Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Primena okvira i komponenti modela
PhpPeanuts je otvoreni izvor MVC okvira za razvoj baze podataka podržane aplikacije u PHP-u. On podržava visoke i održive programere sa produktivnim adaptivnim komponentama i smanjuje rizik projekta brzih prototipova.

PhpPeanuts ne izgrađuje aplikaciju sa dna ka vrhu. U početku možete graditi samo časove modela domena u PHP u kojem ste naveli svojstva, odnose i nazive tabela baza u korisničkim podacima . Okvir će dinamičkim podizanjem skale brojem glasova i telima koja donose, istrajnost, navigaciju preko odnosa, ulazne i brisane provere valjanosti. Povrh toga apstraktni korisnički interfejs odmah nudi bogat skup stranica za istraživanje, pretraživanje, okretanje na dole, uređivanje i izveštavanje preko svog domena modela.

Jednom kada to uradite i produžite i usavršite model domena i korisničkog interfejsa korak po korak da bi sve više i više ličio na ono što želite da bude. Što se tiče toga nije poništen sa podizanjem skale i apstraktne komponente će dinamički da se prilagode promenama i ekstenzijama. Ovo vam omogućava sa jednostavnim stvarima koje bi se mogle raditi za aplikacije, i sa refaktorom kasnije ako se ukaže potreba, bez mnogo gubljenja produktivnosti. EXtreme Programing način.

Iako je phpPeanuts dostupan od 2004-te još uvek se smatra laganim i u isto vreme je sledeći korak u razvoju web-a . Ali nije jednostavno.

Da li je to nešto za vas?

Suprotno onom što njegovo ime sugeriše, phpPeanuts nije jednostavan ili lak za naučiti. Morate biti iskusni OO programer, a poželjno je imati i iskustvo sa više konvecionalnih MVC okvira sa objekto-relacionim mapiranjem (OPM). Ali verovatno najvažnije od svega je vaš mentalni sklop: želite da istražite i rešite zagonetke. Ako želite prvenstveno da stvarate i gradite, phpPeanuts verovatno nije dobar izbor za vas.

Konvencionalni nastoje da ponude osnovni mehanizam za rukovanje i otpremu HTTP zahteva i biblioteku komponenti koju možete ponovo da upotrebite da uradite mnogo prljavog posla. Kao programer aplikacija potrebno je da se registrujete za upravljanje i da brinete za sastav stranica i komponente delegacije. Oni teže tome da vam je rad sa komponentama kao crna kutija, samo im konfigurisanje i delegiranje koristi za dokumentovanu aplikaciju. To vas drži zaštićenim od njihovog komplikovanog unutrašnjeg rada, ali ograničava vas na ponašanje koje možete dobiti od konfiguracije. U reakciji na zahteve programera ove komponente imaju tendenciju da sve više i više postaju moćne dodavanjem još opcija konfiguracije, čineći ih većim i komplikovanijim.

PhpPeanuts sledi beli okvir pristupanja: te komponente ne treba da rade sve što želite od njih. Obično nemaju mnogo opcija konfiguracije. Umesto toga možete podklasu ili koristite jednu od unapred izlaznih podrazumevanih podklasa da overite bilo koji metod koji želite. Ovo vam nudi veću fleksibilnost zato što su potpuno besplatni za program koji god želite u tim prekoračenjima. Takođe okvir koji drži je relativno mali i jednostavan. Ali mana mu je što morate da razumete kako komponenta funkcioniše. Potrebno je da istražite i da više puta preokrenete inžinjerski kod okvira, tako da znate koje metode da zaobiđete u kojim časovima i šta vaš prevashodni kod radi u kontekstu ostalih TE komponenti

Ovo za rezultat daje strmo učenje krive koja se jedino može prevazići uz odgovarajuće pripreme i mnogo istrage. Ako vidite ovo učenje kao nešto što vas drži nazad u dobijanju urađenog posla, postoji mnogo drugih okvira koji su laki za učenje. Ako to vidite kao investiciju u znanju i znate iz iskustva da je znanje najvredniji resurs programera, vi ste na pravom putu. Znanje o fleksibilnom dizajnu softwera i održivoj produktivnosti će biti vrednije kada razvoj softwera evoluira.

Ali ako stvarno imate razmišljanje jednog investitora, to je samo racionalizacija, vi samo volite da učite i da se čudite zbog sebe samih. Onda phpPeanuts može biti zanimljiva prilika da osvojite nešto što je otvoreno za istragu, ali nećete popustiti lako. Pređite na odeljak dokumentacije da vidite kako da počnete.

Kako početi

Ako mislite da je phpPeanuts za vas, onda znate šta treba da pripremite i istražite.

Prvo morate da dobijete predstavu o čemu je phpPeanuts. To može biti dobra ideja da počnete sa nekim surfovanjem preko sajta na primerima i čitanjem preko tutorijala . Ne pokušavajte da zaista razumete sve, samo ga vidite kao prvu izviđačku misiju na nepoznatoj teritoriji, i dalo bi vam značajan osećaj šta je i gde je. Možete da pratite neke linkove da proverite svoje ideje o tome šta znače stvari, a zatim pritisnete ponovo da nastavite pregledavati prvobitnu širinu terena.

Sledeće što možete da uradite isto je sa časovima okvira. Počnite sa časovima u odeljku, pročitajte kratke opise svakog paketa, onda izvežbate u svakom paketu i pročitajte opis svakog časa. Možete uroniti dalje kroz hiperlinkove do definicija o uslovima, a onda nazad koristeći dugme vašeg pretraživača. Nemojte pratiti hiperlinkove u opisima “kako da”, ovo je samo površno skeniranje koncepata i pojmova izgrađenih okvira.

Drugi način da dobijete pregled časova u okviru jeste dizajn sekcija . Međutim ,ovaj deo je ozbiljno zastareo, trebalo bi da ih uporedimo sa časovima hijerarhije prikazane po hiper-kodu paketa pretraživača ako kliknete na isti paket.

Zatim, pokušajte da razumete princip kompozicije korisničkog interfejsa . Pratite sve hiperlinkove ako to nista uradili ranije, pročitajte ih, a onda se vratite da nastavite sa elementima stranica. Zatim pokušajte da pošaljete opis zahteva . Kliknite za objašnjenja na parametre kako da sastavite hipervezu ili obrazac . Pročitajte ga, a zatim se vratite na opis zahteva slanja. Da bi bolje razumeli možete vratiti na primere i lekcije da nađete primere na svakoj od strana i pogledajte njihove hiperlinkove. Takođe možete izbliza u primeru 6 , koji prikazuje informacije o stvarnom slanju u informacionom delu većine stranica, pogledajte njihove hiperlinkove i pogledajte izvor da vidite komentare o uključivanju delova i sloja.

Ako ste još uvek ovde, nakon svega ovoga, vreme je da preuzmete okvir i primere. Vratite se u tutorijal , i instalirajte ga na svom razvojnom serveru. Testirajte ga i proverite da li ste dobili rukovodeću grešku u razvoju režima . Kada dobijete stranicu sa greškom ako nije u razvojnom režimu onda je tu samo za krajnje korisnike i ne treba da pokažete neke od tehničkih detalja koji su vam potrebni kao programeru.

Onda pogledajte sve detalje tutorijala i povežite sa TE stranicama, da izgleda da je kod primera i kako se svaki primer razlikuje od prethodnog. Ovaj put pokušajte da zaista razumete sta se dešava, na primer, samo oko 1-3 domena modela, za primer 5 i to takođe i u pogledu specijalizacije korisničkog interfejsa. Eksperimentom promene koda vidimo šta se dešava. Pogledamo u okvire aplikacijskog dokumenta i u izvor ako treba.

Posle svega ovoga vreme je da započnete sopstveni projekat za kućne ljubimce. Izaberite nešto jednostavno što u suštini zahteva unošenje podataka u bazu podataka i preuzimanje. Na primer, filmovi ili knjige ili baza podataka ili proizvoda za upravljanje sekcije podataka za web prodavnice. Uspeo sadržaj sajta ili knjigovodstvena aplikacija nisu dobre ideje. Korpa za kupovinu može biti lep dodatak.

Svo ovo učenje i eksperimentisanje je da se zaštitite od “idi po to” mentalitet koji se obično javlja ako počnete sa stvarnim životom aplikacije. Ako niste upoznati sa ovim okvirom, prijava pravog života će samo dovesti do frustracije. Kada ste spremni, i ako vaš projekat ima razumnu potrebu šta može da uradi sa phpPeanuts, razvoj će verovatno ići iznenađujuće brzo. Ali sada svaki problem na kojem ćemo nastaviti da radimo zahtevaće da se vratimo istrazi i učenju. Pokušajte da razumete zašto je to, drugim rečima, kako stvari u phpPeanuts nisu dobre ili ne možete uvek imati potrebno znanje ili iskustvo o tome. Rezervno dodato vreme u vašem projektu ako osetite da ćete izaći iz zone udobnosti u učenju i u istragama ili u razvoju vaše oblasti gde je phpPeanuts od male pomoći jer tu nema fokusa ili specifične prirode vašeg projekta.
Published (Last edited): 05-12-2012 , source: http://www.phppeanuts.org/site/index.php