Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Programiranje u Pascal-u

Tutorijali za programiranje u Pascal-u

Prilažem detalje o tri dobra Pascal kompajlera niže na stranici.

U stranu: postao sam uzbuđen zbog Arduino mikrokontrolera pre nekoliko godina. On koristi kao C jezik, ali ako možete da programirate u Pascal-u, možete da naučite Arduino bez velikog napora. Vi kažete “zbogom” Pascal-ovom dosadnom ":=", ali tačka-zarez ostaju “mala radost” da se zadovoljite. Bilo je nekog Arduino materijala ovde, ali je to sada na svojoj stranici: Arduino programiranje i korišćenje.)

Јednog dana, pročitajte Uvod i Vodič,dalje na ovoj stranici. Nema potrebe za tim sada, ako hoćete da odmah počnemo...Sadržaj Tutorijala

Da biste pretraživali ovaj sajt...

Pritisnite taster Enter nakon što unesete svoje reči za pretragu . Omogućeno zbog FreeFind
Pretražite sajt

Nivo 1 Tutorijali:

( Verzija ("FPK", "TP", "Pascalite") objašnjeno u uvodu i vodiču sajta.)

Počnite ovde FPK verziја: Podešavanje. I neke opšte karakteristike.
Počnite ovde TP verziја: Podešavanje. I neke opšte karakteristike.
Počnite ovde Pascalite verziја: Podešavanje. I neke opšte karakteristike.


Drugi tutorijal FPK/TP verziја: Malo je zapetljan.
Drugi tutorijal Pascalite verziја: Malo je zapetljan.


Treći tutorijal FPK/TP verziја: Predstavljanje varijabli.
Treći tutorijal Pascalite verziја: Predstavljanje varijabli.


Četvrti tutorijal FPK/TP verzija: Više o varijablama.
Četvrti tutorijal Pascalite verzija: Više o varijablama.


Peti tutorijal FPK/TPverzija: Brojanje u binarnom kodu. (“Za” petlje).
Peti tutorijal Pascalite verziја: Neka bude svetlosti. (“Za” petlje i LED).

Brojanje revolucije: Na čemu je to hrčak radio? (Jedna verzija za sva tri Pascal ukusa).

Tutorijal za nizove: FPK/TP verziја: Super varijable.
Tutorijal za nizove: Pascalite verziја: Super varijable.

Korisnički definisane procedure FPK/TP verziја: Napravite sopstveni jezik! (Deo 1)
Korisnički definisane procedure Pascalite verziја: Napravite sopstveni jezik! (Deo 1)


Nivo 2 Tutorijali:


U 6/07 Pascalite nit je najzrelija. FPK/TP nit je rad u toku. Dok specifične FPK/TP stranice ne postanu dostupne, čitaoci su pozvani da proučavaju Pascalite stranicu.
Nije tutorijal! (Predstavljene ostale karakteristike).

Korisnički definisane procedure: Napravite sopstveni jezik! (Deo 2 - parametri)

Generalizovana pravila programske strukture: Hajde da imamo malo kičmu! (Težak i ne tako bitan tutorijal koji pokriva neke osnove).

Programska struktura predložena od strane Pascalite Default: (Nije neophodno, ali može da pomogne ako želite da koristite default).

Stvari koje možete da uradite: Skice nekih načina da koristite Pascalite.


Nivo 3 Tutorijali:

Korisnički definisane procedure: Napravite sopstveni jezik! (Deo 3 - Više o parametrima)

Generalizovana pravila programske strukture: Više kičme!

Pregled Binarnog koda: Uglavnom teorija.


Koji Pascal komplajer bi trebalo da koristim?

Detalji o nekim dobrim besplatnim Pascal komplajerima

Besplatni Pascal (tzv. FPK Pascal)

FPK Pascal:Otkrio sam čari FPK Pascal-a, takozvanog “Besplatnog Pascal-a” (i on je takođe nekada bio poznat kao “FPC Pascal”!) u junu 2007. U novembru 2011, ja i dalje snažno verujem da je ovo najbolje rešenje za uvod u Pascal u sredini lakoj za korišćenje. Napisao sam posebnu stranicu o njegovim vrlinama, postavljajući ga, kao i mali test program koji možete da koristite da proverite da li je instalacija prošla u redu. Biću veoma razočaran ako Pascal nije u stanju za ozbiljan rad. Takođe je to osnova Lazarus Projekta, koji se slobodno mogao nazvati “besplatan Delphi”... odnosno GUI za proizvodnju Windows aplikacije... Ali ipak radi i na Linux-u, takođe! Ja sam se samo “igrao” sa tim, ali dovoljno da započnem neke Lazarus tutorijale. Lazarus je jedno od “piši jednom/sastavi dva puta” multi-platformskih čuda koji će nadam se dobiti na snazi. Oni omogućavaju autorima da prodaju dva tržišta po ceni samo jednog kreativnog napora!

Napisao sam sledeće pre nego što sam počeo sa Lazarus-om, koji je mnogo aktraktivniji za mene od Java-e... ali to može da bude i moje prikazivanje poznavanja Delphi-a. Ako vam se sviđa Delphi za proizvodnju Windows aplikacija, a sada želite da programirate za Linux, a ne plašite se učenja nečeg novog i drugačijeg, odnosno Java-e, onda ćete možda želeti da razmotrite NetBeans. Smatra se više “mainstream” od bilo kog Pascal zasnovanog alata za razvoj programa na Linux-u. Ne mislim da će prebacivanje na Java-u biti velika stvar za svakoga ko je radio u Delphi-ju. Malo sam se poigrao sa NetBeans, i za sada sam zadovoljan. Koristim ga ispod Ubuntu.

(Оva napomena je dodata u decembru 2008) Pa... koristim Linux baš dosta sada... Ubuntu... i našao sam primerak Kylix-a na eBay-u. Ne mogu da ga instaliram, ipak. Možda je Java preko NetBeans-a način za razvoj aplikacije za Linux? Bojim se da je Kylix mrtav. Velika šteta. Ako ima ljudi koji ga koriste srećno pod Ubuntu-om, bio bih oduševljen da čujem od njih. Shvatio sam da je pitanje instalacije ipak previše za mene.

(Napomena nastavlja dalje sa “Možda pokušati sa Lazarus-om?” Nisam poznavao Lazarus tada tako dobro kao danas. I Lazarus tad još nije imao mogućnost beleženja kao sad. Ja sada mogu (Novembar 2011) imati više entuzijazma i reći: “Daj da probam sa Lazarus-om!”)

Ja ću tražiti kroz tutorijale na ovom sajtu, praveći njihove FPK verzije za vas, jer ja volim ovaj proizvod otvorenog izvora baš puno.

Koristio sam deo FPK sistema na Ubuntu (Verzija 7.04) Linux sistema. Veoma sam nov u radu u Linux-u, i (za sada) sam uspeo da pokrenem samo komandnu liniju kompajlera da radi... ali to stvarno RADI (za brze “Hello World” testove). Nadam se da ću uspeti da okrenem IDE u doglednom vremenu. Sudeću po FPK forumu drugi su uspevali.

Borland Turbo Pascal: Tradicionalno, koristili smo Borland Turbo Pascal kao industrijsku snagu, de facto “standardni” Pascal. Možete da nabavite besplatan primerak moćne 5.5 Verzije, ali dolazi iz “pre Windows” dana, i manje je Windows prijateljska... iako će, kao i aplikacije koje proizvodi, raditi u MS-DOS prozoru. Pripremio sam posebnu stranicu za instalaciju Borland Pascal-a, (sa prvim projektom, da testirate instalaciju). Primarno je napisana za XP korisnike, ali će raditi... verovatno bolje... na ranijim Windows-ima, takođe.

Pascalite: Pascalite kompajler: Iako manje podržan od druga dva, manje “ moćan”, ovaj ima neke posebne prednosti. Ima vrlo male zahteve prema vašem sistemu. Ima impresivan simulator hardvera “Pascalite” koji je nekada bio na raspolaganju. To je bio mikrokontroler koji je pokretao Pascalite kod i Pascalite je opremljen sa specijalnim komandama za pristup inputima i outputima mikrokontrolera,koji uključuju ADCs i brojače. (To je nešto kao prelepi Arduino koga imamo danas.) Iako nisam siguran da će hardver ikada biti na raspolaganju, Pascalite je još uvek vredan za razmatranje kao sredstvo za učenje. Softver koji uključuje i simulaciju hardvera, još uvek je dostupan , i dalje lepo radi na mojoj glavnoj mašini tada (XP), u novembru 2011.

Preporukе: Аkо niste mnogo programirali, ili Pascal programiralii do sada, možda bi trebalo da počnete sa FPK Pascal ili Pascalite. FPK Pascal i Pascalite rade lakše nego Borland proizvod (nasleđe iz MS-DOS dana) na Windows-u, i lako se uklanjaju iz sistema ako se raširite više nego što možete. U oktobru 2008, ja sam rekao da je FPK “življi” od Pascalite, i to i dalje izgleda istinito u novembru 2011. Ako niste primorani da ostanete na Pascal-u, zbog mikrokontroler paketa, čvrsto bih vam preporučio Arduino. To bi značilo prelazak na C, ali čak iako ste naučili Pascal do pola, imate ono što je potrebno da više učite o C, koliko vam je potrebno da pokrenete Arduino. То nije velika tranzicija.
Uvod i Vodič za ove Pascal tutorijale

Ovaj sajt vam nudi niz lekcija koje bi trebalo da vam pomognu u učenju Pascal-a. Ne morate da plaćate za kompajler; tutorijale možete pratiti sa bilo kog besplatnog Pascal kompajlera. Svi rade na Windows-u, od Win98 do XP-a, i na više savremenih verzija operativnog sistema Windows, verujem. FPK takođe može da se koristi na Linux operativnim sistemima i Mac računarima. Dakle, materija treba da bude opšte upotrebe. Slobodno koristite tutorijale u programiranju kurseva, ali bi davanje prave zasluge bio cenjeno.

Možete pratiti dva pravca kroz tutorijale. Jedan je za korisnike Free Pascal-a, zvanog FPK. Taj pravac će takođe pomoći i korisnicima Borland Turbo Pascal-a. Drugi pravac je napisan za korisnike Pascalite u vidu uputstva.

Аko pratite Pascalite pravac kroz ove tutorijale, ne morate da posedujete Pascalite hardver da biste uradili većinu stvari u ovim programskim tutorijalima. Ako imate hardver, posebno ako ste ga upravo dobili molim da pogledate moj Vodič za Pascalite Hardver on ima detalje o tome kako da pristupite različitim funkcijama sjajnog Pascalite.

Pascalite je dve stvari: softver za programiranje paketa koji možete da preuzmete besplatno, a jeftin mikrokontroler, za šta je izuzetno sposoban. Softver ukjlučuje ne samo kompajler, već i sjajnu integrisanu radnu sredinu uključujući editor, debugging alate i simulaciju Pascalite hardvera. Krajem 2002, preuzimanje je zauzimalo 482 kb, ali nemojte se prevariti da pomislite da će biti naročito sposoban sa tako “nekoliko bajtova”. Jednostavno to nije napisano u MIcrosoftu. (U novembru 2011, preuzimanje je bilo otprilike iste veličine, ali je datoteka napredovala do 2006. Testirao sam na svojoj glavnoj mašini, na XP-u, i radilo je odlično.)

Originalni dom Pascalite bio je http://www.controlplus.nl/. Danas morate da idete na http://home.planet.nl/~basti976/pascalite/index.htm za softver, i da obratite pažnju na to da hardver opet postane dostupan. Taj sajt je uglavnom na holandskom, ali ako kliknete na “English please” dugme, postoji prevod za većinu stranica, ne sve. Uzgred, hosting sajt stranice koju čitate, kao i tutorijali, su stvoreni bez plaćanja iz ili Control Plus. Samo sam mislio da je proizvod zaslužio publicitet, i voleo bih da znam da svoje učenike nisam koštao nikakvog novca. Takođe sam uradio Pregled Pascalite-a za vas.

Koji god pravac da pratite, bilo da je FPK/TP ili Pascalite pravac, vežbe treba da radite baš kao što je predstavljeno ako koristite nameravanu sredinu. Pored toga, (uglavnom) poštujte pravila svakog dobrog Pascala i on će vam dati dobar početak na drugim dobrim dijalektima.

Delphi, Windows aplikacija bazirana na Pascale-u, je dosta podcenjeni alat za programiranje. I Lazarus je nastao odatle, ali izgleda postavljen da napreduje. Delphi nije tako lako nabaviti, kao što je nekad bilo. Moj savet? Uložite svu svoju energiju u Lazarus-a. Ali ako možete da nabaviti verziju Delphi-ja, a da ne postanete talac kompanije koja je prodaje ove nedelje, samo napred! I ne samo sa Dephi, već sa svim programima otvorenog izvora. Čuvajte se “promotivnih” ili “uvodnih” ili “SE” (special edition) verzija. Često su to zamke koje vas upecaju, i onda se zakopavate sve dublje i dublje. Da li znate predivne Priče Ujka Remusa? Br’er zec i Katran beba mi padaju na pamet. Pogledajte moj Delphi tutorijal sajt za više informacija o ovim pitanjima.Moji ostali tutorijali, ne integrisani sa gore pomenutim:

Uvod u Dallas 1-Wire... Pregled i linkovi za tutorijale sa izvornim kodom za pristup 1-Wire (aka MicroLan) uređaje, koji se koristi i u iButtons-u. Dallas je sad deo Maxim-a. (1-Wire je registrovani zaštitni znak. Pascalite hardver može da pristupi barem nekim 1-Wire uređaje, barem malo. Pretpostavljam da će više funkcionalnosti doći u skorije vreme.)
Pascal za one koji znaju Basic... Ali nisu mnogo radili u Pascal-u.
"Making it work"... Pomoć za debugging i sprečavanje potrebe za tim. Takođe, korisno programerima koji koriste druge jezike.


       Filozofija urednika

Ne volim “fancy” sajtove, gde postoji više srednja nego poruka... Naročito ako moram da čekam, dok se više malih stvari preuzima. Ako želim da vidim lepu sliku, otići ću u umetničku galeriju (naravno atraktivni sajt sa sadržajem zaslužuje pohvale... sve dok to lepo lice ne košta brzinu preuzimanja). U svakom slučaju ....

ja pokušavam da predstavim ovaj materijal u formatu koji vam olakšava korišćenje. Postoje dva aspekta: Način na koji je podeljen, i način na koji je postavljen.

Način na koji je podeljen...

Pokušao sam da ga podelim na komade veličine “zalogaja” i da ukažem na delove koji su od opšteg značaja, a koje adrese imaju više konkretnih pitanja koja takođe mogu biti složenija, ili zahtevati prethodno razumevanje drugih pitanja. Drugim rečima, pokazujem vam kako da naučite da hodate pre nego što naučite da trčite. Nivo 1 tutorijali pokrivaju osnove. Ako nemate iskustva, počnite sa njima. Ako odlučite da skočite na mnogo viši nivo, a stvari vam nisu jasne, bilo bi pametno prelistati teme Nivo 1 tutorijala, ako ništa da se upoznate sa mojim načinom rada.

Način na koji je postavljen...

Trebalo bi da budete u stanju da čitate ove tutorijale online bez teškoća. Međutim, trebalo bi da je lako da ih sačuvate za offline upotrebu, uključujući i opciju ‘editing’ za svoj potrebe. Uradite sledeće. Predložio bih vam da napravite folder za tutorijale tako da biste mogli da zadržite moja imena fajlova bez rizika o sukobu:

Online, koristite svoj pretrživač da biste našli tutorijale koje želite da skinete.

Koristite opciju u pretraživaču File/Save as da biste sačuvali web stranicu na svoj disk. U ovom momentu možete da se odjavite ili da posetite neke druge stranice, čuvajući i njih.

Kada se odjavite, iskoristite opciju File/Open File u pretraživaču da biste pristupili onom što ste sačuvali.Imena fajlova...

Pokušao sam da budem organizovan: imena počinju sa “plt” ili “pt” za Pascalite/Pascal tutorijal. Sledeća je cifra, za nivo, a onda sam koristio slova jedna za drugim, na primer ptl2a, ptl2b, ptl3a. Slova ne znače ništa, samo pokazuju kada sam prilazio kojoj temi! I kao dodatak svemu navedenom, ponekad ćete naći “P” ili “F”. Ovo pokazuje da je fajl “Pascalite” ili “FPK/TP! verzija tutorijala.

Veza između Pascal-a i Delphi-ja i Lazarus-a i Kylix-a:

Delphi je zasnovan na Pascalu. On je za pisanje programa za Windows, koristeći Pascal sa dosta poboljšanja od tih divnih ljudi u Borland-u. Ja sam naporno radio godinama da bih razvio ovu kolekciju Delphi tutorijala.

Delphi je inspirisao program sa otvorenim izvorom Lazarus. Delphi je takođe pomogao pri dizanju Kylix-a, koji je bio “Delphi za Linux”, ali je, kao što sam već rekao, bojim se mrtav. Srećom, Lazarus je “piši jednom, sastavi dvaput” jezik: Isti kod će kreirati Windows aplikaciju ili Linux aplikaciju, zavisi od toga kako je kompajliran.

Ako ste veoma novi u programiranju, možda bi napredak bio brži sa ne-Windows Pascal-om... Kao što su neki od kompajler tutorijala na ovoj stranici koji vam mogu biti od pomoći.
Pored tutorijala za koje ova stranica služi kao Sadržaj, imam i druge sajtove sa materijalom koji možete naći korisnim:

   Tutorijali za programiranje u Delphi-ju/p>

   Korišćenje Windows / DOS PC paralelnog porta sa programima pisanim u Delphi-ju i drugim jezicima./p>

   The Arduino Microcontroller.... veoma pristupačan, puno zabave!/p>

   Neke stranice za programere.A sada linkovi ka drugim stranicama koje možete naći korisnim, napisanim od strane drugih ljudi

One će biti otvorene u novom prozoru, tako da koristite tabove (Opera, Firefox) ili samo zatvorite svoje prozore (IE) da se vratite ovde.

(Molim vas, ne pitajte me da navedem vašu stranicu ovde, osim ako vaša stranica već ima link ka mojoj stranici, i ako je vaša stranica stara najmanje dve godine (I mogu da potvrdim to sa WayBack Machine.))


Pre nego što odete predaleko na internetu tražeći pomoć za Pascal, trebalo bi da naiđete na Timo Salmi. Gotovo sve što ste hteli ikada da znate, već je na Internetu u vrhunskim FAQs (Frequently asked questions-Često postavljana pitanja) profesora Salmi-ja, ako ih možete naći! Ovi divni resursi su vredni potrage. U Januaru 2009, bili su dostupni ovde. Uzmite tsfaqp50.zip, raspakujte ga, pogledajte u TSFAQP.IDX za Sadržaj FAQs-a.

(ovi FAQs izgleda da se kreću okolo! Bili su na ftp://garbo.uwasa.fi/pc/link/tsfaqp.zip, onda na ftp://garbo.uwasa.fi/pc/ts/tsfaqp36.zip. Opet se kriju? Pokušajte na Google pretragu sa “timo salmi pascal faqs" ključnim rečima. Zahvalan sam što ih nije napisao Joe Smith!)

Programerski raj Ne samo za Pascal, već i ogroman niz resursa za progamere o mnogim jezicima i platformama. Odlomci kodova, tutorijali, vodiči koji su alati dostupni, itd itd!
Borland Svojevremeno korisnički neprijateljski raspoložen, ali ne i poslednji put kad sam proveravao. Svakako vredi posetiti. Informacije za registraciju koje traži su manje drske nego kod mnogih drugih sajtova. Besplatni primerci ne primitivne verzije odličnog Turbo Pascal-a ponekad (legitimno) su dostupne.
Delphi Land- Delphi tutorijal, saveti, izvorni kod. Engleski ili holandski.
Frank-ove Delphi Lekcije (LS, 1/04, 10/04, (novi URL 6/06), 5/07)
Marco Cantu-ov Suštinski Pascal tutorijal čitajte online, ili preuzmite tekst.
Babilon: Tutorijal pisan za početnike, sa nekim srednjim nivoom trikova, nalazio se na http://www.babilon.com/delphi/tutorial.htm (Loš link, Februar 2010.)
Delphi Super stranica.... Arhiva materijala, neki sa izvornim kodom.
Švajcarski Delphi centar Na engleskom, nemačkom i francuskom, saveti za programiranje, Downloads, linkovi, itd
www.matlus.com: Sajt sa direktnim tutorijalima koji se uglavmo bave građnjem pomoću Delphi 6 Enterprise (Mrtav link, Februar 2010.)


Alternativno, koristite diskusione grupe,

Google Grupe kao odgovori na vaša pitanja! (Novi na diskusionim grupama? Pogledajte moj Uvod.)Da biste pretražili OVAJ sajt... (Idite na moje druge sajtove, ispod, i koristite njihove opcije pretrage ako to želite)
Kliknite ovde da biste pretraživali ovaj sajt bez upotrebe forme.


Pretraživači gledaju prosto na reči koje unosite, tako da:
*    Napišite ih pravilno
*    Ne zamarajte se sa “Kako se obogatiti?” Samo ćete naći stranice sa “kako”, “se”...

Takođe imajte na umu da imam dva druga sajta, i da ih ova potraga neće uključivati jer oni imaju svoje opcije pretrage:

Moja stranica na Arunet-u

Moja Sheepdog Vodič stranica , još jedna stranica urednika ove stranice.

Published (Last edited): 10-04-2013 , source: http://sheepdogsoftware.co.uk/pltut.htm