Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Pen Windows/WebPads/Tablet računari


U ovom odeljku ćemo vam dati trenutno ažuriranje i pregled, stvarne hronike, pen računara koji koriste Windows 95/98/2000/NT/XP/XP Tablet Edition operativne sisteme. Ukoliko ste zainteresovani za istorijat pen računara, za delimičan tabelarni prikaz pen računara prikazan u magazinu Pen Computing još od našeg početka 1993, kliknite ovde . Tabela takođe omogućava pristup nekim od komentara koji su objavljeni u Pen Computing magazinu. Ukoliko ste zainteresovani za nekoliko poslednjih pen računarskih proizvoda, proverite naš Tablet PC section.

Ko koristi pen računare?


Tradicionalno, Pen računari koji koriste Windows su prvenstveno korišćeni na vertikalnim tržištima kao što su komunalne usluge, osiguranje, zdravstvo, prevoz, ministarstvo i prodajne sile automatizacije. Prema saznanju javnosti, na desetine različitih pen računara su dostupni tokom poslednjih 15 godina i to od kompanija kao što su Symbol Technologies , Fujitsu PC, Fujitsu-ICL, MicroSlate , WalkAbout , Xplore, Panasonic, Intermec (vidi pregled liste ), Itronix i drugi. Pen računari dolaze u obliku tableta, preklopa i škriljaca u različitim veličinama, konfiguracijama, i stepenima čvrstine.

Sa pojavom Microsoft-ove Tablet PC specifikacije i specijalne verzije Windowsa pod nazivom "Windows XP Tablet PC Edition" na kraju 2002, "pen computers", sistemi koji koriste olovku za navigaciju i digitalno mastilo i prepoznavanje, pored standardne Windows funkcionalnosti, postaju sve atraktivniji za korporativna i čak potrošačka tržišta i zbog toga nekoliko drugih kompanija nudi škriljce i prenosive računare koji koriste olovku. Među njima su Acer , Averatec, Motion Computing , Toshiba i nekoliko drugih.

Kratka istorija pen računarstva


Malo istorije: Windows za pen računarstvo faktički postaje standard za većinu vertikalnih tržišta pen računara ranih 1990-ih, nakon operativnog sistema za pen računare PenPoint komapnije Go Corporation, koja nije uspela da uspostavi isti. PenPoint je imao blagu prednost jer Microsoft prvobitno nije bio ainteresovan za pen računare, a umešao se kada je PenPoint počeo da privlači puno pažnje.

Između 1989 i 1992, za pen računare se smatralo da će imati svetlu budućnost. Mnogi su predviđali da će možda osporiti upotrebu konvencionalnih računara zasnovanih na tastaturi i oko toga je bilo previše medijske fame. Međutim, neadekvatan hardver i nerealna očekivanja izazvali su da prvobitni pen škriljci dožive neuspeh. Kao rezultat toga, proizvođači su ili propali (EO, GRiD, itd.), povukli pen proizvode sa tržišta (NCR (model 3115 prikazan na slici), Samsung, NEC, Compaq, IBM), ili su se koncentrisali na vertikalna tržišta (Fujitsu, TelePad, NEC). Imajte na umu da je originalni IBM ThinkPad upravo to, pen računar škriljac. U stvari, razvijen je da pokreće PenPoint, čak je i u kasnijim modelima, poput ThinkPad 730T, dokumentacija još uvek ukazivala na PenPoint kao primarni operativni sistem. Tek kasnije su svi IBM prenosivi računari, takođe nazivani ThinkPad.

Posle 1993, sam termin "pen računarstvo" gotovo je postao netačan izraz. Svi su se rugali i napuštali koncept prepoznavanja rukopisa, i naročito se to posmatrao kao propala tehnologija. Na nesreću Apple-a Newton messagePad stigao je upravo u to vreme, u jesen 1993. Obrt u to vreme je bio da će postići ogroman uspeh kod PDA (Personal Digital Assistants) uređaja, dok pen računarstvo očigledno nije bilo namenjeno za prenosive računare. Originalni Newton je bio briljantan proizvod, iako je imao neke prilično ozbiljne mane. Dok je uključivao brojne inovacije, on se u velikoj meri oslanjao na prepoznavanje rukopisa koji, bar u prvoj iteraciji, nije dobro radio. Rezultat toga je bio da su industrijski stručnjaci, pa čak i karikaturisti nemilosrdno bombardovali po Newton-u. Za potpunu istoriju Newton-a, pročitajte našu arhivu Newton Notes i priču o njegovom eventualnom nestanku.

Kada je Windows 95 izašao u jesen 1995, znatno poboljšana verzija 2.0 pen servisa je kasnila i pokazala da je teško raditi sa njom. Takođe, Microsoft nije isporučio onoliko koliko je obećao, ostavljajući mnoge programere pen raučunarstva frustrirane. Kao rezultat toga, neki proizvođači pen računara okrenuli su se alternativi Communication Intelligence Corporation's PenX, ili su obezbedili samo osnovne pen funkcionalnosti u vidu digitalnog kontrolnog panela.

Osnovni razlog zašto je Windows počeo da se koristi u mobilnom pen sistemu, uprkos odsustvu mnogih mobilnih karakteristika, je neprimetna integracija korporativne IT strukture kompanije. Nema potrebe za prekvalifikacijom korisnika ili programera. Međutim, na prelazu milenijuma, budućnost mobilnog pen računarstva jasno je viđena da će biti u manjim, više mobilnim operativnim okruženjima kao što su Windows CE, Palm OS, ili EPOC/Symbian.

Drugi zanimljiv razvoj, koji je počeo oko 1999., je bio u nastajanju generacije "Webpads"-a, koji su u suštini bili pen tableti sa kablovskim/bežičnim internet vezama. Skoro svi ovi Webpads-i su bili derivati revolucionarnog Zenit CruisePad-a (oko 1995) koji se susreo sa neblagovremenom smrću, kada je Zenith Data Systems prodat Packard Bell-u (uzdah!). National Semi je dve ili tri godine bio primarni šampion Webpad napora, ali to se promenilo kada se Microsoft vratio u fokus sa Tablet PC-jem. Webpad-ovi, kao što je prvobitno zamišljeno, mogu da nastave postojanje u obliku “tankih klijenata”, kao i uređaja Windows CE.Net/Mobile. Smart displeji, prvobitno nazvani "Project Mira", su bili inicijativa kratkog veka Microsoft tableta. Ideja je bila da se stvore laki tableti koji bi bežično komunicirali sa Windows XP domaćinom. Projekat se činio loše zamišljenim i brzo je propao. Pogledajte u Pen Computing magazinu karakteristike ovih "smart displeja" " MIRA -- Microsoft's Home Tablet Initiative Redefines the Webpad i Microsoft Smart Display - an Update to the Project Formerly Known as MIRA .

Microsoft izmišlja pen računarstvo -- ponovo


Bil Gejtova uvodna reč na Comdex-u u jesen 2000. o pen istoriji, bila nešto zanimljivo, dok je Gejts držao webpad, nazivajući ga "Tablet PC" i ponašao se kao da je to neka velika nova tehnologija koju je Microsoft upravo izmislio. Na konferenciji WinHEC 2001 početkom 2001., Microsoft je otkrio detalje o svom trudu oko Tablet PC-ja, uključujući i broj hardverskih i softverskih partnera. Ta konferencija je praćena invitation-only NDA konferencijom gde je Microsoft publici otkrio više tehničkih detalja, uglavnom o OEM-u i programerima.

Pen Computing Magazin je objavio problem sveobuhvatnog prvog pogleda na Tablet PC projekat u julu 2001. U njemu, Pen Computing-ov doprinoseći pisac Džef Voker analizira i komentariše sve aspekte projekta i tehnologije. U to vreme, raslo je interesovanje za predloženu Tablet PC platformu, dok se isporuka tradicionalnih računara, čak i prenosivih računara, usporavala ili gasila. Postojale su neformalne projekcije da će u 2005. biti isporučeno 45 miliona prenosivih računara i očekivalo se da će polovina od ovih koristiti ekstenzije Tablet PC-ja. Shvatili smo da čak i ako je samo jedan od pet tih uređaja tablet ili škriljac, da će biti isporučeno skoro pet miliona pen škriljaca godišnje. Ispostavilo se da je ova projekcija preterano optimistička.

Od tada, Pen Computing je veoma blisko pokrivao Tablet PC projekat, izbacujući redovna ažuriranja. Objavili smo karakteristike kao što su Kako da izaberete TabletPC, Šta možete da uradite sa Tablet PC-jem?, prvenstveno osvrććući se na omogućavanje softvera, Pokretanje Linux-a na Tablet PC-ju? , gde se osvrćemo na X servere na tabletima, Kako da Izaberite tablet PC druge generacije, i još mnogo toga. U jednom trenutku smo čak ubacili specijalnu 32-gu stranicu u potpunosti posvećenu Tablet PC-ju. Na kraju smo se nadali da će prerasti u poseban Tablet PC magazin, i da će čak i Microsoft pristupiti sponzorstvu. Bez uspeha. Tako da smo nastavili pokrivanje Tablet PC-ja u Pen Computing Magazinu.

Oni koji su očekivali da će Tablet PC biti istinski revolucionarni proizvod, kao što su PenPoint računari bili u ranim 1990-im, verovatno su se razočarali trenutnim Tablet PC-jem. Platforma je u suštini podeljena na Tablet PC škriljce prvenstveno napravljene od strane kompanija Fujitsu, Motion Computing i nekoliko drugih, i Tablet PC prenosive računare napravljene od strane kompanija Acer, Fujitsu, Hewlett Packard, Toshiba, Averatec i drugih. Škriljci su prvenstveno korišćeni na vertikalnim tržištima, dok su prenosivi računari skromno prodirali na potrošačka i poslovna tržišta. Ogromna razlika u ceni između standardnih i pen računara se smanjila.

Čak HP prodaje svoje prenosive računare po totalno pristipačnoj ceni. Dok Pen Computing Magazin pomno prati ove nove trendove, računajte na nas da ćemo nastaviti intenzivno pokrivanje i pen računara zasnovanih na Windows-u i njihovih tehnologija, kao što su prepoznavanje rukopisa i glasa, bežične komponente, skeniranje priloga, kao i drugih mobilnih platformi.

2006. donosi "Ultra-Mobile PC"


Tokom 2005., pa čak i ranije, Microsoft je nagoveštavao tablete manje i jednostavnije od najmanjih Tablet škriljaca. Takve tableti podržani su niskom cenom, možda od 500-700 dolara, i predstavljaju "Back to Basics" potez -- računarstvo za bilo koga, bilo gde.

Početkom 2006, vešto uspela glasina kampanje, predvođena Flash sajtom nagoveštavajući misteriozni mali uređaj nazvan "origami", je kulminirala izbacivanjem "Ultra-Mobile PC-ja" ili UMPC-ja, na CeBIT samitu u Hanoveru, Nemačka. Ispostavilo se da je UMPC mali tablet sa 7-inčnim ekranom, koji pokreće XP Tablet PC Edition, ali koristeći pasivni digitalizator. Da bi to radilo, uključen je set specijalnih touch funkcija. Nije prikazano mnogo hardvera i nijedan, u početku, nije bio na raspolaganju. Pogledajte naš Uvod u Origami i naše mnogo detaljnije Analize Microsoft UMPC platforme.

2007: Vista, UMPC i MID


Kada je Microsoft Windows Vista stigla početkom 2007., Microsoft je odlučio da obuhvati sve pen funkcije, pre nego da ponudi posebnu verziju, kao što je to urađeno sa Windows XP Tablet PC Edition. Pregledali smo nekoliko škriljaca sa Vistom i Microsoft je uradio dobar posao besprekorno integrišući sve pen opcije.

U međuvremenu, Microsoft je, takođe, predstavio Ultra-Mobile PC, ili UMPC, platformu u martu 2006. Microsoft je opisao UMPC kao "uređaj nalik računaru koji je mali, mobilan i pokreće ceo Windows operativni sistem. UMPC radi isto što i Vaš trenutni računar". UMPC je prvobitno zamišljen kao mali, jeftin škriljac sa ekranom osetljivim na dodir, ali koncept nije prihvaćen zbog niske performanse i više cene nego što se očekivalo.

U maju 2007, Microsoft je ublažio opis dizajna kao "bilo koji prenosni računar koji pokreće Windows sa ekranom veličine 7 inča ili manje". Intel je najavio svoj Intel Ultra Mobile Platform 2007 zasnovan na procesoru male snage Intel A100 i A110, dizajniran da upravlja i UMPC-om i još jednom kategoriom, Mobile Internet Devices ili MID-om. MID uređaji ne moraju obavezno da pokreću standardni Windows. I UMPC i MID platforme su namenjene za ručne robusne uređaje, a mi ćemo nesumnjivo videti mnoge zanimljive dizajne.2008: Povratak dodira


Sa veoma uspešnim iPhone-om, Apple je ponovo sve promenio. IPhone-ov elegantan i intuitivan kapacitivni multi-touch interfejs redefiniše touch ekrane i šta oni mogu da urade, i odjednom svi ostali pokušavaju da slede njihov primer. Opet smo viđali touch ekrane kod regularnih potrošačkih prenosivih računra, pa čak i kod desktop računara. U robusnim računarima sve više i više smo viđali "dual touch" sisteme koji koriste i dodir i elektromagnetnu olovku. Tablet PC nikad se zaista nije uključio u trku, delimično zbog tehnoloških problema, a delom zbog nedosledne pažnje Microsoft-a na izradu platforme.

2009/2010: Fama o tabletu


Multi-touch nastavlja da hvata zamah, sa mnogim proizvođačima koji nude neku vrstu multi-touch mogućnosti za prenosive računare, tablete, pa čak i desktop računare. Nedavno objavljen Windows 7 integrisao je touch i multi-touch mogućnosti. Implementacija je često nespretna, što pokazuje teškoću skaliranja super-smooth operacije Apple-ovog iPhone-a. Tokom cele godine kruže glasine o novom Apple-ovom uređaju, i dolazi do usijanja na CES-u 2010. u Las Vegasu, gde su prikazani brojni tableti i tablet koncepti. Microsoft je očekivo da napravi neku vrstu objave o tabletu, ali, iz razloga što je Steve Ballmer ukratko prikazao HP koncept, ništa se nije desilo.

Međutim, nekoliko dana kasnije, Apple je najavio iPad, uglađen škriljac težak 1,5 funti koji je nameravao da stane izmedju iPhone i reguralnog prenosivog računara. Uređaj je jasno izgrađen u odnosu na iPhone, a ne u odnosu na prenosivi računar, pa će se prvenstveno baviti potrebama onih koji su počeli da koriste svoje smart telefone kao zamenu za prenosivi računar, ali koji bi želeli veći ekran. Microsoft u međuvremenu, zatvara svoj Tablet PC blog, i za sve praktične potrebe njihov PC tablet eksperiment je završen.

Predstavljanje iPad-a se susrelo sa prezirom mnogih novinara koji se bave tehnologijom i sadašnjim tokovima, ali Apple dokazuje da nisu u pravu, pošto iPad postaje megahit, sa nekih deset miliona prodatih primeraka u 2010., i projekcijom za mnogo više. Svi žele da ugrabe komad tablet akcije, tableti su viđeni kao pretnja netbook prodaje, i Android OS se nazire kao budući glavni konkurent Apple-a. Microsoft je neodlučan da li da razvije svoj web optimizovan OS, jednostavno koristiti Windows 7, ili možda ponudi smanjenu verziju operativnog sistema Windows Phone 7 mini. Hewlett Packard, koji je kupio Palm, predviđa izbacivanje tableta sa Palm-ovim web operativnim sistemom.
Published (Last edited): 30-09-2012 , source: http://pencomputing.com/PenWindows/