Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Мој опсерваторија

Source: http://rppass.com/observatory.htmНасловна 

Кога мојата сопруга сакаше да се прошири во кујната, јас бев во можност да ја убеди дека Јас треба да имаат 'постојана' место за мојата телескоп. Бидејќи јас сакале да направите CCD Астрономија, сакав трајно решение да биде доволно блиску до куќата за да можам да уживаат CCD'ing во удобност. Решението беше конкретен пиедестал. Можам да се качи на клин на пиедесталот и, откако подредени на почетокот, да биде многу блиску од ноќ во ноќ, така што јас не треба да се усогласат секој набљудување сесија. Како резултат на тоа, додадовме столб кој поминал низ нашите палуба. Затоа што на палубата е до еден кат, на перона е околу дванаесет метри од земјата. Ние ги презеле за да нарекувајќи го 'Обелиск'. јас првично сликата на рамниште во земјата (околу 3'x 3') и 10" дијаметар sonotube. Сепак, еднаш на инженер на проектот и изведувач влезе во акција на столб има 6'x 6' x 2' подножјето, на долниот дел што е 3'x 3'x 10', и горниот дел, кој е 2'x 2'x 6'. Ова се претвори во 7 тони бетон и £ 500 на челикот за армирање. столб е многу стабилна и е изолиран од палубата и неговата поддршка. Одење на палубата додека набљудување не произведува noticable ефекти. Додека опсерваторија е overdescription на овој објект, тоа обезбедува брз начин да се спремни за набљудување на сесии. од одлуката да се придржува да се подготвени на сликата е околу 15 минути. За визуелно дело тоа е помалку од пет минути. на клин беше инсталиран на 31 декември, 1998 година. Повеќето од сликите на сајт што се преземаат од тоа време се од оваа локација.

 

Ова е 'опсерваторија' во својата затворена позиција. На tarp опфаќа клин и на врвот на столбот. Јас го користам јаже и кабел скачам да се обезбеди tarp текот на врвот. Ова е бела хоризонтална линија на сината tarp. сум имал никакви проблеми со вода на клин или на врвот на столбот. Тоа што се предвидени за заштита на снегот на зимата и ветровите на пролет. Таа работи како чудо. 

Ова е опсерваторија во својата 'отвори' позиција. На клин е Superwedge Мед.

Ова е надвор од дел од подесување за CCD астрономијата. Телескопот е Мед LX200 10"F/6.3. Користејќи Milburn прстени, имам ETX piggybacked на на него за водителка. А Pictor 201xt е во прилог на ETX за водителка. Фотографијата е Pictor 416xt за слики. Постои електрична focusser на телескоп. на лево е за складирање Rubbermaid сад кој содржи базата на Pictorview. Садот двојки како простор за 416, 201, ETX, рака контролер, ETX роса штит, и адаптери кога непочитување. Садот седи на ТВ табелата. до самиот лево, на ѕидот на куќата под прозорецот е 'помине преку' за моќта жици за двете CCD камери и телескоп, за кабел SCSI за интерфејс на Pictor, како и за RS-232 кабел до LX200. на црно и бело Connecter виси таму е крајот на contector за 1460A адаптер и на крајот на 2 метри SCSI кабел. 

Ова е од внатрешноста на кујната на жена ми. Таа ми е дозволено еден агол за мојата астрономијата активности. На масата двојки за нејзината употреба ако не е јасно. Можете да го видите на лаптоп јас го користам за CCD слики. Да своето право е 'минуваат низ' за кабли за надвор. Јас работи крпа во отворањето да се спречат несакани суштества од користење на овој како влезот на куќата. На насловната на двете внатре и надвор се electral излез автори, кои обезбедуваат добра времето печат. На партал е само дополнителна заштита, особено кога клапи се proped отворен како тие се кога се користи. На правото на 'минуваат низ' е LAN приклучок (прикажан со жолта кабел поврзан со лаптоп). Ова обезбедува пристап до Интернет од лаптоп (така можам да проверувам пошта и нето сурфање) и ми дозволува да пристапите до податоците на лаптопот е од мојот главен десктоп систем. Иако на прозорецот над 'помине преку' можете да видите на телескоп. 

Ова е под на 'опсерваторија'. Можете да го видите на чекор од пресек од 3'x 3' за да пресек на 2'x 2'. Можете да го видите на решеткасти работат жена ми инсистираше да се "кријат" на Обелиск. Мој изведувач смета дека тоа е одлично место за чување на неговата опрема.

Насловна

Published (Last edited): 12-03-2012