Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Računari

Računari za vožnju


Postoji veliki broj biciklističkih računara koji su na raspolaganju. Svi oni nude : Ovo se smatra standardom, ali takođe postoje i razlike:

Avocet, Cateye, VDO, Casio


Ovo su moja iskustva sa tri najnovia računara koja sam probao, a to su Avocet 50, Cateye CC-AT 100, i VDO MC 1.0+. Avocet 50 je zamenjen sa 55-icom, ali ja još nijedan nisam video. Svi računari podržavaju funkciju visine koristeći barometarski senzor. Prva tri računara moraju da imaju njihove razmere točkova tačno podešene tako da bi znali razdaljinu koja odgovara tačno jednom točku. Za merenje ove razdaljine, postarajte se da je vaš prednji točak instaliran sa odgovarajućom gumom, i napumpajte ga do željenog pritiska. Označite mesto na točku kredom i poravnajte ga sa oznakom na podu. Sedite na bicikl i vozite napred po pravoj liniji za jedan puni obrt točka, i obeležite mesto na podu znakom krede. Izmerite rastojanje između dva znaka obeležena kredom u najmanji milimetar, i unesite ga u računar. Neki računari zahtevaju kalkulacije, umesto prihvatanja distance momentalno.

Garmin sada ima GPS biciklistički računar koji se zove Edge 205. Nisam ga koristio, jer, iako bi mogao da bude prvi od uzbudljivih novih vrsta biciklističkih računara, ne izgleda završen. Glomazan je, skup, i nedostaje mu najvažnija funkcija GPS prijemnika, mapiranje. Može imati neke koristi pri treningu sportista.

Pulsometar


Regularni računari mere biciklističke statistike;Pulsmetar meri vaš puls. Iako ovo izgleda kao vrlo marginalna opcija, koja je strogo za profesionalne sportiste, ona zapravo govori više od trenutne brzine bicikla. Upoznat sam sa pulsometrom koji je napravio Polar. Sastoji se od grudnog pojasa i displeja koji se može instalirati na ručke ili se može nositi oko zgloba. Veza je bežična.

Očitavanja pulsometra su iznenađujuće promenljiva. Ona skaču gore dole prilikom promene napora. Može da skoči sa 90 na 180, ili obrnuto za manje od minut - i duže je posle duže vožnje. Gledanje na pulsometar omogućava vozaču da zadrži svoj puls u sigurnoj zoni i izbegne ekstreme. Na primer, ja sam izbegao prelaženje 160 otkucaja u minuti na ravno terenu, jer ne bih mogao da izdržim celu vožnju, dok preko 190 otkucaja nije neobično za kratke brze vožnje. Samo je negde između 120 ili 130 opuštajuće. Na dugoj turneji ja počnem sa otkucajima srca od oko 150, a nakon nedelju dana na usponima ja jedva prelazimа 110 otkucaja. ja sada pažljivije pratim svoj puls nego brzinu zato što mi omogućava da bolje isplaniram svoju vožnju.

Naravno da govorim o vožnji od 100 + km. Nema smisla nositi pulsmetar kada vozite bicikl do radnje na ćošku. Ali ja ih preporučujem vozačima na velike udaljenosti. Na nedavnoj jednodnevnoj 300 km vožnji sam morao da prilagodim svoju brzinu mojim otkucajima srca, počevši sa 120 otkucaja. Morao sam to da revidiram kasnije, sve do mog željenog cilja koji je bio 150 blizu kraja vožnje. Vozio sam i ranije duge vožnje, ali se nikada nisam osećao tako sigurnim da ću moći da ih završim bezbedno.

Ja sam nedavno (5/2000),dobio novi Polar М52 pulsmetar koji takođe obezbeđuje fitnes informacije, merenje kalorija rasporede vežbanja u zavisnosti od variranja pulsa. To je fantastična igračka. Ja ne mogu da potvrdim kalorisku procenu, ali ona izgleda uverljivo. Iako fitnes test izgleda sumnjivo, ja sam popravio sa 52 na 57 u roku od dve nedelje umereno naporne vožnje, mnogo brže od onog što kaže manuelni da je moguće, uz međuvremeni rezultat od 44. (Brojevi se moraju potražiti u tabeli ) Prijatelj je dobio 72, što je daleko izvan skale.

Ima dve dosadne mane, pored haotičnog korisničkog interfejsa : trening ne može biti stopiran i nastavljen posle pauze, jer stop režim brzo ističe i merenje prestaje i mada su signali od pojasa do kompjutera kodirani kod lock se neminovno gubi i poprilično ih je ne moguće povratiti, zbog čega se dešava da kompjuter pokupi signal od drugih ljudi. Povremeno displej pulsa je neverovatno neprecizan neko kratko vreme. Kada je baterija grudnog pojasa blizu kraja , Vi tada dobijate apsurdna očitavanja poput 220 otkucaja (moje srce ne otkucava nikad 200 čak ni u apsolutno ekstremnim situacijama). Možete zameniti bateriju u displeju, ali grudni pojas mora biti vraćen na remont, jer je zapečaćen. Nije baš praktično iseći pojas radi zamene baterije, baterija je zalemljena na ploču, a pojas je teško ponovo zapečatiti (videti sliku desno). Polar sada ima u ponudi pojas sa zamenljivom baterijom.

GPS satelitska navigacija


Ja sam nedavno (Avgustа 2007) zamenio moj Garmnin etrex Legend GPS resiver sa Garmin etrex Vista HCx-om. GPS znači sistem globalnog pozicioniranja, mreža od 24 satelita koji emituju signale koji omogućavaju izračunavanje pozicije resivera u prečniku od 100 metara u teoriji i između 5 i 10 metara u praksi. H i HCx su kritični: to znači da uređaj ima noviji SirfStar čip set, što omogućava mnogo brže korigovanje, čak i korigovanje u teškim situacijama gde neke ne H verzije ne uspevaju ništa da urade posle pola sata. Nemojte da kupujete stari model, veoma je frustrirajući u poređenju sa HCx!

GPS prijemnici su postali sve bolji. Sa mojim starim Garmin 38 sam proveo dosta vremena razmišljajući o tome kako bi malo parče papira na kome je napisano : " Loša GPS pokrivenost " bila isplatljivija zamena za ovaj prijemnik - lagan, nema baterije, sa većom funkcionalnošću. Garmin Vista HCx je trenutna generacija koja je mnogo pouzdanija. Nakon uključivanja resivera, on pronalazi početnu korekciju za manje od minute, i onda je prilično dobar po pitanju sinhronizacije. Drveće, zgrade, i druge prepreke ne blokiraju tako lako satelitski prijem kao kod starijih ne HCx verzija.

etrex takođe sadrži mape, ja imam mape ulica evropskih gradova u mom i obožavam da ih koristim.Iako je veoma skupo i instalacija je nezamislivo dosadna.Morate kreirati nalog na Garmin web sajtu, uneti različite lične informacije (naravno da sam ukucao gluposti, uključujući i lažnu email adresu ), i brojne loše vidljive serijske brojeve i bonus kodove. I morate imati Windows, jer ukoliko imate Mac ili Linux, Vi ste na gubitku.

Jednom kada se instalira, softver je prilično dobar. On takođe može da radi od skretanja do skretanja navođenje: unesete adresu ili kliknete na lokaciju na mapi i uređaj Vas vodi do tamo. Pre i posle raskrsnice Vam govori gde treba da idete. Može se podesiti na biciklistički režim ali to ne radi baš najbolje - izbegava autoput, ali ja živim u starom centru Berlina gde ima mnogo jednosmernih ulica, blokiranih ulica i obaveznih skretanja, koja skoro sva ne važe za bicikliste, ali to Garmin-ova mapa ne zna i sugeriše fantastično komplikovane zaobilaznice. Sada znam kako se vozači automobila ovde osećaju.

Garmin GPS risiveri omogućavaju vođenje evidencije puta, u suštini oslikavaju liniju na mapi kojom se kretalo. To zahteva da je uključen ceo dan; Ja koristim oko NiMH baterije dnevno. 2002-ge sam snimio Celu rutu sa 500-metara tačnosti, а 2004-te sam 1600-km rutu sa 1,5 i 0,5 km tačnosti. Ja koristim volansku dršku nosač. Veoma je lepo. To je bilo sa starijim Garmnin Legend-om; Vista HCx možete sačuvati rute na fleš kartici i trebalo bi da ima mnogo veći kapacitet.Još ga nisam probao.

Još jednom, mapirajući GPS resiveri su super, ali nemojte da kupite one koji nemaju SirfStar čipset!

Pravljenje dobrih fotografija


Kada birate fotoaparat, uzmite onaj koji sve radi sam,a i može da stane u torbicu koju nosite oko struka . Široko ugaoni objektivi su najbolji. Nemojte se zamarati sa zamenljivim objektivima, bez obzira šta mislili o jednostavnim fotoaparatima. Postarajte se da imate rezervnu bateriju. Nemojte ih nositi na plažu, ako postoji opasnost od ulaženja peska ili vode u fotoaparat. Koristio sam Nikon AF-600 sa panoramskim pogledom u off poziciji, ali danas (2006-te) koristim digitalni Canon S80 i ne mogu da verujem da sam ikada koristio ne digitalni fotoaparat. Ja volim svoj Canon.

Uživaćete u Vašim slikama samo ako ih komponujete. Nemoguće je uslikati panoramski pejzaž, na primer - sve što ćete dobiti je slika koja je podeljena na plavu i zelenu polovinu sa nekim malim neprimetnim detaljima na ivicama. Evo nekih pravila kojih se ja pridržavam : Gornja fotografija je iz Marmolada tour . Postoje vozači koji su u prvom planu koji daju odnos veličine, put je iskrivljen perspektivom, tamna stabla u prvom planu sa jednim visokim u centru, i svetlim planinskim vrhom u pozadini koji gotovo da izgleda kao da lebdi. To je inače spust, ali to niko ne može da vidi.

Ja sam zamenio svoj stari hemijski fotoaparat digitalnim fotoaparatom (Canon S80, je zamenio stari S40 i primitivni Sony). Izbor između hemijskog i digitalnog nije zbog medijuma skladištenja. Digitalni fotoaparat je potpuno drugačiji uređaj, jer podstiče pravljenje fotografija u bilo kojoj prilici. Sada pravim pet do deset puta više fotografija, јjer je tako lako ih napraviti, pregledati, brisati, čuvati i obraditi. Nema više nagađanja, čekanja otisaka, dodatni trošak za dodatne kopije, kao i gomile papira za kopije. Donesite jednu na žurku, i svi će početi da poziraju i da se zabavljaju.Digitalni fotoaparati su pravo otkrovenje.

Profesionalni fotografi, i amateri u usponu, će Vam reći da jednostavni hemijski fotoaparati i digitalni fotoaparati ne mogu napraviti ozbiljne fotografije. To može biti istina ukoliko ste profesionalni fotograf, ali je glupost za ljude poput mene, koji žele da snime visoko kvalitetne snimke sa malo pripreme i poziranja. Ja sam dobro digitalizovao preko hiljadu starih hemijskih fotografija, i dozvolite mi da Vam kažem, hemijske fotografije su čist horor. Film stari, ogrebe ga fotoaparat, laboratorija, u skladištu, i neizbežno privlači prašinu koja biva ugrađena u emulziju. Još jedna stvar o kojoj nikada nisam razmišljao: hemijski fotoaparati ne mogu da izračunaju balans bele boje, тako da će većina fotografija imati pogrešnu plave (sunčeva svetlost) ili žute (inkadentna svetlost )nijanse.Pažljivo pogledajte starije filmove i bićete iznenađeni i šokirani kako je laboratorija mogla da dobije pristojne negative iz takvog informacionog smeća.

(Sa tim u vezi : Naravno da sam shvatio da film ima veći, S-оblika dinamički opseg dok digitalni fotoaparati imaju uži izborni opseg, tako da se senke i veoma osvetljeni motivi lako gube.Film takože ima veću paletu boja, mada se boja može izgubiti tokom godina, a digitalne fotografije se ne menjaju nikada. Međutim, ovo nas dovodi u domen profesionalne ili polu profesionalne fotografije, gde je svetlosna kompozicija umetnost, i to ne poništava moje izjave o nestručnim fotografijama. I primetio sam da su profesionalni novinari davno prešli na digitalnu fotografiju takođe, i moderni digitalni SLR-ovi takođe mogu napraviti fantastične fotografije).

Poslušajte moj savet : Ne koristite profesionalne, prilagodite sve ručno fotoaparate ako želite dobre fotografije. Moj Canon ima ručno podesive režime i ja pravim prelepe noćne fotografije sa njima,koristeći stativ naravno, ali većinu vremena će te samo želeti da uzmete kameru,slikate i nastavite dalje. U takvoj situaciji Vaša fotografija će biti gora sa ručnim podešavanjem, sem ukoliko niste mnogo pedantniji od mene i spremni da potrošite mnogo više vremena na pripremu snimka negošto sam ja. Ukoliko morate ostati na hemijskom fotoaparatu (oni su i dalje jeftiniji), koristite u potpunosti automatski fotoaparat sa dobrim objektivom; ako želite da dobijete dobre fotografije nabavite digitalni fotoaparat sa dobrim i ne previše malim objektivom! Ozbiljan sam. još uvek možete napraviti greške sa digitalnim fotoaparatom, naravno, ali bar ćete videti svoje greške odmah, a slika koja je napravljena ne degradira i nikad se ne izgrebe. I da ponovim ovu važnu stvar, dobar veliki objektiv je mnogo važniji od toga da li ima dva ili deset megapiksela. nemojte ni razmišljati o fotoaparatima- igračkama koji su ugrađeni u moderne telefone, i njihove tvrdnje o megapikselima, sočivima i CCD su smešne.

Imao sam Sony F55E ali je okretni objektiv uništio štampani kabl unutra. Moj novi Canon je daleko bolji od bilo kog Sony-ja koji sam pogledao. Takođe, sam zaista umoran od Sony-jeve precenjene memorijske kartice, a i hteo sаm CF kartice . Upola cene po bajtu, a na raspolaganju Vam je osam puta veći kapacitet. Sony je skinut sa moje liste. Kao i sve čemu je potrebna xD kartica. Pogledajte www.dpreview.com radi dobre kritike.Published (Last edited): 29-09-2012 , source: https://user.in-berlin.de/~bitrot/bbook_computers.html