Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Pregled HTML Elemenata i Atributa

HTML je definisan podskup SGML (Standardni Generalizovani Jezik za Označavanje) koji se koristi isključivo za razvoj web stranice (bar HTML 2 do HTML 4.01 jesu - HTML 1 i HTML 5 nisu). Moje prvo izlaganje jezicima za označavanje bilo je u ranim osamdesetima koristeći jezik koji se zove “Script” da stvori dokumentaciju na glavnom ekranu. Sintaksa se neznatno razlikuje od pisma i HTML (npr. < ol> umesto :ol i < /ol> umesto :eol), ali pošto je već u upotrebi Script učinilo je učenje HTML lagodnijim.

HTML se promenio i sam razvio tokom godina. Verzija 3.2 je bila standard za neko vreme pre nego što je zamenjena verzijom 4 (koja je standardizovala mnoge komande koje najnoviji Explorer i Netscape pretraživači već razumeju). Sada HTML prolazi dalje kroz promene da bi bio u skladu sa XML (još jedan SGML podskup dizajniran da bude mnogo fleksibilniji nego samo proizvodnja web stranice). Ova promena se zove XHTML 1.0 i to je vrsta dokumenta definisana u okviru XML koji omogućava blagu modifikaciju postojećih HTML 4.0 strana u cilju stvaranja XML validnih dokumenata. Svaka od stranica na ovom sajtu napravljena je korišćenjem XHTML kodiranjem i nahranjena kroz W3C Potvrđivač kako bi potvrdili da su svi kodovi važeći. Dokumenti pravilno definisani koji koriste XHTML su validni XML dokument i ispravno će se prikazati u većini nedavnih pretraživača (i pored isticanja XML deklaracije kao tekst većina ranijih pretraživača može da ih obradi kao i koristi).

Postoji više različitih pretraživača koji mogu da se koriste da bi se pristupilo web stranici. Svaki od njih će učiniti nešto sitno (ili znatno) drugačije od ostalih. Da biste osigurali da razvijate web stranice koje prikazuje i da su upotrebljive na što je moguće više pretraživača koji bi mogli da se koriste za pristup vašoj stranici zahteva posao. Ako radite značajan web razvoj onda bi trebalo da učita najmanje tri najčešća web pretraživača u vašem sistemu i proverite svoje web stranice u svakom. Najčešći pretraživači su Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Mozilla i Opera. Svaki od ovih programa je slobodno dostupan i nije u suprotnosti jedan sa drugim tako da ne postoji opravdanje. Takođe treba uzeti u obzir ljude koji pretražuju internet sa ugašenim slikama, kao i pretraživače bez Flash-a, JavaScript-a ili Java podrške na raspolaganju kako bi se osiguralo da ovi korisnici i dalje budu u stanju da koriste sajt i pristup barem većini raspoloživih informacija, bez potrebe za ovim osobinama.

Published (Last edited): 10-02-2013 , source: http://www.felgall.com/net2.htm