Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

III. На г-дин Радјард Киплинг и го прават светот Мали

Source: http://www.cse.dmu.ac.uk/~mward/gkc/books/heretics/ch3.htmlНе постои такво нешто на земјата како неинтересен предмет; единственото нешто што може да постои е незаинтересирани лице. Ништо не е мошне бара од одбраната на жлебовите.Кога Бајрон поделени човештвото во жлебовите и досадно, што испуштил да се забележи дека на повисоките квалитети постојат целосно во жлебовите, толку е помала квалитети во досадно, меѓу кои и тој самиот смета. На создаден, од страна на неговиот ѕвезденото ентузијазам, неговата свечена среќа, може, во извесна смисла, се покажа дека е самиот поетички.Досадно е секако се покажал како прозаични.

Ние може, без сомнение, сметаат дека тоа е непријатност да се избројат сите тревите или сите лисја на дрвјата, но тоа нема да биде поради нашата смелост или веселост, туку затоа што на нашиот недостаток на храброст и веселост. На создаден ќе оди напред, храбар и геј, и да се најде на тревите како прекрасен како на мечевите од војска. На создаден е посилна и весела отколку што се, тој е полубог - не, тој е бог. За тоа е на боговите кои не гума на повторување на нештата, да им ја ноќта е секогаш нова, и последно зголеми црвена како прв план.

Смисла на тоа дека сè е поетички е нешто цврсти и апсолутна, таа не е само прашање на фразеологија или убедување. Тоа не е само вистина, тоа е да се утврдат. Мажите можат да се соочат со предизвикот да го негираат тоа, мажите можат да се соочат со предизвикот да се спомене нешто што не е прашање на поезијата. Се сеќавам на еден одамна разумен под-уредник доаѓаат до мене со книга во раката, наречена "Г-дин Смит," или "Семејството Смит", или некои такво нешто. Тој рече: "Па, нема да добиете било која од вашите проклета мистицизам од ова", или зборови за таа цел. Среќен сум што можам да кажам дека сум го undeceived, но победата беше премногу очигледно и лесно. Во повеќето случаи на името е unpoetical, иако факт е поетички. Во случај на Смит, името е толку поетски дека тоа мора да биде напорно и херојски прашање за човекот да живее до него. Името на Смит е името на еден трговски дека дури и кралевите почитува, тоа би можело да тврдат дека половина од славата на тој Arma virumque која сите епови реномираните. Духот на ковачница е толку блиску до духот на песната што тоа се меша во милион песни, и секој Ковач е една хармонична Ковач.

Дури и децата од селото се чувствуваат дека во некои темни начинот на Смит е поетска, како колонијалната продавница и питие не се поетски, кога тие празникот на танцување искри и изолирачки дува во пештера на кој креативни насилство. На брутална упокојувањето на Природата, страстни итрица човек, најсилната од земните метали, на wierdest на земните елементи, непобедлив железо поразени од нејзината единствена освојувач, тркалото и ploughshare, мечот и на пареа-чекан, на arraying на војски и целата легенда на оружје, сите овие работи се напишани, кратко, навистина, но доста читливо, на посета на-картичка на г-дин Смит. Сепак, нашите писатели ги нарекуваат херој "Aylmer Valence", што значи ништо, или "Вернон Рејмонд", што значи ништо, кога тоа е во нивна моќ да му даде ова свето име на Смит - ова име изработени од железо и оган. Тоа би било многу природно ако некој надменост, одреден превоз на главата, а некои навивам на усна, се разликува секој чие име е Смит. Можеби тоа го прави, јас верувам така. Кој друг се parvenus, The Smiths не се parvenus. Од најмрачните зората на историјата на овој клан помина натаму да се борат, а неговата трофеи се на секоја рака, нејзиното име е насекаде, тоа е постара од народите, и неговиот знак е Хамер на Тор. Но, како што, исто така, забележа, тоа не е сосема вообичаено случај. Вообичаено е доволно што заеднички работи треба да биде поетички, тоа не е толку вообичаени што заеднички имиња треба да бидат поетски. Во повеќето случаи тоа е името што е пречка. Огромен број луѓе се зборува како да ова тврдење на нашите, дека сите нешта се поетички, беа само литературна генијалност, игра на зборови. Токму спротивното е точно. Тоа е идејата дека некои работи не се поетички што е литературен, која е само производ на зборови. Зборот "сигнал-кутија" е unpoetical. Но, она сигнал кутија не е unpoetical, тоа е место каде што мажите, во агонијата на внимателност, светло црвена и морето-зелена пожари да водат и други мажи од смрт. Тоа е обична, вистински опис на она што е; прозата само доаѓа во согласност со она што се нарекува. Зборот "столб-кутија" е unpoetical.Но, она столб-кутија не е unpoetical, тоа е до местото каде што пријателите и љубителите на извршување на нивните пораки, свесни дека кога тие го имаат направено, па тие се свети, а не да се допре, не само од страна на другите, но дури и (религиозните допир!) сами по себе. Оној со црвената бедем е еден од последните на храмови. Праќање пораки во писмо и венчаат се едни од ретките што останале, кои се целосно романтичен, зашто да биде целосно романтичен нешто мора да биде неотповиклива. Ние сметаме столб кутија прозаични, бидејќи не постои рима за тоа. Ние сметаме столб кутија unpoetical, затоа што никогаш не сме го виделе во една песна. Но храбра Факт е целосно на страната на поезијата. А сигнал-кутија е само нарекува сигнално-кутија; тоа е куќата на животот и смртта. А столб-кутија е само нарекува столб-кутија; тоа е светилиште на човековите зборови. Ако мислите дека името на "Смит" прозаични, тоа не е затоа што се практични и разумни, тоа е затоа што се премногу погодени со книжевна прочистувања. Името извикува поезија во вас. Ако мислите на тоа поинаку, тоа е затоа што се киснат и неугледни со вербалната сеќавања, затоа што се сеќавам се што е во Панч или Стрип Парчињата за г-дин Смит се пие или г-дин Смит се henpecked. Сите овие работи се што ви е дадена поетски. Тоа е само со долга и елаборат процесот на книжевни напори кои сте ги направиле нив прозаични.

Сега, првата и најправеден нешто да се каже за Радјард Киплинг е тоа што тој му родила брилијантен дел во тоа враќање на изгубените покраини на поезијата. Тој не е исплашен од тоа брутално материјалистички воздух кој се држи само на зборови, тој има прободен во текот на романтична, имагинативна прашање на самите тие нешта. Тој се смета за значењето и филозофија на пареа и на сленг. Пареа може да биде, ако сакате, валкан нус-производ на науката. Жаргон може да биде, ако сакате, валкан нус-производ на јазикот. Но, барем тој беше меѓу ретките кој го виде божествената родителство од овие работи, и знаеше дека таму каде што има чад има оган - тоа е, дека секаде каде што постои foulest на нештата, исто така не е најчиста. Пред сè, тој имаше нешто да каже, дефинитивно поглед на нештата да ја изговори, а тоа секогаш значи дека човекот е бестрашен и се соочува со се'. За момент имаме поглед на универзумот, ние го поседува.

Сега, пораката на Радјард Киплинг, кој врз основа на која тој навистина концентриран, е единственото нешто вреди да се грижиш за во него или во секој друг човек. Тој често се напишани лоша поезија, како Вордсворт. Тој често, рече глупо работи, како и Платон. Тој често дадено начин да се само политичка хистерија, како Гледстон. Но, никој не може разумно да се сомневам дека тој значи постојано и искрено да се каже нешто, и само сериозно прашање е, што е она што тој се обиде да се каже? Можеби најдобриот начин на наведува прилично ќе биде да се започне со тој елемент кој е најмногу инсистираше на тоа дека со него и од неговите противници - мислам неговиот интерес за милитаризмот. Но, кога ќе се бараат за вистински вредности на еден човек тоа е паметно да одат на неговите непријатели, и многу повеќе глупаво да одат на себе.

Сега, г-дин Киплинг е, секако, не е во ред во неговата обожавање на милитаризам, но неговите противници се, општо земено, толку погрешно тој. Злото на милитаризмот не е дека тоа покажува одредени луѓе да се биде жестока и горделив и претерано воинствена. Злото на милитаризмот е дека тоа покажува повеќето мажи да бидат питоми и срамежливи и претерано мирољубиви. На професионален војник добива повеќе и повеќе моќ како генерален храброста на една заедница опаѓа. Така стража Pretorian стана се повеќе и повеќе станува важно во Рим што се Рим стана се повеќе и повеќе луксузни и изнемоштени. Војската човекот се стекнува со цивилната власт во сооднос како цивилни губи воени доблести.И како што беше во Стариот Рим, па тоа е во современа Европа. Никогаш немало време кога народите биле повеќе милитаристичка. Никогаш немало време кога мажите се помалку храбри. Сите возрасти и сите епови се пее на оружје и на човекот, но ние сме врши истовремено влошување на човекот и на фантастиката совршенството на оружје. Милитаризмот покажа декаденција на Рим, и тоа покажува на декаденцијата на Прусија.

И несвесно г-дин Киплинг тоа го има докажано, и се покажа тоа восхитувачки. За во толку колку што е неговата работа е сериозно сфатена војската трговија не на било кој начин се појават како најважен или атрактивен. Тој не има напишано толку добро за војници како што тој има околу железничката мажи или мост градители, па дури и новинари. Факт е дека она што ги привлекува г-дин Киплинг да милитаризмот не е идејата на храброст, но идејата на дисциплина. Имаше многу повеќе храброст за квадратна милја во средниот век, кога нема цар имаше постојана војска, но секој човек имаше лак или меч. Но, фасцинацијата на постојаната војска врз г-дин Киплинг не е храброст, која едвај му интереси, но дисциплина, која е, кога се е кажано и направено, неговата примарна тема. На модерна воена сила не е чудо на храброст, тоа не има доволно можности, благодарение на полтронството на сите други. Но, тоа е навистина чудо на организацијата, а тоа е навистина Kiplingite идеален. Предмет Киплинг не е тоа што храбри кои соодветно припаѓа на војната, но дека меѓузависност и ефикасност кои припаѓа толку многу да се инженери, или морнари, или маски, или железнички мотори. И со тоа е дека кога тој пишува за инженери, или морнари, или маски, или пареа-мотори, пишува тој во својот најдобар резултат. Вистинската поезија, "Вистинска романса", која г-дин Киплинг има предавано, е романтиката на поделбата на трудот и дисциплина на сите занаети. Тој пее на уметноста на мирот многу поточно од уметноста на војната. И неговиот главен тврдењето е од витално значење и вредни. Секоја работа е воена, во смисла дека сè зависи од послушание. Не постои совршено epicurean агол; не постои совршено неодговорно место. Секаде мажите се направени на начин за нас со пот и потчинетост. Ние може да се сместам во некоја импровизирана лежалка во момент на божествената негрижа. Но, ние сме среќни дека нето-творецот не направи импровизирана лежалка во момент на божествената негрижа. Ние може да скокаат врз дете во лулка-коњ за шега. Но, ние сме среќни дека столар не остави на нозе од неа unglued за шега. Досега од тоа само проповедаше дека еден војник чистење негова страна рака е да се восхитуваат, бидејќи тој е војската, Киплинг на неговиот најдобар и најчист има проповедаше дека пекар печење погачи и се прилагоди на сечење палта е како војската како никого.

Се посветени на овој многочислен визија на должност, г-дин Киплинг е природно космополитски. Тој се случува да се најдат неговите примери во Британската Империја, но речиси секоја друга империја не би го направил, како и, или, всушност, било која друга високо цивилизирана земја. Она што тој восхитува во британската армија, тој ќе најде дури и повеќе очигледна во германската армија; она што тој го сака во британската полиција, тој ќе процут, во француската полиција. Идеалот на дисциплина не е целата на животот, но тоа се шири во текот на целата територија на светот. И обожување на тоа се стреми да се потврди во Г-дин Киплинг одредена забелешка на световна мудрост, на искуството на скитник, кој е еден од вистинска привлечност на неговиот најдобар работа.

На голем јаз во неговиот ум е она што може да се грубо наречен недостаток на патриотизам - тоа е да се каже, тој нема целосно на Факултетот за приложување себе било која причина или заедница конечно и трагично; за сите конечноста мора да биде трагично. Тој се восхитува Англија, но тој не ја сакам, бидејќи ние се восхитувам работи со причини, но сакам нив, без причини. Тој се восхитува Англија, бидејќи таа е силна, не затоа што таа е на англиски јазик. Не постои суровост во велиме ова, за да го направи правда, тој ја avows со својот вообичаен живописен искреност. Во еден многу интересен песна, тој вели дека -

"Ако Англија беше тоа што Англија изгледа"

-Тоа е, слаба и неефикасна, ако Англија не беа тие што (како што тој верува), таа е - тоа е, моќни и практични -

"Колку брзо би чак 'er! Но, таа не е!"

Тој признава, тоа е, дека неговата посветеност е резултат на критики, и ова е сосема доволно за да го стави во друга категорија целосно од патриотизмот на Boers, кого го hounded надолу во Јужна Африка. Кога станува збор за навистина патриотски народи, како што се ирскиот, тој има одредени потешкотии во одржување на писклив иритација од својот јазик.Рамката на свеста која тој навистина ја опишува со убавината и благородништво е состојба на умот на космополитскиот човек кој го видел мажите и градови.

"За да му се восхитуваат и за да се види,
За да be'old овој свет, така широка."

Тој е совршен господар на таа светлина меланхолијата со која човек погледне наназад според тоа дали е државјанин на многу заедници, на таа светлина меланхолијата со која човек погледне наназад според тоа дали е љубител на многу жени. Тој е philanderer на народите. Но еден човек може да се научи многу за жените во флертување, и се уште се заборавило на првата љубов; еден човек може да знае како многу земји како Одисеј, и се уште се заборавило на патриотизам.

Г-дин Радјард Киплинг побара во познатиот епиграм она што тие можат да знаат на Англија кои знаат Англија само. Тоа е многу подлабока и поголема острина на прашање да побарате, "Она што може да знае на Англија кои знаат само светот?" за светот не вклучува Англија ништо повеќе од тоа вклучува и Црквата. Во моментот кога ние се грижиме за ништо длабоко, во светот - тоа е, сите други разни интереси - станува наш непријател. Христијаните го покажа кога зборуваше на водење на само еден "чуваме подалеку од светот;", но љубителите на се зборува за тоа само колку кога тие се зборува за "светот и изгубени." Астрономски гледано, јас разбирам дека Англија се наоѓа на светот; Слично на тоа, претпоставувам дека Црквата е дел од светот, па дури и на љубителите на жителите на таа небесно тело. Но, сите тие се чувствува одреден вистината - вистината дека во моментот кога ќе сакам нешто што светот станува вашиот непријател. Така г-дин Киплинг е сигурно знаете светот, тој е човек на светот, со сите ограниченост што им припаѓа на оние затворени во таа планета. Тој знае Англија како интелигентен англиски господин знае Венеција. Тој е во Англија голем број пати, тој престана да постои за долги посети. Но, тој не припаѓа на тоа, или на било кое место, а доказ за тоа е тоа, дека тој мисли на Англија како место. Во моментот кога ние се вкоренети во место, на место исчезнува. Живееме како дрво со целата сила на универзумот.

Светот-Trotter живее во помали светот од селанец. Тој е секогаш дишење, на воздухот на локалитетот. Лондон е место, да се спореди со Чикаго; Чикаго е место, да се спореди со Timbuctoo. Но Timbuctoo не е место, бидејќи таму, барем, во живо на мажи кои ја сметаат како универзумот, и дишат, а не на воздухот на локалитетот, но ветровите на светот. Човекот во салон пароброд го видел сите човечки раси, и тој размислува за работите што делат мажите - исхрана, облекување, пристојност, прстени во носот, како и во Африка, или во ушите како и во Европа, сини бои меѓу древните, или црвена боја меѓу современите Британци. Човекот во областа зелка го видел ништо, но тој мисли на работите кои се обединуваат мажи - глад и бебиња, и убавината на жените, и ветување или закана од небото. Г-дин Киплинг, со сите негови заслуги, е свет-Trotter, тој не ја има трпение да стане дел од ништо. Толку голема и вистински човек не е да се биде обвинет за само циничен космополитизмот, сепак, неговиот космополитизам е неговата слабост. Дека слабоста е прекрасно изразени во една од неговите најдобри песни, "На Sestina на Скитник Ројал," во кој мажот го изјавува дека тој може да издржи нешто во начинот на кој од глад или хорор, но не и постојано присуство на едно место. Во овој има сигурно опасност. Повеќе мртви и суви и правливи нешто е повеќе таа патува за; прашина е вака и трн-надолу и на Високиот комесар во Јужна Африка. Плодна работи се малку потешки, како тешки овошни дрвја за бремени кал на Нил. Во загреана летаргијата на младите сите бевме прилично наклонети да се караат со импликација на таа поговорка која вели дека Rolling Stone собира нема мов. Ние, постоела тенденциjа да праша, "Кој сака да се соберат мов, освен глупо стари дами?" Но, за сето она што почнаа да го гледаат дека поговорката е во право. На Rolling Stone ролни повторувајќи од карпа на карпа, но на Rolling Stone е мртов. Мовта е тивок, бидејќи мов е жив.

Вистината е дека истражување и проширување го направи светот помало. Телеграфски и параходче го направи светот помало. Телескопот го прави светот помали, тоа е само микроскоп кој го прави поголеми. Пред долго време светот ќе биде раздвоени со војна меѓу telescopists и microscopists. Првата студија големи работи и живее во малиот свет; втората студија мали нешта и да живеат во голем свет. Тоа е inspiriting без сомнение да факир во моторно автомобил круг на земјата, да се чувствуваат Арабија како кривините на песок или Кина, како блесок на ориз полиња. Но, Арабија не е кривините на песок и Кина не е флеш на ориз полиња. Тие се античките цивилизации со чудни доблести погребан како богатства.Ако сакаме да ги разбереме тоа не мора да биде како туристи или inquirers, тоа мора да биде со лојалноста на децата и големо трпение на поетите. Да го освојат овие места е да ги изгубиме. Човекот стои во неговата сопствена кујна-градината, со Бајките земја отворањето на портата, е човек со големи идеи. Неговиот ум создава дистанца; на моторни автомобил глупаво го уништува. Модернистите мислам на Земјата како целиот свет, како нешто што лесно може да се добие круг, духот на schoolmistress. Ова е прикажано во непарните грешка постојано направени за Сесил Родос. Неговите непријатели се каже дека тој може да имаат големи идеи, но тој бил лош човек. Неговите пријатели велат дека тој можеби бил лош човек, но тој сигурно имаше големи идеи. Вистината е дека тој не бил човек суштина се лоши, тој беше човек со многу geniality и многу добри намери, но човек со единствено мали пати. Нема ништо голем за сликата на мапата црвена, таа е невина игра за деца. Тоа е исто како лесно да се мисли во континенти, како да се размислува во заоблен камен-камења.Тешкотијата доаѓа во кога бараме да се знае суштината на било кој од нив. Пророштва Родос "за отпор Боер се восхитувачка коментар за тоа како" големи идеи "да успее, кога тоа не е прашање на размислување во континенти, но на разбирање неколку две нозе мажите. И под сето ова огромно илузија на космополитскиот планета, со своите империи и неговата агенција Ројтер, на реалниот живот на човек оди на се занимава со ова дрво или тој храм, со оваа жетва или дека пиењето песна, тотално uncomprehended, тотално недопрена. И тоа го гледа од неговата прекрасна parochialism, можеби со насмевка на забава, моторни автомобил цивилизација ќе својот триумфален начин, надминување време, одзема простор, гледање на сите и да гледате ништо, страшно за во минатиот и фаќање на сончевиот систем, само за да се најде на сонцето сленгот и ѕвездите приградски.


Следна глава

Претходна глава

На содржината на табелаОвој документ (последен пат е изменета 17 април, 1996 година) од христијански класици Ethereal Library сервер, во Wheaton колеџ
[Почеток] До Автор е на книгите GKChesterton за веб.
Последна промена: 30 септември 1996
Мартин Вардсофтвер технологија истражувачка лабораторијаДе Montfort Универзитетот., Лестер 
Email: martin@gkc.org.uk
Published (Last edited): 22-11-2012 , source: http://www.cse.dmu.ac.uk/~mward/gkc/books/heretics/ch3.html