze


Ako ste upoznati sa Tezom, moguće je da ćete verovatno preskočiti deo i odma preći na , “Getting To It”. Način na koji teza funkcioniše je da čuva sve kustomizacije unutar jednog foldera, to je deo njegove genijalnosti. Kad god je sistem za šablone ažuriran vi prepisujete celu strukturu fajla, sačuvate vaš folder po narudžbini i zamenite ga i eto ga, imate verovatno najbolji šablonski sistem pod haubom dok držite vaš dizajn netaknut. Ovo laiku možda ne izgleda tako prosto, ali za sve one koji se bave dizajnom i razvojem sajtova platforma kao WordPress je božanska.

Ajde da se vratimo na višestruke šablone po narudžbini unutar Teze.

Svi fajlovi po narudžbini se nalaze u okviru jednog foldera~/wp-content/themes/thesis /customSvaki kustomizirani dizajn koji koristi Tezu ima svoj lični šablon, css i slike skladištene u okviru ovog foldera.

Da bi napravili šablon stranu po narudžbini treba da koristite Teza genijalni “Hook” sistem koji vam dozvoljava krpljenje komponenti i delova standardnog plana ili ako ste hrabri, smotajte svoj lični plan i kustomizirani dizajn. Najbolje instrukcije za nivo ulaska sam našao za razumevanje i pomoću hook-a je na sajtu Sugarrae: here it is.

Jednom kada shvatite kako rade kuke ispod vašeg pojasa, imate vaš dizajn spreman i imate malo WordPress odrezaka, vi ste spremni da kreirate višestruke šablonske strane po narudžbini.

Dolazak na stvar


Prva stvar koju treba da uradite je da budete sigurni da imate “home page” podešen da to stvarno bude naslovna strana. Kada ste ulogovani kao administrator idite na podešavanje/čitanje. Statička stranica (izabrana ispod) bi trebalo da bude podešena kao vaša naslovna strana. Pogledajte ovu sliku:Kada sam završio sa ovim onda treba da budem siguran da sam izabrao opciju “Custom Template” iz padajućeg menija na desnoj strani kada editujete bilo koju stranu ( ne postove!):Dakle, prvo želim naručeni šablon naslovne strane.

U fajlu thesis/custom/custom_functions.php sam dodao:

/* HOME PAGE CUSTOM TEMPLATE */

function home_pagecustom() {
/* check to see if homepage. has to happen inside the function */
if (is_home() || is_front_page())  {
?>
...Your custom layout goes here...
<?php } }

/* Now we tell Thesis to use the home page custom template */

remove_action('thesis_hook_custom_template', 'thesis_custom_template_sample');
add_action('thesis_hook_custom_template', 'home_pagecustom');

Коd iznad je bio vitlovan da bi se pokazao suštinski kod. Radi kad prikažete naručenu naslovnu stranu dokle god je izabrana opcija “custom template” iz opadajućeg menija kada se edituje naslovna strana.

Možete ubaciti bilo koji HTML i stilizovati ga u custom.css.file. Proverite i budite sigurni i sačuvajte custom_functions.php i custom.css i učitajte ga na vaš ~/wp-content/themes/thesis/custom/directory.

Jedna kustomizirana strana manje
Kako bi bilo i druga?


Dakle kako da dodate još neki kustomiziran šablon nakon definisanja šablona za naslovnu stranu?

Morate da definišete drugu funkciju za vaše sledeće šablon strane. Možete da dodate koliko god funkcija želite. Svaka od njih potražuje unikatno ime. Takođe uslov mora da bude definisan propisno. Morate da osigurate da je uslov unutar funkcije-neće raditi izvan funkcije.

Koristite pravu “if” izjavu da bi bili sigurni da nanosite pravi šablon na pravu stranu. Ja obično stavim oznaku na stranu, tj. tag i ID strane- vrsta osiguranja. Možete naći ID strane tako što lebdite sa mišem iznad linka da bi editovali stranu kada gledate listu strana unutar oblasti administratora WordPress-a.

Ovaj primer ispod je testiranje za “press page” i ako jeste, stavlja WordPress sadržaj na levu stranu stranice i obe trake sa desne strane:

/* CUSTOM PRESS TEMPLATE */

function new_presspage() {
if (is_page('press') || is_page('512')) { ?>

<div id="content">
<div class="post_box">
<div class="headline_area">
	<h2>Your Headline</h2>
</div>
...This is where your content goes...
</div>
</div>
<div id="sidebars">
<?php thesis_build_sidebars(); ?>
</div>		

<?php } }

add_action('thesis_hook_custom_template', 'new_presspage');

Pošto se već pozivaju “remove_action” na “thesis_hook_custom_template” u cilju zamene naslovne strane, prvo što treba da uradite je da je ne ponavljate.

Ovaj primer ispod izgleda tačno kao standardna kolumna na levoj strani sa dvostrukim trakama na desnoj strani. Koristio sam šablon po narudžbi u ovom delu zato što sam hteo da izvede specifične pozive do baze podataka i proizvede specifičnu listu postova. Pošto radim na ovaj način ja takođe pravim mogućnost da se strana stilizuje, ipak meni se sviđa otvorena upotreba kreativne css implementacije.

Pranje, Ispiranje i Ponavljanje


Onda možete ponoviti kod iznad i staviti ga na bilo koji broj specifičnih šablona po narudžbini koju želite. Sve što treba da uradite je da se

1.kreira jedinstveno ime funkcije
2.preporuka za pravu stranu u zadatom uslovu
3.uverite se da je uslov u okviru funkcije
4.staviti bilo koji sadržaj koji želite unutar odgovarajućih drajvova
5.stilizovati sadržaj u okviru custom.css.file
6.proverite da je vaša strana u okviru WordPress i da li ima kustomizirani šablon izabran kao opcija šablona
7.test,test,test

I to je to. Ovaj priručnik bi trebalo da vas uputi na pravi put do kreiranja višestrukih šablonskih strana po narudžbini unutar single custom_functions.php.file. Ako imate bilo kakvo pitanje, komentar ili sugestiju, biće pozdravljeni ispod.

S nadom da će ovo pomoći.

Budite društveni, delite!