Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

ProgramiranjeThis page is written by Peter Hutchison


Ažurirano: 09/06/12

Da biste kreirali igre, upravljačke programe ili aplikacije potrebno je da naučite da programirate i Amiga (ili PC), oni imaju gomilu programskih jezika koji su nam na raspolaganju, pitanje je, koji da koristim? Sve to zavisi od nekoliko faktora: sposobnosti programera, razvijenosti softvera, vreme koje će biti potrošeno na njega, brzine, stabilnositi, i tipa softvera. Na primer, uređaj driver neće biti napisan u Osnovnom ili Logo ili čak i u asembler-u za ekstra brzine i potrebne stabilnosti.

Ako ste početnik, onda morate da naučite osnove stvari u vezi sa programiranjem, zato postoje mnoge knjige, tutoriali i kursevi koji su vam dostupni. Morate da naučite komande, sintakse, varijabile, nizove, memorije, ulaz i izlaz, datoteke, strukturirano ili objekativno orijentisano programiranje i tako dalje. Dosta od ovih koncepta su podeljeni između više jezika, tako da njihovo učenje će vam omoguciti da ih programirate u skoro u bilo kojem jeziku.

Za listu programiranja probajte ove uslove Terms.
Za link za tutorijale pokušajte ovde: programiranje Tutoriala Programming Tutorials
Za referencu na C komandi pogledajte C Reference.

Programiranje Veb-a


Internet koristi hiljadu standarda i tu može mnogo toga da se nauči. Najbolje je da startujete prvo sa učenjem HTML i da odatle radite. Java script je korisna za pravljenje skripte korisnika ali za napredne programe morate da naučite server scripting za pristup bazama podataka i pristup drugim sajtovima: ASP, ASP.NET, Java, Perl i PHP.

Hiper Tekst Markup Language ( jezik za označavanje) (HTML)
-Getting started with HTML
- Advanced HTML
- XHTML
Cascading Style Sheets
- Adding a touch of style
Java script
- Introduction to Java Script

Cross platforme jezika


Sledeći linkovi su stranice za jezike koji se mogu koristiti na različitim platformama.

Free Pascal (Linux, PC, Mac)
Netbeans IDE for Java (Linux, PC, Mac)
REBOL Web Site (Amiga, PC, Mac)
Oracle's Java Language ((Linux, PC, Mac)
OpenCobol (Linux, PC, Mac)
Perl Home Page (Linux, PC, Mac)
PHP Home Page (Linux, PC)
Pure Basic (Linux, PC)
Scratch (Linux, PC, Mac)

Programiranje Amiga ili AROS


Da biste programirali Amiga, treba da znate neka saznanja o AmigaOS, i njenim unutrašnjim mehanizmima. Trebalo bi da znate neke koncepte biblioteka, uređaja, resursa, intuicija, gadtools ili reakcija interfejsa, grafike,ekrana,( sprites ) i zbirke. Rom Kernel Reference Manuals i Amiga Developer CD će obezbediti puno informacija o tome kako da pristupite ovim funkcijama u AmigaOS. Neki jezici, kao što su Amos i Blitz Basic će vam omoguciti pristup na dosta komandi i da ostavite dosta komplikovanih stvari izvan. Na Amigi, da stvarate igrice, morate da znate graphics library za Nativ grafičke režime na OCS/ECS/AGA ili korišćenje P96,CGFX,WarpUp and Warp3D za grafičke kartice i 3D hardvere.

Tutorials


Amiga C Tutorial
Amiga E Tutorial (i here)
Arexx Tutorial
GCC and MUI Tutorial
Installer[NG] Tutorial
Rebol Tutorial

Web sajt linkovi


AmiBlitz3 (Blitz Basic)
AmiDevCpp
Amiga Coding
Amiga University
Aminet Dev Tools
E Language
Geek Gadgets
JAmiga (Java)
Murks IDE at SourceForge
Storm C, WarpUp, Warp3D
Unofficial SAS/Compiler Support Page
AmigaOS 4 Development
VBCC Home Page

Prograamiranje za Linux


Da bi ste programirali Linuks postoji veći broj raspoloživih programskih jezika koji su takođe dostupni i za druge platforme (vidi gore poprečne veze platforma). Glavni jezik je GNU C / C + +, takođe,postoje dobro poznati jezici za Apache kao što su Perl i PHP-a i drugi manje poznati ali jednako dobri, u slučaju da želite da ih isprobate.

Web sajt linkovi


GNU Development Environment

Tutoriali


YoLinux Tutorials

Programiranje računara


Da bi ste programirali računar koji radi pod Windows-om i tako dalje, trebalo bi da znate nešto o funkcionisanju unutar operativnog sistema. Zato morate znati Dynamic Link Libraries, drajver uređaje (DRV, VXD), BIOS (DOS), Windows API, DirectX API, OpenGL API i tako dalje.Microsoft Developers Network (MSDN) pruža mnogo informacija o razvoju programa na Microsoft operativnim sistemima, a neki se obično dobijaju sa većinom Microsoft programskih jezika kao što su Visual Basic, C i J i tako dalje.

Linkovi


Blitz Basic
Bloodshed Dev C++
Dark Basic
Borland Web Site
Javascript Resource
JScript Reference
Logo for Learners
Microsoft Visual Basic
Microsoft MSDN
PHP for Windows
Programmer's Heaven
Python Home Page
Small Basic
Turbo Pascal
VBScript Reference

Tutoriali


Blitz Basic (3D) Tutorial
Java Tutorials
Metro Apps
Object/Free Pascal Tutorial
Visual Basic .NET Tutorial
Windows C/C++ Tutorials

Programiranje Macintosh


Postoji veliki broj jezika za programiranje na Mac-u koji su na sličnom nivou, kao i na računaru, i oni su podjednako dobri kao i Veb bazirani jezici (vidi gore):

Apple Developer WebSite
Bash scripting reference
CodeWarrior
Common Lisp
Future Basic
Pascal
PHP on Mac OS X
Real Basic
XCode (GCC)

Programiranje Smart Phones (pametnih telefona)


Danas,na tržistu imate najmanje 4 vrste Smart Phones (pametnih telefona). A to su Iphone, Android, Blackberry i Windows Mobile 7, oni se mogu programirati sa njihovim jezicima i operativnim sistemima sa samo jednim SDK

iPhone - iOS SDK
Android SDK
Blackberry Developer
Windowдовс Пхоне 7 СДК

Ako vam je potrebna pomoć oko programiranja, kao na primer da naučite više o programima ,ili neke druge informacije,zašto me ne biste kontaktirali putem e-mail poštePublished (Last edited): 15-08-2012 , source: http://www.pcguru.plus.com/programming.html