Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Newton lekcije za Apple

 
 
 
Newton lekcije za novu platformu Apple-a
 
Apple-ove novosti završavaju se izrazom "Apple je inicirao revoluciju personalnih računara 1970 sa Apple II i ponovnim pronalaženjem personalnih računara 1980 sa Macintosh-om." Danas, Apple gradi novu platformu, a primenjujući lekcije koje su naucili 90-ih godina.
 
Tokom te gotovo zaboravljene epohe prevrata i krize, Apple je pokušao da pokrene Newton kao novu platformu, iako njegov naknadni neuspeh na tržištu nije zavredeo da se pomene u Apple-ovoj kratkoj izjavi za javnost.
 
Newton je bio ne samo novi gadget, bilo je planirano da bude raznolika platforma. Kao Macintosh iz prethodne dekade, Newton je počeo kao jedan proizvod, i bilo je namenjeno da se grana u području sistema.
 
Predstavljamo Newton
Apple je koristio "Newton" kako bi opisao svoj ​​operativni sistem za seriju uređaja, uključujući MessagePad liniju PDA i kasnije eMate mini prenosne računare koje su prodavali školama. Prototip Newton uređajaja uključivao je telefone, video voki-tokije, tablete poput tablica i mini PDA uređaje slične Palm Pilot-u.
 
Izvorna namera Newton projekta nije bilo dizajnirati PDA, već da se dostavi novi računar zasnovan na tabletima koji će preskočiti postojeći Mac korisnički interfejs. Ovaj novi interfejs je opisan u snimcima Apple-ovog koncepta, uključujući Knowledge Navigator i Future Shock.
 
Potpuno novi, futuristički korisnički interfejs namenjen je da bude osposobljen od strane sličnog futurističkog programskog jezika nazvanog Dylan.On obezbeđuje objektno orijentisano dinamički razvijeno okruženje inspirisano Lisp i Smalltalk. Dylan was so futuristic that it even the Newton wasn’t quite ready for it.
 
Newton, Prekinut
Apple je odlučio da će uvođenje potpuno nove platforme računara odvratiti od Macintosh-a. Već se borio da bi ažurirao System 7 i dostavio je sledeću generaciju Pink za Mac, i čak je i dalje prodavao Apple II liniju,pa bi pokretanje još jednog novog konkurentnog sistema samo lomilo stvari dalje.
 
Newton projekat bio je umesto pozicioniran kao novi periferni za Mac: vrlo prenosiv, ručni digitalni pomoćnik koji će sinhronizovati podatke iz standardnog računara pre nego da ga zameni u potpunosti.
 
Tehničke Inovacije
Newton je zamenio futuristički Dylan sa NewtonScript , lakšim za korišćenje sintakse na temelju Self language. I dalje je guralo najviši nivo razvoja u objektno orijentisano kodiranje, automatizovano upravljanje memorijom, a što se danas preferira od strane Microsofta kao upravljani kod.
 
Još jedna nova ideja vođena Newton-om bila je ideja o soups podacima. Umesto da koristi više konvencionalan datotečni sistem, Newton podaci sačuvani su u soups: Objektno orijentisane baze podataka. To je slično Object File System koji je Microsoft obećao za Cairo 1991, i opet za Longhorn 2001, ali nikad nije bio u mogućnosti da ga dostavi
 
Soups stavljaju podatke u deljena skladišta koje razne aplikacije mogu izvući : soups kalendari i informacije o kontaktima mogu biti upućene od strane bilo koje app, a ne samo one koja je stvorila datoteku, kao što je to bio često slučaj na standardnim računarima. Ova ideja o soups radila je dobro na uređaju, ali komplikovano se sinhronizovala sa računarom.
 
The Newton-ov objektno orijentisani sistem takođe je dozvolio dodacima da dodaju novu dramatičnu funkcionalnost postojeće aplikacije. Mnoge od tih inovativnih ideja upravo se sada koriste, deset godina kasnije. .
 

				Polovina Decenije Newton-a  
Newton je bio projekat ljubimac CEO John Sculley-a,koji je hvalio Knowledge Navigator koncept i skovao pojam "personalni digitalni asistent" kada je demonstrirao prototip Newton-a na January 1992 Consumer Electronics Show u Las Vegasu.
 
Apple je požurio da isporuči prvi MessagePad tokom sledećih godinu ipo dana, iste godine kada je Sculley zamoljen da napusti kompaniju.
 
Ubrzo nakon njegovog odlaska, prvi Newton je objavljen u avgustu 1993. Četiri slabo poboljšana modela usledila su u naredne tri godine, ali Apple nije bio impresioniran sa njihovom prodajom. Oni koštaju $700-900.
 
1997, Apple je isporučio dramatično poboljšanu verziju nazvanu MessagePad 2000, zajedno sa 800 dolara vrednim eMate 300,koji je izvorno bio prodavan samo školama. Apple je takođe licencirao Newton OS za Sharp i Motorolu za korištenje na svojim PDA proizvodima.
 
Kako se Apple borio da izađe na kraj sa svojim sve ozbiljnijim osnovnim problemima, prvo je iscrpelo Newton kao dodatak, a onda kasnije skinuo početkom 1998 kako bi se omogućilo kompaniji da se usredsredi na projekte koji su bili profitabilni dovoljno da se održe. Rane prodaje Newton-a nisu bile uzbudljive, i do 1998 bili su suočeni sa porastom konkurencije mnogo jeftinijeg Palm Pilota. .
 
Newton-ovi Suparnici: GRiD i Palm
Prvi zasnovan na olovci ručni računar bio je 1989 GRiDPAD, $2,370 vredan specijalizovani DOS laptop s olovkom za ručno unošenje podataka vođen od strane specijalizovanih softvera. Grid je prodat Tandy i na kraju nije otišao nigde u svojim nastojanjima da provali u vertikalne industrijske aplikacije.
 
Osnivač GRiD-a, Jeff Hawkins, želeo je da ideje izvan GRiD-a pretvori u potrošački uređaj. On je licencirao GRiD softver iz Tandy i osnovao vlastitu kompaniju, Palm Computing, za izgradnju softverske platforme za korisnike PDA nazvane Zoomer.
 
Palm je radio sa Casiom na izradi Zoomera, koji je stigao 1993, nedugo pre Newtona. $ 700 vredan Zoomer bio je problematičan i pun grešaka, i manje funkcionalan od Newtona. Završio se kao veliki neuspeh, prodajući samo 10.000 jedinica, desetinu porodaje Newton-a.
 
Nakon neuspeha Zoomer-a, Palm se okrenuo pisanju aplikacija za druge ručne računare, uključujući Newton. Jedna od tih aplikacija je Graffiti, koja je omogućila jednostavan unos teksta, kao alternativa za Newton-ovo najčešće kritikovano prepoznavenje celih reči.
 
Nakon neuspeha u pronlaženju podrške za Zoomer 2, Hawkins je odlučio da tržište stvarno hoće jednostavniji, manji i jeftiniji uređaj. Palm je upućen da izgradi 300 dolara vredan Pilot za US Robotics 1996. Godine 1997, prodaja Palm Pilot-a je ukinuta, ostavljajući malo rastućeg potencijala za znatno skuplji Newtona.
 
Nakon što je 3Com kupio US Robotics, Hawkins i drugi osnivači Palm-a napustili su da bi odpočeli Handspring, licencirani Palm Cloner. Handspring je usmeren na pretvaranje Palm-a u telefon, što je rezultiralo Visor dodatkom za telefon i Treo-om.
 
U 2003, Handspring spojio s bore’i se sa ostacima Palm-a, dajući kompaniji telefonski proizvod za prodaju iako je tržište za PDA napunjeno. Palm-ova trenutna situacija čini da Appleova perspektiva u 1996 izgleda sjajno u poređenju.
 
Newton-ovi Konkurenti: GO
GO Computing je isporučio PenPoint OS kao jedan od prvih operativnih sistema posebno dizajniranih za ručne sisteme.
 
PenPoint je predstavio interfejs prateci metaforu o karticama prenosivog računara, s ciljem da bude jednostavan i lagan za korišćenje. GO je licencirao PenPoint za razne kompanije, uključujući GRiD.
 
AT & T je objavio svoj ​​kratkotrajni EO Personal Communicatorrunning PenPoint OS 1993. Dva bežična modela bila su procenjena na $ 2000 - $ 4000. Projektu je ponestalo sredstava i ugaso se samo godinu dana nakon lansiranja.
 
Gašenje GO kao proizvođača operativnog sistema uglavnom se pripisuje prijetnji koju je Microsoft Windows izneo za Pen Computing, koji je obećao da će pojesti celo tržište za tablete sa pisaljkama i PDA.
 
Newton-ovi Konkurenti: Microsoft
Ispostavilo se da Windows for Pen, proizvod dizajniran da se proširi iznad Windows 3,0 da bi obezbedio karakteristike tableta, nije učinio ništa drugo sem pretnje suparnicima. Kada je pretnja od strane GO nestala Microsoft je odbacio.
 
Nova Microsoft vizija za budućnost pen computing bila je najavljena u 1992 WinPad. Nakon poslovnog plana Go, Microsoft je potpisao podršku sa Compaq, Motorola, NEC i Sharp da izgradi novi WinPad ručni računar, ali do 1994 Microsoft je napustio WinPad kao neostvariv vaporware.
 
Iduće godine, na mesto abortiranog WinPad-a, Microsoft je najavio daleko napredniji, 32-bitni, projekat velike moći za novi Ručni PC nazvan Pegasus. Isporučen je krajem 1996 kao Windows CE 1.0.
 
WinCE nije ponudio ništa poput Newton-a od pre tri godine, više je izgledalo kao Windows 95 zaglavljen u malom ekranu.
 
Nije radio, imao je lošu bateriju, i bio je vezan za Microsoft-ov vlastiti softver, osobito Outlook. Međutim, bio je iz Microsofta, tako da je svet bio osiguran od strane vodećih analitičara da će na kraju sustići i prestići konkurenciju.
 
< span="" style="color: #000000; font-family: 'Verdana', 'sans-serif'; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: 0; line-height: 15px; opacity: 1.00; text-decoration: none; text-transform: none; ">2000. godine, pobedio sam na nagradnoj igri održanoj od strane Compaq-a i dodeljen mi je novi WinCE uređaj. Bio je nespretan, sa užasnim korisničkim interfejsom, prespor za korišćenje, baterija je kratko trajala, i još uvek je bio vezan za Microsoft-ov vlastiti softver. To je učinilo da Palm V koji sam već gledao izgleda kao čarobni objekat koji je superiorna vanzemaljska rasa bacila iz budućnosti..
 
Nakon decenije gubitaka miliona dolara, Microsoft je na WinCE 6,0. Specijalizovana, mini verzija Windows-a ispostavilo se da je vrlo neprofitabilan poslovni poduhvat, i pokušaji da se prekvalifikuje WinCE u smartphone, WMA muzičke plejere, Sega DreamCast konzole video igrica, i druge ugrađene aplikacije sve su bili promašaji. .
 
Visoki troškovi razvoja i mali izgledi za prodaju doveli su Microsoft do naopakog shared source ”programa za WinCE, koji omogućava svom ​​softveru da licencira kod, ali onda može tražiti prava na licencnu naknadu na svim poboljšanjima koja oni čine. Napisali ste to, ok?
 
WinCE je zanemaren nedavno kada je pažnja usmerena na nove uređaje koji rade na specijalizovanoj verziji standardnog Windows desktopa. Origami, najnoviji neuspeli pokušaj Tablet PC-a, raspao se tek ove godine.
 
U stvari, kada je cnet.co.uk pregledao 2006 Origami proizvod, Samsung Q1, nasuprot 1997 Apple Newton MessagePad 2000, nagradio je deceniju starog Newton-a kao sveukupnog pobednika.
 
Povratak na Macintosh
Dok je Newton kao proizvod završio kao komercijalni neuspeh, ne dovodi se u pitanje Appleov raniji uvod Macintosh-a u novi svet računarstva, čak i ako Apple nije bio glavni korisnik svojih inovacija.
 
Elementi Mac-a mogu se pratiti do Xerox PARC,pa sve do 60-ih godina sa Douglas Engelbart's radom na računarstvu na pogon miša.
 
Naravno, ovi koncepti su takođe bili dostupni drugima, uključujući IBM-a pre objavljivanja svog računara i naravno samog Xerox-a, tako da je Apple zaslužan za njihovo dovođenje u mainstream.
 
Apple je takođe zaslužan za rad operativnog sistema i razvoj korisničkog interfejsa koji su bili u potpunosti jedinstveni. Istraživači u Apple-u razvili su dosledne smernice koje su rešile stvarne probleme za korisnike i dozvolile programerima da izgrade aplikacije koje su fokusirane na dodavanje novih karakteristika, rađe nego da se ponovo izmišlja točak.
 
Appleov raniji uspeh sa Apple II, u kombinaciji sa svojom veličinom i položajem industrije, pomogao je kompaniji da ostane u poslovanju pošto je ostatak sveta pribegao PC-ju i napuštenim kompanijama poput Atari and Amiga , koje nisu mogle da održe korak sa brutalnom konkurencijom i brzim razvojem događa u tehnologiji.
 
Te povoljne okolnosti dale su Mac-u određene prednosti; kako je Apple bio drugačije uređen u kasnim 80-im, njegova pozicija možda nije tako lako preuzeta od strane njegovog suparnika, Microsoft-a. Danas, međutim, sličan skup okolnosti pruža Apple-u još jedan čist pogodak kada je u pitanju isporučivanje budućnosti.
 
Nova platforma
Rešenje, kao i sa Mac-om pre dvadeset godina, ima mnogo veze sa Appleovom temeljnom kompetentnošću u dizajniranju korisničkog interfejsa i njegovim jednostavnim i intuitivnim rešenjima omogućenim kroz integrisane proizvode.
 
Današnji problem su mobilni telefoni, i muzički plejeri, i auto stereo, i TV i video igre, i isporuka sadržaja, i softver koji pokreće to sve. Baš kao i DOS aplikacije iz 80-ih, današnji uređaji svi upotreljavaju prilagođen korisnički interfejs sa nasumično odabranimkontrolama koje razotkrivaju preteranu složenost korisnicima.
 
To kolektivno uzrokuje problem ne samo u iskoristivosti, ali i u prodaji softvera koji pokreću i šire funkcionalnost različitih uređaja. Ništa više nije kompatibilno ni sa čim.
 
Sredinom 90-ih, Sun-ov Java je obećao da će pokretati applete svugde, i Linux obećava da će sve osnažiti sve sa bazom sa jednim kodom, ali ni jedno zapravo nije rešilo problem kompatibilnosti. Isto tako, niko ništa nije učinio kako bi popravio pokvarene korisničke interfejse, osim možda što su pogoršali stanje.
 
Microsoft je radio da bi isporučio WinCE i specijalizovane verzije svojih standardnih Windows da napajaju razne uređaje, od tablet PC-a do Origami-ja dovrhunskih paketa TV setova, ali svi njegovi napore su propali. Similar efforts by Palm to power extended PDAs, Treo phones, and larger tablet devices have also been underwhelming.
 
Slični napori da Palm napaja proširene PDA uređaje, Treo telefone i veće tablet uređaje takođe su bili razočaravajući.
 
Za vođenje daljeg upoređivanja sa PC aplikacijama: rešenje je Windows, a ne temeljni DOS ili NT kernel postavljen ispod njega. Ili Apple-ovim govorom, to je Mac korisniči interfejs, a ne System 7 ili UNIX ispod njega.
 
Nova platforma koja je potrebna potrošačkim elektronskim uređajima je celokupni sistem; konzistentno korisničko sučelje je značajan deo toga. Apple je pokušao dostaviti ovo u Newton, ali je pokušao ponuditi previše, i jednostavno je završio kao preskup i preprojektovan za masovno tržište.
 
Zašto Newton nije uspeo
Newton je zapravo patio od brojnih grešaka, neki od njegovih problema odnose se na Apple-ovu novu platformu, koja obećava da će riješiti mnoge od istih pitanja koje je Newton trebalo da pokrije. Glavni problem sa Newton-om je bio u njegovom hardverskom izvršenju: pretvarajući koncepte iza njega u proizvod koji bi se mogao prodati.
 
Brant Sears, programer onoga što je bio najuspješniji medicinski softver za Newton, izneo je svoju perspektivu e-mailom koji nudi zanimljiv unutrašnji pregled zašto Newton nije uspeo. On je napisao:
 
 1. Apple je unapred najavio Newton pre nego što je bio spreman. John Sculley-ev demo proizvoda koji je gotovo dve godine pre toga isporučen bio je prava greška i prisilila je Apple da izbaci Newton pre nego što je završen.

 2. Newton je bio prespor: Određene radnje su jednostavno trajale predugo. Prelistavanje beleški na izvornom MessagePad-u bilo je bolno sporo jer je operativni sistem i većina njegovih softvera interpretirana NewtonScript-a koja se izvodi na virtualnoj mašini. Apple je odabrao da koristi manje flash memorije. To je učinilo sistem stvarno elegantnim, ali po ceni nastupa na ranim sistemima.

 3. Newton je bio fizički prevelik.

 4. Apple-ova očekivanja povodom prodaje bila su previsoka. Apple II je prodao 16.000 jedinica druge godine njegove prodaje što je smatrano velikim uspehom. Mac je prodao 60.000 jedinica svoje prve godine, što je smatrano skromnim uspehom. Newton je prodao preko 100.000 jedinica svoje prve godine i bio je "neuspeh". .

 5. Sistem za pisanje na izvornom MessagePad-u dizajniran je za prepoznavanje celih reči umesto slova. To je zato što je fokusirana skupina podataka rekla inženjerima Newton-a da će ljudi insistirati na mogućnosti da pišu kurzivom. Kada bi sistem napravio grešku, pokupio bi valjanu riječ koja je drugačija od one namenjene da vodi do veselja i ismevanja.

  Da doda uvredu na ranu, PDA tržište je bilo potpuno zadovoljno sa Graffiti, koji je bio blesavo rešenje. Newton grupa je razmatrala i odbacila rešenja poput toga. Popravili su prepoznavanja rukopisa u Newton OS 2.0, ali bilo je prekasno.

 6. Apple nikada nije obezbedio dobro rešenje za sinhronizaciju podataka ili biblioteku kao treće lice za sinhronizaciju podataka, i zadržao je tajnim dosta informacija za developere treće strane da bi to popravili za njih. U 1998 DIL sinhronizovane datoteke su još uvek bile alfa. Pokušavajući razviti bilo šta koristeći DIL bilo je veoma frustrirajuće, jer Apple je odbacivao: stvaranje novih API, pre-puštanje nekih biblioteka, a zatim njihovo napuštanje i počinjanje iznova.

 7. u su električni problemi koji su uzrokovali sve vrste loših problema za treće stranke koje su se trudile da rade sa bežičnim ethernet karticama. Na primer, Xircom kartice su vukle previše snage za Newton 2000 za rad sa regularnim baterijama, zahtijevajući korišćenje Appleove punjive baterije. Nažalost, to bi trajalo samo jedan ili dva sata sa bežičnom karticom. Baterija je bila čudnog oblika i Apple nije napravio eksterni punjač za nju.

  Možete da tvrdite da je to bio slučaj ugla. Međutim, Apple se sastao s nama i rekao nam je da će naš proizvod da "napravi ili uništi" MessagePad 2000 i da je Wayfarer bežični sistem koji smo pokušali da koristimo bio osmišljen i izgrađen uz pomoc Apple-a davno pre nego što je MP2K uopšte isporučen (mnogo smo se trudili da bismo ubacili nešto na MessagePad 120). Ultimativno, naša softverska kompanija napravila je jedan hardverski proizvod -. eksterni punjač za MP2K baterija.

 8. The Newton Interconnect Port na MP2K, i nedostatak serijskog porta, uzrokuje da uređaj bude pravo mučenje, jer su korisnici morali da nose serijski adapter kako bi mogli da ga koriste. Svaki put kada je neko drugi u organizaciji (osobito prodaja) rukovao jednom MP2K jedinicom, izgubili su dongle. Apple nije učinio apsolutno ništa sa Newton Interconnect Port. Ništa. Nada. Dakle, ova ogromna smetnja tradeoff dizajna bila je ni za sta.
 
Kraj izazvan Nepraktičnošću
"Bottom Line", kako je Sears primetio, "bio je da je Apple stvorio nešto stvarno cool i gotovo iskoristivo za Newton. Ali za razliku od sada, Apple proizvodi toga doba često su bili odlični, ali su imali jedan ili dva fatalna nedostatka koji ih sprečio da zapravo budu praktični za korišćenje.
 
"To je istina mnogo, mnogo stvari. Jedna koja je odmah pala na pamet bile su QuickTake kamere. Imam QuickTake 200. To je u redu, ali zahteva četiri AA litijumske baterije visoke energije. Ove baterije su super skupe i QuickTake ih žvače na način na koji moja ćerka žvače slatkiše.
 
"Takođe, 90-ih je izgledalo kao da Apple ispušta mnoge tehnologije i proizvode koji su " jednokratni ". Oni su bili objavljeni, bez marketinga, bez praćenja sleda događaja, i bili su napušteni, kao što je Bookmaker, Virtual User, Apple Dylan, The Macintosh TV i drugi. Stvarno je izgledalo nasumično.
 
"Negde imam par Apple slušalica cirka 1996. Sve do objavljivanja iPoda pokazivao sam to ljudima i oni bi bili zbunjeni: zašto bi Apple pravio slušalice? Pogotovo jer su to bile vrlo skupe slušalice, vrlo dosadne, i lošeg kvaliteta. Mogli bi da kupite bolje slušalice bilo gde za 5 $ a ove su bile više oko 50 $. Siguran sam da su bile deo neke multimedijalne inicijative, ali one su jednostavno bile prodavane po Microcenter-u, obešene na kuku na zidu, prodavane kao zaseban proizvod. Svako ko ih je video u Microcenter-u, siguran sam, pitao se koje je boje nebo u Kupertinu.
 
Kritični Pomak
"Razlog zašto je Apple danas super, mislim, svodi se na ovo: Oni još uvek čine velike stvari, ali nekad pre isporuke,Jobs bi pregledao proizvod sa tačke gledišta korisnika i pokrenuo svoj ​​um kroz potrebne korake za korišćenje proizvoda. On traži razloge zašto zašto proizvod ne bi bio koristan.
 
"Kod iPoda, netko je pogledao i shvatio odgovore na pitanja poput" Kako da ga punim? "," Koliko često treba da ga punim? "," Kako da učitam muziku? "," Gde da dobijam muziku? "," Kako ću odabrati pesmu? " To se svodi na "Može li osoba zapravo koristiti ovaj proizvod? Postoje li fatalne greške? Da li bi osoba zapravo koristila ovaj proizvod? Koji je to problem koji je rešen? Kako ovaj proizvod rešava problem bolje od trenutnog rešenja?"
 
Sears 'komentariše pojačani pomak koji je Apple napravio od proizvođača bez cilja slučajnih proizvoda do nemilosrdno konkurentne kompanije za tehnološki dizajn. Isti princip promišljenog obzira za korisnost takođe se koristi za razvoj ukupne platforme koja napaja današnji iPod.
 
Uskoro, ta platforma će se proširiti na sve širi skup uređaja srodnihnih iPodu. Sledeći segment će posmatrati postojeće probleme u elektronici potrošača, i zašto je Apple u poziciji da ih reši.
 
 
 
 
 
 
Published (Last edited): 20-02-2013 , source: http://roughlydrafted.com/RD/Q4.06/600D65E6-A31E-45CA-AFC5-42BC253F5337.html