Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Reprogramiranje JUMBO univerzalnog daljinskog

...gde pod reprogramiranjem smatram izbacivanje starog kontrolnog kola i zamenu sa programabilnim mikrokontrolerom. Ako ste pronašli ovu stranicu jer ste izgubili malu knjižicu instrukcija sa super finom štampom (ironičan izbor za uređaj sa 1" visokim dugmadima!), ovo nije stranica koju tražite.

Trebalo bi da kupite Logitech Harmony 670

Ukoliko ste zainteresovani za repliciranje ovog projekta, a vaš primarni cilj je da imate lep univerzalni daljinski upravljač, dozvolite mi da snažno preporučim da kupite Logitech Harmony 670. Ponašanje koje sam kodirao za ovaj daljinski upravljač je direktno inspirisano Harmony-om koju imam za svoj primarni zabavni centar. Ja ne radim za Logitech, samo sam zadovoljan kupac.

Genijalnost Harmony serije daljinskih je da su zasnovane na aktivnostima, a ne na uređajima. Na tipičnom univerzalnom (ili programabilnom ) daljinskom, kada izaberete "DVD", dugmad na daljinskom se sva izmene za obavljanje svoje DVD funkcije. Onda možete da pritisnete dugme "Uključi", da uključite DVD plejer. Onda izaberete "TV" i uključite i njega takođe. Sa Harmony izaberete "Gledaj film" i on pali vaš DVD plejer, TV, prijemnik i bilo koje druge uređaje koje ste naveli kao relevantne. Tasteri onda kontrolišu najočigledniji uređaj. "Play" kontroliše DVD plejer , dok "mute" kontroliše prijemnik, a "aspekt" kontroliše TV. Nakon što sam dobio svoj, stvarno sam odložio sve svoje druge daljinske daleko i nisam imao potrebu da ih koristim.

JUMBO UNIVERZALNI DALJINSKI

An IKEA EXPEDIT zabavni centar je postao dom za sve moje konzole i stariju AV opremu. Centralno mesto ove nove postavke je 42" plazma panel displej, koji ima ulaz i kontrolnu tablu koju sam ja dizajnirao. Prva generacija plazma ima očigledne nedostatke u poređenju sa modernim HDTV televizorima, ali je odlična za igranje. I naravno, pošto sam ja projektovao displej kontrolor, ima posebno mesto u mom srcu. Jednog dana ću napisati taj projekat.

Kakve sve to ima veze sa daljinskim? Koji je bolji daljinski za džinovske ravne ekrane nego JUMBO UNIVERZALNI DALJINSKI. Kao što možete videti na slici sa desne strane, zaista je džambo. I možete ih naći svuda na rasprodaji za oko 15 dolara. Moj je bio impulsna kupovina u Fry-ju. Nažalost, jedini uređaj koji je mogao da kontroliše je bio moj stari Panasonic DVD plejer.

Naravno u tom trenutku nisam mogao ništa da uradim, osim da ga rastavim...

 

 

 

Rastavljanje

Futrola se lako rastavlja kada uklonite nekoliko šrafova i stisnete donju polovinu futrole da se oslobode kvačice za zaključavanje. Toliko je velika da su delovi koji su trebali da se savijaju, lako popustili, bez rizika od lomljenja. Sa rasklopljenom futrolom, PCB je uklonjen sa prednje polovine. Možete videti terminale baterije na dnu PCB, koji se probijaju kroz donji deo futrole. Kolo je celo na vrhu ploče (prikazano detaljno u nastavku).

PCB je jedan sloj sa drugim "slojem" formiranim sa provodnim mastilom. Mastilo formira jastučiće sa sigurnosnim prstima koji su povezani pritiscima tastera. Boja se takođe koristi za rutiranje prelaza tragova preko jednog bakarnog sloja. Mastilo je prilično neotporno, tako da se ovi mostovi uglavnom kratko drže.

Najbolja karakteristika daljinskog za hakovanje je što je mozak na posebnoj PCB montiran slično SMT IC. Ima čip kalup sa grudvicama epoksida (uobičajeno u jeftinim potrošačkim uređajima) montiran na nosač- ploču. Ploča je oko 1/2 inča široka a jastučići su raspoređeni na oko 51mil. PCB je veoma jeftino napravljena, pa je nezgodno da uklonite ovu PCB bez njenog oštećenja, kao što ćete videti. Jednoslojno rutiranje čini obrnuti inženjering-veze vrlo lakim.

Ploča ima nekoliko diskretnih komponenti montiranih u pozadini:

 • Glavni IR LED u nizu sa ~ 1.5om otpornikom,
 • 4MHz keramički rezonator sa dve kape,
 • 100u elektrolitičku kapu paralelnu sa .1u keramičkom preko napajanja,
 • Crveni LED indikator je u nizu sa 220 oma otpornikom i
 • Jedan pin na IC je povezan sa .1u sa uzemljenjem.

Svrha tog poslednjeg .1u nije jasna. To može biti za punjenje pumpe ili za održavanje programiranja tokom promena baterije.

Zamena ćerke-ploče

Sve funkcije daljinskog upravljača su kontrolisane iz malene " ćerke-ploče " montirane na glavnoj PCB. Čitavo ponašanje daljinskog se može menjati zamenom te male PCB. Možete da potrošite dosta vremena birajući idealni mikrokontrolor da stane u raspoloživ prostor i ispuni zahteve IR daljinskog dizajna. Ili možete da uradite ono što sam ja uradio, i iskoristite sve što imate pri ruci. U mom slučaju, Atmel ATmega48 u TQFP32.

Srećom po mene, ATmega48 je izgleda savršen za ovu aplikaciju. Njegove karakteristike su savršen meč za izazove dizajna:

 • Dovoljno je mali da stane (u TQFP32 pakovanje),
 • Direktno će raditi na naponu baterije,
 • Ima PWM izlaze da pojednostavi vođenje IR LED,
 • Slabo privlačenje dostupno na svim IO pinovima eliminiše potrebu za eksternim otpornicima privlačenja i dopušta mi da povežem skoro svaki pin na svaku ivičnu vezu, pojednostavljujući rutiranje,
 • Ima sleep mod sa vrlo malo snage,
 • Podržava prekide pin promena na svakom IO, dozvoljavajući mi da trošim više od 99% vremena za spavanje između pritisaka tastera, i ponovo pojednostavljenje PCB rutiranja, i
 • Jedina spoljna pomoć koja joj je potrebna je tranzistor koji je u stanju da pulsira IR LED.

Obrnut inženjering

Pre nego što sam uklonio stari mozak, sakupio sam neke podatke. Koristio sam obim preko IR LED otpornika za ograničenje struje da nađem vrhunac LED impulsa struje- oko 185mA. IR LED Vf je oko 1.8V.

Koristeći sliku PCB u GIMP sam pratio sve mreže koje povezuju matricu dugmića. Postoje dve grupe mreža, a svako dugme je povezano sa jedinstvenim parom tih mreža da bi se omogućilo da se pritisci detektuju skeniranjem. Kada sam jednom dobio mreže iscrtane u boji (veoma je lako sa shift-click produžiti linije) dodao sam sloj sa slikom tastera i zapisao za koje je mreže svaki taster povezan. Ovo mi je dalo ideju za male ćerke-kartice (ako pažljivo pogledate možete videti njen pin 1 u donjem desnom uglu na svakoj od pomenutih slika).

Dizajniranje zamene

Šema i PCB su kreirane sa slobodnim gEDA paketom usluga. Možete preuzeti fajlove projekta. Već sam stvorio simbol za ATmega48 i MMBT3904 tranzistor, a kreirao sam i novi da predstavlja ivične veze PCB-a. Održavanje PCB usmeravanja lakim je bio najviši prioritet, tako da sam koristio pinout ekran u PCB da bih video koje veze će biti najlakše napraviti. Tada sam ažurirao šemu da odgovara mojim izborima.

Zbog uskog prostora i jednoslojnog dizajna trebali su mi novi tragovi za moje komponente u PCB. Prilagodio sam QFP skriptu za pravljenje novog TQFP32 traga koji je samo malo veći od aktuelnog čipa. To ga čini malo težim za lemljenje, ali mi je dalo kritični dodatni prostor za manevrisanje. Modifikovao sam 0603 trag da ima 30mil jaz izmedju jastučića pa sam mogao da ga koristim za skok na 10/10 trag. Napravio sam trag za celu ćerku-karticu sa dodatnim dugačkim jastučićima tako da sam mogao iseći tablu na širinu posle nagrizanja.

Zamena ne koristi 4MHz kristalne ili .1u kape pinova dostupne od originalne PCB.

Konstrukcija

Napravio sam ploču na tankoj (0,032) jednostranoj bakrenoj presvlaci, korišćenjem toner transfer tehnike. Imam odlične rezultate sa Brother HL-4070CDW, pristupačnim laserskim štampačem u boji. Sa desne strane možete videti tablu posle toner transfera i pranja, ali pre nagrizanja i finalne obrade. Fini tragovi su 10mil, uključujući onaj koji se ušunja pod 0603 otpornik.

Posle nagrizanja sam konzervirao celu ploču sa puno fluksa i lemilicom. Sastavljanje je lako s obzirom da postoje samo 4 komponente! Kao i uvek kod QFP delova, koristite puno hidrosolubilnog fluksa i to će biti lak posao. Obavezno operite ploču temeljno, vodom, kada završite, jer ostatak fluksa će izazivati probleme kasnije.

Ploča na slici ne odgovara pločama u dosijeima povezanim sa ovom stranicom! Greškom sam koristio RESET pin na čipu u mom početnom projektu. Ako uključite RESET u IO postaje nemoguće da se programira čip u kolu. Morao sam da ispravim grešku sa žutom žicom koju ćete videti u nastavku. Šema i drugi fajlovi su ažurirani da koriste drugi pin, ali slike moje konstrukcije uključuju grešku.

Transplantacija mozga

Najteži deo cele operacije je uklanjanje starog čipa. Kad god razlemljujete nešto, postoji rizik da ćete pregrejati pločice i izazvati delaminaciju. To je naročito verovatno ako pokušavate da uklonite deo, dok je i dalje zakačen za pločice. Kvalitetna PCB na dobrom laminatu će vam dati mnogo manevarskog prostora, ali to nije kvalitetna PCB. Pokušao sam da uklonim ploču presecanjem na pola sa xacto nožem i razlemljivanjem svake strane sa "izlivanjem" od lemljenja. Podigao sam nekoliko ploča, pa čak i uništio nekoliko. Morao sam da napravim nekoliko veza struganjem lem-maske i korišćenjem kratke žice.

Trebalo je da odnesem ploču na posao i iskoristim olovku sa toplim vazduhom da je odvojim. Chipquik bi bilo drugo rešenje. Brz-i-prljav način može biti smanjivanje tragova na staroj kartici i samo prilaganje nove pravo na vrh. Epoksidna grudvica se može odlepiti da bi se to lakše uradilo.

Kada sam skinuo staru ploču, očistio sam prostor ispod nje i nalepio svoju novu ploču na mesto. Pošto ivice nove ploče nemaju bakra, ne možete ih samo zalemiti kao čip. Uzeo sam skinutu dužinu 30ga žice (kynar) oko 3" dugu da prikačim čip. Na svakoj pločici na novoj ploči sam zalemio žicu. Onda sam pincetom pritisnuo žicu čvrsto o stranu ploče i na bazu PCB pločice. Onda sam ga isekao na dužinu sa xacto nožem (ne brinite, moraćete stvarno da testerišete da smanjite trag na ploči, samo gurajte ravno dole). Konačno sam prikucao tu žicu na pločicu na baznoj PCB. Nekoliko puta bi se mala žica razlemila od ćerke-ploče, a ja bih je samo isključio i počeo ispočetka.

Ako ne možete da upravljate metodom kratke žice, možete da koristite kratke dužine žice umrežene kao ona žuta na slici. Ta žuta žica ispravlja grešku u ploči (opisano gore, a ispravljeno u fajlovima za preuzimanje).

Koristio sam Harbor Freight udarac da napravim rupu za ISP programske žice. Vodite računa da ne skratite trag! Žice su 30ga kynar zalemljene direktno na pinove čipa. Nema stvarno prostora da ih dovedemo do pločica. ISP zaglavlje uključuje napajanje i uzemljenje, koje sam dobio od dve prethodno postojeće rupe (možete ih videti u blizini crvene LED). Postoji otpornik vezan za zaglavlje programiranja na reset liniji. To bi verovatno trebalo ići na ploču, ali nema baš mesta. ISP rep prolazi van kućišta kroz rupu na dnu futrole. Ima ojačanje u obliku cevi na dnu i koristio sam svrdlo da bih otvorio tu cev spolja. Zaglavlje se može ugurati u cev, kada nije potrebno.

Programiranje

Ima dosta o ovoj rubrici, ali još uvek nije završeno...

Published (Last edited): 05-03-2013 , source: http://ad7gd.net/jumbo_ir/