Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Nešto o 6NET

6NET je trogodišnji evropski projekat koji treba da pokaže kako potrebe kontinuiranog rasta interneta mogu biti zadovoljene korišćenjem nove IPv6 tehnologije. On takođe ima za cilj da pomogne da evropska istraživanja i industrija dobiju vodeću ulogu u definisanju i razvoju nove generacije mrežnih tehnologija.

6NET obuhvata trideset pet partnera iz komercijalnih, istraživačkih i akademskih oblasti, i predstavlja ukupna ulaganja u iznosu od 18 miliona EUR; Od kojih 7 miliona EUR dolazi direktno od partnera projekta, dok 11 miliona EUR dolazi od “Information Society Technologies Programme” u okviru “European Commission”. Projekat je započet 1. januara 2002. godine i treba da traje do 31. decembra 2004. godine.


Ciljevi

 • Instalacija i stavljanje u rad međunarodne pilot IPv6 mreže sa statičkim i mobilnim komponentama kako bi se postiglo bolje razumevanje problema uspostavljanja IPv6. Ova će mreža prevashodno koristiti domaće IPv6 linkove (koji su inicijalno radili na 155 Mbps, a zatim su u drugoj godini povećani na 2.5 Gbps), iako enkapsulacija preko infrastrukture IPv4 u nekim slučajevima može biti neophodna.
 • Testiranje migracionih strategija za integrisanje IPv6 mreža sa postojećom IPv4 infrastrukturom.
 • Uvođenje i testiranje novih IPv6 usluga i aplikacija, kao i zaostalih servisa i aplikacija na IPv6 infrastrukturi.
 • Evaluacija dodele adresa, rutiranje i DNS operacija za IPv6 mreže.
 • Saradnja sa drugim IPv6 aktivnostima i telima za standardizaciju.
 • Promocija IPv6 tehnologije.

Radni paketi (Work Packages-WP)

  WP0: Projektni i tehnički menadžment

  Ovaj radni paket je dogovoran za administrativne, finansijske i tehničke aspekte projekta.

  Vodeći partner: Cisco


  WP1: Izgradnja i operacionalizacija mreže

  Ovaj radni paket će definisati i implementirati mrežnu infrastrukturu, šemu dodele adresa i naziva, početnu ruting arhitekturu i politiku nadzora. Nakon što se mreža implementira, biće odgovoran za dnevno funkcionisanje. Dodatni zadaci podrazumevaju testove interoperabilnosti i olakšavanje povezivanja sa drugim mrežama.

  Vodeći partner: DANTE


  WP2: IPv4-IPv6 koegzistencija, podela rada i migracija

  Ovaj radni paket treba da utvrdi kako izvršiti tranziciju mreže zasnovane na IPv4, ka IPv6 osnovi, do regionalnog i univerzitetskog nivoa.

  Vodeći partner: Univerzitet Southampton


  WP3: Osnovne mrežne usluge

  Ovaj radni paket treba da dizajnira, implementira i testira IPv6-aktivirane mrežne usluge, kao što su rutiranje (inter-domena i intra-domena), DNS, DHCP, registracione procedure, “quality-of-service” (QoS) i multikasting. Takođe će se fokusirati na interoperabilnost između IPv6 i IPv4 mrežnih usluga.

  Vodeći partner: ACONET


  WP4: Podrška aplikacijama i uslugama

  Ovaj radni paket treba da identifikuje i implementira aplikacije i usluge koje podržavaju mrežnu mobilnost. To podrazumeva autokonfiguraciju, “handoff”, multihoming, renumeraciju, privatne virtuelne mreže (virtual private networks - VPNs) i kvalitet usluga (quality-of-service (QoS)).

  Vodeći partner: Univerzitet Lancaster


  WP5: IPv6 Probe “middleware” i korisničkih aplikacija

  Ovaj radni paket treba da izvrši probu IPv6-aktiviranih “middleware” i korisničkih aplikacija. Ovo podrazumeva aplikacije za video konferenciju u realnom vremenu i za medijsko strimovanje, onlajn igre, relacione baze podataka, sisteme za obradu transakcija i portal usluge.

  Vodeći partner: IBM


  WP6: Upravljanje arhitekturom mreže i alati

  Ovaj radni paket treba da vodi računa o konfiguraciji, funkcionisanju, kvarovima, bezbednosti i dostupnosti problemima upravljanja. Takođe, treba da razvije i testira odgovarajuće upravljačke alate.

  Vodeći partner: RENATER


  WP7: Diseminacija i eksploatacija rezultata

  Ovaj radni paket treba da vrši održavanje 6NET veb servera, organizuje radionice, prezentuje dokumenta na konferencijama i drugim dešavanjima, sarađuje sa telima za standardizaciju i da razvija biznis modele. Takođe, treba da obezbedi obuku za partnere projekta.

  Vodeći partner: TERENA"The original work has been done by the 6NET Project Consortium partly funded by the European Commission (2002-2004)"

Published (Last edited): 12-04-2013 , source: http://www.6net.org/overview.html