Poslovna situacija za odgovorne sajtove

2012.04.09

Prevedeno sa izvornog članka na engleskom jeziku: www.responsivedesign.ca

A Business Case for Responsive Websites

Poslednje dve godine su bile veoma zanimljive za ljude koji poseduju ili upravljaju sajtovima. Nove tehnologije su na prepad preuzele medije; HTML5, CSS3, pojava tableta, i eksplozivni rast ‘smart’ telefona su veliki činioci koji menjaju igru. Mora se ostati u vrhu mnogo čega! Pre dve godine Ethan Marcotte je napisao Odgovorni Web Dizajn za A List Apart, što će postati jedna od tehnika o kojima se najviše govorilo u industriji - ikada.

Hajde da na tren zaboravimo svu ‘frku’ oko odgovornog web dizajna, da bismo shvatili da li je to zaista vredna ideja gledano sa poslovnog stanovišta. Za poslednje dve godine odgovorni web dizajn je zvučna reč, ali to samo po sebi nije čvrsta poslovna stvar da bi ljudi pohrlili na taj ‘poslovni voz’. Hajde da malo bolje sagledamo zašto je to važna opcija, i da spoznamo je li to pravo rešenje za vas.

Odgovorni dizaj je odgovor

Kao takva, tehnologija koja stoji iza odgovornog web dizajna nije monumentalna - da je i bila dostupna pre deset godina veoma retko bi bila korištena. Ono što je važno je da je to reakcija na zatalasano tržište koje usvaja mobilne uređaje kao što su tablet i pametni telefoni. Mobilni prave konstantan porast prihoda na globalnom tržištu, a predviđa se da će da pretekne surfovanje sa desktop-a negde krajem 2013-e (gartner.com). Svet tableta stalno eksplodira sa novim uređajima, što takođe govori i o potrošačkoj tražnji za sadržajima koji su podržani u tom kontekstu.  

Odgovorni dizajn je samo sredstvo da se web dizajneru omogući način da može da menja vizuelni stil sajta zasnovano na kontekst različitih veličinama ekrana: Mobilni obično ima male ekrane, tableti srednje i desktop sve veće ekrane.  

Dakle, evo jednog krupnog pitanja: Zašto ne biste želeli da vaš sajt izgleda odlično, bez obzira na to da li se posmatra na desktopu, smartphonu ili bilo kojem drugom uređaju?

Druge aplikacije

Može se reći da svako ko poseduje ili upravlja sajtom želi da bude vidljiv od strane bilo kojeg korisnika, kako god oni da surfaju stranicom. Odgovorni dizajn nije jedina opcija. Hajde da brzo uporedimo neke druge pristupe. 

1. Stranica isključivo za desktop

Vaša prva opcija je da uradite - ništa. Danas ako odete na Apple.com preko telefona, još uvek ne postoji sajt optimizovan za mobilne. Mislim da je svrha ovde bila da se pokaže da njihov mobilni pretraživač funkcioniše dobro sa zumiranjem i upravljanjem desktop sajtova. Čini se da je sajt zaista projektovan imajući mali ekran u vidu - iako to nije savršeno korisničko iskustvo, uvodnici su dovoljno veliki za razumevanje čak i kada zumirate.  

  • Za: Ovo je najjeftiniji opcija. 
  • Protiv: Ovo ne pruža usluge vašem korisniku na mobilnom ili tablet uređaju. Vaša konkurencija možda bolje obavlja posao.

Ovo je dobra opcija kada u budžetu nije predviđena nadogradnja, ili kada Vaši analitičari još uvek ne podržavaju investicije (što bi me iznenadilo). Ne možete osporiti činjenicu da ovo nije sjajno iskustvo za korisnika mobilnog, posebno ako se vašem sadržaju teško pristupa.

2. Izvorne aplikacije

Hajde da vidimo kako se pravi aplikacija za uređaje.

  • Za: Ukoliko korisnik tako odluči, aplikacija na uređaju dobija lepu ikonicu na vrhu početnog ekranu, a aplikacija može iskoristiti hardverske uređaja aparata; kameru, akcelerometar, multitasking, itd.
  • Protiv: Izvorne aplikacije imaju iznenađujuće nisku stopu usvajanja - prosečan korisnik instalira manje od dve aplikacije mesečno, manje od 15% korisnika ih je ikada koristilo u poslednjih 6 meseci. Oni takođe imaju visoke troškove razvoja - oni su veći ako želite da doprete do svih svojih korisnika (svim platformama će biti potreban drugačiji bazni kod). Sučeljavanje sa različitim prodavnicama aplikacija može biti dugotrajan košmarni san.

Izrada izvorne aplikacije je dobro rešenje ako vam vreme, troškovi i resursi nisu problem i ako želite najviši nivo optimizacije za svaki uređaj. Muka prepisivanja aplikacije za BlackBerry, iOS, Android, Windows (itd) u kombinaciji sa bavljenjem različitim ‘outlet’ trgovinama aplikacija, mi stvara osećaj da bi to retko mogao biti idealan izbor.

3. Specifične verzije sajta za Mobilni / Tablet

Ako su troškovi programiranja izvornih aplikacija i glavobolje sa prodavnicom aplikacija nešto što će vas odvratiti od posla, ovo je vrlo bliska mogućnost i davanje više kontrole vama, uz očuvanje stvari jednostavnima, oslanjajući se na Internet da premostite vlasničke aplikacije i njihove tržišta. Obično postoji i zajednička pozadinski sistem koji šalje isti sadržaj na više verzija web sajtova. Najčešće su to desktop i mobilne lokacije. Desktop obično ima normalnu web adresu, a mobilni se često pojavljuje kao "m.website.com" ili "website.mobi".

  • Za: Imate potpunu kontrolu nad svojim sajtom i kako se prave ispravke. Sa detekcijom korisničkog uređaja ostavlja vam se visok nivo prilagođavanja koje možete uraditi po platformi uređaja i veličini ekrana.
  • Protiv: Ispravke su skuplje u odnosu na one kojima se pristupa samo sa 'Desktopa’, jer ćete vi sada imati više baza kodova koje morate održavati. Vi u suštini sada upravljate sa nekoliko sajtova, od kojih je svaki sa jedinstvenim zahtevima po pitanju veličine i konvencije interfejs sadržaja.

Imajući posebnu verziju za mobilni i / ili tablet je dobar izbor ako želite da imate potpunu kontrolu nad saržajem, čak i po cenu dodate vrednosti i vremena. Ova opcija ima neke ključne prednosti nad drugima, i predstavlja odličan izbor za sajtove sa visokim stepenom mobilnog saobraćaja.

4. Odgovorni (responsivni) web dizajn (RWD)

Vi čitate ovo sa: responsivewebdesign.ca, tako da verovatno znate da je ovo uzbudljiva upravljačka opcija!

  • Za: Jedna kodna baza i jedan skup sadržaja. To je druga najjeftinija opcija posle "samo- Desktop” opcije. Umereno visok nivo prilagodljivosti; odgovorni web dizajn generalno menja raspored u zavisnosti od veličine ekrana, što znači da vaš jedan sajt radi savršeno na desktopu, mobilnom uređaju, tabletu - i na šta god svet bude smislio sledeće.
  • Protiv: Jedan set znači da šaljete slike spremne za desktop na male ekrane koji nikada ne mogu da iskoriste fajlove tih veličina.

Odgovorni web dizajn je odličan izbor ako želite sajt koji je lak za upravljanje po svim kontekstima, ili nemate teške medija sadržaje medije, ili niste zabrinuti po pitanju veličine medija za mobilne korisnike. RWD je takođe odlično prelazno rešenje, ako morate utrošiti više vremena na razvoj npr. RESS ili verzije specifične za mobilni.

5. Odgovorni web dizajn + Server Side Komponente (RESS)

Popularizovano od strane mobilnog stručnog Luke Wroblevskog, u svom postu o RESS , dodavanje strane logike servera na vaš sajt će odvesti web dizajn na viši nivo. Mislite o tome kao o slojevitom slaganju specifičnih karakteristika jedinstvenih za svaki uređaj određenog proizvođača, na vrhu RWD sajta (na primer, postavljanje slike visokog kvaliteta za retine-ekrane treće generacije iPad-a).

  • Za: Prednosti uključuju sve ono gore navedeno kao i sposobnost da prilagodite određene delove sajta važećem kontekstu. Uobičajen primer bio bi da se uključi desktop-navigacija ili mobilna-navigacija ili tablet-navigacija prema uređaju kojim se služi. Možete da koristite RESS da se snađete sa pomenutim manjkavostima pomenutim kod RWD-a dodavanjem logike da pruži male slike koje se brzo učitavaju koje su pogodnije za male ekrane i sporije mobilne internet konekcije.
  • Protiv: Postavka server strane dodatno usložnjava, i potrebno se više vremena da se to uspostavi. Ovaj metod će takođe imati posebne zahteve od web servera (dok RWD prednjači i može bukvalno da se pokrene na bilo kom serveru). Kako se novi uređaji pojavljuju (što se dešava svo vreme), redovno ažuriranja skripti korisničke detekcije može biti potrebno.

RESS pristup je dobar i dobro zaokružen pristup, koji daje visok nivo prilagodljivosti, bez troškova izrade više stranica. To je dobar pristup za timove iskusne u otkrivanja agentskih uređaja i strane logike servera. Osećam da je ovo odlična opcija za većinu sajtova.

Početak

Ogromna je prednost u ranom uključivanju - odgovorni i mobilni web dizajn su još uvek vruće teme koje dobijaju pažnju. Radeći nešto lepo, jedinstveno i kreativno će vam doneti mnogo pažnje kroz online razgovore i galerije. Biti ‘prvi u vašem selu’ je veliki bonus. Ponovo se dešava zlatna groznica ranih 90-ih.

Zaključak

Da li je vreme pravo za vas? Ohrabrujem vas da istražite šta vam kaže vaša analitika. Ako pokazatelji za vaš sajt govore nešto poput onoga što sam gledao na klijentskim sajtovima u poslednje vreme, u 2011-oj je zebeležen veoma stabilan rast mobilnog saobraćaja širom tržišta, sa prosekom od iznad 10% mesečnih korisnika. Morao sam da podržim IE6 za manje procenata od toga! Takođe Vam savetujem da pokušate da koristite svoj sajt na najpopularnijim mobilnim uređajima za surfovanje i da vidite kakvo je iskustvo vaših korisnika. Kad ste već tu, pogledajte i kako vaša konkurencija upravlja svojim mobilnim sajtom. Ako već niste, uporedite kako neki značajni mobilni sajtovi rade tako što ćete pogledati galerije na Mobile Awesomeness

Ako ste vlasnik ili akcionar na web sajtu, morate da donese odluku o svojoj strategiji za mobilni. Više se ne postavlja pitanje Treba li vam, već Koliko brzo?

Sjajna vest je da ne morate naslepo donositi ovu odluku! Slobodno mi postavite pitanja u komentarima ispod.

Autor

Arley McBlain

Arley McBlain je web dizajner koji radi u Thrillworksu u Burlingtonu, Kanada. Arley je aktivan bloger sa prilozima na css-tricks.com, i sixrevisions.com.

Možete ga pratiti na Twitteru @ArleyM.