Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Првата меѓународна работилница за Водени Авто-организација (GSO-2008)

Source: http://www.prokopenko.net/gso.html24-27 ноември 2008

Сиднеј, Австралија

 

 

Спонзори: ЦСИРО ИКТ центар, ЦСИРО комплексни системи наука, АРЦ, COSNet, АРЦ,  EEI,   Универзитетот во Сиднеј

 

Истражување Цел и теми

 

Тоа е 60 години откако за прв пат се нарекува систем "само-организирање" во модерната научна литература [1]. Во ова време, концептот на само-организација разви во многу правци и погодените различни области, кои се движат од биологијата на физиката да се општествените науки. На пример, во неговиот семен книгата "дома во вселената", Стјуарт Кауфман тврди дека природната селекција и самоорганизирањето се две комплементарни сили неопходни за еволуција: "Ако биолози го игнорираа само-организација, тоа не е затоа што авто-нарачување е не продорен и длабока. Тоа е затоа што ние биолозите допрва треба да се разбере како да се размислува за системи управувани истовремено од два извори на ред... ако некогаш сме за постигнување на конечната теорија во биологијата, ние ќе сигурно, сигурно треба да се разбере commingling на самоорганизација и избор "[2]. А слична дилема може повторно да биде изразена за различни области на инженерските: Ако инженери го игнорираа само-организација, тоа не е затоа што авто-нарачување не е сеприсутна и длабока. Тоа е затоа што ние инженери допрва треба да се разбере како да се размислува за системи управувани истовремено од два извори на цел: Традиционални дизајн и самоорганизација.

 

Самоорганизирање во рамките на системот доведува до неколку атрактивни својства, особено, робусноста, адаптибилност и приспособливост. Во лицето на пертурбации предизвикани од неповолни надворешни фактори или внатрешна компонента неуспеси, еден робустен само-организирање на систем продолжува да функционира. Покрај тоа, адаптивни систем може повторно да одбереш кога е потребно, понижувачко во претставата "благодатно", наместо катастрофално.Во одредени околности, систем може да има потреба да се прошири со нови компоненти и / или нови врски помеѓу постоечките модули - без авто-организација, како скалирање мора да се пре-оптимизиран однапред, преоптоварување на традиционалниот дизајн процес.

 

Интересно е во оваа фаза да и се спротивставиме инженеринг традиционалните методи со биолошките системи, кои се развива, наместо да бидат изградени со приложување заедно одделно претходно дизајнирани делови. Секој биолошки дел е зависна од другите компоненти и coevolves да работат дури и поблиску со целината. Резултатот е динамичен систем, каде што компоненти можат да бидат пренаменети за други цели и да ја преземе повеќе улоги [3], зголемување на робусноста забележани на различни нивоа: од мобилен на организмот на мравка колонија. Комплементарност на ко се развива компоненти е само еден аспект, сепак. Како што е наведено од страна на Woese [4], "машини се стабилни и прецизен, бидејќи тие се дизајнирани и изградени да биде така.. Стабилноста на организмот се наоѓа во еластичност, на хомеостатски капацитет да се повторно да се воспостави "Иако традиционално Инженерните системи се уште може да резултира со кршливи дизајни неспособни да се адаптираат на нови ситуации," организми се еластични модели во еден турбулентен проток - модели во енергетски проток "[4]. Тоа е токму овој хомеостатски еластичност дека може да биде заробен од страна на авто-организација.

 

Сепак, општо земено, само-организација е не е сила која може да се примени многу природно за време на процесот на дизајн. Всушност, еден може да тврдат дека поимите на дизајнот и самоорганизирањето се контрадикторни: поранешниот пристап често се претпоставува методички чекор-по-чекор процесот на планирање со предвидливи резултати, додека вториот ги вклучува не-детерминистичка спонтано динамика со појавни карактеристики. Така, главниот предизвик се соочуваат со дизајнерите на системи само-организирање е како да се постигне и контрола на саканата динамика. Блуден, од една страна може да резултира со над-инженеринг на системот, целосно елиминирање појавни обрасци и потиснување на зголемување на внатрешната организација со надворешни влијанија. Силно фаворизирање на друга страна може да го напушти премногу не-детерминизам во однесувањето на системот, правејќи нејзините верификација и валидација речиси невозможно. Рамнотежата помеѓу дизајн и само-организација е главната тема на GSO на 2008 година, и се надеваме да се идентификуваат основните причини зад успешни апликации, и ќе предложи водечки принципи за идни сценарија.

 

[1] Ashby, WR (1947). Принципите на само-организирање на динамичен систем, весник на Општи психологија, 37:125-128.

[2] Кауфман, С (1995). дома во Универзумот, стр. 112,Оксфорд Универзитетот Притиснете го копчето.

[3] Милер, JF, Јов, Д, и Василев, В.К. (2000). Принципи во еволутивната дизајн на дигитални кола - I дел, весник на генетски Програмирање и Evolvable Машини, 1 (1):8-35.

[4] Woese, CR (2004). Една нова биологија за новиот век, микробиологија и молекуларна биологија Преглед с, 68 (2):173-186.

 

 

Програма (достапен тука)

 

На  програмата   вклучува 4 дена на презентации, секој ден со две воведниот разговори (една наутро и една во попладневните часови), и 4-5 закажани презентации (30 минути за секој).

 

Следниве теми се од посебен интерес: информации управувано само-организација (IDSO), апликации на GSO да системи биологија, компјутерската невронски мрежи и neuroinformatics, комплексни системи и мрежи, соработка и модуларен роботиката, сензор мрежи и енергија мрежи.

 

На работилницата се среќаваат поканети експерти и истражувачи во системите само-организирање, следење 2008 Спрингер книга "Напредокот во применета само-организирање на системи", како и серија на разговори и сесии  во последните меѓународни конференции (SAB-08, ALife-XI), со намера да се придонесе за специјални весник прашање на оваа тема.

 

Поканети говорници:

 

Апстракти достапни тука.

 

Учество: на работилницата е отворено за истражувачите во системите за само-организирање, иако за практични причини од вкупниот број на учесници ќе бидат ограничени на 50 на максимум. Ако сте заинтересирани да присуствуваат, ве молиме испратете е-мејл. По работилницата, формална повик за трудови ќе бидат издадени за специјална весник прашање.

 

Место: ЦСИРО ИКТ центар, Нов Зеланд кампусот на Универзитетот, градежништво E6B.   Карта: градење E6B има мрежа координира "H7"

Програм комитет:

 

Михаил Прокопенко, ЦСИРО, Австралија (Претседавач)

Нихат Ај, MPI, Германија

Џанлука Baldassarre, ISTC-CNR, Италија

Фабио Boschetti, ЦСИРО, Австралија

Мајкл Bruenig, ЦСИРО, Австралија

Михаил Burtsev, РАС, Русија

Ралф Дер, MPI, Германија

Џозеф Lizier, ЦСИРО, Австралија

Стефано Nolfi, ISTC-CNR, Италија

Оливер Obst, ЦСИРО, Австралија

Даниел Polani, Универзитетот во Хертфордшир, Велика Британија

Иван Танев, Doshisha Универзитетот, Јапонија

Лари Yaeger, Универзитетот во Индијана, САД

Алберт Zomaya, Универзитетот на Сиднеј

Published (Last edited): 12-02-2012