Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

O sablonu dizajna

Šta je dizajn obrazac?


Ukoliko se problem ponavlja iznova i iznova, rešenje za taj problem je efikasno koriscenje. To rešenje je opisano kao obrazac. Dizajnerski obrasci su jezicki nezavisne strategije za rešavanje zajedničkih objektno orijentisanih dizajnerskih problema. Kada pravite plan, treba da znate imena nekih zajedničkih rešenja. Učenje dizajn obrazaca je dobro efikasnu medjusobnu komuniciraju ljudi. U stvari, možda ste bili upoznati sa nekim dizajnerskim obrascem, pa ne smete da koristite poznate imena da bi ih opisali. SUN predlaze GOF (Gang Of Four - četiri pionira koji su napisali knjigu pod nazivom "Obrasci dizajna" - Elementi za višekratnu upotrebu objektno-orijentisanih softvera), tako da mi tu knjigu, koristimo kao naš vodič za opisivanje rešenja. Molimo vas da seupoznate sa ovim uslovima i naučite kako drugi ljudi rešavaju probleme sa kodom.

Da li moram da koristim šablon dizajna?


Ako želite da budete profesionalni Java istrazivac, trebalo bi da znate bar neka popularna rešenja za kodiranje probleme. Takva rešenja su se pokazao kao efikasna i efektivana od strane iskusnih programera. Ova rešenja su opisana kao tzv dizajn obrazac. Učenje dizajn obrazaca ubrzava svoj doživljaj akumulacije u OOA / OOD. Jednom kada ih shvatite, imacete korist od njih celog vaseg života i odskocicete od svojih dosadasnih mogucnosti, imacete mogucnost da budete ekspert projektovanja i razvoja. Pored toga, moći ćete da koristite ove termine za komuniciraju sa svojim bližnjima, ili proceniteljima efikasnosti.

Mnogi programeri sa mnogo godina iskustva ne znaju modele dizajna, kao objektno orijentisan programer, morate ih dobro poznavati, a posebno novi Java programeri. Zapravo, kada rešite problem kodiranja, vi ste koristili sablon dizajna. Ne možete koristiti popularno ime da ga opiše ili ne može da izabere efikasan način za bolju intelektualnu kontrolu nad onim što gradite. Učenje kako da iskusni programeri rešavaju probleme kodiranja i njihovi pokušaji da ih koristite u projektu je najbolji način da steknete svoje iskustvo i sertifikaciju.

Zapamtite da ce učenje sablona dizajna zaista promeniti način na koji dizajnirate svoj kod, ne samo da ćete vi biti pametniji nego cete zvučati mnogo pametnije.

Koliko ima dizajn obrazaca?


Mnogo. Sajt navodi najmanje 250 postojećih obrazaca koji se koriste u OO svetu, uključujući i Sppaghetti koji se odnosi na loše navike kodiranja. Ova 23 dizajn obrasca po GOF~u su dobro poznata, a jos više će ih biti otkriveno uz put.

Morate da primetite da dizajn obrasci nisu idiomi ili algoritmi ili komponente.

Kakav je odnos između ovih obrazaca?


Generalno, da biste izgradili sistem, moracete mnogo obrazaca obedinite u celinu. Različiti dizajneri mogu koristiti različite obrasce za rešavanje istih problema. Obično:

Reference


Dizajn obrazaca - Elementi za višekratnu upotrebu objektno orijentisanih softvera po GOF~u.

Dizajn obrasci, Java pratilac -James V. Cooper

Sun core J2EE obrasci

Kategorija obrazaca.Published (Last edited): 09-10-2012 , source: http://www.javacamp.org/designPattern/index.html