Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Prodavnica Servleta


Prodavnica Servleta Web programiranje Jave: Biranje Servlet-a/JSP Container-a
Kako biste pokrenuli servlete, JSP-ove i Java web aplikacije potrebno je da imate “servlet container”. Servlet container je softver koji se pokreće na računaru priključenom za mrežu i koji procesira dolazeće zahteve za stranice pretvarajući ih u generisane stranice. Servlet je na razne načine sličan web serveru, kao Apache-u ili IIS-u, a nekoliko servlet container-a će takođe raditi i kao web serveri ako je to potrebno. Neki servlet container-i su napravljeni tako da najbolje rade u vezi sa odvojenim web serverom, dok su neki napravljeni tako da najbolje rade samostalno, a neki će dobro raditi u bilo kom od ta dva slučaja.

Možete da dobijete i pokrenete stranice servlet container-a na internetu na nekoliko načina:

  • Najjednostavnije je kada ga dobijete instaliranog kao deo web prostora i propusnog opsega koji uzimate u najam od hosting kompanije. Obično, ako hosting kompanija nudi servlet/JSP odlike, ona će to i naglasiti na svojim planovima ili stranici proizvoda. Pogledajte listu naših Java web hosting kompanija kako biste videli detalje i preporuke za neke od hosting kompanija sa kojima sam imao iskustva kada su u pitanju ponude o JSP uslugama, servlet uslugama i/ili uslugama za web aplikacije.

  • Druge hosting kompanije možda neće ponuditi Java servlet container kao deo standardnog paketa, ali ga mogu ponuditi kao dodatnu opciju ili će vam omogućiti da instalirate i uredite svoj sopstveni softver za web server ili za servlet container unutar prostora i propusnog opsega koji zakupljujete od njih. Ako naiđete na neku hosting kompaniju ne bi bilo loše da se raspitate da li ovo omogućuju, a odgovori koje dobijete mogu biti dobar pokazatelj nivoa usluge koju nude potrošačima.

  • Ako je vaš kompjuter povezan na internet pomoću “always on” (uvek uključeno) konekcije kao što je DSL ili kabel modem možete da pokrenete web server i/ili servlet container na vašem kućnom računaru i da napravite svoje JSP-ove, servlete i web alpikacije koje će biti dostupne na internetu. Proverite da li to stoji u ugovoru sa vašim provajderom. Neki provajderi izričito zabranjuju pokretanje javnog servera na ovom tipu konekcije, pa ne biste želeli da vam odjednom “pukne” internet.

  • Ako poznajete zadatke sistemskog administratora, možda bi bilo dobro da razmislite o iznajmljivanju “posvećene” server mašine u nekom magacinu. Ovaj trošak i odlike na mesečnom nivou mogu varirati, ali na kraju krajeva vi ste odgovorni za postavljanje sopstvenog softvera. Sa “posvećenim” serverom, kompanija od koje ga iznajmljujete će se postarati za bilo kakav hardverski problem, ali ako pogrešite kod konfiguracije to ćete morati sami da popravite. Gotovo sigurno ćete morati da instalirate i uredite svoj sopstveni softver servlet container-a.

  • Poslednja, najriskantnija ali i najfleksibilnija opcija jeste da kupite ili napravite i podesite sopstvenu mašinu, da je pošaljete jednim od onih magacina koji su povezani na internet zbog “razmeštaja”. Uz razmeštaj vi iznajmljujete usluge zgrade (prostor, snagu, ventilaciju, propusni opseg interneta) za svoju mašinu. Ovo je osnovni izbor ako ste u potpunosti zadovoljni pravljenjem server mašine, kao i njenim podešavanjem i održavanjem. Setite se da možete samo da je reboot-ujete ili da protresete konektor ako se nalazi u bezbednoj zgradi 100 milja od vas!

Koji god način da odaberete za stavljanje Java koda na mrežu po svom izboru, moraćete da razumete razlike između različitih dostupnih softvera za servlet container-e. Na taj način ćete ceniti hosting ponude koji uključuju Javu kao standard i znati da odaberete koji softver treba instalirati ako planirate da to sami radite. Evo nekih od trenutno najvećih plejera. Pokušaću da ažuriram ovu listu koliko je to moguće, ali softver se stalno razvija. Ako primetite da nešto nedostaje ili da je nešto zastarelo molim vas da me obavestite.

Resin 2.1Servlet: 2.3 JSP: 1.2 Cena: Free/$500 Izvor: da
Koristim Resin 2.1 za većinu Java web programiranja. Dobro je napisan, dobro podržan i nadasve brz. Brzo se pokreće, pouzdano detektuje dobro raspoređene “war” fajlove web aplikacija i trudi se da da poruke o greškama kada stvari pođu naopako, što je odlično kada programirate. Srećom, takođe je i besplatan za programiranje i eksperimentisanje. Samo mroate da platite licencu ako vi (ili vaš poslodavac) zarađuje od upotrebe Resin-a.

Resin će biti odlična ekstenzija web serveru, ali generalno bolje radi kada se koristi samostalno.

Iako se Resin 2.1 još održava, to je samo da bi se pokrile popravke bagova i ažuriranja bezbednosti. Ako vam trebaju odlike Servleta 2.4 ili JSP 2.0 trebalo bi da potražite Resin 3 umesto toga.

Izdavač: caucho.com pročitaj više download )

Resin 3.0Servlet: 2.4 JSP: 2.0 Cena: Besplatno/$500 Izvor: da
Bilo je potrebno da se naprave neke veće promene od baze koda Resin 2.1 kako bi se podržale neke nove odlike Servlets 2.4 i JSP 2.0, pa je napravljena potpuno nova verzija Resina. Resin 3.0 je jedino izašao kao beta verzija septembra 2003. i iako je visoko kvalitetan, još uvek se redovno menja. Ne pomaže ni činjenica da se Servlet 2.4 i JSP 2.0 APl-ovi još uvek nalaze u “završnoj” fazi. Promene u specifikaciji za stvari kao što su razlike između Servleta 2.3 i Servleta 2.4 mogu da znače da web aplikacijama napisanim za 2.3 API može trebati mala popravka kako bi radili sa ovim container-om.

Ako pokrećete novi Java web projekat, ovo bi bio dobar container za to. Novi API-evi će ubrzo postati standard i nema puno svrhe ograničavati opcije i ignorisati nove odlike.

Izdavač: caucho.com ( pročitaj više download )

Tomcat 4Servlet: 2.3 JSP: 1.2 Cena: Besplatno Izvor: da
Tomcat je “primenjena referenca” Servleta i JSP API-eva. Ovo treba da znači da ako je područje napisane specifikacije neodređeno ili nejasno, način na koji ga Tomcat primenjuje definiše način na koji bi trebalo da radi. Ponekad ovo znači da Tomcat može da ignoriše ili da ponovo definiše specifikaciju, na nezadovoljstvo onih koji pišu druge container-e a koji se bore da primene tačnu specifikaciju.

Tomcat 4 je trenutno izdanje Tomcat-a. Postoji i Tomcat 5 koji primenjuje Servlet 2.4 i JSP 2.0 API-eve, ali to je trenutno jedino dostupno kao beta izdanje. Tomcat je dostupan besplatno i za komercijalnu upotrebu i u programerske svrhe, pa je zato popularan među hosting kompanijama, ali nekad može delovati nespretno i ponekad sporo kada se poredi sa nekim drugim serverima. Meni se lično Tomcat ne sviđa nešto naročito kada je u pitanju upotreba za vreme programiranja, a on nije dobar u praćenju direktorijuma i raspoređivanja ili ažuriranja web aplikacija, jer se umesto toga oslanja na web servis kako bi vas obavestio o novinama. Ovo ne bi trebalo da bude problem na serveru uživo, gde je raspoređivanje ili ažuriranje aplikacija relativno retko. Iako Tomcat radi i kao samostalan web server, on je primarno napravljen da radi kao ekstenzija za web server kao što je Apache.

Izdavač: Jakarta ( pročitaj više download )

Jetty 4Servlet: 2.3 JSP: 1.2 Cena: Besplatno Izvor: da
Jetty je još jedan glavni igrač u besplatnoj igri servlet container-a. Jetty ima prednost što je mali i brz i predviđen je kao dodatak samostalnim aplikacijama ili ugrađenom web serveru kako bi obezbedio web interfejs i drugom projektu.

Izdavač: Mort Bay Consulting ( pročitaj više download )

bjServerServlet: 2.3 JSP: 1.2 Cena: Besplatno Izvor: ne?
Ništa nije toliko poznato kao “big boys”, ali je definitivno vredno preuzimanja. Ovo je jedan od nekoliko servlet container-a koji može da pokreće web aplikacije direktno sa “war” fajla a da pri tom ne mora da ih otpakuje u filesystem pre toga. Ja ga koristim kao test kako bi se uverio da se moje web aplikacije pokreću u celom spektru container-a. bjServer je već brz i mali, a autor stalno poboljšava softver.

Izdavač: Bajie ( pročitaj više download )


Published (Last edited): 02-03-2013 , source: http://servletshop.com/advice/containers.html