Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Ovladavanje VIM-om


Vitaly-50x50
Jul 11th 2012

Moj Vim-fu se znatno poboljšao u poslednjih nekoliko godina.

Delom je to zato što me je rad na dotvim de dublje uronim u materiju, ali to nije cela slika.

Mislim da je puno jači razlog to što sam odlučio da sistematski unapredim znanje.

Jedan od trikova koje sam koristio je lista VIM trikova i prečica koje trenutno učim sa svoje OSX komandne table.

Kad god navratim, na listu dodam novu prečicu ili trik . Kada osetim da sam je zapamtio i dodao svojoj regularnoj traci sa alatom, uklonim je sa liste.

Trenutna lista izgleda ovako:

]p - nalepi sa uvlačenjem
n| - to n-toj koloni
&  - ponovi izmenu
g& - globalno ponovi izmenu

Što se tiče n| ne znam kako sam i do ovde stigao, bez da znam za njega ;). n se odnosi na bilo koji broj, tj. 5| ili 37|, čime bi se otišlo na kolonu 5 ,odnosno 37.

Sve vreme sam koristio nG da odem na liniju broj n, pa je tako, prirodno, trebalo da mi bude jasno da postoji i horizontalni ekvivalent tome, ali nije, 'slučajno' sam naišao na to, pre par dana.

Kada nešto dodam listi, trudim se da ga što češće koristim u narednih nekoliko dana, dok ne osetim da sam ga naučio dovoljno dobro da ga pamtim i koristim tokom regularnog uređivanja teksta. Kada se to desi, uklonim ga i zamenim nečim što sam upravo otkrio, ili nečim za šta mislim da ga nisam dovoljno koristio.

U narednim nedeljama ću pokušati da ovde napišem polu-redovne objave u vezi finih novih VIM stvarčica za koje saznam. Imam dovoljno sadržaja za izvesno vreme, samo sa pričom o sjajnim stvarima vezanim za dotvim ;).

Ali za početak, krenimo sa nekim osnovama.

Ukoliko još uvek ne razumete DNK VIM-a, kako je većina njegovih komandi glagol + predlog, onda prvo pročitajte ovo :"Vaš problem sa VIM-om je to što ne razumete vi" . Primetićete da tip na kraju dođe do prilično naprednog VIM-a, koji vama nije potreban na početku, ali ga ipak pročitajte, pa čak i da biste samo znali koje su mu mogućnosti, jednom kad ovladate ovim sjajnim editorom .

Ovo je još jedan uvod u glagol+predlog prirodu Vim-a: "Zašto, o zašto ovi #?@! krelci koriste vi?" .

Nešto je naklonjeniji početniku, ali je takođe i manje koherentan.

"Svi koji su pokušali da me ubede da koristim VIM, bili su u krivu" je još jedan simpatičan članak Yehuda Katz-a iz Rails fame-a, gde govori o tome kako poseduje put do Vim-a.

On podrobnije opisuje pristup ostajanju uglavnom u insert modu, u prvih par dana, dok ne naučite na koji način se radi u VIM-u. Osobito, ukoliko koristite MacVim, gVim ili neki drugi Vim omotač koji vam obezbeđuje sve regularne prečice operativnog sistema na tastaturi, popu ⌘S za sačuvaj i ⌘W za zatvori itd. Ja nisam radio na ovaj način, i ostajem blago skeptičan po tom pitanju, ali će mi biti drago da čujem neke priče ili komentare po pitanju uspeha/neuspeha.

Slažem se, međutim, da definitivno ne treba onesposobljavati strelica-tastere sve dok ne postanete polu-profi.

Sada kada ste sve ovo pročitali i spremni ste da se udubite, preporučujem vam da instalirate dotvim , budući da u svom pakovanju sadrži veoma korisne priključke i podešavanja, koji će vam znatno poboljšati iskustvo. Samo pratite "Installation" sekciju PROČITAJ fajla .

A ukoliko želite da nešto više saznate: Takođe možete pretražiti i pratiti moje bukmarkove koji se odnose na VIM ovde .
Published (Last edited): 09-12-2012 , source: http://astrails.com/blog/2012/7/11/mastering-vim