Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Pregled kita – akafugu TWILCD Display Controller Backpack-ovi


Uvod

Rad sa LCD displejima je uvek koristan, za debugging hardvera pokazivanjem raličitih podataka, ili dela konačnog proizvoda. Ipak, njihovim korišćenjem često uzalud trošite I/O pinove, naročito kad pokušavate da ubacite i dodatne funkcije. Takođe, tu je i eksterno podešavanje kontrasta, generalno povezivanje i vreme utrošeno da se pusti u upotrebu. (Ne verujete mi? See here ). Međutim, korišćenjem ovih kitova subjects of this kit review – možete da konvertujete standardne HD44780 LCD module da koriste I2C bus korišćenjem male prenosne ploče – čime spuštate I/O na četiri žice ukupno – 5V/3.3V, GND, SDA and SCL. Ukoliko koristite Arduino – ne paničite ako niste na I2C – software library se stara o prevodu, dopuštajući vam da koristite LiquidCrystal funkcije normalno. Takoće, možete da podešavate osvetljenje i kontrast (i boju kod RGB modula) – samo ova funkcija je prosto magična i učiniće ugradnju ovih funkcija u projekat mnogo jednostavnijom.

U ovom pregledu, proučićemo oba backpack-a dostupna kod akafugu . Postoje dva:
  • TWILCD: Podržava 1×16 i 2×7 konektore. Podržava 16×1, 20×1, 16×2, 20×2 i 20×4 displeje, sa i bez pozadinskog osvetljenja, i
  • TWILCD 40×2/40×4/RGB : Podržava 1×18 konektor (za Newhaven RGB displeje sa pozadinskim osvetljenjem), 2×8 konektor (korišćen za neke 20×4 displeje) i 2×9 konektor (korišćen za 40×4 displeje)
Ukoliko niste sigurni za svoj LCD, pogledajte listu i objašnjenje ovde here . LCD-i korišćeni u ovom članku su opremljeni sa mono i colour LCD bundles dostupnim kod akafugu-a. Hajde da vidimo koliko su zaista jednostavni i da ih upotrebimo, korak po korak.

Izrada

Backpack-ovi stižu u uobičajenim anti-statičkim torbama:Prvo ćemo da proučimo TWILCD ploču:


Izuzetno je mala. Postoje tri zasebna dela interfejsa – uključujući jedan horizontalni, ili par vertikalnih konektora za razne LCD-e, i I2C bus linije, kao i ICSP konektore za onboard ATTINY4313 mikrokontroler. Firmware može da se apdejtuje i dostupan je na akafugu github repository. Ukoliko pogledate horizontalni red pri vrhu – postoji osamnaest rupa. Ovo omogućava i displeje sa pinovima poređanim 1~16 kao i onih sa 15,16,1~16 rasporedom (15 i 16 su za pozadinsko osvetljenje LCD-a).

Sledeći korak je da zalemite konektore za struju i I2C ako to želite, a zatim LCD za backpack. Proverite još jednom broj pinova i raspored pre lemljenja, na primer:


i onda ste gotovi:


Jednostavno. Sada priključite stuju i backpack firmware će ubrzo prikazati I2C bus adresu:


Gotovo! Sada ćemo ovo da ponovimo sa TWILCD 40×2/40×4/RGB verzijom. Backpack je i dalje poprilično mali:


… i ima različite rasporede pinova za različite tipove LCD modula. Možete da primetite dodatne pinove koji dopuštaju upotrebu RGB-modula sa pozadinskim osvetljenjem i modula sa 40×4 karaktera. Još jednom, uverite se da su pinovi poređani uz vaš LCD modul pre nego što zalemite backpack:


Možete da primetite kako I2C konektor leži između LCD-a i backpack-a – ima dovoljno mesta za njega, a takođe služi i kao idealni spacer kada lemite backpack za displej modul. Kada završite lemljenje, upotrebite 5/3.3V i GND da proverite svoj displej:


Korišćenje TWILCDova

Korišćenje backpack-ova je vrlo jednostavno. Ukoliko ne koristite Arduino, libraries za AVR-GCC su dostupne available . Ukoliko koristite Arduino sistem, vrlo je jednostavno. Samo download-ujte i instalirajte library from here . Ne zaboravite da povežete SDA i SCL konektore za vaš Arduino. Ukoliko niste sigurni za LCD i Arduino – pogledajte ovde here .

Programiranje za TWILCD je krajnje prosto – samo upotrebite vaš postojeći Arduino nacrt, ali zamenite

#include <LiquidCrystal.h>

sa

#include <Wire.h>
#include <TWILiquidCrystal.h>

i to je to. Čak i pravljenje custom karaktera. Nema novih funkcija da se nauče, ili trikova na koje treba da obratite pažnju – jednostavno rade. Potpuna dobit. Jedine nove funkcije koje su vam potrebne su podešavanje osvetljenje i kontrasta… da podesite osvetljenje, upotrebite:

lcd.setBrightness(brightness);

Takođe, možete da podesite nivo nivo osvetljenja na EEPROM kao default upotrebom:

lcd.saveBrightness([YOUR_VALUE])

Kontrast je podjednako jednostavan, upotrebom:

lcd.setContrast(contrast);
i
lcd.saveContrast([YOUR_VALUE])

Možete ovo da vidite pri upotrebi korišćenjem primera nacrta iz vaše Arduino library, i u sledećem videu:


A sada, za TWILCD 40×2/40×4/RGB verziju. Imate još jednu funkciju da podesite boju teksta:

lcd.setColor(red, green, blue);

gde su crvena, zelena i plava vrednosti između 0 i 254. Jednostavno. Možete ovo da vidite pri upotrebi korišćenjem test_RGB primera nacrta uključenog u library, i prikazano u sledećem videu:


Zaključak

TWILCD backpacks su jednostavni, laki za postavku i upotrebu. Čine korišćenje LCD displeja mnogo lakšim i bržim za brz prototyping, eksperimentisanje i izradu finalnih proizvoda lakših za upotrebu i progamiranje. Dobrodošao dodatak opremi. Za više informacija, posetite akafugu product website . Slike u punoj veličini su dostupne na flickr .

Obratite pažnju – proizvodi korišćeni u ovom članku su ustupljeni za promociju od strane akafugu.jp , ali su iskazana mišljenja isključivo moja.


U međuvremenu uživajte i nastavite da posećujete tronixstuff.com . Zašto nas ne biste pratili na twitter, Google+ , pretplatili se na email apdejtove, ili RSS korišćenjem linkova u desnoj koloni? Pridružite se našoj Google Group – posvećenoj projektima i sličnim stvarima na ovom sajtu. Sign up – besplatno je, uzajamno korisno – i svi možemo nešto da naučimo.
Published (Last edited): 12-12-2012 , source: http://tronixstuff.wordpress.com/2012/06/11/kit-review-akafugu-twilcd-display-controller-backpacks/