Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Projekat Shoshin - multimedijalni sajt na jednoj stranici, uz usmeravanje sa “klijentske strane”

2010 | Projekat Shoshin | posetite →

Napomena: za potpune jQuery efekte - prelaze pri promeni stranica i sl., pogledajte originalnu stranu.

Multimedijalni sajt na jednoj stranici, uz usmeravanje sa “klijentske strane”

Projekat Shoshin je CMS-pokretani medijski veb sajt, koji sadrži intervjue i analize od strane industrijskih lidera, sakupljene u tematska izdanja. Ideja vodilja, pri kreiranju sajta, je stvaranje doživljaja “u-stilu-brošure”, sa gracioznim prelazima između stranica i navigacionih stanja. Da bi stvorio takav doživljaj, Projekat Shoshin je jedno-stranična veb aplikacija, koja se izvršava u pregledaču, u potpunosti pokretana JavaScript-om. Ja sam izgradio JavaScript arhitekturu u pozadini sajta i pomogao da se dizajniraju prelazi između stanja.

Navigacija funkcioniše preko hashchange događaja (event-a) koji predstavlja promenu na lokacionoj traci, detektovanu od strane pregledača, a ne servera. Pri svakom hashchange-u, poziva se odgovarajuća JavaScript upravljačka funkcija, zasnovano na nekim jednostavnim pravilima usmeravanja. Zahtev se proverava u odnosu na rastući “keš” podataka na klijentskom računaru, i ako tamo nema podataka oni se povlače sa veb servisa i isporučuju kao JSON, i potom se smeštaju u “keš”. Podaci zatim “hidratišu” jQuery HTML šablone i dodaju ove nove elemente stranici, otkrivajući ih kroz prelaze

Projekat Shoshin takođe služi kao tehnički prototip za HTML5 mobilne veb aplikacije, gde je osvežavanje strane (page refresh) skupa akcija, i gde bi trebalo da se podaci povlače sa servera samo ako su neophodni, i da se agresivno “keširaju” zbog ograničenja u pogledu povezivanja i propusnog opsega.

Svakako postoji zabrinutost oko optimizacije za internet pretraživače (SEO) kod JavaScript-pokretanog veb sajta, a ona se ublažava praćenjem Google-ovog standarda za pretraživanje AJAX aplikacija, i obezbeđivanjem rezervnih HTML snimaka veb stranica - za internet pretraživače. Konvencija za pretraživanje AJAX aplikacija, izdata od Google-a, sve više se prihvata, i implementirali su je sajtovi kao što su Twitter i Facebook.

Pogledajte Projekat Shoshin →

Published (Last edited): 08-11-2012 , source: http://chrisbosco.com/work/