Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

НФ/опсерваторија Домашна страница

Source: http://nfo.edu/


24 'телескопА нови обемот (лево) од U. на Арканзас во Литл Рок е претворени, за да обезбеди нова генерација на автоматски набљудувања. На телескоп е редизајниран група 128, 24 "класичната cassegrain, во моментов конфигуриран на F10. Камерата има преземено во текот 200.000 слики со АТИС (автоматски телескоп инструкциско множество). 'Кликнете за да видите што е потребно за назат обем се допаѓа ова.

Новиот објект е во соработка со факултетот и студенти од Универзитетот во Арканзас, Fayetteville ; На Универзитетот во Арканзас, Литл Рок, Арканзас На Факултетот за математика и наука и за уметност, во Хот Спрингс, Хендерсон Државниот универзитет, и Сребрена училишта, во сребрена Сити, Њу Мексико.

24 'Старата купола
На првата генерација автоматски обемот е оперативна во 1991 година. На опсегот е во НФ/ранчот има автоматски 17,5 инчен телескоп сместен во подвижен купола (десно). Телескопот исто така се користи АТИС датотека да се направи ноќните набљудувања. Опсерваторијата е поврзано со Сребрена Градот и интернет, 30 милји подалеку, со дигитален радиолинк. Ова истражување опсерваторија беше, исто така, поврзани со Западен Ново Мексико Универзитетот во сребрена Сити. EMAIL Бил во Не постои одредба за јавноста да ја посетите опсерваторија

Мапа на информации

NFO Слики: (256 бои JPEG)

Финансиран во дел од поддршка од страна на НАСА Арканзас простор Грант Конзорциумот, Хендерсон Државниот универзитет, и Харвард-Смитсонијан центарот за астрофизика. Исто така финансиран преку грантови од:
Грант Резиме
и на вселенскиот телескоп научен институт.

со минатото финансирање од:
Хабл вселенскиот телескоп, идеи Грант,
преку мали грантови програма, спроведено од страна на американскиот астрономско друштво,
од Slipher В.М. фонд на Националната академија на науки
и Freeport-McMoran Рударство копродукции Silver City, Ново Мексико.
Ние Исто така, би сакал да се заблагодарам Западен Н.М. Телефон за донација на микробранова опрема,
и Тексас-nm ЕСМ за поддршка на образованието и опсерваторија проекти.


НФ/опсерваторија
Рт. 15 Box 760
Сан Лоренцо, Н.М. 88.041
Published (Last edited): 12-03-2012 , source: http://eoni.com/~garlitzj/observ.htm