Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Raspberry Pi sa RGB-Pikselima i node.js

Već duže vreme mi moj Raspi stoji nekorišćen. Kao i neki RGB Pikseli. Pa je bilo vreme da ih konačno spojim. Poslednjih par dana izgradio sam web interfejs koji mogu da koristim za kontrolu piksela. To je više tehnički demo, nego nešto korisno. Ali dosta toga sam naučio.

Kao serverski deo odlučio sam da koristim node.js. Za klijenta sam hteo da upotrebim Angular.js i Bootstrap . Da bi UI radio i na mobilnom, morao sam da uključim Angular-touchevents (događaji osetljivi na dodir).

Pikseli su povezani sa Raspijem preko SPI-a. Iako postoje moduli čvorova za SPI i Adafruit piksele , oni nisu funkcionisali van kućišta. Morao sam malo da ih poguram kako bih ih pokrenuo. Promene su uključene u spremište čvorova-piksela.

Kada se spoje, to ovako funkcioniše:

  • Pretraživač otvara index.html i daje niz od 25 grupa na koje se može kliknuti

  • Klik na grupe i njihovo prevlačenje menja im boju i osvetljenje

  • Ove promene se šalju na server preko web utičnica

  • Server prima izmene u boji, ažurira piksele preko SPI-a i zatim šalje emisiju preko web utičnica na sve konektovane klijente

Posle svega, veoma sam zadovoljan rezultatom. Radi, a količina koda je prilično mala. I naučio sam da pišem male delove Javascripta za klijenta i za server. Više sam se zabavio nego što sam očekivao. Naročito je slanje podataka preko web priključaka lako i prijatno.
Kao što se vidi na demou, postoji veoma uočljivo kašnjenje između ispravki. Za profesionalnije rešenje možda ćete želeti namenski izgrađene klijente i sopstveni namenski protokol (ili možda DMX?) da biste se toga rešili.

Linkovi

Published (Last edited): 10-04-2013 , source: http://tinkerlog.com/2012/12/21/raspberry-pi-with-rgb-pixels-and-node-js/